Ο Ζώης Καράμπελας δεν μας έχει δείξει ακόμη τίποτα
Από τα 2'18'' λεπτά του απέναντι τον Χολαργό στα σχεδόν 28 του τρίτου ημιτελικού με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ο Ζώης Καρέμπελας έχει πλέον όλη τη ζωή μπροστά του.
Αυτήν την εποχή συνομίληκοί του ‘ζουν’ με το άγχος των Πανελληνίων Εξετάσεων. Τ’ αποτελέσματα των οποίων με τον τρόπο που καλώς ή κακώς είναι χτισμένο το εκπαιδευτικό σύστημα θα καθορίσουν -ως ένα βαθμό- το επαγγελματικό μέλλον τους.
Ο Ζώης Καράμπελας, ένα παιδί του 2001 (έκλεισε τα 18 το Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου), λογαριάζει διαφορετικά τα πράγματα. Όχι ότι η (ακαδημαϊκή) μόρφωση δεν τον αφορά. Την ίδια στιγμή ωστόσο είναι (με τη βούλα πια) επαγγελματίας στο είδος του. Με εξασφαλισμένο συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2022, τουλάχιστον, στο Περιστέρι. Το πρώτο της καριέρας του. Την Τετάρτη ενεργοποιήθηκε επί της ουσίας ότι είχε ανακοινωθεί από τον Ιούνιο του 2018 (συμφωνία για 4 χρόνια), μόλις 9 μήνες μετά την ένταξή του στην ομάδα των δυτικών προαστίων. Διάστημα επαρκές για να καταταχθεί στην κατηγορία των ‘παίδων εν καμίνω’. Των ανήλικων -ακόμη- παικτών που πιστοποιημένα πια διέθεταν το ταλέντο και κυρίως την πίστη ότι θα επιβιώσουν στο φλεγόμενο παρκέ ενός γηπέδου μπάσκετ.
Το πιτσιρίκι από το Πόρτο Ράφτη, εκεί που πρωτόπαιξε μπάσκετ και το εντόπισε με το μεγεθυντικό φακό, αφού ήταν μικροκαμωμένος, ο Γιώργος Αγιασωτέλης (από τους ‘Μοϊκανούς’ της ΑΕΚ παρέα με τον Βασίλη Λανέ) πείθοντάς τον να τον ακολουθήσει στο Μαρκόπουλο, κατέγραψε εφέτος ούτε λίγο ούτε πολύ 21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Basket League. Εξ ανάγκης μεν, διότι ο Αμερικανός κουμανταδόρος Ράιαν Χάροου αντιμετώπισε προβλήματα με την ύπουλη μέση του και το Περιστέρι είχε ανάγκη από δημιουργία στα γκαρντ. Η προώθησή του δε από την εφηβική στην ανδρική ομάδα ήταν προμελετημένη και προσχεδιασμένη.
Τον περασμένο Γενάρη, αμέσως μετά την εντός έδρας ήττα (86-79) από τον Προμηθέα στο οποίο είχε 9 πόντους, 9 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 16 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ο κόουτς Πεδουλάκης δήλωνε ότι “αυτό το παιδί προετοιμάστηκε πέντε μήνες για να είναι έτοιμο να παίξει“. Η εκτόξευση των λεπτών συμμετοχής συνέβη κάπως βιαστικά, μιας και δεν γινόταν αλλιώς, προηγουμένως όμως είχε κιόλας εμφανιστεί σε 5 ματς του ελληνικού πρωταθλήματος για να μπει στο πετσί του ρόλου, κάνοντας ντεμπούτο 137 δευτερολέπτων στην αναμέτρηση της 20ης Οκτωβρίου με τον Χολαργό. Στο -2 του index της στατιστικής αποτυπώθηκε το άγχος του, αλλά και ταυτόχρονα η επιθυμία του να αναλάβει πρωτοβουλίες, να φανεί. Το +7 ήρθε 2 μήνες μετά (23/12) παίζοντας 10 λεπτά με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, προτού ακολουθήσει το +13 απέναντι στην ΑΕΚ με το νέο χρόνο (20/1). Ένα βήμα τη φορά.
Όσο δεν έπαιζε ο Καράμπελας μάθαινε, γέμιζε το μυαλό του με χρήσιμες πληροφορίες, έπηζε και ωρίμαζε πνευματικά. Γυμναζόταν επίσης χτίζοντας το κορμί του. “Έχει προετοιμαστεί να παίζει, στο να διαβάζει, στο να βλέπει βίντεο. Κάθε μέρα προετοιμάζεται για να είναι έτοιμος τη σωστή μέρα. Κι αφού δούλεψε σωστά, όταν ήρθε η ώρα του ήταν έτοιμος και τον αποδέχθηκε η ομάδα“, συμπλήρωνε την ίδια ημέρα ο πλάστης ‘Άρτζι’.
Η διαδικασία σταδιακής εξέλιξης και διαρκούς προόδου είχε αρχίσει απ’ όταν εντάχθηκε στο Μαρκόπουλο. Πόσα παιδιά γνωρίζεις που σκοράρουν 42 πόντους (από του 57 πόντους της ομάδας τους) στα μίνι;
Αργότερα πήρε χρόνο στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑ, μολονότι ήταν 13 στα 14. Μάλιστα ως μέλος της ομάδας από την Ανατολική Αττική κλήθηκε στην Εθνική Παμπαίδων (από τον εκλέκτορα Θοδωρή Αστεριάδη), μαζί με τον Νίκο Ρογκαβόπουλο μεταξύ άλλων – και από εκεί επιλέχθηκε για το ‘εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων’ του Δούκα, στον οποίο άρχισε να δουλεύει με τον Ευριπίδη Μελετιάδη. Έναν κόουτς που διέθετε τη γνώση και την εμπειρία ν’ ασχοληθεί πολύ μαζί του και να αξιοποιήσει την πρώτη ύλη, βελτιώνοντας μέσα από την προπόνηση όσα στοιχεία έχρηζαν διόρθωσης.
Με την ομάδα των Εκπαιδευτηρίων αναδείχθηκε Πρωταθλητής Παίδων της ΕΣΚΑ και Πανελληνιονίκης Εφήβων, συνεχίζοντας ν’ αποτελεί μέλος των μικρών Εθνικών, σε Παίδες και Εφήβους. Ήταν ο 6ος παίκτης, αυτός που ερχόταν από τον πάγκο, δίχως να παίζει λιγότερο από τους βασικούς, προκειμένου να επηρεάζει το ρυθμό, ν’ ανατρέπει τα δεδομένα, να αναπροσαρμόζει τις διαμορφωθείσες συνθήκες. Τον παίκτη που στο ΝΒΑ τον ανταμείβουν με βραβεία!
Το μπόι δεν ευνοούσε ποτέ τον Καράμπελα, αλλά ο ίδιος αντιστάθμιζε το μειονέκτημά του αυτό (και εξακολουθεί να το καταφέρνει ως σήμερα) με τη θρασύτητα που άπλωνε πάντα απ’ άκρη σ’ άκρη του παρκέ. Ο φόβος δεν τον απέτρεψε ποτέ, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Λειτούργησε ως σύμμαχος και όχι εχθρός στην αδιάκοπη προσπάθεια ν’ ανέβει ένα σκαλοπάτι κάθε φορά. Χωρίς δισταγμό ή σταματημό.
Το Περιστέρι ανακοίνωσε την απόκτησή του στις 11 Σεπτεμβρίου του 2017. 16 χρόνια μετά την ημέρα που, το 2001, άλλαζε ο κόσμος, ύστερα από την πτώση των ‘Δίδυμων Πύργων’ στη Νέα Υόρκη, ο Ζώης Καράμπελας άλλαζε αγωνιστικά, μετέβαινε από τη ζώνη της μπασκετικής εφηβείας σε αυτήν της ενηλικίωσης.
Έχοντας δοκιμαστεί από καιρό απέναντι σε άνδρες, δεν τρόμαξε να προσαρμοστεί στις αυξημένες απαιτήσεις των προπονήσεων μιας ομάδας που έκανε πρωταθλητισμό στην Α2 (και εν καιρώ εξασφάλισε την άνοδο). Ταυτόχρονα με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο εφηβικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ, έπαιρνε χρόνο συμμετοχής σε 4 παιχνίδια με την πρώτη ομάδα. Συμπτωματικά το καλύτερο εξ αυτών ήταν απέναντι στην πρώην ομάδα του, τον Δούκα, με 8 πόντους σε λιγότερα από 8 λεπτά. Check point εξέλιξης η κατηγορία προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο.
Είπαν πως στο Περιστέρι παίζει λόγω οικειότητας με στέλεχος του κλαμπ. Τον Αργύρη Πεδουλάκη ρωτήστε. Που τον βρήκε επιστρέφοντας στο κλειστό της Τζον Κένεντι και κατάλαβε πολύ γρήγορα τι ‘θησαυρό’ έχει στα χέρια του.
Ο Καράμπελας έχει συγχρονιστεί σχεδόν απόλυτα με τις επιταγές και ανάγκες του μπάσκετ του σήμερα. Του λείπει μονάχα το ύψος (1.82μ) που θα συμπλήρωνε το όλον. Ό,τι έξτρα απαιτείται το έχει προσθέσει στη δεξαμενή των στοιχείων του σε ικανοποιητικό, αν μη τι άλλο, βαθμό. Διαθέτει:
✔ Χειρισμό της μπάλας με τα δύο χέρια και προστασία της με το σώμα.
✔ Κοφτερή διαγώνια πάσα και μακρινή απόλυτης ακριβείας.
✔ Αντίληψη του χώρου και άριστο διάβασμα του παιχνιδιού.
✔ Σουτ με υψηλά ποσοστά ύστερα από ντρίμπλα.
✔ Απελευθέρωση της μπάλας σε δέκατα του δευτερολέπτου.
✔ Δυνατό πρώτο βήμα.
✔ Έλεγχος του κορμού στον αέρα.
✔ Γρήγορα πόδια στην άμυνα, μολονότι βραχύσωμος.
✔ Πίεση στην μπάλα χωρίς φάουλ.
✔ Πρόβλεψη των φάσεων και καλή επαφή με το ριμπάουντ.
Μέχρι και τον Νικ Καλάθη εκνεύρισε, με τον τρόπο που έπαιζε, στον τρίτο ημιτελικό της Δευτέρας, με συνέπεια ο Ρικ Πιτίνο να τον αντικαταστήσει για να ηρεμήσει.
Το ταβάνι του δεν είναι ορατό ακόμα, για να το ξύσει. Πόσο πιο μακριά είναι ικανός να φτάσει, θα εξαρτηθεί από την προσωπική επιμονή και φυσικά τις συγκυρίες. Αν σου θυμίζει, σε πολλά, τον Κώστα Σλούκα, δεν πέφτεις έξω.
Μετράει ήδη ένα νικητήριο καλάθι στο ενεργητικό του, στον 93-92 επί της Κύμης…
…και έχει καταρρίψει ατομική επίδοση του Άγγελου Κορωνιού σε αγώνα των playoffs.
Καταλαβαίνεις τι σημαίνουν αυτά τα δύο μαζί για το ‘ποιόν’ του.
Ακόμη κι αν έχει μεσολαβήσει μια πολύ ‘σκληρή’ ήττα όπως εκείνη των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη στον τελικό του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Ηράκλειο τον περασμένο Απρίλη. Τότε που με το σκορ στο 76-76 στα 2.5” πριν από τη λήξη ευστόχησε σε 2/2 βολές (αντί να δοθεί εντολή να χάσει τη δεύτερη) και η ομάδα των μαθητών από το Ισραήλ πρόλαβε να αρπάξει τη νίκη με τρίποντο στην εκπνοή της αναμέτρησης.
Ο Ζώης Καράμπελας έχει όλη τη ζωή μπροστά του να κατακτήσει πολλά περισσότερα. Τον κόσμο όλο…