Ο Έλληνας προπονητής που κατέκτησε την Allsvenskan
Πηγαίνοντας στην Σουηδία, ο προπονητής τερματοφυλάκων Νίκος Γκούλιος δεν είχε το ποδόσφαιρο στο μυαλό του ως κύρια ενασχόληση. Ως πατέρας τριών παιδιών, εργαζόταν αρχικά ως συνοδός ή οδηγός ΑΜΕΑ. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να στεφθεί πρωταθλητής Σουηδίας.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει αναγκάσει πολλούς συμπατριώτες μας να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ένας από αυτούς ήταν και ο Νίκος Γκούλιος, άλλοτε γκολκίπερ των ΑΕΛ, Εθνικού Αστέρα, Πανηλειακού, Τρικάλων, Καλαμάτας, Δόξας Δράμας. Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση δεν έμεινε μακριά από το ποδόσφαιρο, αλλά συνέχισε ως προπονητής τερματοφυλάκων. Δίδασκε όσα ο ίδιος είχε μάθει στην πράξη και αυτά που έμπαιναν ως νέα στοιχεία στη θέση του γκολκίπερ καθώς εξελισσόταν το άθλημα.
Ο Κρις Κόουλμαν ήταν ένας άνθρωπος που πίστεψε πολύ σε αυτόν και ο Ουαλός προπονητής τον είχε στο τεχνικό του επιτελείο στην ΑΕΛ. Ωστόσο η μοίρα για τον Νίκο Γκούλιο είχε αποφασίσει… εξωτερικό και έτσι έγινε. Πριν λίγες εβδομάδες, ως τερματοφύλακας τερματοφυλάκων της Γιουργκόρντεν, κατέκτησε το σουηδικό πρωτάθλημα.
“Η Σουηδία σαν προορισμός για να μεταναστεύσω εγώ και η οικογένεια μου γεννήθηκε από τα πρώτα χρόνια που η οικονομική κρίση χτύπησε την χώρα μας. Η γυναίκα μου ήταν ακόμη ένας καθοριστικός παράγοντας αυτής της απόφασης αφού είναι γεννημένη στην Σουηδία και έζησε εκεί 18 ολόκληρα χρόνια. Έτσι λοιπόν τον Ιούλιο του 2013 αφήσαμε την Ελλάδα και εγκατασταθήκαμε στη Στοκχόλμη σε αναζήτησή μιας νέας καλύτερης ζωής”, εξομολογείται ο 42χρονος σήμερα προπονητής τερματοφυλάκων στο Contra.gr.
Είναι γεγονός πως πηγαίνοντας στην Σουηδία, ο Νίκος Γκούλιος δεν είχε το ποδόσφαιρο στο μυαλό του ως κύρια ενασχόληση. Ως πατέρας τριών παιδιών, εργαζόταν αρχικά ως συνοδός ή οδηγός ΑΜΕΑ. Η παράλληλη ασχολία του με το ποδόσφαιρο τον βρήκε ως προπονητή τερματοφυλάκων στην IK Frej, ομάδα που έμελλε να αποτελέσει το σκαλοπάτι του για πολύ σπουδαιότερα πράγματα.
“Η πρώτη ομάδα που εργάστηκα στην Σουηδία ήταν το IK Frej που τότε αγωνιζόταν στην 3η τη τάξη κατηγορία του σουηδικού ποδοσφαίρου (division 1), που είναι ημιεπαγγελματική. Στην πρώτη μου σεζόν εκεί κερδίσαμε την άνοδο στην δεύτερη εθνική κατηγορία που είναι επαγγελματική (superettan). Ακολούθησαν 3 χρόνια στην Β’ εθνική Σουηδίας όπου η ομάδα έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και πέτυχε τους στόχους της”.
Η δουλειά που έκανε εκεί ο Νίκος Γκούλιος δεν πέρασε απαρατήρητη. Η φήμη του εξαπλώθηκε και ήταν η Γιουργκόρντεν που εξέφρασε το ενδιαφέρον της στο πρόσωπο του. Και παρά το γεγονός πως είχε τη δυνατότητα να υπογράψει συμβόλαιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκείνος επέλεξε να συμφωνήσει αρχικά για μια εξάμηνη σύμβαση, θέλοντας πρώτα να δείξει την δουλειά του στους υπεύθυνους της ομάδας και με αυτόν τον τρόπο να τους πείσει να του εμπιστευθούν ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο. Φυσικά, τα κατάφερε.
“Τον Ιανουάριο του 2017 ήρθε η ευκαιρία της Djurgården που πραγματικά απογείωσε την καριέρα μου και τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε σταθερά ανοδική πορεία. Το 2017 κατακτήσαμε την 3η θέση στο πρωτάθλημα και μαζί ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, το 2018 πήραμε το κύπελλο Σουηδίας και φέτος ήταν το αποκορύφωμα, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το πρώτο της ομάδας μετά από 14 χρόνια και 12ο συνολικά στην ιστορία της. Η νέα χρόνια θα είναι μια μεγάλη πρόκριση αφενός γιατί όλοι θα θέλουν να νικήσουν τον πρωταθλητή και θα παίζουν με έξτρα κίνητρο και αφετέρου γιατί η ομάδα θέλει να πετύχει κάτι καλό στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις”.
Η Allsvenskan κρατούσε ένα φινάλε εντυπωσιακό, γεμάτο αγωνία την φετινή σεζόν. Φτάνοντας στο φινάλε, ήταν 4(!) οι ομάδες που διεκδικούσαν το πρωτάθλημα. Στην τελευταία αγωνιστική η Γιουργκόρντεν χρειαζόταν μια ισοπαλία για να πάρει τον τίτλο, ωστόσο στο ημίχρονο της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Νόρσεπινγκ ήταν πίσω στο σκορ με 2-0… Η Μάλμε την ίδια ώρα κέρδιζε στην έδρα της Έρεμπρο και ήταν αγκαλιά με την πρώτη θέση. Όμως στο δεύτερο ημίχρονο η Γιουργκόρντεν με γκολ των Κάλστρομ και Τουρέ ισοφάρισε για το τελικό 2-2 και στέφθηκε πρωταθλήτρια.
“Η χρόνια ήταν συναρπαστική, δυο αγωνιστικές πριν το τέλος 4 ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο. Η πίεση είναι μεγάλη όμως είναι ταυτόχρονα μέσα σε λογικά πλαίσια χωρίς να υπάρχουν οι υπερβολές και οι ακρότητες της Ελλάδας. Όλοι οι παίκτες και τεχνικό επιτελείο το απολαύσαμε, αφού ο κόσμος γέμιζε τα γήπεδα ασφυκτικά τις τελευταίες αγωνιστικές. Και αυτό το σκηνικό μας δημιουργούσε έξτρα συναισθήματα”, αποκαλύπτει ο Νίκος Γκούλιος.
Στην Σουηδία έχει βρει ένα ιδανικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον και λογικά στην σκέψη του δεν υπάρχει τώρα η περίπτωση επιστροφής του στην Ελλάδα.
“Οι συνθήκες της δουλειάς μου είναι εξαιρετικές και συγκρίνονται μόνο με αυτές των τοπ ομάδων της Ελλάδος (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Το οικονομικό είναι ένα ζήτημα που δεν μας απασχολεί αφού οι πληρωμές είναι τακτικές και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, από πλευράς εγκαταστάσεων είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Άρα λοιπόν έχει ο κάθε εργαζόμενος ένα ιδανικό περιβάλλον εργασίας που του επιτρέπει να βγάλει τον καλύτερο εαυτό. Δεν είναι στις προθέσεις μου να γυρίσω στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τις συνθήκες εργασίας στην Σουηδία”.
Στη διάρκεια της παρουσίας του στην Γιουργκόρντεν, ο Νίκος Γκούλιος είχε την τύχη να δουλέψει με έναν παίκτη-θρύλο όχι μόνος της ομάδας αλλά και του σουηδικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Ο λόγος φυσικά για τον σπουδαίο Αντρέας Ίσακσον.
“Ήταν μια εμπειρία ζωής και ταυτόχρονα μια τεράστια πρόκληση να προπονήσω για δυο χρόνια τον Ίσακσον, αφού εκτός του γεγονότος ότι είναι ο κορυφαίος Σουηδός τερματοφύλακας και θρύλος της Γιουργκόρντεν, ήταν και ένας άνθρωπος που είχε δουλέψει σε κορυφαία πρωταθλήματα (Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σιτι, Αϊντχόφεν, Ρεν) και είχε παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο (τρία Μουντιάλ και δυο ευρωπαϊκά). Έπρεπε να βγάλω τον καλύτερο μου εαυτό μαζί του για να τον πείσω να με εμπιστευτεί και νομίζω ότι τελικά τα κατάφερα αφού είχαμε μια άριστη συνεργασία”.
Πώς βιώνει ο 42χρονος προπονητής τερματοφυλάκων το ποδόσφαιρο στη Σουηδία; Έχει έρθει αντιμέτωπος με… ελληνικά φαινόμενα; Θα σύστηνε σε κάποιον συνάδελφο του να κάνει το ίδιο βήμα; Ο Νίκος Γκούλιος μας περιγράφει ένα πρωτάθλημα που διεξάγεται κάτω από συνθήκες τις οποίες πολύ θα θέλαμε να δούμε και στη χώρα μας…
“Η σουηδική λίγκα είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη λίγκα που προσφέρει πολύ καλές συνθήκες εργασίας στους παίκτες και προπονητές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και τα μίντια. Η προσέγγιση τους όμως είναι τελείως διαφορετικά από αυτή της Ελλάδας. Ο Σουηδός φίλαθλος αγαπάει την ομάδα, θα την στηρίξει κάθε Κυριακή χωρίς ακρότητες.
Οι μετακινήσεις οπαδών είναι επιτρεπτές και διεξάγονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Η ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια των αγώνων ιδανική με χιλιάδες οικογένειες και μικρά παιδιά στις κερκίδες. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους όσους εργάζονται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα να δοκιμάσουν ένα τέτοιο βήμα”.
Να επιστρέψουν οι ‘κομμένοι’ στην Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: