ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Παναγιώτης Πετρογιάννης διορθώνει σώματα αθλητών μέσω χορού

Ο Παναγιώτης Πετρογιάννης του "Synaskisi" αναλαμβάνει κορυφαίους αθλητές όπως ο Ευθύμης Κουλούρης και ο Αντώνης Στεργιάκης και διορθώνει τα σώματά τους, προλαβαίνει τραυματισμούς και βελτιώνει τη φυσική κατάστασή τους χρησιμοποιώντας ασκήσεις χορού!

Ο Παναγιώτης Πετρογιάννης διορθώνει σώματα αθλητών μέσω χορού

Πριν από 51 χρόνια -το 1969-, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο “ψηλός” του Παναθηναϊκού, άρχισε μαθήματα μπαλέτου, έπειτα από υπόδειξη του Λάκη Πετρόπουλου. Το τραχύ παίξιμό του χρειαζόταν βελτίωση. Οι κινήσεις του έπρεπε να αποκτήσουν πλαστικότητα. Η ιστορία του εμβληματικού σκόρερ του “τριφυλλιού” ήταν η πρώτη αστραπιαία σκέψη μου, όταν άκουσα για τη “Synaskisi” και το μότο της: “ο χορευτής ως αθλητής, αλλά και ο αθλητής ως χορευτής”. Ήξερα ήδη ότι ο Ευθύμης Κουλούρης της Τουλούζ διόρθωσε πολλές από τις κινήσεις του εκεί.

Όμως, ο Παναγιώτης Πετρογιάννης που διευθύνει τον χώρο άσκησης “Synaskisi” στη Θεσσαλονίκη εξήγησε ότι πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό από το μπαλέτο του Αντωνιάδη. Εστιάζει στη διορθωτική-νευρομυϊκή γυμναστική για μυοσκελετικές κακώσεις. “Ο αδερφός μου ήταν χορευτής. Άρχισε τον χορό σε μεγάλη ηλικία και στην προσπάθειά μου να τον βοηθήσω, είδα ότι στην Ελλάδα υπήρχε κενό στο επιστημονικό πεδίο που ονομάζεται Dance Medicine & Science. Ο χορός στάθηκε καινούργιο πεδίο έμπνευσης για μένα, που έχω σπουδάσει κινησιολογία. Αναλύοντας την κίνηση των χορευτών, είδα ότι μπορούσαμε να αντλήσουμε πολύ χρήσιμα στοιχεία και να τα αξιοποιήσουμε τη στιγμή που χρειάζονται. Έχουμε ‘σπάσει’ τη χορευτική κίνηση σε επιμέρους κομμάτια”, εξήγησε στο Contra.gr.

Στον χώρο του, αθλητές, εκ των οποίων αρκετοί είναι ποδοσφαιριστές, ακολουθούν εξατομικευμένα προγράμματα βελτίωσης. “Παρά τις δυσκολίες του προγράμματος των αθλητών, των ταξιδιών τους, των πολλών αγώνων και το γεγονός ότι μια ημέρα πριν από αυτούς βρίσκονται στο ξενοδοχείο, υπάρχει ενεργειακό απόθεμα για να λάβουν βοήθεια την υπόλοιπη εβδομάδα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί πρόγραμμα ενδυνάμωσης ανήμερα του αγώνα, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Τούτο, όχι μόνο δεν οδηγεί σε μείωση της απόδοσης, αλλά με τον τρόπο εργασίας στη Synaskisi, οδηγεί σε μεγιστοποίηση της απόδοσης”.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον κ. Πετρογιάννη και φυσικά για τους αθλητές είναι η πρόληψη των τραυματισμών. “Μπορεί να έρθει κάποιο παιδί και μέσω μιας διαδικασίας ειδικής εξέτασης-ψηλάφησης να κρίνω ότι εκείνη την ημέρα δεν πρέπει να γυμναστεί, αλλά να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα χαλάρωσης-αποφόρτισης του μυϊκού ιστού. Το πρόγραμμα κάθε συνεδρίας είναι μια συνεχώς ανοιχτή ερώτηση, που πρέπει κάθε φορά να απαντηθεί. Ο αθλητής βρίσκεται σε διαρκή αξιολόγηση. Για παράδειγμα, ήρθε ένας ποδοσφαιριστής που είναι μέλος μεγάλης ομάδας και αγωνίζεται στις μικρές Εθνικές Ελλάδας. Κάναμε ανάλυση στην κίνηση και ύστερα την ειδική εξέταση των μαλακών μορίων. Χρειάστηκε να περάσουν 6 μήνες, αλλά και επιπλέον δουλειά από τον ίδιο στο σπίτι -σύμφωνα με τις οδηγίες που του είχαν δοθεί-, προκειμένου να μπορέσουμε να στοχεύσουμε στην ενδυνάμωση, στην αλτικότητα και στην ταχυδύναμη μετά. Θυμάμαι, έπειτα απ’ την κινησιολογική ανάλυσή του, είχα πει στον μπαμπά του ότι το παιδί σε δύο χρόνια δεν θα μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο και θα ψάχναμε να βρούμε τι συνέβη. Αφού έγινε η παρέμβαση, έβαλε το πρώτο γκολ του με κεφαλιά φέτος και πρόσφατα έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα που έχει τρέξει σε παιχνίδι. Κάθε πρόγραμμα έχει το ονοματεπώνυμο του αθλητή, το δικό μου, την ημέρα, την ώρα και περικλείει όσα έχουν προηγηθεί και ό,τι θα ακολουθήσει”.

“Όταν ο αθλητής φτάσει σε επιθυμητό επίπεδο από πλευράς μυϊκών και ελαστικών ιστών, τότε μπορούμε να έχουμε μεγάλες ανατροπές στον προπονητικό σχεδιασμό. Η ενδυνάμωση μπορεί να γίνει την ίδια μέρα, καθώς ανταποκρίνεται αμέσως το σώμα και επεξεργάζεται κάθε ερέθισμα. Είναι πολύ ενεργό και ετοιμοπόλεμο”.

Ο Κουλούρης έμαθε για τον κ. Πετρογιάννη όταν είδε “τον Μάριο Σιαμπάνη να εκτελεί μια άσκηση, που λίγο χιουμοριστικά τη λέμε ‘petropan’. Τον ρώτησε σχετικά με την άσκηση και έμαθε για ‘μένα. Ασχοληθήκαμε συστηματικά και σε βάθος με την ποιοτική ανάλυση της κίνησής του. Επιμείναμε στα θεμελιώδη στοιχεία της κίνησης. Προσπαθήσαμε να ελέγξουμε την επάρκεια της κινητικής ανάπτυξής του. Με έναν μεταφορικό τρόπο, μελετήσαμε την κινητική ιστορία του. Το πιάνουμε από την αρχή και χτίζουμε πάλι από το μηδέν. Αλλάξαμε τον τρόπο κίνησης του Κουλούρη. Είναι εντυπωσιακή η παράλληλη εξέλιξη. Βελτιωνόταν η κίνηση και μαζί η απόδοσή του. Πρέπει να γνωρίζεις τις απαιτήσεις του κάθε αθλήματος, αλλά μας ενδιαφέρουν οι κινητικές ικανότητες πριν από την εκάστοτε δεξιότητα. Να λειτουργούν επαρκώς τα θεμελιώδη στοιχεία της κίνησης. Σε αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα αθλητών είδαμε υπεραξία 11 εκατομμυρίων μέσα σε δύο χρόνια. Του μεν Κουλούρη η μεταγραφή έφτασε τα 5 εκατομμύρια ευρώ και με τον Γιάννη Μιχαηλίδη είμαστε ήδη στα 6 εκατομμύρια”.

Παρακολουθώντας τα βίντεο στην ιστοσελίδα της “Synaskisi” και στα social media, είδα τον 21χρονο τερματοφύλακα Αντώνη Στεργιάκη να προσπαθεί να πιάσει δυο μύγες, οι οποίες δεν ήταν “προσκεκλημένες” στον χώρο. “Αυτό το βίντεο με τις μύγες ήταν της στιγμής. Εμφανίστηκαν οι δύο μυγούλες στην αίθουσα όπου ήμασταν με τον Στεργιάκη και τις εκμεταλλευτήκαμε προκειμένου να βελτιώσουμε τα reflex του. Είναι αυτό που λέμε, βγάζουμε από τη μύγα ξίγκι!”

Τη “Synaskisi” δεν επισκέπτονται μόνο αθλητές, αλλά και άνθρωποι που χρήζουν κινητικής αποκατάστασης, βαριά και απλά περιστατικά. “Η καθιστική ζωή -μιλώντας γενικότερα- επηρεάζει τα μαλακά μόρια γύρω από τη σπονδυλική στήλη, γι’ αυτό παρατηρούμε ανθρώπους που έχουν συχνούς πόνους στη μέση τους. Η παρέμβαση στους ελαστικούς ιστούς μπορεί να έχει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ένας 17χρονος ποδοσφαιριστής κατάφερε να επανακτήσει πλήρες εύρος κίνησης και να περπατήσει χωρίς χειρουργείο, έπειτα από ρήξη χιαστού μέσα σε 4 συνεδρίες. Κρίθηκε στη συνέχεια, από το επιβλέποντα γιατρό του, ότι έπρεπε να χειρουργηθεί κι η μετεγχειρητική πορεία του είχε εξαιρετικά γρήγορη βελτίωση. Εγώ, σε παλαιό τραυματισμό μου με ρήξη χιαστού, ύστερα από μετωπική της μηχανής μου με αυτοκίνητο, χρειάστηκα περίπου 6 μήνες, ώστε να ανακτήσω εκ νέου τη λειτουργική κινητικότητά μου. Για έναν αθλητή, μπορούμε να συζητήσουμε το χειρουργείο σε μια τέτοια περίπτωση. Σ’ έναν άνθρωπο με άλλη καθημερινότητα, μπορούμε να το αποφύγουμε. Δουλεύοντας πάνω στον μυϊκό ιστό (μυοπεριτοναϊκό), έχουμε δει βελτίωση στη βάδιση, στη στάση και στη λειτουργικότητα και σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας και ειδικούς πληθυσμούς. Άνθρωπος με σκλήρυνση κατά πλάκας σηκώθηκε -έπειτα από 20 χρόνια- και πήγε τουαλέτα χωρίς να χρειαστεί βοήθεια. Τα ελαστικά στοιχεία, ο συνδετικός ιστός, το δέρμα, η μυοπεριτονία- είναι ένα επιστημονικό πεδίο που δεν έχει μελετηθεί πάρα πολύ, αλλά έχουν σπουδαία πρακτικά και κλινικά αποτελέσματα”.

Εξυπακούεται ότι τον επισκέπτονται και χορευτές: “Ασχολούμαι με χορευτές και ηθοποιούς, επειδή διδάσκω στη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου. Ο ηθοποιός έχει την παράστασή του, έχει κίνηση. Γίνεται κινησιολογική ενδυνάμωση πάνω στις κινήσεις που απαιτεί το έργο. Φυσικά, μελετώ το έργο. Ο λόγος πρέπει να έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Να είναι άνετος, καθαρός και να μη βγαίνει με δυσκολία”.

Ο Παναγιώτης Πετρογιάννης αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στην Καλαθοσφαίριση, στην Ειδική (Προσαρμοσμένη) Φυσική Αγωγή και στην αποκατάσταση των διαστρεμμάτων της ποδοκνημικής. Φυσικά, αγαπά το μπάσκετ. Κι όταν αγαπάς το μπάσκετ δεν γίνεται να μην αγαπάς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: “Θα ήθελα πάρα πολύ να δουλέψω για την Εθνική ομάδα και για τον Αντετοκούνμπο! Ο Γιάννης είναι όλη η Ελλάδα!”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ