Παναθηναϊκός: Ο speedy Χουάνκαρ είναι μια ταχύτητα πάνω
Το αποκαλούν 'galgo'. Ισπανικό λαγωνικό. Κυνηγόσκυλο αλλιώς. Διότι δεν σταματά να τρέχει. Η ταχύτητά του ήταν αυτή που τού χάριζε δουλειές σε γνωστές ομάδες. Μια ταχύτητα που λίγο έλειψε να στερηθεί όταν τραυματίστηκε κι έχασε σχεδόν δύο σεζόν. Η νέα θα τον βρει στον Παναθηναϊκό που αναζητούσε γρηγοράδα από τα άκρα.
Ο Χουάν Κάρλος Πέρεθ Λόπεθ, για τους φίλους Χουάνκαρ, είναι 30χρονος αριστερός μπακ με 207 συμμετοχές στις δύο βασικές κατηγορίες του ισπανικού ποδοσφαίρου. Το 50.2% αυτών (104 στο σύνολο μαζί με 4 γκολ και 7 ασίστ) φορώντας τη φανέλα της Μάλαγα, στην οποία μονιμοποιήθηκε από το 2015 και που θεωρεί πλέον δεύτερο σπίτι του. Το πρώτο βρίσκεται -απ’ όταν ήρθε στη ζωή- στην Μποαντίγια δελ Μόντε, ‘πλούσιο’ προάστιο της Μαδρίτης. Το τρίτο θα γίνει ο Παναθηναϊκός, καθώς ο Τσάβι Ρόκα τον διάλεξε για να ενισχύσει, αφού προέκυψε η ευκαιρία στην αγορά, την ελλειμματική αριστερή πτέρυγα του ‘πράσινου’ ρόστερ. Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Ο Χουανκάρ έχει αγωνιστεί επίσης σε Ρεάλ Μαδρίτης (63 συμμετοχές σε πρώτη και δεύτερη ομάδα), από την οποία ξεπήδησε, στη Ρεάλ Μπέτις (52 συμμετοχές), στη Ρεάλ Σαραγόσα (26 συμμετοχές) και στη Γρανάδα (24 συμμετοχές). Στις τελευταίες τρεις εντάχθηκε ενόσω τα δικαιώματά του ανήκαν -παραδόξως- στην Μπράγκα, δίχως ποτέ του ο ίδιος να έχει επισκεφτεί, πόσο μάλλον να έχει παίξει μπάλα, στην πόλη της βορειοδυτικής Πορτογαλίας. Ούτε κατάλαβε πως η αφεντιά του κατέληξε να ορίζεται (ως το 2020) από την ηγεσία παράκτιας εταιρίας ατζέντηδων που ακολούθως και με μυστικές διαδικασίες τον ενέταξε στα μητρώα των ‘αρσεναλίστας’ για τον διαχειρίζεται κατά το δοκούν. Προτού από ‘κει τον περιφέρει σε διάφορα ποδοσφαιρικά στέκια προσμένοντας την καταβολή της φουσκωμένης ρήτρας των 6 εκατομμυρίων που προέβλεπε το συμβόλαιό του. “Λένε πως έχω αγωνιστεί με αυτήν την ομάδα σε δέκα ματς, αλλά δεν έχω πάει ποτέ μου στην Μπράγκα. Δεν ξέρω, λένε ότι είναι όμορφη πόλη“, έλεγε ο Χουάνκαρ το 2015 επιχειρώντας να ξεδιαλύνει το τοπίο κατά την παρθενική θητεία του στη Μάλαγα. Στην οποία τις πρώτες δύο σεζόν του (2015-2017) έπαιζε με τη μορφή δανεισμού, προτού υπογράψει συμβόλαιο για 4 χρόνια. Ως έμψυχο αντάλλαγμα για τον Ρικάρντο Όρτα!
Κανονικά αυτό θα έληγε του χρόνου το καλοκαίρι. Ωστόσο ο έμπειρος Ισπανός ακραίος έμεινε πρόσφατα ελεύθερος, διότι τα οικονομικά προβλήματα του ανδαλουσιάνικου κλαμπ ήταν τέτοια που δεν σήκωναν το ‘βάρος’ μια σύμβασης παίκτη επιπέδου πρώτης κατηγορίας. Η Μάλαγα τελεί υπό καθεστώς επιτήρησης και ουδείς βεβαιώνει ότι θα καταφέρει ν’ ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και να συμμετάσχει κανονικά στο πρωτάθλημα της LaLiga 2.
Ζήτησε ψυχολογική βοήθεια και δεν ήταν ντροπή
Ο Χουάνκαρ το εύχεται. Μέχρι σήμερα, ήταν από τους αρχηγούς του κλαμπ και πέρυσι έφτασε στο σημείο να ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό, διότι “το κεφάλι μου ήταν μια χύτρα πίεσης, ανησυχώντας πάρα πολύ για την κατάσταση του συλλόγου και το τι πρόκειται να συμβεί“, όπως ισχυριζόταν τον περασμένο Γενάρη στο Cadena Ser. “Με βοήθησε πολύ, γιατί είναι πάντα καλό να ζητάμε βοήθεια για να βρούμε την ισορροπία μας. Ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει ποτέ“, συμπλήρωνε τότε ο Ισπανός συμβουλεύοντας όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, καθώς η επιστήμονας που επισκεπτόταν “ήξερε πώς να μου πει όλα όσα συνέβαιναν ανά πάσα στιγμή. Μπαίνει στο μυαλό σου, γνωρίζει τι σ’ επηρεάζει“.
Ενδεχομένως ο Χουάνκαρ είχε ανάγκη από έξτρα βοήθεια όταν τραυματιζόταν σοβαρά στο ‘Μπερναμπέου’. Όχι την ημέρα (3 Οκτωβρίου του 2010) που -στα 20 του- έκανε το ντεμπούτο του, 9 λεπτών, με τους ‘μερένγκες’ ως συμπαίκτης του Κασίγιας, του Ράμος και του Τσάμπι Αλόνσο, του Κριστιάνο και του Ιγκουαΐν. Ήταν η μοναδική εμφάνισή του με τα λευκά, έχοντας επιλεγεί σε άλλες δύο αποστολές του Ζοζέ Μουρίνιο, παραμένοντας όμως στον πάγκο. Εκείνο το βράδυ η ‘βασίλισσα’ κέρδιζε 6-1 τη Λα Κορούνια και ο Χουάνκαρ εξασφάλιζε την πιο λαμπερή φωτογραφία στο άλμπουμ των αναμνήσεών του.
Κόντρα ο ρόλος του 7 χρόνια αργότερα. Στις 25 Νοεμβρίου του 2017 έμελλε να είναι αντίπαλος των ποδοσφαιριστών της Ρεάλ Μαδρίτης στο ίδιο γήπεδο. Δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά ομολογουμένως η μοιραία. Στο 36′ και μετά από σύγκρουση έφευγε από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς πρόσθιο χιαστό και έσω πλάγιο. Χρειάστηκε να υποβληθεί σ’ επέμβαση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Μαδρίτης και έχασε το υπόλοιπο της περιόδου.
Το μεγάλο προσόν του
Μαζί φοβόταν πως θα ‘χανε την ταχύτητά του. Το στοιχείο που τον έκανε παραδοσιακά να ξεχωρίζει από τους έτερους αριστερούς μπακ του πρωταθλήματος, να του δίνει αβαντάζ αμυντικά (προλαβαίνοντας τις αντίπαλες κούρσες) ή επιθετικά (δικές του επελάσεις/ σέντρες) έναντι όσων έβρισκε απέναντι του και να του χαρίζει καλές δουλειές. Γύρισε στις 18 Αυγούστου του 2018 για να παίξει 43 λεπτά με τη Λούγκο, σκοράροντας ως εξτρέμ. Όπως ως έφηβος. Έβγαλε άλλα 158 λεπτά σε τρεις αγώνες της καινούριας χρονιάς, ως τα μέσα του Σεπτέμβρη, πριν αρχίσει να αισθάνεται ενοχλήσεις. Το ιατρικό επιτελείο της Μάλαγα συνέστησε ξεκούραση και επανεκτίμηση της κατάστασης. Του άνοιξαν ξανά το γόνατο. Η δουλειά που είχε γίνει σε πρώτο επίπεδο δεν είχε αποκαταστήσει το προηγούμενο πρόβλημα. Έπρεπε να χειρουργηθεί εκ νέου στο ίδιο σημείο και να λείψει ως τις αρχές Μαΐου. Για να παίξει έκτοτε 222 λεπτά σε τρεις αγώνες
Τεράστιο το άθροισμα του χρονικού διαστήματος της απουσίας του και δεδομένη απειλή για την καριέρα του. Πώς ένας ποδοσφαιριστής που βασιζόταν εξ ολοκλήρου στην ‘έκρηξή’ του, με ή χωρίς μπάλα, θα ήταν σε θέση να επαναλαμβάνει ανάλογες επιδόσεις; Οι σκιές διαλύθηκαν με το που άρχιζε να βγάζει διαδοχικά 90λεπτα στην έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος (2019-20). Βέβαια η χρονιά δεν κυλούσε καλά για τη Μάλαγα. Η μία νίκη στα πρώτα δέκα ματς βύθισε εξ αρχής κάθε προσδοκία εμπλοκής στη μάχη της ανόδου στην Primera, μια άνοδο που την προηγούμενη σεζόν είχε χαθεί στα πλέι οφ. Τα οικονομικά προβλήματα υπέσκαπταν κάθε απόπειρα του κλαμπ να σταθεί στα πόδια του και στην 31η αγωνιστική που διακόπηκε η σεζόν η Μάλαγα ήταν στη 15η θέση, στο -8 από την πρώτη 6άδα και μόλις στο +3 από τον υποβιβασμό.
Ο Χουάνκαρ ήταν πάντα εκεί για να μάχεται. Εντός ή εκτός γηπέδου. “Δεν είμαστε ρομπότ, είμαστε άνθρωποι και πασχίζουμε κόντρα σε όλα αυτά“, έλεγε σε συνέντευξή του στη Malaga Hoy. Ήταν εκεί να υπερασπίζεται τους συμπαίκτες του, να μιλά κατά της αφανούς ιδιοκτησίας, που είχε εγκαταλείψει τα πάντα στο έλεος, και να γίνεται ασπίδα του προπονητή Βίκτορ Σάντσεθ όταν ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο twitter (Γενάρης του ‘20) τον έδειχνε γυμνό να επιδεικνύει στην κάμερα τα γεννητικά όργανά του. Δεν τον έσωσε, γιατί ελέχθη πως προκάλεσε ζημιά στο προφίλ του συλλόγου.
Κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της καριέρας του ο Ισπανός εξακολουθούσε ν’ ανήκει σ’ εκείνη την κάστα των ταχύτερων ποδοσφαιριστών στις πρώτες δύο κατηγορίες της χώρας. Με στοιχεία που προέκυπταν από μετρήσεις στο δεύτερο τετράμηνο της χρονιάς (Δεκέμβριος-Μάρτιος) και δημοσιεύονταν κατά τη διάρκεια της ‘καραντίνας’ (τέλη Μαρτίου) ο Χουάνκαρ εμφανιζόταν ως ο τρίτος πιο γρήγορος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στη LaLiga2 με ταχύτητα που άγγιζε τα 35 χλμ/ώρα. Επίδοση ανάλογη του Άλβαρο Γκαρθία της Ράγιο και ελάχιστα μικρότερη από τα 35.02 χλμ/ωρα του πρώτου Ιβάν Μπάλιου, Αλβανού δεξιού μπακ της Αλμερία και του δεύτερου Ζεράρδ Βαλεντίν της Λούγκο (34.99 χλμ/ώρα). Συγκριτικά με τ’ αντίστοιχα νούμερα που δόθηκαν την ίδια περίοδο από την Primera Division ο μπακ της Μάλαγα ήταν στην πρώτη πεντάδα των γρηγορότερων στην επικράτεια, καθώς ο μοναδικός που ξεπερνούσε ήταν ο Φέντε Βαλβέρντε της Ρεάλ Μαδρίτης.
Τα στοιχεία της πρώτης κατηγορίας επικαιροποιήθηκαν το καλοκαίρι και ο Ουρουγουανός έπεσε από την κορυφή. Ταυτόχρονα δε ο Χουάνκαρ εξοβελίστηκε από την πρώτη 10άδα στο σύνολο των ποδοσφαιριστών των LaLiga1 και LaLiga2. Διότι στο μεσοδιάστημα ο Γαλιθιάνος Ντάνι Ροντρίγκεθ της Μαγιόρκα είχε μετρηθεί να τρέχει με 35.72 χλμ/ώρα, μπροστά από τους Ερνάνι της Λεβάντε (35.38 χλμ/ώρα), τον Σεμέντο της Μπαρτσελόνα (35.16 χλμ/ώρα), τον Αντριά Πεντρόσα της Εσπανιόλ (35.11 χλμ/ώρα) και τον Αλμπέρτο Μορένο της Βιγιαρεάλ (35.1 χλμ/ώρα) που συμπλήρωναν την κορυφαία 5άδα, ενώ ο δέκατος ήταν ο Όλιβερ Μπερκ της Αλαβές (35 χλμ/ώρα).
Στις ταχύτητες πάντως που κινείται το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ισπανός θα είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους. Υπό την προϋπόθεση πως θα ‘ναι μονίμως υγιής. Σε πρώτη φάση οι εξετάσεις του ήταν ‘καθαρές’, εξέλιξη που έφερε την αυτόματη ενεργοποίηση της συμφωνίας με τόνο Παναθηναϊκό για συμβόλαιο 2 ετών με απολαβές που θα φτάνουν ως τις 250.000 ετησίως. Εξαρτημένες σε κάθε περίπτωση από την εκπλήρωση στόχων. Το ‘λαγωνικό’ (galgo) έχει μια αποστολή να φέρεις εις πέρας.