Ρονάλντο, ο μύθος του “σπεσιαλίστα” των φάουλ
Οι Mythbusters πήραν φόρα και καταπιάνονται με τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ ενός... σπεσιαλίστα, ο οποίος έχει έναν χρόνο να σκοράρει με αυτόν τον τρόπο. Είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο κορυφαίος εκτελεστής φάουλ και πού κατατάσσεται στη σχετική λίστα; Πόσα φάουλ σπαταλάει για να βάλει ένα γκολ;
του Κώστα Μπράτσου
29 Απριλίου 2014. Η τελευταία φορά που μία εκτέλεση φάουλ του Κριστιάνο Ρονάλντο κατέληξε στα δίχτυα. Έκτοτε, ο Πορτογάλος ψάχνει μανιωδώς το γκολ, αλλά το βρίσκει με κάθε άλλον τρόπο πλην του συγκεκριμένου. Οι πιθανολογούμενες αιτίες του συγκεκριμένου μπλακ άουτ πολλές: κακοδαιμονία, καλοί αντίπαλοι τερματοφύλακες, αλλαγή μπάλας, αέρας… Μία αιτία είναι αυτή που δεν χωράει η λογική αρκετών φίλων του ποδοσφαίρου: ο αρχισκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Primera Division να μην είναι τόσο ικανός στις εκτελέσεις!
Με αφορμή ορισμένα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο για τον Στίβεν Τζέραρντ, αναλύουμε εκτενέστερα τη σχέση του Ρονάλντο με τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ και επιχειρούμε να καταρρίψουμε τον μύθο που έχει “οικοδομήσει” προσεχτικά, στις… μύτες των παπουτσιών του, προτού κάνει τέσσερα βήματα και εξαπολύσει έναν “κεραυνό”.
Ο μύθος: Ρονάλντο, ένας σπεσιαλίστας των απευθείας εκτελέσεων φάουλ
Στην επαγγελματική σταδιοδρομία του μετράει 610 αγώνες για κάποια διοργάνωση με Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας σκοράρει 422 φορές.
Από αυτές, οι 37 είναι με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ήτοι το 8,76%. Εάν προσθέσουμε και τα 5 φάουλ με τα οποία έχει σκοράρει σε επίσημα και φιλικά με την Πορτογαλία (119 αγώνες, 52 γκολ), τότε τα φάουλ γκολ αυξάνονται σε 42, ενώ υπάρχουν και ακόμα 6 σε επίσημα φιλικά παιχνίδια με συλλόγους, ήτοι 48.
Η δημιουργία του μύθου: Η εικόνα μιλάει από μόνη της
Ο 30χρονος επιθετικός μοιάζει ικανός να σκοράρει από κάθε απόσταση και με κάθε τρόπο: με φαλτσαριστή εκτέλεση, με ευθύβολη οβίδα, κάτω από το τείχος, μέσα από το τείχος, πάνω από το τείχος, στην κλειστή γωνία του τερματοφύλακα, ακόμα και… μέσα από τον τερματοφύλακα, εφόσον δεν μπορέσει να συγκρατήσει την μπάλα από το σουτ του CR7, όπως συνέβη πέρυσι με τον Αντρές Φερνάντεθ της Οσασούνα στο Copa del Rey.
Μόνο μέσα στο 2010, ο αρχηγός της εθνικής Πορτογαλίας είχε ευστοχήσει σε 9 εκτελέσεις φάουλ, ενώ την 3ετία 2009-2011 συνολικά σε 19.
Συν αυτώ, έχει σκοράρει με φάουλ σε δύο εκτός έδρας επαναληπτικούς ημιτελικούς Champions League, αρχικά το 2008-2009 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη νίκη 3-1 στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ, και πέρυσι, στο 4-0 της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπάγερν.
Πρώτο στοιχείο: Κάτω και από δύο… Λαρισαίους
Στις 20 Ιανουαρίου του 2015 είδε το φως της δημοσιότητας ανάλυση του “Press Association Sport”, βασισμένη στα επίσημα στοιχεία της Premier League από τη σεζόν 2001-2002 μέχρι φέτος και αφορά τους καλύτερους σκόρερ από φάουλ στην κατηγορία, με κατώτατο όριο τουλάχιστον 5 γκολ. Οι αριθμοί δεν είχαν να κάνουν μόνο τα γκολ που σημείωσαν οι εκτελεστές, αλλά και τα συσχέτιζαν με τον αριθμό των προσπαθειών για γκολ από φάουλ.
Επικεφαλής της λίστας ήταν ο Χουάν Μάτα, ο οποίος σημείωσε 5 γκολ σε 28 προσπάθειες (17,9%) με Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αρκετά πίσω του ο Σεμπάστιαν Λάρσον, ο οποίος είχε 11 γκολ σε 90 προσπάθειες (12,2%) με Μπέρμιγχαμ και Σάντερλαντ. Το βάθρο συμπληρώνει ο Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ με 6 γκολ σε 62 προσπάθειες (9,7%). Ο Ντέβιντ Μπέκαμ βρίσκεται στην 4η θέση και από κάτω του ο Περουβιανός μέσος της Λάρισας για ένα “φεγγάρι” το 2008, Νολμπέρτο Σολάνο, με 7 γκολ σε 78 προσπάθειες (9%). Το top 10 κλείνει με ακόμα έναν παίκτη που πέρασε από τον θεσσαλικό κάμπο, τον Γάλλο Λορέν Ρομπέρ, με 10 γκολ φάουλ σε 154 σουτ (6,5%).
Ο Ρονάλντο βρίσκεται στην 11η θέση της σχετικής λίστας, αφού του πιστώθηκαν 10 γκολ σε 164 προσπάθειες, ήτοι ποσοστό 6,1%. Ακόμα κι έτσι, δεν ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες προσπάθειες στην εξεταζόμενη περίοδο των 14 σεζόν, αφού υπάρχει ο Φρανκ Λάμπαρντ με 175 σουτ και μόλις 7 γκολ (4%). Ενδεικτικοί και οι αριθμοί του Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος είχε 6 φάουλ σε 102 προσπάθειες (5,9%).
Δεύτερο στοιχείο: Κακό ποσοστό και στη Ρεάλ
Ας δούμε τα στατιστικά του Πορτογάλου στις πρώτες 3 σεζόν του στη Ρεάλ (2009-2012), από την εξειδικευμένη σε αριθμούς του ποδοσφαίρου ιστοσελίδα “Who Scored”.
Σε 179 προσπάθειες, λιγότερες από το 1/3 ήταν εύστοχες (οι 55) και οι 15 κατέληξαν σε γκολ. Σε τρεις σεζόν σε πρωτάθλημα και Champions League, ο “σπεσιαλίστας” Ρονάλντο αφενός αδυνατούσε να στείλει την μπάλα στο τέρμα, αφετέρου, όταν το έκανε, ο τερματοφύλακας απόκρουσε 40 φορές. Άλλες 56 φορές το σουτ ήταν άστοχο (οι 4 στο δοκάρι) και οι υπόλοιπες 68 προσπάθειες κατέληξαν στο τείχος.
Το conversion rate της τάξεως του 11,9% είναι σαφώς βελτιωμένο, πάντως, από αυτό της Αγγλίας, αν και μία άλλη συγκεντρωτική ανάλυση του “Who Scored” για τη σεζόν 2012-2013 στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα δείχνει ότι απέχει παρασάγγας από τις καλύτερες επιδόσεις.
Αντιστοίχως, στον πίνακα φαίνονται και τα υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας των εκτελέσεων, στατιστικό το οποίο επίσης συντελεί στη συρρίκνωση του μύθου του “σπεσιαλίστα” των φάουλ, Ρονάλντο.
Εάν ανατρέξουμε σε ακόμα έναν πίνακα με τα στατιστικά για το έτος 2013, εξάγεται το ίδιο συμπέρασμα: για να σκοράρει ο Ρονάλντο, χρειάζεται να εκτελέσει περισσότερα φάουλ από τους εκτελεστές των υπολοίπων ομάδων.
Τρίτο στοιχείο: Κενά διαστήματα
Στις αρχές Μαρτίου, η “AS” δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον στατιστικό: σε όλες τις φετινές διασυλλογικές διοργανώσεις, ο Ρονάλντο είχε 51 εκτελέσεις φάουλ δίχως γκολ (21 στο τείχος, 14 εκτός εστίας, 16 αποκρούσεις τερματοφύλακα ή δοκάρι), με συνέπεια να είναι ο ποδοσφαιριστής της τρέχουσας σεζόν στην Primera Division με τις περισσότερες προσπάθειες δίχως καρποφορία.
Μέχρι τις 8 Απριλίου και τη δημοσίευση του παρόντος θέματος, οι απευθείας εκτελέσεις είχαν αυξηθεί, ο αριθμός των γκολ, όχι…
Αυτό δεν είναι το πρώτο “κενό” διάστημα του Ρονάλντο στα φάουλ. Σε μία αξιοζήλευτη καριέρα που κρατάει από το 2002, ο Ρονάλντο είχε μόλις 4 γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στις πρώτες 5 σεζόν ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, επίδοση που δεν συνάδει με την ταυτότητα ενός δεινού εκτελεστή.
Τη σεζόν 2012-2013, μάλιστα, παρότι είχε “οργιάσει” στο σκοράρισμα με 55 γκολ σε ισάριθμους αγώνες, είχε βρει δίχτυα μόλις 3 φορές με εκτέλεση φάουλ.
Από εκεί και πέρα, έχει δύο σεζόν με 5 γκολ, τρεις σεζόν με 6 γκολ και μία σεζόν (2010-2011), την καλύτερή του σε αυτόν τον τομέα, με 7 γκολ από φάουλ.
Τέταρτο στοιχείο: Οι συγκρίσεις δεν τον κολακεύουν
Στις 17 Μαρτίου του 2015, στο blog της ιστοσελίδας της διάσημης υπηρεσίας στατιστικών ποδοσφαίρου “Opta” δημοσιεύθηκε μέρος έρευνας που αφορά τα φάουλ στην επίθεση και το κατά πόσο προτιμάται η εκτέλεσή τους με σέντρα ή με σουτ.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της σεζόν 2013-2014 (Primera Division, Serie A, Premier League, Bundesliga, Ligue 1) και μεταξύ σχεδόν 12.000 φάουλ στην επίθεση, η Ρεάλ Μαδρίτης αναδείχθηκε 3η στο ποσοστό εκτελέσεων με σουτ, από τις θέσεις στις οποίες επικρατεί η μεγαλύτερη μίξη στην τελική απόφαση για σουτ ή σέντρα.
Η ταυτόχρονη παρουσία στο ρόστερ των “μερένγκες” παικτών όπως ο Ρονάλντο, ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο Σέρχιο Ράμος, ο Μαρσέλο και ο Ίσκο καθιστούν ευκαιρία για γκολ, κάθε στημένη μπάλα έξω από την περιοχή του αντιπάλου. Γι’ αυτό και μόλις προσαρμόστηκε ο Ουαλός στη νέα ομάδα του, ορίστηκαν και κάποιες θέσεις, με τον Ρονάλντο να εκτελεί τα φάουλ που κερδίζει η Ρεάλ από αριστερά ή σε κεντρικό σημείο και τον Μπέιλ αυτά που κερδίζονται δεξιά. Ακόμα και με αυτήν την ευνοϊκή συνθήκη, ήτοι την εκτέλεση των φάουλ που “βολεύουν” περισσότερο το καλό πόδι του, ο Ρονάλντο δεν μπορεί να ξεχωρίσει και να βελτιώσει το ποσοστό επιτυχίας του.
Ο Γιάγια Τουρέ που ακολουθεί την ίδια συνταγή (φάουλ αποκλειστικά από θέση που “βολεύει”), τη σεζόν 2013-2014 εκτέλεσε απευθείας 7 φάουλ στην Premier League και σκόραρε 4 φορές, ήτοι είχε το εξωπραγματικό conversion rate του 57%.
Ο Αντρέα Πίρλο, ο οποίος έχει αναλάβει όλα τα στημένα της Γιουβέντους, σκόραρε επίσης 4 φορές στην περσινή Serie A, αλλά σε 32 προσπάθειες (13%).
Ο Ρονάλντο είχε 3 γκολ στην Primera Division, αλλά εκτέλεσε 30 φάουλ απευθείας για να σημειώσει αυτά τα τέρματα, ήτοι το ποσοστό επιτυχίας του ανέρχεται σε 10%.
Και φυσικά, η μεγαλύτερη σύγκριση που λαμβάνει χώρα όταν αναφερόμαστε στον Ρονάλντο, αυτή με τον Λιονέλ Μέσι, τον βρίσκει στη γωνία του ηττημένου στις εκτελέσεις της Primera Division από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα.
Συμπεράσματα: Καλός, αλλά…
Τελευταίο γκολ φάουλ του Ρονάλντο ήταν το πανούργο σουτ κάτω από το τείχος της Μπάγερν, με το οποίο διαμόρφωσε το τελικό 4-0 και έδωσε πανηγυρικό τόνο στην πρόκριση των Μαδριλένων στον τελικό του Champions League.
Οι προσπάθειές του από τότε είναι συνήθως είναι άστοχες, όπως και οι περισσότερες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ιδιαίτερης μεθόδου με την οποία κλοτσάει την μπάλα. Ο Ρονάλντο υιοθέτησε την τεχνική του Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, ενός αυθεντικού σπεσιαλίστα των φάουλ, βάσει της οποίας το πόδι χτυπάει την μπάλα με την ένωση του μεταταρσίου και της φάλαγγας 3 δαχτύλων του ποδιού. Με αυτόν τον τρόπο, η μπάλα αποκτάει μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να αλλάζει κατεύθυνση και ιδίως ύψος πολύ πιο επικίνδυνα από μία απλή φαλτσαριστή εκτέλεση.
Αυτή η μέθοδος, φυσικά, ενδείκνυται για εκτελέσεις στις οποίες υπάρχει χώρος για το ανεβοκατέβασμα της μπάλας και γι’ αυτό ο Πορτογάλος δεν έχει σκοράρει ποτέ με αυτόν τον τρόπο περνώντας την μπάλα πάνω από το τείχος από κοντινή απόσταση. Τα γκολ από κοντινά φάουλ οφείλονται είτε σε άνοιγμα του τείχους είτε σε εκτέλεση δίπλα από το τείχος, στην κλειστή γωνία του τερματοφύλακα, είτε σε εκτέλεση κάτω από το τείχος. Όλες οι υπόλοιπες εκτελέσεις είναι τα σπαταλημένα φάουλ που καταβαραθρώνουν το ποσοστό ευστοχίας του Ρονάλντο.
Εκεί οφείλεται εν πολλοίς και η ύπαρξη του παραπάνω πίνακα, που μετράει το conversion rate του Πορτογάλου από τη σεζόν 2003-2004 μέχρι το 2010-2011 στο πρωτάθλημα (η μέτρηση για το 2011-2012 δεν είναι ολόκληρη) και στην οποία υπάρχει και η εκτέλεση φάουλ με σέντρα απέναντι στην Πόρτσμουθ τον Νοέμβριο του 2003, που πέρασε από όλους και κατέληξε στα δίχτυα, με συνέπεια αυτό να είναι το πρώτο γκολ φάουλ στην καριέρα του Ρονάλντο.
Στην Ιταλία, το ρητό λέει ότι “ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα είναι ένας σκόρερ σπουδαίων γκολ και όχι ένας σπουδαίος σκόρερ”. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει για τα καταπληκτικά τέρματα του επιθετικού της Τορίνο.
Αυτό το ρητό θα μπορούσε να ταιριάξει γάντι και στην περίπτωση του Ρονάλντο. Έχει σκοράρει με ορισμένα αδιανόητα φάουλ, ωστόσο όταν έρχεται η ώρα της ουσίας και της καταμέτρησης, έχει σπαταλήσει περισσότερες επιθέσεις από όσες άλλοι ποδοσφαιριστές για να βρει δίχτυα από φάουλ.
Μπορεί να μην ανήκει στην κατηγορία… Ρομπέρτο Κάρλος, με τα 10 καλά φάουλ τα οποία θυμόμαστε όλοι στην πορεία του, αφήνοντας στην άκρη τα εκατοντάδες φάουλ που κατέληξαν στην εξέδρα, ωστόσο οι αριθμοί του Ρονάλντο σε 15 χρόνια καριέρας δεν είναι τέτοιοι ώστε να τον χρίζουν “σπεσιαλίστα” του είδους. Θα ήταν αδικία για άλλους συναδέλφους του…
Όλα τα φάουλ του Ρονάλντο (με φιλικά)
Όλα τα φάουλ του Ρονάλντο (πλην φιλικών)
Α.Α. | Ημερομηνία | Διοργάνωση | Έδρα | Αντίπαλος | Σκορ | Λεπτό | Τελικό |
1 | 01/11/03 | Πρωτάθλημα | Εντός | Πόρτσμουθ | 2-0 | 80 | 3-0 |
2 | 04/06/05 | ΠΠΚ | Εντός | Πορτογαλία | 2-0 | 42 | 2-0 |
3 | 04/02/06 | Πρωτάθλημα | Εντός | Φούλαμ | 2-0 | 14 | 4-2 |
4 | 04/11/06 | Πρωτάθλημα | Εντός | Πόρτσμουθ | 2-0 | 9 | 3-0 |
5 | 19/09/07 | CL | Εκτός | Σπόρτινγκ | 0-1 | 62 | 0-1 |
6 | 26/12/07 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Σάντερλαντ | 0-3 | 45 | 0-4 |
7 | 12/01/08 | Πρωτάθλημα | Εντός | Νιούκαστλ | 1-0 | 49 | 6-0 |
8 | 30/01/08 | Πρωτάθλημα | Εντός | Πόρτσμουθ | 2-0 | 13 | 2-0 |
9 | 19/03/08 | Πρωτάθλημα | Εντός | Μπόλτον | 2-0 | 19 | 2-0 |
10 | 16/11/08 | Πρωτάθλημα | Εντός | Στόουκ | 1-0 | 3 | 5-0 |
11 | 16/11/08 | Πρωτάθλημα | Εντός | Στόουκ | 5-0 | 89 | 5-0 |
12 | 21/02/09 | Πρωτάθλημα | Εντός | Μπλάκμπερν | 2-1 | 60 | 2-1 |
13 | 05/05/09 | CL | Εκτός | Άρσεναλ | 0-2 | 11 | 1-3 |
14 | 10/05/09 | Πρωτάθλημα | Εντός | Μάν. Σίτι | 1-0 | 18 | 2-0 |
15 | 15/09/09 | CL | Εκτός | Ζυρίχη | 0-1 | 27 | 2-5 |
16 | 15/09/09 | CL | Εκτός | Ζυρίχη | 2-5 | 90+4 | 2-5 |
17 | 08/12/09 | CL | Εκτός | Μαρσέιγ | 0-1 | 5 | 1-3 |
18 | 21/02/10 | Πρωτάθλημα | Εντός | Βιγιαρεάλ | 1-0 | 18 | 6-2 |
19 | 14/03/10 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Βαγιαδολίδ | 0-1 | 28 | 1-4 |
20 | 25/03/10 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Χετάφε | 0-1 | 13 | 2-4 |
21 | 12/10/10 | ΠΕΠ | Εκτός | Ισλανδία | 0-1 | 3 | 1-3 |
22 | 18/09/10 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Σοθιεδάδ | 1-2* | 74 | 1-2 |
23 | 19/10/10 | CL | Εντός | Μίλαν | 2-0 | 13 | 2-0 |
24 | 20/11/10 | Πρωτάθλημα | Εντός | Αθλέτικ | 4-1 | 62 | 5-1 |
25 | 12/12/10 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Σαραγόσα | 0-2 | 44 | 1-3 |
26 | 15/05/11 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Βιγιαρεάλ | 0-2 | 22 | 1-3 |
27 | 15/05/11 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Βιγιαρεάλ | 1-3 | 90+4 | 1-3 |
28 | 11/10/11 | ΠΕΠ | Εκτός | Δανία | 1-2 | 90+2 | 1-2 |
29 | 02/11/11 | CL | Εκτός | Λιόν | 0-1 | 24 | 0-2 |
30 | 15/11/11 | ΠΕΠ | Εντός | Βοσνία | 1-0 | 8 | 6-2 |
31 | 31/03/12 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Οσασούνα | 1-4 | 70 | 1-5 |
32 | 04/04/12 | CL | Εντός | ΑΠΟΕΛ | 3-1 | 75 | 5-2 |
33 | 11/04/12 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Ατλέτικο | 0-1 | 25 | 1-4 |
34 | 01/12/12 | Πρωτάθλημα | Εντός | Ατλέτικο | 1-0 | 16 | 2-0 |
35 | 06/01/13 | Πρωτάθλημα | Εντός | Σοθιεδάδ | 4-2 | 70 | 4-3 |
36 | 14/04/13 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Αθλέτικ | 0-1 | 2 | 0-3 |
37 | 06/09/13 | ΠΠΚ | Εκτός | Β. Ιρλανδία | 2-4 | 83 | 2-4 |
38 | 25/09/13 | Πρωτάθλημα | Εκτός | Έλτσε | 0-1 | 51 | 1-2 |
39 | 09/11/13 | Πρωτάθλημα | Εντός | Σοθιεδάδ | 5-1 | 76 | 5-1 |
40 | 15/01/14 | Κύπελλο | Εκτός | Οσασούνα | 0-1 | 21 | 0-2 |
41 | 26/03/14 | Πρωτ. | Εκτός | Σεβίλλη | 0-1 | 14 | 2-1 |
42 | 29/04/14 | CL | Εκτός | Μπάγερν | 0-4 | 90+4 | 0-4 |
* Το γκολ πιστώθηκε στον Ρονάλντο από τη “Marca”, τον υπεύθυνο φορέα που απονέμει το βραβείο του 1ου σκόρερ κάθε χρόνο στην Primera Division. Όλοι οι υπόλοιποι φορείς το πίστωσαν στον Πέπε.
Διαβάστε ακόμη:
Mythbusters: Γιατί ο Ρεχάγκελ ΔΕΝ αδίκησε τον Ζήκο το 2004