ΣΤΗΛΕΣ

Όταν οι “αιώνιοι” κακοποίησαν το μπάσκετ στο κλειστό του Σπόρτιγκ (videos)

Το Contra.gr σας μεταφέρει νοερά στις 25 Σεπτεμβρίου του 1994 όταν ο Παναθηναϊκός του Γκάλη, του Γιαννάκη και του Πάσπαλι μονομάχησε στο κλειστό του Σπόρτιγκ με τον Ολυμπιακό του Τζόνσον, του Βολκόφ και του Φασούλα για το Κύπελλο. Το αποτέλεσμα της μάχης; Το...γυναικείο 42-40!

Όταν οι “αιώνιοι” κακοποίησαν το μπάσκετ στο κλειστό του Σπόρτιγκ (videos)

Πριν 20 χρόνια και κάτι ημέρες Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κοντραρίστηκαν σε νοκ-άουτ παιχνίδι Κυπέλλου κακοποιώντας βάναυσα το μπάσκετ. Παρόλα αυτά το παιχνίδι στη… στρούγκα των Πατησίων έμεινε στην ελληνική μπασκετική ιστορία για μία σειρά από λόγους ο ένας εκ των οποίων φυσικά είναι το τελικό σκορ: 42-40! Το σύνολο… 82 πόντοι για τις δύο πιο ακριβές ομάδες της Ευρώπης (μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης) εκείνης της εποχής. Στο αποψινό ντέρμπι το να έρθει μονός ή ζυγός ο συνολικός αριθμός πόντων του ντέρμπι (περιλαμβάνεται παράταση) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1.90.

Μεταγραφικές “βόμβες”

Είχε προηγηθεί ένα καυτό μεταγραφικό καλοκαίρι κατά το οποίο οι “αιώνιοι” “αντάλλαξαν” μέρη του ρόστερ τους βάζοντας φωτιά στα τόπια. Ο Ζάρκο Πάσπαλι, μετά από τρία χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και καθολικής αναγνώρισης από τον κόσμο του Ολυμπιακού, μετακόμισε στο αντίπαλο δέος κάνοντας αποδεκτή τη δελεαστική πρόταση του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Οι “ερυθρόλευκοι”, νταμπλούχοι το 1994, απάντησαν σε ανάλογο ύφος κάνοντας δικό τους τον Αλεξάντερ Βολκόφ ο οποίος την προηγούμενη σεζόν φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, ο Ουκρανός σέντερ/φόργουορντ έπαιξε στους “κόκκινους” εισπράττοντας κανονικά το μισθό του και από τον Παναθηναϊκό! (ήταν η εποχή της παράνοιας στο ελληνικό μπάσκετ σε ό,τι αφορά τα ποσά).

Προς το τέλος του καλοκαιριού, ο Ολυμπιακός επιχειρεί μία ακόμη μεταγραφική ρελάνς και φέρνει στην Ελλάδα τον Εντι Τζόνσον, έναν απίστευτο σκόρερ από το ΝΒΑ που ο θρύλος τον ήθελε να σουτάρει πιο γρήγορα από τη σκιά του.

“Εδώ παίζουμε;;;;”

Ο Αμερικανός, που έκανε θραύση στην Ελλάδα, πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του στο κλειστό των Πατησίων και υπέστη ένα μίνι πολιτισμικό σοκ: ” Οταν είδα το γήπεδο σκέφτηκα ότι είναι κάποιο βοηθητικό για να κάνουμε σουτ. Στη συνέχεια μου είπαν ότι ήταν το κλειστό που θα γίνει το ματς. Δεν μπορούσα να το πιστέψω “.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο τέλος, έσμιξαν ξανά τα… αηδόνια του Αρη. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια γινόταν συμπαίκτης του Νίκου Γκάλη. Εκείνο το ντέρμπι όμως έμελλε να είναι το τελευταίο του Νικ. Μετά από λίγες ημέρες, επακολούθησαν τα γεγονότα στο Μετς, η οριστική διάρρηξη των σχέσεων του Έλληνα σούπερ σταρ με τον Κώστα Πολίτη και η φυγή του Γκάλη από το μπάσκετ μ’ ένα…ταξί!

Το ματς

Το παιχνίδι διεξήχθη στα Πατήσια διότι ο Ολυμπιακός κουβαλούσε τιμωρία από το προηγούμενο πρωτάθλημα και τους αλησμόνητους τελικούς με το σπουδαίο ΠΑΟΚ του Ζόραν Σάβιτς και του Ουόλτερ Μπέρι. Η επιλογή κρίθηκε μάλλον αποτυχημένη αν και τα χειρότερα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων αποφεύχθησαν. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, η ζέστη μεγάλη (ήταν 25 Σεπτέμβρη του 1994) και οι ομάδες τραγικά ανέτοιμες για ένα τόσο μεγάλο ματς.

Το άγχος έκοβε τα πόδια. Εκείνη την εποχή οι μονομαχίες του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου αφού το άθλημα ήταν το πλέον δημοφιλές στην Ελλάδα και το πρωτάθλημά μας ίσως το καλύτερο στην Ευρώπη. Η νίκη σήμαινε πολλά περισσότερα από μία απλή πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

Εκείνο το απόγευμα στα Πατήσια, ο Γιάννης φοβόταν το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Είναι χαρακτηριστικό ότ μόλις δύο παίκτες, ο Νίκος Γκάλης και ο Ντράγκαν Τάρλατς, τελείωσαν τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων ενώ οι δύο ομάδες είχαν συνολικά 33/112 σουτ εντός πεδιάς! Στο αποψινό ντέρμπι το under 130.5 στους συνολικούς πόντους των δύο ομάδων (περιλαμβάνεται παράταση) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 4.00.

Οπως ήταν λογικό, τα φώτα έπεσαν κυρίως πάνω στον Ζάρκο Πάσπαλι ο οποίος στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αντιμετώπιζε την ομάδα με την οποία δοξάστηκε επί μία τριετία.

Ο Σέρβος είχε ένα μέτριο βράδυ (5 πόντοι με 2/12 σουτ), παρόλα αυτά όμως ο Παναθηναϊκός βρήκε τον τρόπο να επιβιώσει στην ανελέητη μάχη χαρακωμάτων και να φτάσει στη νίκη με το…γυναικείο 42-40 (θα επακολουθούσε και το 45-44 στον τελευταίο τελικό των πλέι οφ της σεζόν) αφού φάνηκε πιο ψύχραιμος στα κρίσιμα σημεία. Ηταν δε τόσο μεγάλη η ένταση και η φασαρία στα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα που ο Βολκόφ έμεινε ουσιαστικά με την μπάλα στα χέρια αναγκαζόμενος να κάνει ένα “σκοτωμένο” τρίποντο καθώς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι ο χρόνος τελείωνε.

Ελάχιστα δεύτερα μετά το άκουσμα της κόρνας της λήξης, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, αγαπημένος παίκτης των φανατικών του Παναθηναϊκού, ανέβηκε στην εξέδρα και πανηγύρισε την πρόκριση μαζί με τον κόσμο, μία ακόμα απόδειξη ότι επρόκειτο για κάτι πολύ πιο σημαντικό από ένα παιχνίδι μπάσκετ. Ακόμα και τώρα, 20 χρόνια μετά, η έκφραση του Στόικο και η ανακούφιση του προσώπου του, μαρτυρούν πολλά για την πίεση που ένιωθαν οι παίκτες στους “αιωνίους” εκείνα τα χρόνια.

Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός, αν και προκρίθηκε, δεν έφτασε καν στα προημιτελικά του θεσμού γνωρίζοντας ήττα-σοκ από το Περιστέρι στο κλειστό της Γλυφάδας με 74-70 στην αμέσως επόμενη φάση. Το Κύπελλο κατέληξε στα χέρια των παικτών του ΠΑΟΚ οι οποίοι επικράτησαν του Πανιωνίου στη Λαμία με 72-53 στον τελικό του πρώτου φάιναλ φορ Κυπέλλου που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Στο αποψινό ντέρμπι στο άδειο ΟΑΚΑ η νίκη του Παναθηναϊκού (περιλαμβάνεται και η παράταση) είναι στο 4.65.

Οι πόντοι

Ολυμπιακός (Γ.Ιωαννίδης): Μπακατσιάς, Σιγάλας 4, Τζόνσον 9, Νάκιτς, Φασούλας 4, Τόμιτς 5, Τάρλατς 13, Βολκόφ 5.

Παναθηναϊκός (Κ. Πολίτης): Αλβέρτης, Σοκ 9, Γκάλης 11, Παταβούκας 3, Πάσπαλι 5, Γιαννάκης 3, Βράνκοβιτς 1, Πετσάρσκι 6, Μυριούνης 4.

Δείτε όλο το ματς:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ