Παναθηναϊκός: Το χειρότερο αυτογκόλ του Ποκό μπήκε εκτός γηπέδου
Ο Παναθηναϊκός ψάχνει εναγωνίως για κεντρικό μέσο και ο 27χρονος Αντρέ Μπιγιογκό Ποκό, με 5ετή θητεία στην Μπορντό, είναι υποψήφιος. Αν υπογράψει, θα πρέπει να γνωρίζει πως τη φανέλα του Ολυμπιακού δεν θα πρέπει να τη φορέσει δημοσίως.
Του Τσάβι Ρόκα οι αμαρτίες παιδεύουν σήμερα τον Πιέρ Ντρεοσί. Και κατ’ επέκταση βλάπτουν τα σχέδια του Λάζλο Μπόλονι. Προτού καν υπογράψει ο Μαουρίτσιο με τα ευεργετικά -τηρουμένων των αναλογιών- αποτελέσματα για τον Παναθηναϊκό, η ενίσχυση του άξονα δεν αποτελούσε προτεραιότητα του Ισπανού τεχνικού διευθυντή, μολονότι δεν είχε βρεθεί φόρμουλα παραμονής με τον Ανουάρ, είχε αποφασιστεί να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο του Χρ.Δώνη και είχε πωληθεί ο Νούνιες γιατί δεν υπολογιζόταν. Ο Ρόκα μάλιστα είχε απορρίψει τον 32χρονο Βραζιλιάνο χαφ, θεωρώντας αποτρεπτική την ηλικία του δίχως φυσικά να έχει προκρίνει εναλλακτική λύση.
Το πόσο ‘γυμνό’ θα ήταν το κέντρο του ‘τριφυλλιού’, αν δεν είχε αποκτηθεί ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ δεν απαιτεί αποδείξεις, ακόμη κι αν ο Αλεξανδρόπουλος κέρδισε (δικαιωματικά) χώρο και ρόλο που δεν προοριζόταν αρχικά να βρει. Πολύ περισσότερο τώρα που ο Κουρμπέλης λείπει σταθερά και θα λείψει αναγκαστικά για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη, μια και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην περιοχή των κοιλιακών για ν’ απαλλαγεί από τους πόνους.
Ο Ποκό είχε το ‘πακέτο’, αλλά…
Εξ ου και ο νέος διευθυντής του Παναθηναϊκού σκανάρει με βιασύνη όλη τη γνωστή σε αυτόν αγορά (Βέλγιο, Γαλλία) προκειμένου να ‘τρέξει’ η απόκτηση μέσου, κυρίως με ανασταλτικές ιδιότητες. Η περίπτωση του Αντρέ Μπιγιογκό Ποκό είναι μία εξ αυτών που -κατά το ρεπορτάζ των ημερών- έχουν κυκλοφορήσει εσχάτως, με περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες η καθεμιά. Αν πάντως τοποθετούσαμε στη ζυγαριά όσα ονόματα κυκλοφορούν, αυτό του χαφ με καταγωγή την Γκαμπόν, που την Πρωτοχρονιά κλείνει 27 από την ημέρα που γεννήθηκε στην πόλη Μπιτάμ, είναι ασυζητητί το ‘βαρύτερο’ όλων – όχι ενδεχομένως το προτιμότερο.
Πρόκειται για διεθνή ποδοσφαιριστή με τριψήφιο αριθμό συμμετοχών φορώντας τη φανέλα της Μπορντό (4 γκολ, 4 ασίστ) κι άλλες τόσες στην Τουρκία με δύο διαφορετικές ομάδες (Καραμπούκ, Γκέζτεπε), του οποίου η φήμη στην πατρίδα του είναι, αν όχι ισοδύναμη, σίγουρα συγκρίσιμη μ’ εκείνη του Πιέρ Εϊμερίκ Ομπαμεγιάνγκ της Άρσεναλ. Κυκλοφορεί ελεύθερος από τα τέλη Νοεμβρίου, διότι καταχράστηκε, έγραψαν στην Τουρκία, την άδεια που του είχε δοθεί για να ενσωματωθεί στην εθνική της Γκαμπόν και επέστρεψε με μεγάλη καθυστέρηση. Ούτως ή άλλως έμοιαζε να μην υπολογίζεται εφέτος, έχοντας παίξει μόνο σε 2 παιχνίδια πρωταθλήματος και αυτά μέσα στον Οκτώβριο.
…έκανε ένα αδιόρθωτο λάθος
Αν και νεαρός σε ηλικία (τουλάχιστον με όσα δηλώνουν τα χαρτιά του), η καριέρα του παρουσιάζει το δίχως άλλο μια πτωτική πορεία. Είναι μεν μια υπόθεση, αλλά εφόσον τον Μάιο του 2016 ο Ποκό δεν είχε… σκοράρει ένα ανεκδιήγητο ‘αυτογκόλ’, δεν αποκλείεται να είχε σήμερα διαφορετική εξέλιξη, δεδομένης της αγωνιστικής συνεισφοράς του στο ‘6’. Η πραγματικότητα είναι πως από την Μπορντό αποχώρησε διότι σ’ ένα καλοκαίρι ανακατατάξεων υπήρξε θύμα του ίδιου του εαυτού του.
Αρκούσε μια αμφιλεγόμενη ανάρτησή του στο Snapchat, στην οποία απεικονιζόταν να καπνίζει (κάτι) μέσα έναν λεπτό σωλήνα αργιλέ και να διασκεδάζει παρέα μ’ έναν φίλο του. Θα ‘ταν ένα παράπτωμα ικανό να ξεπεραστεί σε κάθε άλλη περίπτωση, αφού είχε λάβει χώρα μετά το τελευταίο ματς εκείνης της σεζόν, εφόσον όμως όλο αυτό δεν συνέβαινε φορώντας τη φανέλα της Μαρσέιγ, με την οποία υπάρχει παραδοσιακή κόντρα! Αναπόφευκτα η φωτογραφία άρχισε να κυκλοφορεί ταχύτατα στα διάφορα κοινωνικά δίχτυα και έως ότου ο Ποκό αντιληφθεί το μέγεθος της γκάφας του (“γιατί δεν ήξερα ότι απαγορεύεται“) και αποσύρει το στιγμιότυπο είχε προκληθεί επανάσταση σε όλα τα οπαδικά φόρουμς των ‘Γιρονδίνων’ και φυσικά στον ίδιο τον σύλλογο, ο οποίος με επίσημη τοποθέτηση δήλωνε “σοκαρισμένος και απογοητευμένος από τη συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή“.
Ο μέσος από την Γκαμπόν προσπάθησε να εξηγήσει ότι προχώρησε σε αυτήν την αθώα κίνηση, όχι για να προσβάλει, αλλά για να τιμήσει τον φίλο και συμπατριώτη του Μάριο Λεμινά, με τον οποίο είχε ανταλλάξει παλιότερα φανέλες και ζήτησε συγγνώμη αντιλαμβανόμενος εκ των υστέρων ότι “δεν ήταν μια ωραία εικόνα για το κλαμπ“. Παρόλο πάντως που εστίασε στην “αδιάκοπη προσήλωση και αφοσίωση” που είχε δείξει ως εκείνο το σημείο με στόχο να ελαφρύνει τη θέση του, ήταν πια υπόλογος. Σχεδόν κατηγορούμενος.
Ο Ποκό είχε συμβόλαιο σε ισχύ ως το καλοκαίρι του 2017 και φημολογείτο η διάθεση επέκτασης, μια και ήταν ένας παίκτης με δυνατότητα να καλύπτει με σχετική άνεση τη θέση του δεξιού αμυντικού. “Δεν μου αρέσει πολύ, ούτε ήταν εύκολο, αλλά αν εγώ θυσιαστώ, θα το κάνουν και οι άλλοι“, έλεγε όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε στα μετόπισθεν για να καλύψει τις ανάγκες που είχαν προκύψει. Αντ’ αυτού βρέθηκε σε δυσμένεια, την οποία το 40ήμερο των καλοκαιρινών διακοπών δεν την βοήθησε να φθίνει.
Τον έδιωξαν οι οργανωμένοι
Οι ‘Ultras’ είχαν κυκλώσει στο ημερολόγιο την 1η Ιουλίου και στην πρώτη μάζωξη της Μπορντό για τη νέα σεζόν κατευθύνθηκαν στο αθλητικό κέντρο. Αντιπροσωπεία τους τουλάχιστον. Για να ξεκαθαρίσουν στον νέο προπονητή Ζοζλέν Γκουρβενέκ πόσο ανεπιθύμητος ήταν ο Ποκό. Συνομιλούσαν για ένα τέταρτο. Ο νέος προπονητής όφειλε να ‘ναι συγκαταβατικός, για ν’ αποφύγει τις εντάσεις, και η ανακοίνωση των οργανωμένων πως “του νέου προπονητή δεν του αρέσει η απροσεξία” άφηνε να εννοηθεί πως οι ενστάσεις τους για την παραμονή του Γκαμπονέζου στο ρόστερ είχαν εισακουστεί.
Έτσι ήταν. Ο 23χρονος κλήθηκε εκ των υστέρων σε απολογία. Βρέθηκε ενώπιων του προέδρου Τριό και του διευθυντή Ντεβεσελέ για να τοποθετηθεί. Επανέλαβε ό,τι είχε πει. Σε πρώτη φάση του επιβλήθηκε υψηλό πρόστιμο. Δεν έφερε αντίρρηση. Κατάλαβε ότι είχε ‘τελειώσει’, είτε ήταν άψογος είτε όχι. Με τον Γκουρβενέκ συνεννοήθηκαν να βρει ομάδα. Η Μπορντό (που είχε τερματίσει 11η) έκανε ένα νέο ξεκίνημα και για να στεριώσει πάνω σε ισχυρές βάσεις θα έπρεπε ο Ποκό να φύγει.
Η πρόταση από την Καραμπούκ, για 1.5 εκατ. ευρώ, αντιμετωπίστηκε λυτρωτικά. Εκ των υστέρων θα έλεγε πως “μου άρεσε πολύ η ομάδα, ήταν μια δεύτερη οικογένεια, αλλά δεν σκόπευα να τελειώσω την καριέρα μου εκεί“. Για να κρύψει, ξεκάθαρα, τη δυσαρέσκειά του. Ήξερε, βαθιά μέσα του, ότι είχε βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό του. Στην Τουρκία έπαιξε εξίσου πολύ, αλλά δεν ήταν το ίδιο.