X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Jordan rules: ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ και στα 40 (VIDEOS)

Την πρώτη φορά που ο Μάικλ Τζόρνταν επέστρεψε στα παρκέ το 1995, μ’εκείνη την αξεπέραστη ανακοίνωση που έγραφε μόνο "I'm back", ο κόσμος τρελάθηκε από χαρά και ενθουσιασμό. Τη δεύτερη φορά, σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια, ο ενθουσιασμός δεν ήταν ίδιος. Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί το αυτονόητο: Ο Τζόρνταν δεν ήταν μόνο ένας υπεραθλητής, σε μια εποχή που οι άλλοι δεν πηδούσαν εφημερίδα.

"Μα να γυρίζει όταν έχει πάρει έκτο πρωτάθλημα με το τελευταίο σουτ, να χαλάσει την πιο τέλεια τελευταία εικόνα; Τι δουλειά έχει να παίζει 38 χρόνων, δεν σκέφτεται το μύθο του, πάλι τα ίδια, μα στη Ουάσιγκτον, ούτε καν στους Μπουλς;". Δεν άρεσε πολύ σαν απόφαση, το ίδιο και όταν έγινε πραγματικότητα για τις δύο επόμενες σεζόν.

Δεκατρία χρόνια μετά από εκείνη την (αχρείαστη στα μάτια του κόσμου) επιστροφή και έντεκα χρόνια μετά την τελευταία φορά που ο Τζόρνταν πάτησε σε παρκέ του NBA, ήρθε η ώρα να δούμε εκείνη την επιστροφή με ένα διδακτικό πρίσμα. Τότε ήμουν απ’αυτούς που ήταν πανευτυχείς που θα τον δουν να παίζει κι άλλο, σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πιο αναλυτικά κάτι που έχω πει πολλές φορές στο ράδιο και έχω υποσχεθεί και σε κείμενο εδώ στο Contra.gr

Ευτυχώς που ο Τζόρνταν γύρισε για να παίξει απ’τα 38 και κάτι μέχρι τα 40 και κάτι. Ευτυχώς γιατί αυτή η διετία είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι το τι παίκτης ήταν τελικά ο Τζόρνταν και το δεύτερο είναι πως δεν ισχύει ο μύθος πως ο,τι πέτυχε το πέτυχε επειδή ήταν ένας υπέρ-αθλητής, σε μια εποχή που οι άλλοι δεν πηδούσαν εφημερίδα.

Σ’ένα παλαιότερο κείμενο είχαμε δει αναλυτικά πως ο Τζόρνταν δεν κυριάρχησε χάρις στο πηγαίο ταλέντο του και στα απίστευτα προσόντα που του χάρισε η φύση. Αυτά ήταν αρκετά για να ξεχωρίσει ως ρούκι, να είναι θεαματικός, να γίνει παγκόσμια φίρμα για τα καρφώματα, να αποκτήσει το πιο κουλ παρατσούκλι έβερ και να πουλήσει και εκατομμύρια παπούτσια και ρούχα με το λογότυπό του.

Η κυριαρχία ήρθε επειδή ο Τζόρνταν δούλεψε όσο κανείς για να προσθέτει κάθε χρόνο καινούργια στοιχεία στο παιχνίδι του και να μάθει το μπάσκετ καλύτερα απ’τον καθένα. Η κυριαρχία ήρθε επειδή δεν δέχθηκε πως θα υπάρχει κάτι που δεν θα μπορεί να κάνει στο υψηλότερο επίπεδο. Άμυνα, επίθεση, κλεψίματα, ασίστ, τάπες, ριμπάουντ, μακρινό σουτ, παιχνίδι στο low post, και στις δύο πλευρές της ρακέτες, fadeway από όποια πλευρά ήθελε.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο ένα σώμα που μπορεί να κάνει τα πάντα: πάνω απ’όλα ήταν ένα μυαλό που διάβαζε το παιχνίδι και ήταν πάντα 1-2 κινήσεις μπροστά. Τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο σωματικών προσόντων, ούτε οφείλονταν σε κακές άμυνες, αφού τότε το παιχνίδι ήταν πιο σκληρό και οι κανονισμοί διαφορετικοί. Τα ποσοστά ήταν αποτέλεσμα σωστών επιλογών κι αυτές είναι στο μυαλό. Εκεί είναι η κρίσιμη γρηγοράδα, εκεί το “μπορώ να διαβάσω και να βρω το κενό” είναι πιο σημαντικό από το πόσο ψηλά πηδάς.

Αν ο Τζόρνταν ήταν μόνο σώμα και προσόντα, τι θα έπρεπε να κάνει στα 38 και στα 40; Αν ο Τζόρνταν πέτυχε όσα πέτυχε επειδή τότε που έπαιζε δεν ήξεραν άμυνα και αυτός τους περνούσε σαν σταματημένους και πετούσε από πάνω τους σαν τον Σούπερμαν, τι θα έπρεπε να κάνει στα 38 και στα 40; Αν ισχύουν όλα αυτά, δεν πρέπει να έκανε και πολλά. Βαρύς, χωρίς να μπορεί να πετάει, λογικά θα ήταν σκιά του εαυτού του, περιορισμένος σε εκλάμψεις.

Ναι, καλά. Ας κάνουν τον πρόλογο τα στατιστικά. Πρώτη χρονιά, στα 38-39 του χρόνια: 22.9 πόντοι, 41.6% εντός παιδιάς, 5.7 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ, 1.4 κλεψίματα, σε μόλις 60 παιχνίδια, γιατί έσκισε το χόνδρο στο γόνατό του και έκανε εγχείρηση. Παρά τον τραυματισμό, επέστρεψε να παίξει μια ακόμη χρονιά, στα 39-40 του χρόνια: 20.0 πόντοι, 44.5% εντός παιδιάς, 6.1 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ, 1.5 κλέψιμο, με συμμετοχή και στα 82 ματς της σεζόν. Με συμπαίκτες κάτι απίθανους, με τους οποίους δεν γινόταν να μπει στα play-off.

Αρκετά είπαμε, ο λόγος στην εικόνα. Διαλέξαμε τα βίντεο απ’τα καλύτερα παιχνίδια του και μερικά απ’αυτά είναι κόντρα στους νέους αστέρες που είχαν βγει τότε στα παρκέ. Θα τα δούμε με χρονολογική σειρά, απ’την αρχή το Νοέμβριο του 2001 μέχρι το φινάλε, τον Απρίλιο του 2003.

26 πόντοι και νικητήριο καλάθι

Στο αγαπημένο του Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, ο Τζόρνταν είχε 26 πόντους, με 11/22 σουτ, μόνο 1 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Κλεψίματα που οδήγησαν σε αιφνιδιασμούς, καλάθια με πλάτη απέναντι στον Σπρίγουελ και για κερασάκι, το νικητήριο καλάθι στα μούτρα του ανήμπορου Σπρίγουελ.

Απάντηση με 51 και 45 πόντους

Στις 27 Δεκεμβρίου κόντρα στην Ιντιάνα ο Τζόρνταν έπαιξε μόνο 25 λεπτά, είχε 2/10 σουτ και έξι πόντους. Έτσι μπήκε τέλος στο σερί 866 αγώνων που ο Τζόρνταν τελείωνε πάντα με διψήφιο σκοράρισμα. Εννοείται πως δεν θα το άφηνε να περάσει έτσι. Δύο μέρες μετά, 51 πόντους κόντρα στους Χόρνετς (34 στο 1ο ημίχρονο), με 21/38 σουτ, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα. Τέσσερις μέρες μετά, 45 πόντους κόντρα στους Νετς (22 εξ αυτών συνεχόμενοι!), με 16/32 σουτ, 10 ριμπάουντ, 7 ασίστ και τρία κλεψίματα.

Και τα δύο βίντεο είναι εκπληκτικά, κάθε καλάθι είναι ένα μάθημα, μια επίδειξη ρεπερτορίου, απ'τον Τζόρνταν που έγραψε ιστορία ως ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει 50+ σε ηλικία 38 ετών και δέκα μηνών και δύο μέρες αργότερα έβαλε άλλους 45.

Ρεκόρ και η τάπα-ριμπάουντ με τα δύο χέρια

Τέσσερις μέρες μετά τα ξεσπάσματα των 51 και 45 πόντων, ο Τζόρνταν βρίσκει για πρώτη φορά απέναντί του τους Μπουλς. Το ραντεβού είναι ιστορικό και ο Μάικλ δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι. Σ'αυτόν τον αγώνα περνάει τους 30.000 πόντους καριέρας, με 29 πόντους και 7 ριμπάουτ, αλλά αφήνει το καλύτερο για το τέλος. Ο Τζόρνταν τρώει τάπα απ'τον Αρτέστ στην κρίσιμη επίθεση και ο Μέρσερ φεύγει στον αιφνιδιασμό. Ο Μάικλ δεν γινόταν να τον αφήσει να τον νικήσει και αυτό που ακολουθεί είναι τάπα που μοιάζει με ριμπάουντ και σίγουρα είναι κάτι εκπλήκτικό.

35 πόντοι στον KG

Ώρα για ραντεβού με τον Γκαρνέτ. Η Μινεσότα μπορεί να πήρε το ματς, αλλά ο Τζόρνταν έδειξε πως ακόμα και λίγο πριν τα 39 δεν έχει πρόβλημα κόντρα στο κορμί του Γκαρνέτ. Τελείωσε με 35 πόντους, 14/30 σουτ, 6 ριμπάουντ και ασίστ. Θα τρελαθείτε με τα καλάθια που βάζει, με κάθε τρόπο, απέναντι στην άμυνα του Γκαρνέτ στο πρώτο ημίχρονο.

Καλώς τα παιδιά του Κλίβελαντ, Νο3

Το αγαπούσε το Κλίβελαντ ο Μάικλ. Κόντρα στους Καβς είχε ρεκόρ καριέρας σε πόντους και ριμπάουτ (με 69 και 18 αντίστοιχα), αλλά πάνω απ'όλα το Κλίβελαντ ήταν αυτό που είχε αποκλείσει στα play-off με το περίφημο The Shot το 1989 και ξανά με το The Shot II το 1993. Δεν θα μπορούσε να τους αφήσει παραπομενους λίγο πριν κλείσει τα 39. Τους έβαλε 40 πόντους στις 24 Ιανουαρίου και μια εβδομάδα αργότερα τελείωσε με 26 πόντους, 5 πόντους και 8 ριμπάουντ και, εννοείται, το νικητήριο καλάθι. Το πανηγύρισαν ακόμα και οι ηττημένοι οπαδοί των γηπεδούχων.

Τρίτο buzzer beater

Στις 26 Ιανουαρίου ο Τζόρνταν είχε βάλει 41 πόντους στους Σανς και στις 15 Φεβρουαρίου, δύο μέρες πριν γίνει 39, τους βρήκε ξανά μπροστά του. Αυτή τη φορά το κοντέρ σταμάτησε στους 22, αλλά το κερασάκι ήρθε στο τέλος για την ομάδα του Μάριον, του Μάρμπερι και του Χάρνταγουεϊ. Ένα πόντο πίσω, έξι δευτερόλεπτα πριν το τέλος, η μπάλα στον Τζόρνταν απέναντι στα τεράστια χέρια του Μάριον. Γνωστή κατάληξη, για τον Μάικλ που έβαλε τρία απ'τα τέσσερα τελευταία σουτ του.

33 με 61%

Πάμε στην επόμενη σεζόν. Δύο μήνες πριν γίνει 40, ο Τζόρνταν βρίσκει απέναντί του τους Γκρίζλις του πιτσιρικά τότε Πάου Γκασόλ. Ο Μάικλ τελειώνει το ματς με 33 πόντους, μόνο τρεις εξ αυτών απ'τη γραμμή, τους υπόλοιπους 30 με 14/23 σουτ, ενώ προσθέτει και 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Ρεκόρ: 41 πόντοι στα 40 παρά κάτι

Και με την Ιντιάνα είχε προηγούμενα ο Μάικλ, απ’την εποχή που μονομαχούσε με τον Ρέτζι Μίλερ, ενώ σίγουρα δεν είχε ξεχάσει πως κόντρα στους Πέισερς είχε μείνει στους έξι πόντους την προηγούμενη σεζόν. Αυτή τη φορά το έργο ήταν αλλιώς. Απέναντι στον Τζερμέιν Ο’Νιλ, ο Τζόρνταν είχε 41 πόντους, με 14/26 σουτ, 3/4 τρίποντα, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα. Ακόμα και όταν δεν τον κράτησαν τα πόδια του και έπεσε μόνος του στον αιφνιδιασμό, κατάφερε να δώσει ασίστ ενώ ήταν στο έδαφος. Καταπληκτική παράσταση, σε ματς που ήταν ντέρμπι μέχρι το τέλος, με τον Τζόρνταν να έχει και το καθοριστικό κλέψιμο. Κυρίαρχος.


Νέο ρεκόρ: 45 πόντοι δύο εβδομάδες πριν τα 40

Με τους Χόρνετς είχε βάλει τους 51 πόντους την περσινή σεζόν. Στην τελευταία του χρονιά σταμάτησε στους 45, 16 μέρες πριν κλείσει τα 40. Και πάλι με υψηλό ποσοστό, 18/33 σουτ, με μόνο 3 ριμπάουντ, αλλά και με 6 ασίστ. Οι Γουϊζαρντς έχαναν σε όλο το ματς, αλλά τελικά πήραν τη νίκη σε ένα ματς που κάθε καλάθι του Τζόρνταν είναι πιο ωραίο απ’το προηγούμενο, ειδικά στο 2ο ημίχρονο.


Κι άλλο ρεκόρ: 43 πόντοι στα 40

Ε, τι, δεν θα το έκανε; Πρώτος και μοναδικός παίκτης στην ιστορία του NBA που έβαλε πάνω από 40 πόντους σε ηλικία 40 χρόνων. Ο Τζαμπάρ είχε φτάσει μέχρι τους 27. Οι Νετς έστειλαν πάνω του τον Τζέφερσον, τον Μάρτιν, τον Κιντ, αλλά δεν είχε σημασία. Ο Τζόρνταν τελείωσε με 43, τέσσερις μετά τα γενέθλιά του, με 18/30 σουτ, χωρίς τρίποντο, με 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ και τέσσερα κλεψίματα. Στην 3η περίοδο δεν μπορούσε να χάσει σουτ και ανάγκασε τον εκφωνητή να φωνάζει “τι χρονιά έχουμε;” Α, έβαλε και την ομάδα του μπροστά με αριστερό λέι-απ, 34 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Μια μαγική εβδομάδα είχε μόλις ξεκινήσει.


30 στον Ντιρκ

Δυο μέρες μετά το ρεκόρ, θα μπορούσε να είναι κουρασμένος. Η κούραση φάνηκε μόνο στο τέλος, όταν έχασε το σουτ που θα του έδινε τη νίκη. Ακόμα κι έτσι, ο Τζόρνταν φόρτωσε με 30 το καλάθι των Μάβερικς του Νοβίτσκι και του Νας, με 14/26 σουτ, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, παρότι έχασε τα πέντε πρώτα σουτ που επιχείρησε. Αξίζει να δείτε την προσπάθεια του να πάρει το ματς σε άμυνα και επίθεση, στο τέλος του αγώνα και στην παράταση.


25 στον Αρτέστ

Δύο μέρες μετά το Ντάλας και την παράταση, ξανά η Ιντιάνα. Αυτή τη φορά ο Τζόρνταν σταμάτησε στους 25, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Αρτέστ και οι υπόλοιποι τα πήγαν καλά πάνω του. Ο Αρτέστ τελείωσε τον αγώνα με 1/9 σουτ, ενώ ο Τζόρνταν είχε 11/25, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ.


35 στους Ρόκετς

Το σερί συνεχίστηκε και στον επόμενο αγώνα. Κόντρα στους Ρόκετς του Γιάο-Μινγκ, ο Τζόρνταν ανέβηκε στους 35 πόντους. Έχασε ξανά το νικητήριο σουτ στην κανονική διάρκεια, αλλά αυτή τη φορά δεν πρόκειται να έχασε στην παράταση, όπως έγινε με το Ντάλας. Είχε 5/5 σουτ στην παράταση για να έρθει τελικά η νίκη και τελείωσε με 15/26 σουτ, 11 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Έτσι ολοκληρώθηκε ένα σερί τεσσάρων αγώνων, με τον 40χρονο Μάικλ να έχει μέσο όρο 33.3 πόντους, 9 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ, 1.7 κλεψίματα. 2.7 λάθη και όλα αυτά με 54% ευστοχία εντός παιδιάς σε 46.6 λεπτά, μέσα σε μια εβδομάδα!

39 στην τελευταία παράσταση στο Μάντισον

Η σεζόν τελείωνε, τα play-off χάνονταν και είχε έρθει η ώρα των αποχαιρετισμών, οριστικών αυτή τη φορά. Ο Τζόρνταν δεν θα μπορούσε να είναι κακός στην τελευταία του επίσκεψη στο αγαπημένο του Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν. Κόντρα στους συνήθεις υπόπτους, Σπρίγουελ και Άντερσον, ο Μάικλ έδωσε μαθήματα, σύμφωνα με τον εκφωνητή. Τελείωσε με 39 πόντους, με 13/22 σουτ και 8 ριμπάουντ, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στο τέλος. Έστω την τελευταία φορά, η Νέα Υόρκη μπορούσε να χαμογελάσει.

25 στο αντίο στη Βοστώνη

Τελευταία επίσκεψη και στην αγαπημένη Βοστώνη. Το παιχνίδι δεν θα μπορούσε παρά να γίνει ντέρμπι. Ο Πιρς είχε 36 πόντους, ενώ ο Τζόρνταν τελείωσε με 25π, 13 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Highlight Νο1,. η περίφημη προσποίηση με το ένα χέρι, που την έκανε για τελευταία φορά εκείνη την ημέρα, στο 03.40 του βίντεο . Highlight Νο2, η μονομαχία με τον Πιρς στο τέλος. Ο Πιρς μάρκαρε πολύ καλά τον Μάικλ στην κρίσιμη επίθεση, αλλά ο Τζόρνταν με κάποιο τρόπο κατάφερε κι αυτή τη φορά να σκοράρει. Στην επόμενη επίθεση ο Πιρς κλείστηκε, ο Τζόρνταν τον τάπωσε και πήγαμε στην παράταση. Έχασε στη Νέα Υόρκη, δεν θα έχανε και στη Βοστώνη, οπότε στην παράταση ήρθε η νίκη.

Επίλογος

Δεν ξέρω αν όλα αυτά τα βίντεο είναι αρκετά για να σβήσουν το μύθο που λέει πως ο Τζόρνταν κυριάρχησε επειδή έπαιζε σε μια εποχή που οι άλλοι δεν γυμνάζονταν και κανείς δεν έπαιζε άμυνα. Ξέρω σίγουρα πως σ'αυτά τα βίντεο βλέπουμε έναν αθλητή στα 38, στα 39, στα 40 να τα βάζει με παίκτες που ήταν 10, 15, 20 χρόνια μικρότεροί του και να τα καταφέρνει. Να καταφέρνει όχι μόνο στα σταθεί αξιοπρεπώς, ώστε να μην τσαλακώσει το μύθο του, αλλά και να νικήσει, να επιβληθεί, κάποιες φορές ακόμα και με τον παλιό, απόλυτα κυριαρχικό τρόπο. Αν αυτό δεν αρκεί, δεν ξέρω τι να πω.

Παρόλα αυτά, σίγουρα κάποιοι θα πιστεύουν πως δεν είναι δυνατόν να μπορείς να φύγεις με τελευταία εικόνα ένα νικητήριο σουτ σε τελικούς και να επιλέγεις να τη χαλάς και να παίζεις κι άλλο. Ναι, καταλαβαίνω πως πολλοί θα ήθελαν το σουτ κόντρα στη Γιούτα να παραμείνει ως ο απόλυτος επίλογος, το τέλειο αντίο ενός μεγάλου νικητή.

Τελικά, όμως, οι μεγάλοι νικητές δεν φεύγουν όταν κερδίζουν. Φεύγουν αφού έχουν πρώτα επιστρέψει για μια ακόμα πρόκληση. Ίσως τελικά αυτή η διετία, του Τζόρνταν να παλεύει στα 38, στα 39 και στα 40, να είναι πιο αντιπροσωπευτική του τι παίκτης και άνθρωπος ήταν. Και στο φινάλε, πείτε σ'αυτούς που γέμισαν τα γήπεδα σε όλη την Αμερική εκείνη τη διετία πως δεν ήταν τυχεροί που έγιναν μάρτυρες όλων αυτών, πως ο Μάικλ έπρεπε να σταματήσει το 1998.

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως τα βίντεο εξηγούν το "ευτυχώς" που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Ευτυχώς που ο Τζόρνταν επέστρεψε για δεύτερη φορά σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια. Ευτυχώς.

24MEDIA NETWORK