Η ομάδα που δεν μπορεί να λείπει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι Γιάννης Φουντούλης, Κωνσταντίνος Μουρίκης και Ντίνος Γενηδουνιάς εξηγούν στο Contra.gr τον τρόπο με τον οποίο η Εθνική Ελλάδας θα παραμείνει πιστή στο ραντεβού της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Η Εθνική Ελλάδας στην υδατοσφαίριση είναι ένα από τα ‘σπασικλάκια’ -με την καλή έννοια βεβαίως, βεβαίως- των Ολυμπιακών Αγώνων! Μετεξεταστέα δεν μένει. Τα παίρνει τα γράμματα, την περνάει την τάξη και είναι μόνιμη ένοικος στο Ολυμπιακό Χωριό. Ολυμπιακή σταθερά. Λίγες είναι οι ανήλιες μέρες της και οι ασέληνες νύκτες της στον αθλητισμό. Από το 1968 κι έπειτα έχει απουσιάσει μόνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ (1976) και μετράει συνολικά 16 ζηλευτές συμμετοχές στην κορυφαία διοργάνωση. Αυτό το σερί άρχιζε τη δεκαετία κατά την οποία γεννήθηκαν οι γονείς των περισσότερων παικτών που απαρτίζουν σήμερα τη ‘γαλανόλευκη’. “Ο πατέρας μου είναι 60 ετών και η μητέρα μου 57”, επιβεβαίωσε ο ‘παλιός’ Κωνσταντίνος Μουρίκης.
Η Ελλάδα έχει δύο ευκαιρίες για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η μία είναι προ των πυλών. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου με τα παιχνίδια των γυναικών (στις 14/1 αρχίζουν οι αγώνες των ανδρών), δίνει μία Ολυμπιακή πρόκριση και άλλες 3 δίνει το Προολυμπιακό τουρνουά του Μαρτίου (20-29/3, Ρότερνταμ).
Το μαρτύριο της σταγόνας
“Το άθλημά μας έχει μια παράδοση όλα αυτά τα χρόνια σε επίπεδο συμμετοχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό επίτευγμα. Η συνέπεια. Δυστυχώς, στο επίπεδο των ανδρών δεν έχουμε παρουσιάσει κάτι καλύτερο από την 4η θέση, στην Αθήνα. Αλλά η απουσία μεταλλίου δεν μειώνει το μεγάλο το επίτευγμα της συνεχόμενης παρουσίας του αθλήματός μας στη διοργάνωση. Σίγουρα, θέλουμε να βρεθούμε στο Τόκιο και αυτός είναι ο στόχος μας. Ξέρουμε ότι βασική προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε κάτι στους Αγώνες είναι να είμαστε εκεί. Έχουμε δύο ευκαιρίες για να πάρουμε την πρόκριση. Είτε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είτε από το Προολυμπιακό Τουρνουά, του οποίου τα εισιτήρια μειώθηκαν κατά ένα, καθώς θα είναι παρούσα η Νότια Αφρική στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να μας αγχώνει το ενδεχόμενο να απουσιάσουμε από το Τόκιο. Σίγουρα, δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε καν! Παρουσιάζοντας τον καλύτερό εαυτό μας, θα διεκδικήσουμε με όσες δυνάμεις και πιθανότητες έχουμε την παρουσία μας στους Αγώνες. Το μετά είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό!”, είπε ο αρχηγός της ομάδας, Γιάννης Φουντούλης, ο οποίος φέτος αγωνίζεται με τη Φερεντσβάρος στο ουγγρικό πρωτάθλημα.
Ωστόσο, ο Ντίνος Γενηδουνιάς παραδέχεται ότι υπάρχει άγχος. “Υπάρχει, ναι. Βάρος θα έλεγα πιο σωστά. Δεν θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι -έπειτα από τόσα χρόνια- που δεν θα καταφέρουν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι εμείς αν προκριθούμε τώρα, οι επόμενοι δεν θα θέλουν και δεν πρέπει να έχουν αυτήν την αρνητική πρωτιά”.
Γι’ αυτό οι αγώνες των προολυμπιακών τουρνουά είναι σαν το μαρτύριο της σταγόνας. “Θα πω εγώ γι’ αυτό”. Πήρε το λόγο ο έμπειρος Φουντούλης: “Με τον Μουρίκη έχουμε ήδη συμμετάσχει σε ένα προολυμπιακό τουρνουά, το 2012 στον Καναδά. Είναι τελείως διαφορετικό από κάθε άλλο. Σε ένα τέτοιο τουρνουά τα πάντα μπορούν να στραβώσουν. Είναι μια διοργάνωση, στην οποία έχεις κάθε μέρα παιχνίδι και δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για τίποτε. Όταν έρχεται το νοκ άουτ ματς η πίεση είναι με το φαβορί, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που θα έχει. Είναι το παιχνίδι μιας 4ετίας! Είναι ένα ματς, στο οποίο παίζεις τους κόπους 4 χρόνων. Από μόνο του είναι πολύ ιδιαίτερο. Στα ματς της πρεμιέρας έχεις άλλη πίεση. Έχεις περιθώριο να διορθώσεις πράγματα στην πορεία”.
Τα κάναμε όλα “τυφλά”
Ο Μουρίκης δεν ξεχνάει την πίεση που ένιωσε στο προολυμπιακό τουρνουά και στο κρίσιμο χιαστί παιχνίδι με τους Καναδούς: “Με αυτούς παίξαμε για το ποιος θα περάσει στα ημιτελικά και άρα ποιος θα πάρει το ένα από τα 4 εισιτήρια. Μετά τον αγώνα έφυγε όλο το άγχος. Έπειτα από τα χιαστί, οι ομάδες που προκρίθηκαν στο Ρίο έκαναν ‘διακοπές’ στο προολυμπιακό. Δεν τους ενδιέφερε η πρωτιά. Προκριθήκαμε και ηρεμήσαμε απ’ ευθείας. Δεν φαντάζεσαι! Και σκέψου, εγώ ήμουν από τους τελευταίους τότε, έπαιζα πολύ λίγο. Πρωτάρης. Φαντάσου, ο Γιώργος Αφρουδάκης ήταν αρχηγός, από τους βασικούς και στηριζόταν όλη η ομάδα πάνω του. Έχει συνδέσει το όνομα και την καριέρα του με την Εθνική. Δεν μας έδειχνε το άγχος του. Όμως, δεν τον έχω ακούσει ποτέ να ανεβάζει τον τόνο της φωνής του και να αγριεύει. Πολύ καλός και εμπνέει σεβασμό. Και ο Γιάννης είναι πολύ ήρεμος αρχηγός. Είναι καλό που είμαστε μια παρέα στην Εθνική. Αν δεις, οι επιτυχίες της ομάδας ήρθαν όταν ήμασταν όλοι μαζί. Εννοώ ήμασταν μαζί και στον Ολυμπιακό και ήξερε ο καθένας τι θα κάνει. Πού θα πετάξει την μπάλα ο ‘Βλαχό’ (σ.σ. Άγγελος Βλαχόπουλος), πού θα την περιμένω εγώ, τι θα κάνω. Το 2015, όταν πήραμε το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τα κάναμε όλα ‘τυφλά’. Εντάξει, χρειάζεται και η τύχη. Στα πέναλτι θα μπορούσαμε να είχαμε χάσει ή να μην είχαμε ισοφαρίσει νωρίτερα. Σκέψου, οι Ιταλοί πήραν το Παγκόσμιο τώρα και στο δικό μας παιχνίδι ήταν οριακά. Έχαναν, ήμασταν στο γκολ και μπορούσαν να γίνουν τα πάντα. Καλή ομάδα η Ιταλία. Πολύ καλή ομάδα είναι”.
“Συζητάμε για την πρόκριση. Όχι για να μας αγχώνει, αλλά για να μας πεισμώνει. Αν μετρήσουμε τις δυνάμεις της Εθνικής μας και των άλλων που θέλουν να προκριθούν στο Τόκιο, είμαστε καλύτεροι από τους περισσότερους. Αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε κάθε φορά που μπαίνουμε στο νερό και αντιμετωπίζουμε αυτές τις ομάδες”, πρόσθεσε ο Γενηδουνιάς και ο Μουρίκης δεν έκρυψε ότι “υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας ο αποκλεισμός, αλλά δεν θέλουμε να τον σκεφτόμαστε. Η ομάδα έχει αποδείξει ότι είναι πάντα στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Δεν θα λείψει φέτος. Δουλεύουμε σκληρά και η πρόκριση είτε από το Ευρωπαϊκό είτε από το Προολυμπιακό, εύκολα ή δύσκολα θα έρθει!”
“Θα προκριθούμε”
Η ελληνική υδατοσφαίριση έχει συνέπεια στις διακρίσεις και τις Ολυμπιακές συμμετοχές και ο σταθερός αντίλογος είναι πως οι χώρες που ασχολούνται με το σπορ είναι λιγότερες από αυτές που δοκιμάζουν την τύχη τους στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. “Είναι λιγότερες, πράγματι. Αλλά αυτές που ασχολούνται είναι τοπ αντίπαλοι. Είναι 4-5 ομάδες, τις οποίες για να νικήσεις πρέπει να είσαι στην καλύτερη κατάστασή σου και πάλι δεν ξέρεις αν θα τα καταφέρεις. Και υπάρχουν άλλες 4-5 ομάδες που μπορούν να κάνουν σε ‘σένα αυτό που θες εσύ να επιτύχεις στα μεταξύ σας παιχνίδια. Είναι λεπτές οι ισορροπίες. Κατά την άποψή μου, είμαστε κάπου στη μέση και κοντά στις μεγάλες δυνάμεις. Οι υπόλοιπες προσπαθούν να μας πλησιάσουν. Η διάκριση αυτήν την εποχή ίσως είναι δυσκολότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Ως εκ τούτου κι η πρόκριση στο Τόκιο, λόγω και των περιορισμένων διαθέσιμων θέσεων”, υποστήριξε ο αρχηγός και ο Γενηδουνιάς υπενθύμισε: “Αυτό που λέγαμε πριν. Με τους παγκόσμιους πρωταθλητές, τους Ιταλούς χάσαμε 6-7. Με ένα γκολ, σε ένα πολύ κλειστό παιχνίδι. Βρεθήκαμε μπροστά 6-5 και σε ένα επιθετικό μπλακ άουτ χάσαμε την πρόκριση στον ημιτελικό!”
Αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πολλές ομάδες δεν το υπολογίζουν ως ευκαιρία πρόκρισης στο Τόκιο. Διεξάγεται στην Ουγγαρία και οι ‘αμφίβιοι’ Μαγυάροι δεν έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. “Διεκδικούν την πρόκριση και αυτόματα τα πράγματα δυσκολεύουν. Δεν πέφτουμε πάνω τους στην 1η φάση, αλλά αν θες πάρεις την πρόκριση από το Ευρωπαϊκό, πρέπει να νικήσεις όσους δεν έχουν προκριθεί. Παίζουμε σε μια έδρα πάρα πολύ δύσκολη. Ξέρουμε τι σημαίνει Ουγγαρία και Κροατία, που κι αυτή διεκδικεί την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι και το Μαυροβούνιο. Θα εξαρτηθούν πολλά από την απόδοσή μας και από τα χιαστί ματς. Νομίζω ότι αυτές οι ομάδες κι εμείς θα πάρουμε τα 4 εισιτήρια που έχουν απομείνει”, προέβλεψε ο Μουρίκης και ο Γενηδουνιάς διόρθωσε: “Αυτό δεν είναι πρόβλεψη, αλλά η λογική λέει πως αυτές οι ομάδες είναι τα φαβορί για τις 4 θέσεις. Δύσκολα μια εκ των Ρωσία, Γερμανία, Ολλανδία θα μπορέσει να πάρει την πρόκριση. Σ’ ένα προολυμπιακό τουρνουά όλα γίνονται, αλλά ξέρουμε ότι εμείς οι 4 είμαστε καλύτεροι από τους άλλους”.
Οι Ούγγροι νιώθουν ανώτεροι
Ο Φουντούλης ζει από κοντά τους Ούγγρους και έχει διαπιστώσει ότι θέλουν πάση θυσία το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο στην έδρα τους: “Συζητούν για την πρόκριση στο Τόκιο, ναι. Αλλά εγώ αντιλαμβάνομαι ότι έχουν στόχο να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για τον τίτλο, όχι για την πρόκριση. Θέλουν να βγουν πρώτοι στη χώρα τους, επειδή έχουν χάσει ήδη δύο διοργανώσεις εκεί, ένα Ευρωπαϊκό και ένα Παγκόσμιο. Δεν πιστεύω ότι σκέπτονται καν το ενδεχόμενο να απουσιάσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απλά θέλουν το χρυσό κι ας μην κρινόταν ένα Ολυμπιακό εισιτήριο. Γενικώς, έχουν αυτοπεποίθηση σε πολλά πράγματα και θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους. Θεωρούν ότι το πόλο είναι το άθλημά τους κι η σχολή τους η κορυφαία. Με την ιστορία τους στο σπορ, έχουν δικαίωμα να σκέφτονται έτσι. Όμως, είναι δίκαιοι. Αναγνωρίζουν το καλό πόλο, γι’ αυτό έχουν και Σέρβους στο πρωτάθλημά τους. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που τους νοιάζει είναι το ωραίο πόλο. Προφανώς και υπάρχουν αντίπαλοι που μπορούν να τους νικήσουν. Αλλά αυτοί έχουν την αντίληψη ότι είναι κάτι διαφορετικό και πως μπορούν να νικήσουν τους πάντες με τον τρόπο του παιχνιδιού τους. Η Ελλάδα είναι μια ομάδα που την υπολογίζουν. Την αναφέρουν συχνά. Εννοώ για τις επικείμενες διοργανώσεις. Όμως, τοποθετούν τους εαυτούς τους πιο κοντά στη Σερβία και την Κροατία. Αυτοί είναι οι αντίπαλοι που έχουν στόχο να νικήσουν”.
Παλαιότερα, η ουγγρική ομοσπονδία είχε ως κανονισμό οι Μαγυάροι ‘λεγεωνάριοι’ πολίστες να επιστρέφουν στο ουγγρικό πρωτάθλημα τις ολυμπιακές χρονιές, για να μη ζημιωθεί η εθνική ομάδα. “Πλέον, έχουν επενδυθεί χρήματα στο ουγγρικό πρωτάθλημα και μένουν σε αυτό. Οι ομάδες έχουν διευκολύνσεις από το κράτος και αυτήν τη στιγμή το σενάριο να αφήσουν τη χώρα τους και το πρωτάθλημά τους δεν μοιάζει καλό. Έχουν τα πάντα. Ό,τι ζητούν το βρίσκουν εγχώρια”, επεσήμανε ο Φουντούλης για τους οικοδεσπότες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και πρόσθεσε: “Η Σερβία παίζει πάντα για την 1η θέση, επίσης. Αυτός είναι ο στόχος αυτών των ομάδων. Εμείς ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε στα προημιτελικά σε όλες τις διοργανώσεις! Αυτό για αρχή. Ειδικά τώρα που έχει μικρύνει η ‘ψαλίδα’ μεταξύ των ομάδων”.
Οι διεθνείς μετρούν πολύ τα λόγια τους. Έτσι κι αλλιώς, δεν πετούν στα σύννεφα, αλλά υπάρχει κι ένας επιπλέον λόγος. Ο Γενηδουνιάς τον αποκάλυψε: “Επειδή στο Ευρωπαϊκό της Βαρκελώνης το 2018 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γκουάνγκτζου το 2019 δεν ήμασταν όπως θέλαμε και ψαχνόμαστε να βρούμε τι έφταιξε. Το 2015, πολλούς τους ξαφνιάσαμε με τους αυτοματισμούς μας. Αυτό νομίζω έχουμε χάσει ως ομάδα, ότι βρισκόμασταν με κλειστά μάτια μέσα στο νερό. Σίγουρα μάς ξέρουν πια. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά. Όμως, θα κάνουμε καινούργια πράγματα που δεν τα έχουμε δείξει ακόμη. Είμαι αισιόδοξος. Έχουμε πάθος, διάθεση, ενέργεια”.
Ο Βλάχος και ο Πιτίνο
Η Εθνική ομάδα έχει τον ίδιο προπονητή με τον Ολυμπιακό, τον Θοδωρή Βλάχο. Ωστόσο, στο πόλο δεν υπήρξαν αντιδράσεις όπως στο μπάσκετ με τον ομοσπονδιακό Ρικ Πιτίνο, που κοουτσάρει και τον Παναθηναϊκό. “Δεν θεωρώ ότι είναι κακό να είναι προπονητής στην Εθνική κάποιος που κοουτσάρει έναν σύλλογο. Βέβαια, στο πόλο η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από το μπάσκετ. Ξέρουμε την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό. Αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε στο πόλο, όταν οι περισσότεροι παίκτες της Εθνικής ήταν έτσι κι αλλιώς αθλητές του Ολυμπιακού. Είδαμε ότι αποδίδει. Η Εθνική ομάδα με την καθοδήγηση του Βλάχου έχει φέρει μεγάλες επιτυχίες. Συζητήσαμε όσα έγιναν στο μπάσκετ, ναι. Αλλά ξέρουμε ότι εκεί παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο. Και τα συμβόλαια είναι αλλιώς, επαγγελματικά. Είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Θέλω να ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση και τα παιδιά που είπαν ότι δεν θα πάνε στην Εθνική ή… δεν ξέρω ακριβώς και τι έχει γίνει. Όμως, ελπίζω η Εθνική ομάδα να απαρτίζεται από τους καλύτερους. Έχουν και τα παιδιά μπροστά τους ένα προολυμπιακό. Να βοηθήσουν την ομάδα όλοι και να προκριθεί με το καλό στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό”, τόνισε ο Μουρίκης, όχι μόνο ως διεθνής, αλλά και ως φίλαθλος της Εθνικής μπάσκετ.
“Έβλεπα στην Ουγγαρία τα παιχνίδια τους στην Κίνα. Όλη η Ελλάδα τους παρακολουθούσε. Είμαστε λαός που αγαπάει το μπάσκετ και το έχει ψηλά. Μας κινητοποίησε και η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο λίγο παραπάνω”, υποστήριξε ο Φουντούλης και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί σε δύο ομαδικά σπορ για πρώτη φορά έπειτα από το Πεκίνο (και τότε είχαν προκριθεί οι Εθνικές ομάδες μπάσκετ και πόλο), είπε: “Υπάρχει σαν σενάριο να έχουμε ξανά δυο ομάδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και θα είναι το ιδανικό για την Ελλάδα”.
“Αυτό θέλουμε κι ευχόμαστε!”, αναφώνησε ο Γενηδουνιάς.
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βουδαπέστης (12-26 Ιανουαρίου)
Α’ όμιλος: Σλοβακία, Μαυροβούνιο, Γερμανία, Κροατία
Β’ όμιλος: Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Ρωσία
Γ’ όμιλος: Μάλτα, Ισπανία, Τουρκία, Ουγγαρία
Δ’ όμιλος: Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γεωργία
Το πρόγραμμα της φάσης των ομίλων
14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
11.00: Ρουμανία-Ολλανδία
12.30: Σλοβακία-Μαυροβούνιο
14.00: Μάλτα-Ισπανία
15.30: Γερμανία-Κροατία
17.00: Γαλλία-Γεωργία
18.30: Σερβία-Ρωσία
20.00: Τουρκία-Ουγγαρία
22.00: Ιταλία-Ελλάδα
16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
11.00: Γερμανία-Σλοβακία
12.30: Μάλτα-Τουρκία
14.00: Ρουμανία-Σερβία
15.30: Ρωσία-Ολλανδία
17.00: Ελλάδα-Γεωργία
18.30: Γαλλία-Ιταλία
20.00: Ουγγαρία-Ισπανία
21.30: Μαυροβούνιο-Κροατία
18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
11.00: Τουρκία-Ισπανία
12.30: Ρουμανία-Ρωσία
14.00: Γαλλία-Ελλάδα
15.30: Ιταλία-Γεωργία
17.00: Σλοβακία-Κροατία
18.30: Γερμανία-Μαυροβούνιο
20.00: Μάλτα-Ουγγαρία
21.30: Σερβία-Ολλανδία
*Οι πρώτες ομάδες των ομίλων θα προκριθούν απ’ ευθείας στους ‘8’ και θα περιμένουν τους αντιπάλους τους, οι οποίοι θα προκύψουν από τα χιαστί ματς (2ος-3ος των γκρουπ).