ΣΤΗΛΕΣ

Ρούμπεν Αμορίμ: Ο κορυφαίος τεχνικός της Πορτογαλίας έχει ξάδερφο στην ΑΕΚ

Οι μεταγραφές που έκανε ως προπονητής κόστισαν 10 φορές τα χρήματα που δαπάνησαν ομάδες για να τον αποκτήσουν ως παίκτη. Ο Ρούμπεν Αμορίμ ετοιμάζεται για το θαύμα με τη Σπόρτινγκ και η σχέση του με την Ελλάδα είναι τουλάχιστον... περίεργη.

Ρούμπεν Αμορίμ: Ο κορυφαίος τεχνικός της Πορτογαλίας έχει ξάδερφο στην ΑΕΚ
Ο προπονητής της Σπόρτινγκ, Ρούμπεν Αμορίμ, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπενφίκα για την Primeira Liga 2020-2021 στο 'Ζοζέ Αλβαλάδε', Λισαβόνα | Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 © 2021 Armando Franca/Associated Press

Τον Ιανουάριο του 2019 τιμωρήθηκε με ένα χρόνο από τις ποδοσφαιρικές αρχές της χώρας, επειδή έδινε οδηγίες σε αγώνα του Campeonato de Portugal (3η κατηγορία Πορτογαλίας), ενώ δεν είχε προπονητικό δίπλωμα. Τον Ιανουάριο του 2020 πανηγύρισε το Taça da Liga στον τελικό κόντρα στην (τότε) ακαταμάχητη Πόρτο. Δύο μήνες αργότερα, η διαλυμένη Σπόρτινγκ κάλυψε τη ρήτρα των 10.000.000 ευρώ για να τον προσλάβει. Όλα αυτά θα ήταν αρκετά για να αναδειχθεί ως το next big thing της προπονητικής στη χώρα. Μόνο που ο Ρούμπεν Αμορίμ έχει κάνει πολλά παραπάνω την εποχή του κορονοϊού, με αποκορύφωμα αυτό που θα κάνει στο τέλος της σεζόν: το θαύμα με τη Σπόρτινγκ.

Εδώ και χρόνια γίνεται λόγος για τους Três Grandes του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, δηλαδή την Μπενφίκα, την Πόρτο και τη Σπόρτινγκ. Οι δύο πρώτες πάντα δικαιολογούσαν την παρουσία τους σε αυτό το κλειστό γκρουπ, τα ‘λιοντάρια’ εσχάτως το έχουν λησμονήσει. Το τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησαν εντοπίζεται στο μακρινό 2001-2002, όταν στην ομάδα βρισκόταν ο νεαρός Ρικάρντο Κουαρέσμα, αλλά όχι ο Κριστιάνο Ρονάλντο που έπαιζε ακόμα στις ακαδημίες, στην επίθεση ‘βομβάρδιζε’ ο Ζαρντέλ, αλλά υπήρχαν και ο Ρικάρντο Σα Πίντο, ο Ζοάο Πίντο, ο Μπο Μπενζά και ο δανεικός από την Ουντινέζε Δημήτρης Ναλιτζής, ενώ στο κέντρο μαζί με τον Ούγκο Βιάνα δέσποζε η μορφή του Πάουλο Μπέντο. Όσο για τον προπονητή εκείνης της ομάδας, ήταν ο πανταχού παρών Λάσλο Μπόλονι.

Το ποδόσφαιρο έχει μεταμορφωθεί σε αγνώριστο βαθμό από τότε, με τη Σπόρτινγκ να έχει μείνει αρκετά πίσω. Μέχρι την κίνηση ματ, την πρόσληψη του Αμορίμ, σπάνια ήταν πραγματική διεκδικήτρια του τίτλου, αφήνοντας να ερίζουν για τα σπουδαία εγχώρια τρόπαια οι δύο άλλοι ‘μεγάλοι’. Φέτος, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και αυτό φαίνεται ακόμα και στην αύρα της Σπόρτινγκ. Την Τετάρτη, μέχρι το 83ο λεπτό έχανε στην έδρα της Ζιλ Βισέντε, όμως δύο γκολ ενός αναγεννημένου στόπερ, του Σεμπαστιάν Κοάτες, έκαναν την ανατροπή. Την ίδια αγωνιστική, η Πόρτο έμενε στο 2-2 με την Μπράγκα κι έτσι αντί να κλείσει η ‘ψαλίδα’, η Σπόρτινγκ ξέφυγε 8 βαθμούς από τη 2η θέση.

Από την αρχή της σεζόν είναι αήττητη στην Primeira Liga, από την 6η αγωνιστική κατοικοεδρεύει στην κορυφή χωρίς να έχει χάσει ποτέ τα ‘σκήπτρα’. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της δεν είχε τόσους πόντους ύστερα από 18 αγωνιστικές (48, με 15-3-0 και 38-10 γκολ), ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρό φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και όλα οφείλονται στον προπονητή της.

Από το Μουντιάλ στην πρόωρη απόσυρση λόγω τραυματισμών

Ο Αμορίμ δεν πήγε από το πουθενά στη Σπόρτινγκ. Υπήρξε ποδοσφαιριστής και μάλιστα διεθνής. Ύστερα από 5 σεζόν στην Μπελενένσες, αποκτήθηκε (για 1.000.000) από την Μπενφίκα και στην ‘παρθενική’ σεζόν του (2008-2009) στη Λισαβόνα ήταν βασικός ως κεντρικός μέσος. Ο Μπέντο αρχικά δεν τον πήρε στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, ωστόσο όταν τραυματίστηκε ο Νανί, ο Αμορίμ βρέθηκε στην 23άδα και έπαιξε κάποια λεπτά κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο Ρούμπεν Αμορίμ της Πορτογαλίας σε μονομαχία με τον Ματζίντ Γουαρίς της Γκάνα για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 στο 'Μανέ Γκαρίντσα', Μπραζίλια | Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 © 2014 Themba Hadebe/Associated Press


Σε διασυλλογικό επίπεδο άρχισε να χάνει τη θέση του, άσκησε κριτική και στις προτιμήσεις σε ξένους του Ζόρζε Ζεζούς, με συνέπεια να βρεθεί δανεικός στην Μπράγκα τον Ιανουάριο του 2011. Επέστρεψε στην Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2013, προσθέτοντας παραπάνω τίτλους στη συλλογή του και το επόμενο καλοκαίρι πήγε ξανά στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Πορτογαλία, αλλά ούτε τότε με σημαντικό ρόλο.

Η ρήξη χιαστού που υπέστη εκείνον τον Αύγουστο στον τεχνητό χλοοτάπητα του γηπέδου της Μποαβίστα ουσιαστικά επέφερε το πρόωρο τέλος της καριέρας του. Συμμετείχε σε 12 παιχνίδια με την Μπενφίκα τη σεζόν 2014-2015, πήγε δανεικός στην Αλ Γουάκρα του Κατάρ το 2015-2016 και τον Απρίλιο του 2017, στα 32 και χωρίς παιχνίδια στα πόδια του για ένα έτος, αποφάσισε να σταματήσει.

Τιμωρήθηκε ένα χρόνο επειδή έκανε τον… προπονητή

Το ποδόσφαιρο δεν θα τον άφηνε τόσο εύκολα να ξεφύγει. Όταν κρέμασε τα ‘παπούτσια’ του, αποφάσισε να ενταχθεί στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λισαβόνας για να παρακολουθήσει μαθήματα προπονητικής. Παράλληλα, έκανε κι άλλα σχετικά με την προπονητική σεμινάρια, ακόμα και ψυχοκινητικής αγωγής. Τη σεζόν 2018-2019 βρήκε την πρώτη δουλειά του, με την ιδιότητα του μαθητευόμενου προπονητή στην Κάζα Πία του Campeonato de Portugal.

Τον Ιανουάριο του 2019 καταγγέλθηκε από την Εθνική Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου, επειδή έδινε οδηγίες στους παίκτες που βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που απαγορεύεται διότι δεν είχε πάρει ακόμη το απαιτούμενο δίπλωμα προπονητικής. Σε πρώτο βαθμό κρίθηκε ένοχος, όπως κι η ομάδα του, καθώς και ο πρώτος προπονητής της, Ζοζέ ντα Παζ. Ο σύλλογος τιμωρήθηκε με 14.000 πρόστιμο, έχασε 6 βαθμούς και έδωσε 5 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών τη στιγμή που βρισκόταν στο κυνήγι θέσης για τα πλέι οφ ανόδου, ενώ ο Αμορίμ τιμωρήθηκε με 3 μήνες αποχής από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, 2.600 πρόστιμο και έναν χρόνο απαγόρευση να εργαστεί ως πρώτος προπονητής οπουδήποτε στη χώρα. Ο Λα Παζ τιμωρήθηκε με 1.200 πρόστιμο και 4 μήνες αποχής από το ποδόσφαιρο.

Ο Ρούμπεν Αμορίμ της Μπενφίκα πανηγυρίζει την κατάκτηση του Taça da Liga 2009-2010 ύστερα από τον τελικό κόντρα στην Πόρτο στο 'Αλγκάρβε', Φάρο | Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 © 2010 Francisco Seco/Associated Press

Ξανά, όμως, το ποδόσφαιρο δεν θα άφηνε τόσο εύκολα τον Αμορίμ να φύγει. Ο σύλλογός του εφεσίβαλε την απόφαση σε δεύτερη αθλητική δικαστική αρχή και οι ποινές διεγράφησαν. Ίσως σε αυτό να έπαιξε ρόλο ότι ο Αμορίμ παραιτήθηκε στο άκουσμα των πρωτόδικων ποινών και στη συνέχεια πήρε τα απαιτούμενα διπλώματα. Μάλιστα, τον Μάιο ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη δράση σε γνώριμα λημέρια, όταν έδωσε τα χέρια για να γίνει ο προπονητής της Μπενφίκα Κ19, ωστόσο ο ‘γάμος’ χάλασε έναν μήνα αργότερα, όταν απέρριψε τη θέση έπειτα από μία συνάντηση.

Η… Ελλάδα του έδωσε την πρώτη μεγάλη δουλειά

Εν τέλει, δούλεψε στις ρεζέρβες μιας άλλης πρώην ομάδας του. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2019 προσελήφθη από την Μπράγκα, επιστρέφοντας στο Campeonato de Portugal. Μόλις 3 μήνες και ύστερα από εντυπωσιακά αποτελέσματα, η τύχη του χαμογέλασε, λόγω και… Ελλάδας. Ο Σα Πίντο ήταν ο προπονητής που αντικατέστησε τον Αμπέλ Φερέιρα, όταν ο ΠΑΟΚ κάλυψε τη ρήτρα του και τον πήρε στη Θεσσαλονίκη το 2019. Ο πρώην προπονητής του ΟΦΗ και του Ατρομήτου τα πήγε καλά σε όλες τις διοργανώσεις πλην του πρωταθλήματος και το ‘πλήρωσε’.

Απολύθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2019, μία ημέρα αφότου η Μπράγκα είχε νικήσει με 4-1 την Πάσος Φερέιρα και είχε προκριθεί στο Final Four του Taça da Liga, που θα διεξαγόταν στο γήπεδο της τον Ιανουάριο. Ο Σα Πίντο βρέθηκε στον πάγκο του συλλόγου για λιγότερο από 6 μήνες και πρόλαβε να τον οδηγήσει στη φάση των 32 του Europa League, φτάνοντας τα 13 σερί ευρωπαϊκά παιχνίδια χωρίς ήττα (3 το 2018-2019 και 10 το 2019-2020), επίδοση που συνιστά ρεκόρ στην ιστορία των πορτογαλικών συλλόγων. Στο πρωτάθλημα, όμως, η Μπράγκα ήταν μόλις 8η και γι’ αυτό χρειαζόταν μια αλλαγή.

‘Φονέας των γιγάντων’ σε 13 αγώνες

Ο Αντόνιο Σαλβαδόρ, πρόεδρος του συλλόγου από τον Φεβρουάριο του 2003, είχε προσλάβει ήδη 17 προπονητές όλα αυτά τα χρόνια. Γνώριζε τον Αμορίμ ως παίκτη, ως προπονητή της Μπράγκα Β και ήρθε η ώρα να τον μάθει και ως πρώτο προπονητή του συλλόγου, προσφέροντάς του συμβόλαιο 2,5 ετών. Στο ντεμπούτο του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο οδήγησε την Μπράγκα σε εκτός έδρας θρίαμβο με 7-1 επί της Μπελενένσες. Μία εβδομάδα αργότερα, νίκησε 2-1 την Τοντέλα και λίγες ημέρες μετά ταξίδεψε στο Πόρτο για να αντιμετωπίσει τους ‘δράκους’. Η νίκη με 2-1 σκόρπισε ενθουσιασμό, ωστόσο θα μπορούσε να αποδοθεί στην τύχη. Όχι, όμως, και αυτό που ακολούθησε.

Η Μπράγκα επέστρεφε στο ‘Μουνισιπάλ’, για την τελική φάση του Taça da Liga. Πρώτος αντίπαλος του Final Four, η Σπόρτινγκ. Νίκη με 2-1 και πρόκριση στον τελικό. Επόμενος αντίπαλος η Πόρτο. Νίκη με 1-0 και κατάκτηση του τροπαίου. Μέσα σε 8 μέρες, ο νεόκοπος προπονητής είχε νικήσει δύο φορές τη (μετέπειτα πρωταθλήτρια) Πόρτο και μία τη Σπόρτινγκ. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Μπράγκα υποδέχθηκε τη Σπόρτινγκ και για το πρωτάθλημα. Τη νίκησε 1-0, ενώ το ίδιο έκανε και με την Μπενφίκα μέσα στη Λισαβόνα στις 15 του μήνα. Αν υπήρχε βασιλιάς στην Πορτογαλία εκείνη την εποχή, αυτός θα ήταν ο Αμορίμ. Ωστόσο, χρειαζόταν κι ένα σκληρό μάθημα και το πήρε από τις δύο ήττες κόντρα στους Ρέιντζερς για το Europa League.

Τρίτος πιο ακριβός προπονητής του κόσμου

Ο αποκλεισμός ουδόλως πτόησε τη Σπόρτινγκ να στραφεί στον Αμορίμ για να βγει από το τέλμα της. Προερχόμενη από το πλιάτσικο στο ρόστερ της από άλλους συλλόγους, ύστερα από την εισβολή φιλάθλων στο προπονητικό κέντρο και την επίθεση στους ποδοσφαιριστές, τα ‘λιοντάρια’ προσπαθούσαν να ανασυνταχθούν, κυρίως με νεαρούς παίκτες κι έχοντας χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από πωλήσεις παικτών όπως ο Ρούι Πατρίσιο, ο Ζέλσον Μαρτίνς, ο Γουίλιαμ Καρβάλιο, ο Ντανιέλ Ποντένσε κ.ά., που θα μπορούσαν να είναι πιο ακριβές. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί κι η πώληση του Μπρούνο Φερνάντες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 55.000.000, γίνεται κατανοητό ότι το ρόστερ της ομάδας είχε αποψιλωθεί και ήθελε πολλή δουλειά για να επανέλθει στο επίπεδο που απαιτούσαν οι φίλαθλοι.

Το πρώτο μέλημα του συλλόγου, έχοντας και τα χρήματα από την πώληση Φερνάντες, ήταν να βάλει τις βάσεις με έναν προπονητή. Ο Αμορίμ ήταν ο εκλεκτός και η ρήτρα της Μπράγκα ύψους 10.000.000 ασήμαντο εμπόδιο μπροστά στο γενικότερο σχεδιασμό. Το ποσό αυτό ήταν το 3ο μεγαλύτερο που έχει δοθεί για μεταγραφή προπονητή, ύστερα από τα 15.000.000 που εισέπραξε η Πόρτο από την Τσέλσι για τον Αντρέ Βίλας Μπόας το 2011 και τα 10.500.000 που πήρε η Σέλτικ από τη Λέστερ για να δώσει τον Μπρένταν Ρότζερς το καλοκαίρι του 2019.

Σε 13 αγώνες στον πάγκο της Μπράγκα, ο Αμορίμ πανηγύρισε 10 νίκες και πλην των δύο ηττών από τη Ρέιντζερς, είχε και μια ισοπαλία με τη Ζιλ Βισέντε που θα θέλει να ξεχάσει (η Μπράγκα προηγήθηκε 2-0, αλλά έμεινε με 10 παίκτες στο 41′ λόγω αποβολής του Μπρούνο Βιάνα, του πρώην στόπερ του Ολυμπιακού). Στις 4 Μαρτίου, ύστερα από την ήττα κόντρα στη Φαμαλικάο, η Σπόρτινγκ απέλυσε τον Σίλας και ανακοίνωσε την πρόσληψη του Αμορίμ μέχρι τον Ιούνιο του 2023, με ρήτρα αποδέσμευσης που έφτανε τα 20.000.000.

Ο προπονητής της Σπόρτινγκ, Ρούμπεν Αμορίμ, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Πάσος Φερέιρα για την Primeira Liga 2019-2020 στο 'Ζοζέ Αλβαλάδε', Λισαβόνα | Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020 © 2020 Antonio Cotrim/Associated Press

Ο Αμορίμ ανέλαβε την ομάδα του προκατόχου του και δεν κατάφερε να κάνει αμέσως τα ίδια θαύματα που έκανε με την Μπράγκα. Στα πρώτα 6 παιχνίδια είχε 5 νίκες και μία ισοπαλία, αλλά απέναντι σε βατούς αντιπάλους. Στις τελευταίες 5 αγωνιστικές είχε μία νίκη, 2 ‘λευκές’ ισοπαλίες και δύο ήττες με 1-2 στα ντέρμπι με Πόρτο και Μπενφίκα. Η χρονιά ήταν χαμένη ούτως ή άλλως όμως, με συνέπεια να δουλεύει ήδη την επόμενη, το 2020-2021.

Η αδιανόητη πορεία του 2020-2021 και οι δύο αποκλεισμοί

Η σεζόν άρχισε με απογοητευτικό τρόπο για τη Σπόρτινγκ, αφού έπειτα από τη νίκη με 2-0 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στην έδρα της Πάσος Φερέιρα, ήρθε η συντριβή 1-4 στο ‘Ζοζέ Αλβαλάδε’ από τη ΛΑΣΚ Λιντς για τα προκριματικά του Europa League. Αυτό ήταν. Η μηχανή άρχισε να παίρνει μπροστά και να μη σταματάει. Η ισοπαλία 2-2 με την Πόρτο λίγα παιχνίδια αργότερα ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Νίκες παντού για τη Σπόρτινγκ μέχρι τον Δεκέμβριο και το 2-2 με τη Φαμαλικάο. Ακολούθως, ξανά νίκησε παντού (6/6 με 1 γκολ παθητικό) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και την επόμενη ήττα. Κι αυτή οδυνηρή, αφού κι αυτή έφερε αποκλεισμό, από τη Μαρίτιμο στο κύπελλο αυτήν τη φορά.

Όταν ακολούθησε η ισοπαλία με τη Ρίο Άβε, η Σπόρτινγκ έμοιαζε να αντιμετωπίζει την πρώτη αγωνιστική κρίση με τον Αμορίμ στο ‘τιμόνι’, αλλά ήρθε ο αγώνας με την Πόρτο για το Taça da Liga για να αντιστρέψει το κλίμα. Νίκη με 2-1, πρόκριση στον τελικό και απέναντι στην πρώην ομάδα του, την Μπράγκα, κατέκτησε για 2η σερί χρονιά το συγκεκριμένο τρόπαιο.

Ακολούθησαν ακόμη 4 νίκες, μεταξύ των οποίων εκείνη στο Dérbi de Lisboa με 1-0 κόντρα στην Μπενφίκα, χάρη σε γκολ του Ματέους Νούνες στις καθυστερήσεις. Ούσα αήττητη στην Primeira Liga μέχρι στιγμής, η Σπόρτινγκ είναι η καλύτερη ομάδα με διαφορά και το οφείλει σε ορισμένους πρωταγωνιστές που αναδεικνύονται μέσα από την προπονητική φιλοσοφία του Αμορίμ.

Το 3-4-2-1 με τα ‘ιπτάμενα’ άκρα

Ο Πορτογάλος τεχνικός προκρίνει ένα σχηματισμό 3-4-2-1, ως μετεξέλιξη του 3-4-3 με το οποίο έκανε το όνομά του στην Μπράγκα. Για να επενδύσει σε αυτήν τη διάταξη, πήρε τον 20χρονο Πέδρο Πόρο δανεικό από τη Μάντσεστερ Σίτι για όλη τη δεξιά πλευρά και προβίβασε τον 18χρονο Νούνο Μέντες από τις ακαδημίες για να αναλάβει την αριστερή πτέρυγα. Οι δύο ταχύτατοι νεαροί αποτελούν τα ‘γρανάζια’ που κινούν τη μηχανή της Σπόρτινγκ, αφού οι εφορμήσεις τους προβληματίζουν όλους τους αντιπάλους, που ξαφνικά καλούνται να αντιμετωπίσουν παραπάνω παίκτες σε σχέση με αυτούς που υπολόγιζαν, όταν βρίσκονται σε φάση άμυνας.

Η τριπλέτα των έμπειρων στόπερ (Κοάτες, Ζουχαΐρ Φεντάλ, Λουίς Νέτο) είναι άνω των 30 και δεν αλλάζει. Ο Αντόνιο Αδάν στο τέρμα έχει καταφέρει να αποτινάξει την ταυτότητα του ‘αιώνιου’ 3ου τερματοφύλακα της Ρεάλ και παρότι 33 ετών, βλέπει την αξία του στο Transfermarkt να ακολουθεί αντίστροφη από το φυσιολογικό πορεία και να ανεβαίνει.

Μπροστά τους υπάρχει ο Ζοάο Μάριο, άλλοτε ο επόμενος μεγάλος μέσος της Πορτογαλίας που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και ο Ζοάο Παλίνια για να βοηθάει στην ανασταλτική λειτουργία. Ο MVP μέχρι στιγμής, όμως, είναι ο Πέδρο Γκονσάλβες ή εν συντομία Ποτέ, για τον οποίο η Σπόρτινγκ έδωσε 6.500.000 το καλοκαίρι στη Φαμαλικάο. Ο 22χρονος δεξιός εξτρέμ μετράει 14 γκολ και 3 ασίστ σε 21 αγώνες όλων των διοργανώσεων και ετοιμάζεται για τις κλήσεις του στην εθνική ανδρών της Πορτογαλίας, όντας ήδη διεθνής με την Κ21.

Ο ομόλογός του από αριστερά, ο Σάντος, είναι κι αυτός θερινή μεταγραφή (3.700.000 από τη Ρίο Άβε) και με 6 γκολ και 8 ασίστ σε 25 αγώνες έχει εκτοξεύσει κι αυτός τις μετοχές του. Ανάμεσά τους πλέον διαθέτουν τον Παουλίνιο, τον 28χρονο επιθετικό που αγόρασε η Σπόρτινγκ από την Μπράγκα για 16.000.000 με εισήγηση του Αμορίμ, δίνοντας στην πρώην ομάδα του τον Άντραζ Σπόραρ που δεν προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις, παρά τα 4 γκολ και τις 5 ασίστ.

Η περίεργη διασύνδεση με την Ελλάδα

Η πορεία του Αμορίμ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τους τελευταίους 13 μήνες αναπόφευκτα τον έχουν καταστήσει ως το πιο ‘καυτό’ όνομα στη χώρα. Οδηγώντας εκ του ασφαλούς τη Σπόρτινγκ προς τον μύχιο πόθο ετών, σηματοδοτεί και το τέλος της καριέρας του εντός των συνόρων. Μοιάζει θέμα χρόνου πλέον να βρεθεί η ομάδα που θα δαπανήσει 20.000.000 για να τον ‘κλέψει’ από τη Σπόρτινγκ και να τον τοποθετήσει στο υψηλότερο επίπεδο προπονητικής, όπου έχουν προηγηθεί πολλοί συμπατριώτες.

Μοιάζει βέβαιο όμως και κάτι ακόμα. Ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, πιθανότατα όχι στο εγγύς, θα έχουμε τη χαρά να δούμε αυτόν τον προπονητή από κοντά. Διότι είναι η μοίρα των προπονητών που έχουν καθίσει στον πάγκο της Μπράγκα επί Σαλβαδόρ, να έχουν θητεία και από την Ελλάδα. Συνέβη με τους Κάρλος Καρβαλιάλ (Αστέρας), Μανουέλ Μασάντο (Άρης), Λεονάρντο Ζαρντίμ (Ολυμπιακός), Ζοζέ Πεσέιρο (Παναθηναϊκός), Ζεσουάλδο Φερέιρα (Παναθηναϊκός) και φυσικά τους Φερέιρα και Σα Πίντο. Οι Ροζέριο Γκονσάλες, Ζόρζε Κόστα, Αντόνιο Κάλντας, Ζεζούς, Ντομίνγκος Πασιένσια, Ζόρζε Παϊσάο, Σέρζιο Κονσεϊσάο, Πάουλο Φονσέκα και Ζόρζε Σιμάο έχουν… ξεφύγει μέχρι στιγμής, ωστόσο αρκετοί εξ αυτών έχουν ακουστεί για την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Νταβίντ Σιμάο της ΑΕΚ μαρκάρει τον Γκιλιέρμε του Ολυμπιακού σε αναμέτρηση για τη Super League 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi Sports


Αν ποτέ έρθει αυτή η στιγμή, ο Αμορίμ μπορεί να βρει συμβουλές για την Ελλάδα από ένα οικείο πρόσωπό του, το οποίο αυτήν τη στιγμή ανήκει σε ελληνικό σύλλογο! Ο Νταβίντ Σιμάο, ο παραγκωνισμένος μέσος της ΑΕΚ, ο οποίος παραχωρήθηκε δανεικός στη Μορεϊρένσε μέχρι το τέλος της σεζόν, όταν λήγει το συμβόλαιό του, είναι ξάδερφος με τον Αμορίμ και μαζί με τον αδερφό του, Μπρούνο Σιμάο, συνθέτουν μια άκρως ποδοσφαιρική οικογένεια.

Μάλιστα, ο Μπρούνο Σιμάο είχε ως προπονητή τον Αμορίμ στην Κάζα Πία το 2018, επιστρέφοντας στο ποδόσφαιρο ύστερα από μία παρολίγον τραγωδία, αφού βρισκόταν σε τεχνητό κώμα για δύο μέρες εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος τον Ιανουάριο εκείνου του έτους. Έχοντας αναρρώσει πλήρως, το καλοκαίρι του 2018 πήγε στην Κάζα Πία μαζί με τον Αμορίμ και έκανε επανεκκίνηση της καριέρας του. Ο ξάδερφός του έκανε κάτι καλύτερο, έγινε ο κορυφαίος προπονητής στην Πορτογαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ