Το έπος της Σαϊτάμα: Όταν οι Έλληνες υπέταξαν τις ΗΠΑ
Πέρασαν 11 χρόνια από την ιστορική 1η Σεπτεμβρίου του 2006, όταν ο Λεμπρόν Τζέιμς και οι υπόλοιποι Αμερικανοί υποκλίθηκαν στην Εθνική Ελλάδας στο Μουντομπάσκετ. Το Retro Stories γυρνάει το χρόνο πίσω και θυμάται το ιστορικό ματς, αλλά και τα αθλητικά πρωτοσέλιδα που ακολούθησαν.
Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια η Εθνική Ελλάδας είχε συγκλονίσει τον πλανήτη με την τεράστια νίκη της επί των ΗΠΑ του Λεμπρόν Τζέιμς, του Καρμέλο Άντονι, του Ντουάιτ Χάουαρντ, του Ντουέιν Γουέιντ και των άλλων αστέρων του NBA στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας.
Το Contra.gr σας θυμίζει την περιγραφή του ιστορικού αγώνα και σας παρουσιάζει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για την ανεπανάληπτη νίκη.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ του αγώνα, όπως είχε δημοσιευθεί στο Contra.gr μετά από το τέλος του επικού αγώνα...
Να μας συγχωρέσουν όλες οι μεγάλες μορφές του ελληνικού αθλητισμού αλλά αυτό που έγινε στη Σαϊτάμα το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ. Η Εθνική νίκησε 101-95 τους επαγγελματίες των ΗΠΑ και προκρίθηκε στον τελικό του Μουντομπάσκετ. Δεν το πιστεύετε ε; Και όμως. Τους διδάξαμε μπάσκετ. Με ηγέτη τον ΦΟΒΕΡΟ Παπαλουκά και με εκπληκτικούς τους Σπανούλη, Σχορτσιανίτη, Κακιούζη, Διαμαντίδη και Ντικούδη κάναμε το 8ο θαύμα.
Ο στόχος όταν άρχισε το ματς ήταν να μην «ψαρώσουν» οι παίκτες μας. Και αυτός ο στόχος έγινε πραγματικότητα καθώς, παρά τη διστακτικότητα στην επίθεση, δεν χάσαμε την επαφή με το σκορ. Υπήρχαν όμως προβλήματα στην άμυνα καθώς οι Αμερικάνοι έκαναν θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ (με Χάουαρντ, Μπος και…σία). Ηταν και ο Αντονι «ζεστός» και οι Αμερικάνοι προηγήθηκαν 12-18 και 14-20.
Μέσα στην παραζάλη και στο γλυκό μεθύσι της μεγάλης νίκης παραλίγο να ξεχάσουμε τα εξής σημαντικά: Η Εθνική μπάσκετ έγινε η πρώτη Εθνική που προκρίθηκε σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικού σπορ. Ακόμα και το ασημένιο μετάλλιο να κατακτήσει θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάκριση σε επίπεδο ανδρών σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Εχει προηγηθεί το χάλκινο μετάλλιο της Εθνικής πόλο .
Ένα έμμεσο τρίποντο του Σπανούλη έκανε το σκορ 19-22 αλλά από εκεί και πέρα οι Αμερικάνοι κυριάρχησαν. Εβαλαν σουτ, έτρεξαν και ξαφνικά θα έλεγε κανείς, προηγήθηκαν 21-33, 6:13 πριν το τέλος του ημιχρόνου. Είχαμε όλοι ένα σφίξιμο στην καρδιά. Ολοι εκτός από τους διεθνείς που με ένα ρεσιτάλ μπάσκετ κατάφεραν όχι μόνο να επιστρέψουν αλλά και να προηγηθούν.
Στην άμυνα δοκιμάσαμε και ζώνη ενώ στην επίθεση η είσοδος του Παπαλουκά και του Σχορτσιανίτη έδωσε πνοή. Οι δύο τους συνδυάστηκαν περίφημα σε ουκ ολίγες φάσεις τις οποίες ο σέντερ του Ολυμπιακού τελείωνε άψογα, σαν σέντερ του ΝΒΑ. Μειώσαμε στον 1 (35-36) και με καλάθι του «Σόφο» προηγηθήκαμε 39-38. Η άμυνά μας συνέχισε να δουλεύει υποδειγματικά και στην επίθεση ο Παπαλουκάς με εξαιρετικά μπασίματα και λέι απ έδινε τις λύσεις. Το ημίχρονο τελείωσε με 45-41 υπέρ της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Βάλαμε 31 πόντους στη δεύτερη περίοδο και το όνειρο ήταν ζωντανό.
Η τρίτη περίοδος ήταν αποθεωτική για την Ελλάδα. Όταν ο Σχορτσιανίτης φορτώθηκε με 3 φάουλ, ο Γιαννάκης έριξε στη μάχη τον Ντικούδη. Ο Λαρισαίος, πάντα με τη βοήθεια του εκπληκτικού πασέρ Παπαλουκά, έκανε απίστευτα πράγματα και έβαλε τους Αμερικανούς στα καλάθια. Προηγήθηκαμε 59-50, 62-50 και 65-51. Απίστευτο. Ο Αντονι από την άλλη πλευρά έπαιζε μόνος του για τις ΗΠΑ και διατηρούσε την ομάδα κοντά στο σκορ. Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο Σπανούλης στο τελευταίο δευτερόλεπτο με ένα γενναίο λέι απ (77-65).
Πρώτος των πρώτων στο εκπληκτικό ματς με τους Αμερικάνους ήταν ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ, που το καλοκαίρι περίμενε προσφορές από ομάδες του ΝΒΑ είχε 8 πόντους, 12 ασίστ (!) και 5 ριμπάουντ. Ηταν ο καταλύτης στον τούρμπο ελληνικό κινητήρα. Μήπως οι Αμερικάνοι θα πρέπει να τον καλέσουν κοντά τους;
Στο τέταρτο δεκάλεπτο παίξαμε με το χρονόμετρο και επιχειρήσαμε να αντέξουμε στη λυσσαλέα αντίδραση των Αμερικανών να επιστρέψουν στο ματς. Ο Κακιούζης στην αρχή έδωσε τα διαπιστευτήριά του και διατηρήσαμε το +11 (80-69). Στην άμυνα η ζώνη μας βοηθούσε πολύ. Ο Σιζέφσκι έδωσε εντολή στον Τζέιμς για συνεχόμενα ένας εναντίον ενός και η διαφορά μειώθηκε στους 5 (91-86). Ο Σπανούλης όμως με ένα εκπληκτικό τρίποντο διαμόρφωσε το 94-86 και όλοι οι Ελληνες πέταξαν στα ουράνια. Από εκεί και πέρα έπρεπε να ευστοχήσουμε στις βολές αφού οι Αμερικάνοι μας έστελναν συνεχώς στη γραμμή. Oι Κακιούζης, Φώτσης και Σχορτσιανίτης ήταν ψύχραιμοι ενώ οι Αμερικάνοι αστόχησαν στα τελευταία τρίποντα. Αυτό ήταν. Το έπος ολοκληρώθηκε (και με 100άρα παρακαλώ). Με 8-0 νίκες φτάσαμε στον τελικό.
Τα δεκάλεπτα: 14-20, 45-41, 77-65, 101-95
Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8 (5 ριμπάουντ, 12 ασίστ), Σχορτσανίτης 14 , Σπανούλης 22 (3), Φώτσης 9 (1), Χατζηβρέτας 2, Ντικούδης 8, Τσαρτσαρής 3 (1), Διαμαντίδης 12 (2 τρ. 5 ασίστ), Λ. Παπαδόπουλος 8, Κακιούζης 15 (1 τρ. 5 ρίμπ.)
ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Τ.Τζόνσον 3 (1), Χάινριχ 12 (4), ΛεΜπρον Τζέιμς 17 (5 ρίμπ. 5 ασ.), Μπατιέρ 1, Γουέιντ 19 (1), Πολ 3 (6 ρίμπ.), Μπος 3, Χάουαρντ 10 (7 ρίμπ.), Μπραντ, Καρμέλο Άντονι 27 (3).