Το σπίτι της Ρένας και το ζεϊμπέκικο του Αντρέα: Όταν η Βουλιαγμένη πήρε το Τσάμπιονς Καπ στην Κέρκυρα
Η Μαρία Καούκη έζησε από κοντά το Final Four του Τσάμπιονς Καπ που διεξήχθη στην Κέρκυρα το 2010, με τη Βουλιαγμένη να κατακτά το τρόπαιο κερδίζοντας στον τελικό την ομάδα που κέρδισε τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά. Σε αυτήν την αφήγηση βέβαια, η αγωνιστική δράση περνά σε δεύτερη μοίρα.
12 Απριλίου 2019, εννέα χρόνια και δύο ημέρες μετά το back to back της Βουλιαγμένης στην Ευρωλίγκα (Τσάμπιονς Καπ, τότε) της υδατοσφαίρισης των γυναικών και μια εβδομάδα πριν από τη δεύτερη συνάντησή της με τον Ολυμπιακό σε Final Four της διοργάνωσης: "Έχω μπροστά μου τις 'φραγκόκοτες' κι ετοιμαζόμαστε για προπόνηση".
Η Αλεξία Καμμένου γελούσε πριν ολοκληρώσει την πρότασή της. Θυμάται απ' έξω τα υποκοριστικά όλων των αθλητριών και αθλητών της υδατοσφαίρισης. Έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα είναι δικές της εμπνεύσεις. Με αδιύλιστα πειράγματα εκφράζει την αγάπη της και την ικανοποίησή της για όσα έχουν επιτύχει τα κορίτσια της ομάδας της, φέτος. Με τον ίδιο τρόπο, τους ρίχνει τους παλμούς και τους αποβάλλει το άγχος. Παλιά της τέχνη, κόσκινο.
Το 2010, η πνευματική ετοιμότητα των αθλητριών της Βουλιαγμένης ήταν διακριτή. Τότε, δεν έπαιζαν στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, όπως τώρα. Περπατούσαν ανέκφραστες ανάμεσα στις αντίπαλές τους στην Κέρκυρα, όπου διεξήχθη το Final Four. Έφτασαν με μαύρα T-shirt και μπλαζέ 'Μαρλέν Ντίτριχ' ύφος, στη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης. Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης ήταν ντίβες μεν, χωρίς μεγαλαυχία δε. Κάποιες είχαν γράψει το όνομά τους κι άλλες το υποκοριστικό τους με κόκκινα γράμματα στην πλάτη τους.
Η Αγγελική Γερόλυμου σοφά απέφυγε το 'Δήμαρχος'. Όμως, έτσι την αποκαλούν και σήμερα κι ήταν αυτή που έκανε τις καλύτερες δημόσιες σχέσεις με τον ομοσπονδιακό προπονητή των ΗΠΑ, Άνταμ Κρικόριαν, κατά την επιστροφή των ομάδων στην Αθήνα.
Με το πλεονέκτημα της... Ρένας Βλαχοπούλου
Τα ίδια χρώματα είχαν και οι φόρμες των κοριτσιών του διοργανωτή Ολυμπιακού. Όποιος συνειρμικά σκέφτηκε μαυροκόκκινες 'πασχαλίτσες', ας το ξεχάσει. 'Πέφτουν κορμιά' μέσα στο νερό. Ο βασικός χρηματοδότης των 'ερυθρόλευκων', Γιάννης Κεντ δραστηριοποιείτο -εκείνη την περίοδο- σε ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί κι εύκολα ανέλαβε να διοργανώσει το Final Four, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα. "Ευχαριστούμε την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Αντζελα Γκερέκου για τις συντονισμένες προσπάθειες που κάναμε, ώστε να φέρουμε ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός στην πανέμορφη Κέρκυρα", είπε ο Γιάννης Κεντ. Η κ. Γκερέκου παρακολούθησε από κοντά τη διοργάνωση.
Οι Πειραιώτισσες ήταν οι διοργανώτριες, αλλά η 'Meli' (a.k.a Άντι Μελιδώνη) είχε το πλεονέκτημα. Είχε νοτίσει πάνω της η κερκυραϊκή αύρα. Έμενε στο παλιό σπίτι της Ρένας Βλαχοπούλου, στην Αθήνα. Διαβάζεται κι αλλιώς η τελευταία πρόταση: 'Έμενε στο παλιό σπίτι της... Αλεξίας Καμμένου του ελληνικού κινηματογράφου'. Είναι δηλωμένη 'βλαχοπουλική' η προπονήτρια της Βουλιαγμένης.
(η πλάτη της Άντι Μελιδώνη)
Το ζεϊμπέκικο του Παπανδρέου γύρω από τα όπλα
Το βράδυ της συνέντευξης Τύπου, οι αθλήτριες πήγαν για ύπνο και κάποιοι εκ των δημοσιογράφων στην παραδοσιακή ταβέρνα του 'Τρύπα', που βρίσκεται από το 1936 στους Κυνοπιάστες. Αξίζει να τη δείτε, όσοι δεν έχετε πάει. Ήταν αγαπημένο μαγαζί του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπάρχουν φωτογραφίες του εντός, όπως και της συζύγου του Δήμητρας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Φρανσουά Μιτεράν και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Δεν θυμάμαι να είδα τον Χαρίλαο Φλωράκη. Με είχε συνεπάρει το πέπλο από πραγματικούς ιστούς αράχνης που είχε σκεπάσει όλη την κάβα με τα προπολεμικά ποτά. Ήταν σαν see through κουρτίνα, φυσικός διάκοσμος. Δεν ξέρεις τι χάνεις αν η καρέκλα σου είναι κολλημένη στο αραχνοΰφαντο πέπλο κι εσύ τρως με μάτια στην πλάτη και την έγνοια της ταραντούλας. Αστειεύομαι. Ο 'Τρύπας' είναι τόσο μεθυστικός που βλέπεις διπλά τα γράμματα στα αποφθέγματα (περί γυναικών τα περισσότερα), τα οποία στολίζουν τους τοίχους του. Εκείνες τις ημέρες έμαθα και μια ιστορία για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Για μια από τις μυστικές 'αποδράσεις' του στην Κέρκυρα. Αστικός μύθος σκέφτηκα, όταν την άκουσα. Όμως, η 'πηγή' ήταν αξιόπιστη. Επιθυμούσε να διασκεδάσει μόνος του, χωρίς να τον παρακολουθούν αδιάκριτα βλέμματα. Έκλεισαν ένα μαγαζί μόνο γι' αυτόν, στο νησί. Άδειο ήταν. Του τραγουδούσαν κι ο Παπανδρέου χόρευε ζεϊμπέκικο.
Η φρουρά του δεν είχε λουλούδια να του πετάξει κι άφηνε τα όπλα της μπροστά στα πόδια του, πάνω στην πίστα.
Η 'Glory' της πισίνας
Η καλή διάθεση της Πέμπτης δεν διήρκησε πολλές ώρες. Οι ημιτελικοί διεξήχθησαν Παρασκευή 9 Απριλίου. Έφτασα στο κολυμβητήριο -που σήμερα ονομάζεται- 'Σπύρος Γιαννιώτης' και λίγα λεπτά αργότερα χτύπησε το τηλέφωνό μου. "Πέθανε ένας Κερκυραίος κωπηλάτης. Ξέρεις κάτι;", με ρώτησαν. Έφυγα από τις κερκίδες και πήγα κοντά σ' ένα γραφείο της εγκατάστασης. Οι ντόπιοι γνώριζαν.
Δυο άνδρες είχαν πληροφορηθεί το θάνατο του Διονύση Νικολούζου, ο οποίος υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της προπόνησής του, στον Σχοινιά. Ήταν αθλητής του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας και κηδεύτηκε μία ημέρα μετά τον τελικό στο νησί του. Οι αθλήτριες έπεσαν στο νερό χωρίς να πληροφορηθούν τι είχε συμβεί. Αρχικά, ο Ολυμπιακός έχασε 12-11 στην παράταση από την Κίνεφ Κίρισι. Ακολούθησε το παιχνίδι της Βουλιαγμένης με την Οριζόντε Κατάνια. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 5-5, ακριβώς το ίδιο με τον πρώτο ημιτελικό.
Η σύμπτωση με προβλημάτισε στιγμιαία, καθώς οι Πειραιώτισσες είχαν ήδη αποκλειστεί από τον τελικό. Η Βουλιαγμένη πήρε το προβάδισμα (9-7) στο τρίτο οκτάλεπτο. Η Γερόλυμου έβαλε τέσσερα γκολ εκείνο το βράδυ κι άλλα τρία η Τσουκαλά. Οι Ιταλίδες ηττήθηκαν 12-9 κι η ντίβα Τάνια Ντι Μάριο έμεινε στο ένα γκολ. Αυτή ήταν ένας από τους λόγους που τα κορίτσια της Καμμένου είχαν ύφος 'Ντίτριχ'. Ήθελαν να της κάμψουν το ηθικό, διότι ενέπνεε τις συμπαίχτριές της.
Τους αγώνες είδε από κοντά η σημερινή αρχηγός της Βουλιαγμένης, Έλενα Ξενάκη. Η 21χρονη μάθαινε πόλο στις ακαδημίες του Ομίλου και πήγε με τους γονείς της στην Κέρκυρα. Ήθελε να μοιάσει στις αθλήτριες της πρώτης ομάδας.'Τρύπωσε' στο τελευταίο γεύμα των κοριτσιών, πριν από τον τελικό. Μίλησε με τα ινδάλματά της. Όμως, δεν άκουσε τον λιτό λόγο της Άντι Μελιδώνη αργότερα, στην πισίνα. Είχε το γενικό πρόσταγμα στην ομάδα ως αρχηγός.
Μάζεψε τις συμπαίχτριές της και τους είπε δεκατρείς λέξεις: "Το βλέπετε το τρόπαιο, εκεί; Σε λίγη ώρα το θέλω στα χέρια μου". Τα υπάκουα κορίτσια νίκησαν 10-7 την Κίνεφ Κίρισι. Η Κική Λιόση (υπάρχει γάτα στον Λαιμό που φέρει το όνομά της) βγήκε από το νερό, μάλλον όχι ψύχραιμη. Αγκάλιαζε και φίλαγε όποιον έβλεπε μπροστά της. Κανέναν δεν άφησε παραπονεμένο. Η Ασημάκη κάπου θα έκλαιγε. Δεν την είδα, αλλά θα έκλαιγε. Το τρόπαιο έφτασε στα χέρια της 'Meli' κι έπειτα το φόρεσε καπέλο η Καμμένου, πριν πιει νέκταρ απ' αυτό η Τσουκαλά.
"Είμαστε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της υδατοσφαίρισης", είπε η Μελιδώνη ως μεγάλη φαν της 'Glory'. Πράγματι, η Βουλιαγμένη τότε, ήταν ό,τι η Γιουνάιτεντ στα καλά της. Είχε κατακτήσει το τρόπαιο και την προηγούμενη χρονιά. Με την ομάδα του 2009 είχε μόλις μία διαφορά. Η Εύη Μωραϊτίδου (η 'ψηλή') είχε πάρει τη θέση της Φαν Νόρμαν.
Ένας Champions League γάμος
Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης έδωσαν ραντεβού στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου τους, στο Κανόνι. Μια μεγάλη πόρτα άνοιξε και ξεπρόβαλε μια ξανθιά κοπέλα με φουντωτό νυφικό. Ξοπίσω της κι ο γαμπρός. Η Καμμένου πέταξε τη σκούφια της όταν άκουσε ότι οι νεόνυμφοι ήθελαν να φωτογραφηθούν με την ομάδα της. Μάζεψε μια-μια τις παίχτριές της. Η φωνή της ακουγόταν παντού. "Ελάτε -καλέ- να βγούμε φωτογραφία με τη νύφη. Όλες!". Την τελευταία στιγμή πρόλαβε να μπει στο πλάνο και η κατάκοπη Πατρίτσια Ντελ Σότο που περπατούσε (τα ζώα μου) αργά.
(ένας γαμπρός, μία νύφη και μία πρωταθλήτρια Ευρώπης)
Η κορυφαία Ισπανίδα τερματοφύλακας -χρόνια αργότερα- έκανε τα χαρτιά της προκειμένου να γίνει Ελληνίδα και 'κόπηκε' επειδή δεν θυμήθηκε να πει την Αλβανία στις χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα. Η ομάδα διασκέδασε σ' ένα μισοάδειο κλαμπ και τα κορίτσια ανέλαβαν και το μουσικό πρόγραμμα. Η επομένη μέρα ήταν σαν όλες τις άλλες. Συζητούσαν για τις τσάντες που τους αρέσει να κρατούν, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.
(φωτογραφίες: Eurokinissi / Προσωπικό Αρχείο Μαρίας Καούκη)