X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Smart TVs: Πώς να επιλέξεις την ιδανική για το σπίτι σου

Έχει έρθει η ώρα να αναβαθμίσεις την τηλεόραση σου και δεν ξέρεις πως να επιλέξεις την σωστή smart TV; Εμείς είμαστε εδώ για σένα!

Η τηλεόραση είναι το κεντρικό σημείο της οικιακής μας διασκέδασης, με τις συστηματικές τεχνολογικές εξελίξεις και τον ανταγωνισμό των μεγάλων εταιρειών η διαδικασία για την επιλογή νέας τηλεόρασης μοιάζει πολύπλοκη. Σου έχουμε τον ιδανικό οδηγό αγοράς για να αποφασίσεις ποια Smart TV σου ταιριάζει! Ας δούμε την διαδικασία επιλογής και τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις.

1. Budget

Σε κάθε νέα αγορά χρειάζεται να έχεις ξεκάθαρο budget, έχουμε λόγο που αρχίζουμε τον οδηγό αγοράς έτσι! Στην αγορά smart TV θα συναντήσεις πολλές τεχνικές διαφορές και τιμές ακόμα και από τον ίδιο κατασκευαστή. Η παγίδα είναι ότι με μικρές αυξήσεις από μοντέλο σε μοντέλο μπορεί να ξεφύγεις. Πριν αρχίσεις την αναζήτηση όρισε το ιδανικό ποσό που θες να δαπανήσεις και ένα ξεκάθαρο ταβάνι που δεν θα ξεπεράσεις. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις απόλυτα καθαρή εικόνα για το ποια μοντέλα θα πρέπει να συγκρίνεις. Αυτή η συμβουλή αφορά εξίσου μικρά και μεγάλα budget!

2.Ανάλυση Οθόνης

Για αρκετό καιρό το βασικό standard ήταν οι οθόνες full HD με ανάλυση 1920x1080. Θα βρεις μοντέλα σε αυτή την ανάλυση αλλά η αλήθεια είναι ότι πλέον το βασικότερο standard είναι το 4Κ. Αν δεν έχεις κάποια πολύ ειδική ανάγκη για οθόνη full HD θα κινηθείς σε μια τηλεόραση ανάλυσης 4Κ όπου θα βρεις πολλές επιλογές και σε τιμές και σε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι όλες οι πλατφόρμες streaming προσφέρουν υλικό στα 4Κ, ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσεις τη συνδρομή σου αλλά σίγουρα θα έχεις αρκετό περιεχόμενο για να απολαύσεις την ανάλυση αυτή. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναρωτηθείς για το αν έχει νόημα μια συσκευή με ανάλυση 8Κ. Το περιεχόμενο στα 8Κ είναι εξαιρετικά λίγο και θα πρέπει να βασιστείς στις δυνατότητες upscaling της τηλεόρασης. Αν έχεις μεγάλο budget και θες να κάνεις μια επένδυση που θα κρατήσει για τα επόμενα χρόνια μπορείς να δεις και να επιλέξεις κάποια high end μοντέλα στα 8Κ. Η δική μας συμβουλή είναι να προτιμήσεις μια ακριβή 4Κ από μια 8Κ στα ίδιο budget. Καλό είναι να θυμάσαι ότι πέρα από τα χαρακτηριστικά οι πιο ακριβές τηλεοράσεις προσφέρουν και καλύτερη ποιότητα κατασκευής και συχνά καλύτερες εγγυήσεις.

3.Μέγεθος και Τεχνολογία Οθόνης

Θα αρχίσουμε με την βασική διαπίστωση ότι ποτέ κανείς δεν παραπονέθηκε επειδή η οθόνη ήταν μεγάλη! Και ναι καλό θα ήταν να αγοράσεις την μεγαλύτερη διάσταση οθόνης που σου επιτρέπει το budget. Υπάρχουν όμως και μερικά τεχνικά σημεία που καλό είναι να λάβεις υπόψιν. Πρώτα από όλα αν μιλάμε για ανάλυση 4Κ πρέπει να διαλέξεις οθόνη από 55 ίντσες και πάνω, αφού σε μικρότερη οθόνη η ανάλυση αυτή δεν αποδίδει. Αντίστοιχα αν επιλέξεις την ανάλυση 8Κ θα πρέπει να επιλέξεις κάτι από τις 75 ίντσες και πάνω, παρόλο που θα βρεις κάποια μοντέλα μεταξύ 65 και 70 ιντσών.

Το επόμενο σημείο είναι ο χώρος σου, και συγκεκριμένα η απόσταση θέασης. Μια οθόνη 55 ιντσών την απολαμβάνεις από τα 1,7m. Για τις 65 ίντσες πρέπει να έχεις απόσταση 2m ενώ για 85 ίντσες 2,6m είναι απαραίτητα. Ο τύπος για να βρίσκεις την ιδανική απόσταση είναι να πολλαπλασιάσεις το μέγεθος της οθόνης με συντελεστή 1,2.

Παράλληλα με το μέγεθος της οθόνης θα πρέπει να επιλέξεις και την τεχνολογία προβολής. Ανάμεσα στις επιλογές LED, QLED και OLED η αρχική επιλογή του budget θα σε βοηθήσει! Η τεχνολογία LED είναι αποδοτική και η οικονομικότερη λύση. Όμως οι τεχνολογίες QLED και OLED προσφέρουν καλύτερα χρώματα και αντίθεση. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι καλύτερη, οι γνώμες διίστανται και οι δύο τεχνολογίες δίνουν ζωντανά χρώματα με τις QLED να αποδίδουν καλύτερα επίπεδα φωτεινότητας και τις OLED καλύτερα μαύρα και αντίθεση. Η δική μας πρόταση είναι να τις δεις στην πράξη και να επιλέξεις αυτό που αρέσει σε σένα καθώς το χρώμα είναι αρκετά υποκειμενικό στοιχείο.

4.Λειτουργικό (OS)

Τα βασικά λειτουργικά που θα συναντήσεις είναι τα Android TV, Google TV, Tizen και WebOS. Τόσο το Android TV όσο και το Google TV είναι δημιουργημένα από την Google, προσφέρουν πολλές εφαρμογές μέσα από το Play Store και είναι συμβατά με τις υπηρεσίες google. Η κεντρική τους διαφορά είναι ότι το Google TV έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην εξατομίκευση προς τον χρήστη αξιοποιώντας μοντέλα εκμάθησης. Είναι δηλαδή σχεδιασμένο για να μπορεί να σου προτείνει περιεχόμενο δυναμικά. Το Tizen είναι η πρόταση της Samsung με επιπλέον apps μέσω του Samsung Store, ενώ το WebOs είναι η πρόταση της LG. Είναι και τα δύο συμβατά με Play Store και ενσωματώνουν και άλλα Voice Assistants όπως Alexa. Αν έχεις ήδη εμπειρία με κάποιο καλό θα ήταν να συνεχίσεις με το ίδιο λειτουργικό για να μην χρειαστεί να μάθεις κάτι νέο. Σε κάθε περίπτωση είναι όλα εξαιρετικά φιλικά προς τον χρήστη και δεν θα έχεις δυσκολίες, και εδώ καλό θα ήταν να επιλέξεις βάση των προσωπικών σου προτιμήσεων αφού τα δεις σε δράση. Το ίδιο ισχύει και αν θελήσεις να επιλέξεις κάποιο άλλο OS όπως το VIDAA που θα βρεις σε τηλεοράσεις από την HiSense.

5.Χειριστήριο και Συνδέσεις.

Αν σκοπεύεις να αξιοποιήσεις υπηρεσίες voice assistant θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το συμπεριλαμβανόμενο χειριστήριο έχει μικρόφωνο ή να δεις το κόστος αγοράς αν είναι εξτρά. Επίσης κάποια μοντέλα έρχονται με αρκετά minimal χειριστήριο που προσφέρει μια άλλη εμπειρία χρήσης, είναι κρίσιμο να δεις πως «κάθεται» το χειριστήριο στο χέρι σου και πόσα πλήκτρα έχει, κάθε χρήστης είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει μια φόρμουλα για όλους.

Σε επίπεδο συνδεσμολογίας τέλος έχει σημασία να δεις πόσες και τι θύρες χρειάζεσαι για να συνδέσεις τις συσκευές σου. Για παράδειγμα όλες οι Smart TV έχουν wifi συνδεσιμότητα αλλά αν εσύ προτιμάς καλωδιακή δικτύωση πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχει θύρα LAN. Αντίστοιχα να δεις αν οι προσφερόμενες θύρες HDMI και USB καλύπτουν τις ανάγκες σου.