ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μάκης Γιατράς: “Το μπάσκετ δεν είναι… φιλοσοφία”

Ο Μάκης Γιατράς μιλάει στο Contra για τον πήχη που ανεβάζει ο ίδιος ψηλά, την Basket League που αρχίζει το Σάββατο, την ξεχωριστή πρόταση του Προμηθέα και τους μύθους που καταρρίπτει η ομάδα της Πάτρας. Ο κορυφαίος προπονητής της περασμένης χρονιάς για τη νέα που έρχεται.

Μάκης Γιατράς: “Το μπάσκετ δεν είναι… φιλοσοφία”
Ο Μάκης Γιατράς αναδείχθηκε πέρυσι ο προπονητής της χρονιάς στη Basket League Eurokinissi Sports

Ο Μάκης Γιατράς είναι προπονητής μπάσκετ εδώ και 25 χρόνια. Έχει ‘φάει’ τις τοπικές κατηγορίες με το κουτάλι, έφτασε μέχρι τα σαλόνια της Α1, έπαιξε στον τελικό του πρωταθλήματος, ανακηρύχθηκε κόουτς της χρονιάς, πρόσφατα νίκησε (σε φιλικό παιχνίδι) την Ούνιξ Καζάν, ετοιμάζεται για την πρώτη συμμετοχή της ομάδας του στο Eurocup κι όμως ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έβγαζε χρήματα από την προπονητική.

Εγώ το χόμπι μου έκανα, ήμουν ‘πιτσαδόρος’ (σ.σ εννοεί ότι είχε ανοίξει την πιτσαρία Πόρτο-Φίνο, μαζί με τον αδερφό του) κι απλά άκουσα τους συμπαίκτες μου που μου έλεγαν, επειδή είχα άποψη για το παιχνίδι, τράβα να γίνεις προπονητής. Δεν το έκανα γιατί πίστευα ότι θα φτάσω μέχρι εδώ, αλλά επειδή το γούσταρα, ήταν η τρέλα μου. Βλέπεις όμως πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά“, θα μονολογήσει σχεδόν σε μια φάση της συνομιλίας μας την Παρασκευή, παραμονή της έναρξης της εφετινής Basket League.

Πώς τα φέρνει ε; Ο Προμηθέας, φιναλίστ των περσινών τελικών, η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών, μπαίνει στη νέα σεζόν, ακμαίος όσο ποτέ, σφριγηλός και με ένα προπονητή, που αισθάνεται πολύ δυνατός, έχει αυτοπεποίθηση κι ας μην σκεφτόταν ποτέ το 1995 που ξεκινούσε να κοουτσάρει, πως κάποια σεζόν μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, θα ήταν ο… πωλών τοις μετρητοίς.

Μη νομίζετε, βέβαια, ότι ο Γιατράς την… ψώνισε. Κάθε άλλο. Με σώας τα φρένας, απαντάει από μόνος του στο ερώτημα “πόσο ψηλά είναι ο πήχης” του Προμηθέα, με δεδομένη την συμμετοχή του στους τελικούς του περσινού πρωταθλήματος: “Μην ανησυχείτε, τον πήχη τον βάζω ο ίδιος ψηλά. Από μόνος μου“.

Στο ρόστερ πάντα δύο νέοι

Η ομάδα της Πάτρας παρουσιάζει φέτος και μια ξεχωριστή πρόταση για το ελληνικό μπάσκετ. “Στο ρόστερ βάλαμε πέντε παιδιά από τα τμήματα υποδομής, Μαντζούκα, Μπαζίνα, Κουρουπάκη, Καφεζα και Κολιό, που είναι γεννημένοι 2002 και 2003. Στόχος είναι να έχουμε κάθε φορά στη δωδεκάδα τουλάχιστον δυο, αν μπορούμε και περισσότερους. Το κυριότερο είναι να παίζουν κιολας. Στο πρόσφατο φιλικό με την Καζάν, που το κερδίσαμε κιόλας, ο Μαντζούκας πήρε χρόνο, ενώ το σύμπαν καιγόταν. Η εμπειρία που αποκόμισε παίζοντας στα κρίσιμα λετπά του ματς είναι ανεκτίμητη. Αυτό θέλουμε να το συνεχίσουμε, να το εμπεδώσουν τα παιδιά, να τα αναδείξουμε. Δεν θα πω ψέματα. Για ένα προπονητή που κάνει πρωταθλητισμό και την ίδια την ομάδα, βέβαια, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Θα προσπαθήσουμε, όμως. Αυτό είναι και το σύνθημά μου, άλλωστε: δεν ανέχομαι να μην προσπαθείς. Όλα τα άλλα είναι μέσα στο πρόγραμμα“,εξηγεί ο Γιατράς.

Γενικά, ο Προμηθέας και ο προπονητής του καταρρίπτουν μύθους εν Ελλάδι. Έχουν αρχίσει σχεδόν από το μηδέν, ανέβηκαν τις κατηγορίες φαστ-τρακ, διαθέτουν τις κορυφαίες εγκαταστάσεις μπάσκετ στη χώρα ίσως και στην Ευρώπη. Μια επαρχιακή ομάδα είναι υπόδειγμα ανάπτυξης, φτάνει μέχρι τους τελικούς και αποτελεί ελκυστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους μπασκετμπολίστες: “Θα σας καταρρίψω ένα ακόμη μύθο” επεκτείνει τη συλλογιστική ο κόουτς Γιατράς, προσθέτοντας: “Κάποιοι πιστεύουν ότι στον Προμηθέα μοιράζουμε λεφτά με ουρά. Ότι έρχονται ξένοι παίκτες για να εισπράξουν υψηλά συμβόλαια και λοιπά. Όχι. Άλλες ομάδες έχουν υψηλότερο μπάτζετ από εμάς. Να ξέρετε ότι κλαμπ σαν τον Προμηθέα αναζητούν τις ευκαιρίες. Φέτος πήραμε δυο παίκτες υψηλής εμπειρίας όπως ο Αγραβάνης και ο Μπόγρης, γιατί έμειναν ελεύθεροι από τον Ολυμπιακό, έχοντας ελάχιστη συμμετοχή. Ειδικά ο πρώτος δεν έπαιξε καθόλου και έχει μεγάλη διάθεση να επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο. Ο Μπαμπ στην Τουρκία πήγε με συμβόλαιο Euroleague. Για να έρθει στον Προμηθέα, θα έπρεπε να κάνει μια κακή χρονιά, ώστε να ελπίζει μέσω της ομάδας μας ότι θα μπορέσει να κάνει επανεκκίνηση. Αυτή ήταν λίγο πολύ η λογική μας. Από την άλλη οι ξένοι, που έρχονται εκτιμούν το κλίμα, την προοπτική που τους δίνει ο Προμηθέας και παραμένουν μαζί μας. Ο Χολ, ο Έλις και ο Λίποβι, είναι αυτά τα παραδείγματα“.

Πέντε εμείς πέντε αυτοί, μόνο για μια φορά

Ωραία, λοιπον. Το πρωτάθλημα αρχίζει. Με τον Ολυμπιακό απόντα, ανοίγει η όρεξη των υπολοίπων να κυνηγήσουν μια θέση στον τελικό, άσχετα αν ξέρουν ότι το πιθανότερο είναι να ηττηθούν από τον Παναθηναϊκό. Ο Γιατράς που άρπαξε πρώτος την ευκαιρία, θα σχολιάσει:”Δεν θα επαναλάβω τα ίδια. Ξέρουμε καλά τι σημαίνει να λείπει ο Ολυμπιακός από το πρωτάθλημα, όμως η λίγκα έχει και παρόντες. Σε αντίθεση με όσα προβλέπονταν, βλέπω ότι οι περισσότερες ομάδες κατάφεραν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά ρόστερ, έχουν ανέβει δυο φιλόδοξα σωματεία όπως ο Ιωνικός Νικαίας και ο Ηρακλής και νομίζω ότι με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό, όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους. Αυτό το στοιχείο σε κρατάει σε εγρήγορση, όλη τη σεζόν. Κανένα ματς δεν θα΄ναι εύκολο, άρα περιμένω μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά“.

Πόσο πιθανό είναι να ξαναδούμε τον Προμηθέα απέναντι στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στους τελικούς; “Ε, τι να πω ότι δεν θα το επιδιώξουμε; Ο Παναθηναϊκός είναι μια κατηγορία μόνος του. Οι υπόλοιποι είναι όλοι μαζί. Σε ένα ματς μπορούμε να δυσκολέψουμε τον ΠΑΟ. Σε σειρά αγώνων, δε γίνεται. Το ‘πέντε εμείς πέντε αυτοί ισχύει μια φορά. Μετά τον ηρωισμό, έρχονται οι άλλοι σαν οδοστρωτήρας“, απαντάει ο Πατρινός κόουτς που εξηγεί γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα είναι δύσκολο.

Έχει πολλή τακτική μέσα του. Δουλεύουν καλά οι προπονητές, διαβάζουν τα ματς και κάθε αγώνας κρύβει παγίδες. Αυτό αναγκαστικά σε κρατάει σε εγρήγορση. Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τους συναδέλφους μου. Και ξέρετε υπάρχουν πολλά παιδιά που ασχολούνται με την προπονητική στις μικρότερες κατηγορίες, που δουλεύουν πάρα πολύ, ξέρουν μπάσκετ και απλά περιμένουν να τους δοθεί η ευκαιρία. Μπορεί να μην τους δοθεί ποτέ, αλλά είναι αλήθεια ότι εργάζονται νύχτα μέρα, έστω κι αν τα χρήματα που κερδίζουν είναι μηδαμινά“.

Το σουτ, οι Έλληνες και η καταστροφή

Ισχύει το ίδιο και για τους παίκτες; Είναι καλός τελικά ο Έλληνας μπασκετμπολίστας; Πώς ξαφνικά το ελληνικό μπάσκετ ψάχνει να βρει τον σουτέρ που του λείπει. Ο Μάκης Γιατράς δεν θα… μασήσει: “Άλλος μύθος κι αυτός. Δηλαδή όλες οι επιτυχίες μας σαν μπάσκετ με ποιους παίκτες ήρθαν; Ξεχάσατε πως η τελευταία ομάδα που κατέκτησε δυο Ευρωλίγκες, έφτασε στην κορυφή; Δεν ήταν οι Έλληνες του Ολυμπιακού αυτοί που τον πήγαν μέχρι την τελευταία νίκη και το Κύπελλο; Δεν έπαιζαν ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου, ο Μάντζαρης και ο Σλούκας; Αυτοί δεν ήταν οι πρωταγωνιστές; Ο Έλληνας παίκτης δουλεύει και από την μικρή μου πείρα στην Α1 σας διαβεβαιώ ότι είναι και πολύ πιο επαγγελματίας από τους ξένους. Αρκεί να νιώσει ότι του δείχνεις εμπιστοσύνη, τον εκτιμάς και τον σέβεσαι. Τώρα, έχει ανοίξει μια κουβέντα για το σουτ. Εντάξει, το μπάσκετ καμιά φορά είναι πολύ πιο απλό απ’ όσο νομίζουμε. Δεν είναι τόσο… φιλοσοφία. Ο Προμηθέας νίκησε την Καζάν ενώ οι αντίπαλοί μας είχαν 50% στα τρίποντα κι εμείς 25%. Οι αριθμοί γεννήθηκαν για να λένε την αλήθεια, καμιά φορά όμως λένε και ψέματα. Μπορεί να σου λείπει το σουτ, έχεις όμως κάτι άλλο. Προφανώς το θέμα του σουτ είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί, δεν θα το λύσω εγώ με δυο-τρεις ατάκες, όμως δεν μπορεί να φέρνουμε και την καταστροφή“.

Το Eurocup έρχεται να συμπληρώσει τις φετινές φιλοδοξίες του Προμηθέα. Μακάμπι Ρισόν, Μονακό, Ουλμ, Ανδόρα και βέβαια η Βίρτους Μπολόνια του Τζόρτζεβιτς και του Τεόντοσιτς.”Θα μας βοηθήσει , αν δεν αρχίσουμε να χάνουμε. Είναι σαφώς μια διοργάνωση μεγαλύτερης δυναμικής από το Champions League, που μέσα στον Οκτώβριο θα φανεί αν μπορούμε να προχωρήσουμε ή όχι. Νομίζω ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί, μπαίνουμε με όρεξη και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Είπαμε. Αυτό, που δεν μου αρέσει είναι να μην προσπαθήσουμε“, αποφαίνεται ο Γιατράς, πριν σφυρίξει την έναρξη της τελευταίας προπόνησης για τη χρονιά που αρχίζει επισήμως το Σάββατο. Στη Λάρισα, εναντίον του Ερμή Αγιάς που έχει… μετακομίσει στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας και άλλαξε και τ’ όνομά του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ