X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Το League of Legends παραμένει το πιο πολυπαιγμένο videogame

Το League of Legends γιορτάζει τα 9α γενέθλια του. Μην του πάρεις δώρο. Έχει απ' όλα. Εκτιμάται πως 80 εκατ. τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν το 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που είναι σε εξέλιξη. Τους περυσινούς τελικούς του ΝΒΑ τους είδαν 20.4 εκατ. Τι κάνει ξεχωριστό το LoL; Δες.

Δεν ξέρω αν ξέρεις πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα, που να 'χουν 80 εκατομμύρια τηλεθεατές, μέσω μεταδόσεων που γίνονται σε 18 διαφορετικές γλώσσες (πέρυσι, τους NBA Finals τους είδαν 20.4 εκατ. άνθρωποι) και τα έπαθλα να φτάνουν τα 5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό συμβαίνει με το League of Legends World Championship.

Για ένα μήνα, οι 24 καλύτερες ομάδες του LoL (το κατεβάζεις δωρεάν) από όλον τον πλανήτη, συναντιούνται στην ίδια πόλη και μένουν εκεί έως ότου αναδειχθεί η καλύτερη του κόσμου. Αυτή σηκώνει και το πλουμιστό τρόπαιο. Φέτος διεξάγεται από τις 22/9 έως τις 5/11 σε τέσσερις πόλεις της Νοτίου Κορέας -ανάλογα με τη φάση. Τώρα βρισκόμαστε στους ομίλους, που θα ολοκληρωθούν στις 17/10 και γίνονται στο Busan. Δες λίγο την τελετή έναρξης.

Δεν σου είπα όμως, τι είναι το League of Legends, γνωστό και ως το πιο πολυπαιγμένο videogame, πριν εμφανιστεί το Fortnite: Battle Royale και πάρει την πρωτιά, για το 2018, σε περίπτωση που δεν ανήκεις στους περισσότερους από 27 εκατομμύρια παίκτες που ασχολούνται καθημερινά -με ενεργή βάση παικτών που ξεπερνά τους 80 εκατομμύρια παίκτες, το μήνα.

Οι κατασκευαστές το συστήνουν ως "ομαδικό παιχνίδι στρατηγικής". Πρέπει να συνεργαστείς με άλλους για να καταστρέψεις το Nexus (το πρωταρχικό στόχο, στο κέντρο του αντίπαλου καμπ -που είναι στην άλλη άκρη του χάρτη), πριν συμβεί σε εσένα και την ομάδα σου. Το θέμα είναι πώς φτάνεις εκεί. Διαλέγεις από δύο έως 5 "champions" με μοναδικές ικανότητες και προσωπικότητες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, γίνονται πιο δυνατοί με δυο τρόπους: α) αν είναι στην περιοχή που πεθαίνουν οι εχθροί και κάθε επίπεδο εμπειρίας τους δίνει μια ικανότητα. Στο επίπεδο 6 μπορείς να ξεκλειδώσεις όλες τις ικανότητες. β) αγοράζοντας αντικείμενα, με το χρυσό που 'χεις πάρει από το σημείο που 'χεις σκοτώσει αντιπάλους. Αν δεν ξέρεις τι να αγοράσεις, επιλέγεις από τις προτάσεις που σου κάνει... το κατάστημα.

Στην αρχή του παιχνιδιού, η ομάδα σου είναι σε μια 'πηγή'. Μετά αρχίζει η ενδυνάμωση και η πορεία προς τη βάση της άλλης ομάδας, όπου είναι το Nexus που πρέπει να καταστρέψεις, για να νικήσεις. Nικάς και αν παραδοθεί η αντίπαλη ομάδα, στους σκοτωμούς που γίνονται στην πορεία.

Υπάρχουν πέντε mode (εκδόσεις). Το Tutorial είναι για όλους, το Custom επιτρέπει στους παίκτες να φτιάξουν δικό τους παιχνίδι, το CO-OP vs. Ali αφορά παίκτες που παίζουν με bots, το Normal έχει να κάνει με αυτόματη αναζήτηση και ταίριασμα με άλλους παίκτες ή άλλες ομάδες και το Ranked είναι για τους καλύτερους. Από εκεί προκύπτουν και οι esports gamers, οι επαγγελματίες παίκτες.

Τι προσφέρει γενικότερα, το League of Legends

Μπορείς α) να αναμετρηθείς με άλλους παίκτες, συνδυάζοντας στρατηγική σκέψη, γρήγορα αντανακλαστικά και ομαδική συνεργασία, ώστε να νικήσεις τους εχθρούς, β) να τσεκάρεις διαρκώς τη δική σου εφευρετικότητα -μέσω των συνεχόμενων ανανεώσεων και γ) να εξελιχθείς σε επίπεδο στρατηγικής, όπως δ) γίνεσαι μέλος της μεγαλύτερης online κοινότητας παικτών.

Tι μπορεί να μάθει η FIFA από αυτό

Σε άρθρο της ιστοσελίδας redbull.com, ειδικοί των eSports είχαν να κάνουν κάποιες προτάσεις στη FIFA, για το πώς μπορεί να κάνει καλύτερο το προϊόν της, αν διδαχθεί από το LoL. “Στην Ευρώπη το ποδόσφαιρο είναι το κυρίαρχο σπορ. Παρ' όλα αυτά, σε επίπεδο eSports δεν δίνει πολλά χρήματα στα events, κάτι που έχει να κάνει και με τους συνεργάτες της. Αν η EA θέλει να γίνει το FIFA το καλύτερο eSport, θα είναι χρήσιμο να δει πώς προσεγγίζει το θέμα η Riot Games με το LoL. Πρέπει να λερώσει τα χέρια της, να διοργανώσει ετήσια τουρνουά μόνη της, λίγκες που θα 'χουν ως κορύφωση το Παγκόσμιο Κύπελλο”. Aυτό που έγινε είναι να φτιάξουν πολλές ευρωπαϊκές λίγκες τα δικά τους eSports πρωταθλήματα (Premier League, Serie A, Bundesliga, LaLiga κλπ).

Ποιος το εμπνεύστηκε

Υπάρχει από το 2009 και πρόκειται για διαδικτυακό videogame μάχης αρένας, πολλαπλών παικτών (για τους φίλους, MOBA). Το δημιούργησε και συνεχίζει να το εκμεταλλεύεται η εταιρεία Riot Games. Αυτή συστήθηκε από δυο τύπους που γνωρίστηκαν μέσω των video games, έγιναν φίλοι, συγκάτοικοι στο University of Southern California και μετά συνιδιοκτήτες της εταιρείας που έχει 24 γραφεία -πια- σε όλον τον κόσμο, 2.500 υπαλλήλους και έσοδα 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια, για το έτος 2017 -μόνο από το LoL.

Οι Brandon Beck και Marc Merrill είχαν νιώσει πως οι κατασκευαστές video games δεν αφουγκράζονταν τις ανάγκες των παικτών, πηγαίνοντας από το ένα παιχνίδι στο άλλο πολύ γρήγορα -και εξαφανίζοντας τις κοινότητες που δημιουργούνταν. Είχαν λοιπόν, την ιδέα να δημιουργήσουν κάτι που θα ήταν επικεντρωμένο στον παίκτη και να φτιάξουν ένα παιχνίδι που θα εξελισσόταν διαρκώς.

Εμπνεύστηκαν (σικ) από τη λογική των Ασιατών σχεδιαστών, οι οποίοι πρόσφεραν το προϊόν δωρεάν και χρέωναν τα επιπρόσθετα εξτραδάκια. Όχι 'πάσα' -επειδή θεωρούσαν πως είναι άδικο να πληρώνεις για να νικάς, δεν πρόσφεραν τη δυνατότητα αγοράς 'ικανοτήτων'-, αλλά ρούχα, τη δυνατότητα να αλλάξει η εμφάνιση του χαρακτήρα κλπ. Οι χορηγοί τους ήταν οι οικογένειες τους και "επενδυτές άγγελοι" (άνθρωποι που δίνουν λεφτά σε start-up). Συγκέντρωσαν 1.5 εκατ. δολ. και παρουσίασαν τη Riot Games, στο Los Angeles, το 2006. Ο πρώτος υπάλληλος τους ήταν ο Steve "Guinsoo" Feak, σχεδιαστής παιχνιδιών σε πεδία μάχης, πολλαπλών παικτών. Μεταξύ των δουλειών του ήταν και το DotA Allstars.

Πήρε αυτό που 'χαν ήδη φτιάξει οι φίλοι, το ανανέωσε και μετά άρχισε η προώθηση. Μέσω της e-commerce μαζεύτηκαν 8 εκατ. δολ. Μεταξύ αυτών που έδωσαν λεφτά ήταν ο κολοσσός Tencent -εταιρεία που ελέγχει ό,τι υπάρχει σε social networking, gaming και γενικά το Internet στην Ασία, ούσα έκτη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτύου στον κόσμο -βάσει των εσόδων της που φτάνουν τα 29.7 δισεκατομμύρια ευρώ. Aυτή ανέλαβε και τη διανομή στην Κίνα -τη μεγαλύτερη δύναμη στα videogames.

Το λανσάρισμα έγινε στις 27/10 του 2009. Οι ανανεώσεις δεν σταμάτησαν ποτέ, ούτε το feedback από τους παίκτες που ήταν πάντα σημαντικό για τους δημιουργούς. Τον Μάιο του 2010 καθιερώθηκε η 'player behavior team', μια ομάδα ψυχολόγων που αντιμετώπισαν το φαινόμενο της διαδικτυακής παρενόχλησης, στην πλατφόρμα. Προέκυψαν bans για όσους δεν υπάκουαν και η παρενόχληση μειώθηκε αμέσως κατά 30%. Έως το 2013 το LoL έγινε το πιο πολυπαιγμένο video game πολλών παικτών για PC.

Η Riot Games μετακόμισε στο δυτικό LA, σε έναν τεράστιο δικό της χώρο, αγόρασε άλλες εταιρίες και από το 2017 έστρεψε την προσοχή της στην ανάπτυξη νέων παιχνιδιών, προς χάριν των eSports. Τα αφεντικά ανακοίνωσαν τη διάθεση τους να κάνουν νέα πράγματα, επιστρέφοντας στο παιχνίδι. Σε blog τους, έγραψαν πως “ όταν δημιουργήσαμε τη Riot Games, πριν 11 χρόνια, περνούσαμε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας στο να σκεφτόμαστε πώς θα το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία για όλους. Η εξέλιξη της ιστορίας είχε πολλά οφέλη. Βελτιώσαμε τις ικανότητες μας, αυξήσαμε τον κόσμο στον οποίον απευθυνόμαστε και φέραμε τα eSports σε περισσότερους παίκτες, από ποτέ. Ενόσω κάναμε όλα αυτά, δεν ασχοληθήκαμε με τη δημιουργία νέων απίστευτων εμπειριών για τους παίκτες. Αυτό είναι ό,τι λατρεύουμε να κάνουμε και σε αυτό θα αφοσιωθούμε”.

“Η επιτομή στην ανάπτυξη της βιομηχανίας των eSports”

Η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία δικών της λιγκών, παγκοσμίως. Για παράδειγμα, έφτιαξε την League of Legends Championship Series, στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη. Υπάρχουν περισσότερες από 100 ομάδες, στις 14 περιφερειακές λίγκες και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, από το 2011. Πήραν μέρος 8 ομάδες. Φέτος είναι 24. Από τότε δεν υπάρχει κενή καρέκλα στα μεγάλα στάδια που γίνονται τα events, μολονότι τα εισιτήρια κοστίζουν από 40 έως 55 δολάρια.

To 2014, o Alessandro Di Fiore, ιδρυτής και CEO του European Center for Strategic Innovation, έγραψε στο Harvard Business Review πως το LoL ήταν το παιχνίδι -πολλών παικτών- που αποτέλεσε την επιτομή στην ανάπτυξη της βιομηχανίας των eSports”.

Βλέπεις, το δίδυμο των αφεντικών είχε διαπιστώσει πως υπήρχαν άνθρωποι που δεν τους άρεσε να παίζουν, αλλά τους άρεσε να βλέπουν τα παιχνίδια. Προχώρησε λοιπόν, σε εβδομαδιαίες παραγωγές, ώστε να επιτύχει ένα επαγγελματικό πρόγραμμα αγώνων. Μετά την επιτυχία της πρώτης δοκιμής, το 2011, η Riot Games ανακοίνωσε πως στο εξής τα τουρνουά της θα ήταν επαγγελματικά.

Επένδυσε σε εταιρείες παραγωγής, προσέλαβε παραγωγούς αθλητικών εκπομπών και προετοίμασε τους games για την εισβολή τους στην τηλεόραση. Το 2012 έδωσε ως έπαθλο 1 εκατ. δολ. και το συνέχισε από εκεί, σε Βερολίνο, Σεούλ, Νέα Υόρκη κλπ. Πλέον μόνο από τα δικαιώματα μετάδοσης, βγάζει δεκάδες εκατομμύρια. Πολλά είναι και τα έσοδα από τους χορηγούς. Το τελευταίο deal έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου και αφορούσε την παγκόσμια συνεργασία με τη Μastercard -πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του παγκόσμιου κολοσσού, στην αρένα των eSports.

Το 2015 οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές σε ομάδες και άρχισαν να δημιουργούν τις δικές τους. Μεταξύ των ιδιοκτητών ομάδων, στις λίγκες της Riot Games είναι ιδιοκτήτες οργανισμών του ΝΒΑ. Πιο συγκεκριμένα των Washington Wizards, Cleveland Cavaliers, Houston Rockets, Golden State Warriors και Philadelphia 76ers.

FILE - In this Jan. 17, 2016, file photo, Miami Heat forward Chris Bosh (1) shoots in front of Oklahoma City Thunder forward Kevin Durant, left, in the first quarter of an NBA basketball game in Oklahoma City. Heat President Pat Riley says the team is not working toward a return for Bosh, who failed his preseason physical and is not cleared to play. (AP Photo/Sue Ogrocki, File) AP

Η τελευταία ανακοίνωση που αφορά το ΝΒΑ και το LoL έχει να κάνει με την πρόσληψη του Chris Bosh από τoν οργανισμό Gen.G, ως συμβούλου παικτών. Η δουλειά του θα είναι να προετοιμάζει ψυχολογικά τους παίκτες των πέντε ομάδων που 'χει, για τους αγώνες.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε νοοτροπία νικητή, βασισμένη στην ομαδική δουλειά” δήλωσε ο δυο φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ και 11 φορές All Star, μεταξύ πολλών άλλων. Η Gen.G είναι η πρώτη ομάδα που προσέλαβε ψυχολόγους, γυμναστές και διατροφολόγους για τους παίκτες της. Αυτήν την περίοδο, η ομάδα του LoL προσπαθεί να κρατήσει το στέμμα του παγκόσμιου πρωταθλητή, το οποίο κατέκτησε πέρυσι.

Πριν τον Bosh, υπήρχε ο Shaquille O'Neal που ασχολήθηκε με τα eSports (είναι εκ των ιδιοκτητών του οργανισμού NRG Esports) και μετά ο Jared Jeffries, νυν Πρόεδρος της Echo Fox. Επίσης, από το περασμένο καλοκαίρι υπάρχει επίσημο NBA 2Κ League, με τη συμμετοχή των 21 eSports ομάδων που απέκτησαν οι οργανισμοί. Την πρώτη θέση πήραν οι Knicks.

Photo: League of Legends, AP

24MEDIA NETWORK