Όταν οι “Επιστήμονες” κυνηγούσαν τον “Φονιά”
Το PhotoStop κάνει πρεμιέρα στο Contra.gr και κάνει στάση στο 1991. Ο Σαλιαρέλης και τα Μινγκ, η Σαμπντόρια και ο Ζακεστίδης, τα γεγονότα που έκαναν το Ολυμπιακός-Αθηναϊκός να μυρίζει "μπαρούτι". Το κυνήγι στο Χρήστο Δημόπουλο και η ατάκα που έμεινε στην ιστορία.
Τέλη της δεκαετίας του ‘80 και η Ελλάδα ζει στους ρυθμούς του σκανδάλου της «Τράπεζας Κρήτης» και της προετοιμασίας εκδίκασης της «Δίκης του Αιώνα» όπως χαρακτηρίστηκε τότε από το σύνολο του Τύπου. Πρωταγωνιστής του σκανδάλου ο πρώην Πρόεδρος του Ολυμπιακού και κρατούμενος τότε στις φυλακές του Σάλεμ στη Μασαχουσέτη, Γιώργος Κοσκωτάς. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο της εποχής, τον Κοσκωτά φυγάδευσε στη Βραζιλία με το προσωπικό του αεροσκάφος ο επιχειρηματίας (έμπορος πολύτιμων λίθων) από την Κένυα Αργύρης Σαλιαρέλης με τίμημα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Ολυμπιακού.
Ο Σαλιαρέλης μάλιστα, είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενος με το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, με κύριο μοχλό όμως τον Ολυμπιακό και κατηγορώντας τους πιλότους του τζετ του, κατορθώνει και αποφυλακίζεται. Αναλαμβάνει τις τύχες της ΠΑΕ προσφεύγοντας στο Πρωτοδικείο και προκηρύσσει άμεσα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου για να ισχυροποιήσει τη θέση του με μοναδικούς πολέμιους της κίνησης αυτής το Μιλτιάδη Μαρινάκη (πατέρα του νυν Προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη) και τον εφοπλιστή Νίκο Ευθυμίου, παλαιό συνεργάτη του πρώην Προέδρου της ΠΑΕ, Σταύρου Νταϊφά.
Τα “Μινγκ” στη θέση του Λάγιος
Ο Σαλιαρέλης ήδη από το 1989 έχει χάσει ένα «σίγουρο» πρωτάθλημα από την ΑΕΚ με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου την προτελευταία αγωνιστική, κερδίζει όμως το Κύπελλο την επόμενη σεζόν και αποκτά πίστωση χρόνου. Από τις αρχές του καλοκαιριού του 1990 όμως, η κατάσταση δείχνει να εκτρέπεται επικίνδυνα. Ο Σαλιαρέλης κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πουλάει το μεγάλο αστέρι της ομάδας Λάγιος Ντέταρι στην ιταλική Μπολόνια έναντι μόλις 50 εκατομμυρίων δραχμών όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δικαιολογεί την απόφασή του λέγοντας ότι ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής δεν συμφωνούσε για εθνικούς και πολιτικούς λόγους με την πρόσληψη του Σοβιετικού προπονητή Όλεγκ Μπλαχίν, δικαιολογία ασφαλώς που δεν έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν σχεδόν κανείς. Σαν να μην έφτανε αυτό, το κάκιστο κλίμα εναντίον του Σαλιαρέλη επιτείνει και η απώλεια του Στράτου Αποστολάκη με «ελευθέρας» για τον Παναθηναϊκό το ίδιο διάστημα. Η ρελάνς όμως του “Ρουμπίνια” θα προκαλέσει αίσθηση: ανακοινώνει τη συμφωνία με τα τρία “Μινγκ” Προτάσοφ – Σάβιτσεφ – Λιτόφτσενκο, ενώ διαβεβαιώνει τους ρεπόρτερ ότι υπάρχει συμφωνία και με το έτερο μεγάλο αστέρι των Σοβιετικών, Ιγκόρ Ντομπροβόλσκι.
Προβλήματα και τιμωρία με Σαμπντόρια
Το κλίμα δείχνει προσωρινά να αλλάζει, ο Ολυμπιακός ξεκινά με μεγάλες προσδοκίες τη σεζόν, αποκλείει και την αλβανική Φλαμουρτάρι στον πρώτο γύρο του Κυπελλούχων και ο Ανάργυρος κερδίζει πολύτιμη πίστωση χρόνου από τον κόσμο καλλιεργώντας μονίμως και το αίσθημα του αδικημένου και κατατρεγμένου από το καθεστώς. Το πρόβλημα των χρεών με την Τράπεζα Κρήτης όμως παραμένει άλυτο, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού διαμαρτύρονται για καθυστερημένες (ή και καθόλου) πληρωμές και το πρώτο χτύπημα έρχεται στα τέλη Οκτωβρίου. Ο Ολυμπιακός έχει κληρωθεί με τη μεγάλη Σαμπντόρια για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ο Σαλιαρέλης αποφασίζει να βάλει εξωφρενικές τιμές στα εισιτήρια του αγώνα (5000 δραχμές για μια νορμάλ θέση και 1500 δραχμές στα «πέταλα») και ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο, αφού στο γήπεδο συρρέουν μόλις 15 χιλιάδες φίλοι της ομάδας.
Η Σαμπντόρια με γκολ του μετέπειτα προπονητή του Ολυμπιακού Σρέτσκο Κάτανετς φεύγει νικήτρια από το στάδιο “Καραϊσκάκη” τελειώνοντας την υπόθεση πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι, το χειρότερο όλων όμως είναι ότι σημειώνονται σφοδρά επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο Τονίνιο Σερέζο τραυματίζεται από αντικείμενο, οι Ιταλοί εκδρομείς… γνωρίζουν από κοντά πολλά από τα μέλη της Θύρας 7 και η έκθεση του παρατηρητή καίει τον Ολυμπιακό. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι Ιταλοί καταγγέλλουν κλίμα τρομοκρατίας, παραθέτουν μάλιστα και φωτογραφικό υλικό το οποίο μεταξύ άλλων εμπεριέχει και γνωστό πανό της εποχής το οποίο είχε αναρτηθεί στο κέντρο του γηπέδου και ανέφερε “We will suck up your blood”.
Είναι προφανές ότι στην UEFA δεν ανέχονται τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές και ο Ολυμπιακός τιμωρείται με 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Ο Σαλιαρέλης εξηγεί στο κοινό ότι η ποινή είναι “σκάνδαλο για τον Ολυμπιακό” και καταθέτει έφεση. Η UEFA δε συμμερίζεται τις θέσεις του Προέδρου του Ολυμπιακού και κατά την εκδίκαση της έφεσης είναι ακόμη πιο αυστηρή: ο Ολυμπιακός τιμωρείται τελεσίδικα με αποκλεισμό ενός έτους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!
Τα δακρυγόνα με την ΑΕΚ
Το νοσηρό κλίμα που επικρατεί, κορυφώνεται στο πρωτάθλημα 2 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρώτου γύρου και ενώ ο Ολυμπιακός είναι ισόβαθμος στην πρώτη θέση με τον Παναθηναϊκό: 13 Ιανουαρίου 1991 στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο Ολυμπιακός προηγείται με 1-2 χάρη σε γκολ των Τσιαντάκη και Τσαλουχίδη, 6 λεπτά πριν ο διαιτητής Ζακεστίδης σφυρίξει τη λήξη του αγώνα. Από την πλευρά της σκεπαστής εξέδρας έχουν εκραγεί δύο δακρυγόνα, επικρατεί πανδαιμόνιο, ο κόσμος δεν μπορεί να αναπνεύσει και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ο Ζακεστίδης φυσιολογικά διακόπτει το παιχνίδι και η συνέχεια δίδεται στα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την εκδίκαση, ο Ολυμπιακός ξεσπάει στην Ξάνθη διαλύοντάς την με 8-1 και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου παίρνει μια δύσκολη ισοπαλία στο Χαριλάου κόντρα στον Άρη με γκολ του Προτάσοφ στο τέλος.
Η υπόθεση εκδικάζεται και αποφασίζεται η επανάληψη του αγώνα, αφού υπαιτιότητα της ΑΕΚ για τη διακοπή δεν προκύπτει από πουθενά. Ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν μπορεί να δεχτεί σε καμία περίπτωση την απόφαση, ο Σαλιαρέλης βρίσκει πρόσφορο έδαφος και αφήνει ανοιχτές υπόνοιες για «δάκτυλο Βαρδινογιάννη» στην υπόθεση. Ο νόμος εφαρμόστηκε κατά γράμμα, πλην όμως το χρονικό σημείο της διακοπής, καθώς και το πνεύμα του νόμου, ευνόησαν την ΑΕΚ και κατά συνέπεια αδίκησαν τον Ολυμπιακό. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται 6 Φεβρουαρίου στο Ποδηλατοδρόμιο της Ρόδου και η ΑΕΚ με γκολ του Μπατίστα στην εκπνοή κερδίζει τον Ολυμπιακό με 1-0.
“Μπαρούτι με Αθηναϊκό”
Η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει. Ο Σαλιαρέλης εστιάζει στο ότι τον κυνηγάει το σύστημα, την ίδια ώρα όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού απέχουν από τις προπονήσεις εξ αιτίας καθυστερήσεων στις πληρωμές. Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ προσπαθεί να καλύψει την οικονομική αδυναμία του προτάσσοντας το καλό του Ολυμπιακού εν όψει της έναρξης του δεύτερου γύρου και της μάχης για το πρωτάθλημα.
Τη 10η Φεβρουαρίου 1991 διεξάγεται η πρεμιέρα του β’ γύρου στο Στάδιο Καραϊσκάκης και ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Αθηναϊκό. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο μυρίζει μπαρούτι, η δυσπιστία απέναντι στο διαιτητικό τρίο είναι τεράστια, ο κόσμος δείχνει έτοιμος να ξεσπάσει με το παραμικρό και γενικώς κυριαρχεί ένα απροσδιόριστο αίσθημα. Στο ίδιο κλίμα αβεβαιότητας και η ομάδα του Ολυμπιακού που δείχνει ανήμπορη να επιβληθεί στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός παρ’ όλα αυτά εμφανίζεται αλλαγμένος στο δεύτερο μέρος και προηγείται με πέναλτι του Προτάσοφ στο 53, ενώ διπλασιάζει τα τέρματά του 20 λεπτά πριν το τέλος. Ο Αθηναϊκός του Γκερντ Πρόκοπ αντιδρά και μειώνει αμέσως με το Δημόπουλο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Χρήστος Δημόπουλος με το «αμαρτωλό» παρελθόν, προέβη και σε άσεμνη χειρονομία κατά τον πανηγυρισμό του γκολ, ο ίδιος ορκίζεται σε δηλώσεις του στο Contra.gr ότι πανηγύρισε φυσιολογικά. Μέσα σε 5 λεπτά και ενώ το γήπεδο βράζει, ο Τζαλακώστας ισοφαρίζει με κεφαλιά. Αυτό ήταν.
Οι επιστήμονες και ο “φονιάς”
Στο 87ο λεπτό ο Παχατουρίδης για να ικανοποιήσει την εξέδρα κάνει ένα ηρωικό φάουλ μαζεύοντας τα πόδια του Χατζηράπτη και ενώ έχουν προηγηθεί ήδη δύο μικρότερης έκτασης εισβολές, 50 περίπου οπαδοί κάνουν το τελικό «ντου» από το πορτάκι της θύρας 5 και εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο παίρνοντας στο κυνήγι όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Κόκκινο πανί για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, ο Χρήστος Δημόπουλος, ο οποίος δέχεται κλωτσιές και μπουνιές, αλλά και ο διαιτητής Μιχάλης Ναούμ με τον επόπτη Παπαδόπουλο ως εκφραστές του «συστήματος». Εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους στον αγωνιστικό χώρο: ο Δημόπουλος προσπαθεί να αποφύγει τους οπαδούς τρέχοντας, ο Ναούμ τρώει μερικές “ψιλές” πριν φυγαδευτεί στην καταπακτή προστατευόμενος από ένα αυτοσχέδιο ανθρώπινο τείχος παικτών του Ολυμπιακού, ο αγωνιστικός χώρος γεμίζει καδρόνια, σίδερα, πέτρες, κομμάτια τσιμέντου που οι οπαδοί είχαν ξεκολλήσει από τις εξέδρες.
Το ξύλο θα συνεχιστεί για ώρες, αφού θα σπεύσουν δυνάμεις των ΜΑΤ για να επιβάλλουν την τάξη και η ένταση μεταφέρεται και στις εξέδρες. Στο μεταξύ, ο Ναούμ ζητάει γιατρό στα αποδυτήρια, επικρατεί χάος και ο Σαλιαρέλης μαζεύει ρεπόρτερ και δημοσιογράφους για να κάνει δηλώσεις. Μιλάει για οργανωμένο σχέδιο της Πολιτείας εναντίον του Ολυμπιακού, κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα δηλώνοντας ότι το πρωτάθλημα δεν διεξάγεται επί ίσοις όροις. Οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν για τα επεισόδια και προς έκπληξη όλων, ο Ρουμπίνιας εξηγεί ότι οι εισβολείς είναι “Επιστήμονες άνθρωποι που αγανάκτησαν. Στη θύρα 4 τα εισιτήρια είναι από τα ακριβά και ο κόσμος εκεί είναι μορφωμένοι και γραμματιζούμενοι, δεν είναι χούλιγκαν”. Η ατάκα του Σαλιαρέλη θα μείνει στην ιστορία και θα ακολουθήσει τους οπαδούς του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια, αφού κάθε φορά που προκαλούν επεισόδια είναι πάντοτε εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας της χώρας.
Ο Αττίλιο στον Τσοχατζόπουλο
Μέχρι αργά το βράδυ και αφού οι δυνάμεις των ΜΑΤ τελικά κατέστειλαν τα επεισόδια στο γήπεδο προβαίνοντας σε 9 συλλήψεις, συντάσσονται οι πολυσέλιδες εκθέσεις του διαιτητή, του παρατηρητή και του Αστυνομικού Διευθυντή. Σε καμία δε γίνεται λόγος για οπαδούς του Ολυμπιακού, όλες αναφέρουν αορίστως “εισβολείς”. Η υπόθεση το επόμενο διάστημα λαμβάνει τρομερές διαστάσεις και 3 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Κουλούρης, Κατσιμπάρδης και Αλαμπάνος καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα επεισόδια στο Καραϊσκάκης, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι αδυνατεί να προστατεύσει αθλητές, διαιτητές, φιλάθλους και λοιπούς κατά την τέλεση ποδοσφαιρικών αγώνων.
Η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες είναι εξίσου δριμεία και η απόφαση της 25ης Φεβρουαρίου 1991 είναι καταπέλτης για τον Ολυμπιακό αν και τηρείται κατά γράμμα ο νόμος: μηδενισμός στο παιχνίδι με τον Αθηναϊκό, αφαίρεση δύο βαθμών, ποινή 5 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και τρεις μήνες έκπτωση από το προεδρικό αξίωμα στον Αργύρη Σαλιαρέλη για τις εμπρηστικές δηλώσεις. Η απόφαση ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και δηλώνει την πρόθεση επίδοσης ψηφίσματος διαμαρτυρίας επισήμως στη Βουλή. Το συλλαλητήριο λαμβάνει χώρα την 27η Φεβρουαρίου 1991 και πράγματι περίπου 1500 οπαδοί του Ολυμπιακού διαδηλώνουν κατά της απόφασης και των συλλήψεων, ενώ αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον αείμνηστο “Αττίλιο” καταφθάνει στη Βουλή όπου επιδίδει το ψήφισμα επισήμως στο Κοινοβούλιο.
“Εξορία” και τέλος Σαλιαρέλη
Η ποινή θα μετατραπεί λίγο καιρό αργότερα με μοναδική διαφοροποίηση τη διεξαγωγή των αγώνων εκτός έδρας κι έτσι ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί κατά σειρά σε Ιωάννινα, Άργος, Λαμία, Πύργο και Βόλο, με εντυπωσιακά μάλιστα αποτελέσματα. Μέχρι την 26η αγωνιστική μάλιστα, θα παραμείνει πολύ κοντά στην κορυφή και τη διεκδίκηση του τίτλου, η ήττα όμως στην Τούμπα με 3-2 από τον ΠΑΟΚ έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες κατάκτησης του Πρωταθλήματος.
Όσον αφορά τον Αργύρη Σαλιαρέλη, απεδείχθη ότι ασκούσε διοίκηση παράνομα στον Ολυμπιακό, αφού είχε τιμωρηθεί με διετή στέρηση της φιλάθλου ιδιότητας από την ΕΦΙ για το επεισόδιο με τον εικονολήπτη της ΕΡΤ, Σωκράτη Ζάππα, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ακριβώς ένα χρόνο πριν. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία…
Τα καλύτερα του Contra.gr
Νταμπλ νταμπλ ο Αντετοκούνμπο, 19 πόντους ο Παπανικολάου (VIDEOS)
Τάσος Μαγουλάς: “Τρόμαξε” ο Κόμπε με Παπανικολάου