O ύψους 2.18 Bικτόρ Γεμπανιγιαμά δεν έχει πάρει όλο του το μπόι
Στα 15 το νέο prospect της Γαλλίας, Βικτόρ Γεμπανιγιαμά είναι 2.18, με wingspan 2.31. H ανάπτυξη του δεν έχει ολοκληρωθεί, με τους Αμερικανούς να τον παρακολουθούν 'στενά' και τον κόουτς της Νανσί να τον κάνει το δεύτερο νεαρότερο παίκτη που πάτησε σε παρκέ αγώνα του Eurocup.
Ο Victor Wembanyama γεννήθηκε στις 4/1 του 2004, στη Γαλλία. Πρόχειρα θα πεις ότι είναι 15 χρόνων. Επειδή, όμως δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα όταν μιλάμε για λίστες νεαρότερων παικτών που 'χουν αγωνιστεί ποτέ σε λίγκες, ας δούμε και τις λεπτομέρειες. Ο Γεμπανιγιαμά είναι 15 χρόνων, 9 μηνών και 26 ημερών, σήμερα. Το βράδυ της Τρίτης 29/10 που πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του σε παρκέ του Eurocup, με τη φανέλα της Ναντέρ, ήταν 25 ημερών (15 χρόνων και 9 μηνών). Ο προπονητής του τον έβαλε για 31'' στη νίκη επί της Μπρέσια, για την 5η αγωνιστική. Ήταν αρκετά για να ανανεώσει την ιστορία: έγινε ο δεύτερος μικρότερος -σε ηλικία- παίκτης που έπαιξε στη διοργάνωση. Στην κορυφή παραμένει ο -γεννημένος στις 23/11 του 1992- Ελβετός με ρίζες στη Σερβία, Στέφαν Πέτκοβιτς, ο οποίος είχε αγωνιστεί στις 4/12 του 2007, στο ματς της Φράιμπουργκ με τη Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν, για 1.11''.
Αλλά ας μιλήσουμε για τον Γεμπανιγιαμά, ο οποίος στα 11 ήταν 1.91 (και κάρφωνε -το έκανε σε Παγκόσμιο Minibasket, το οποίο κατέκτησε η ομάδα του), στα 14 είχε φτάσει στα 2.08 και τη σήμερον ημέρα είναι 2.18 (ο μέσος όρος ύψους, για τα αγόρια της ηλικίας του είναι το 1.50) με wingspan 2.31. Για αρχή, όλοι στην οικογένεια του είναι αθλητές. Ο πατέρας του έκανε άλμα εις μήκος και είχε για ρεκόρ το 7.41. Η μητέρα του ήταν μπασκετμπολίστρια, όπως και η αδελφή του, Ιβ, η οποία ήταν μεταξύ των κοριτσιών που έδωσαν στη Γαλλία το χρυσό στο U16 European Championship, το 2017. Όπως έχει πει το ίδιο το παιδί, έμαθε πώς να παίζει μπάσκετ, χωρίς να το καταλάβει 'γιατί έπαιζα με τη μητέρα μου και την αδελφή μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ήξερα να ντριμπλάρω και να σουτάρω, από πολύ μικρός'. Mε τους φίλους του έπαιζε ποδόσφαιρο. Τον έβαζαν στο τέρμα (φευ). Του άρεσε 'αλλά κάποια στιγμή κατάλαβα ότι μου αρέσει περισσότερο το μπάσκετ'. Πιο μικρός έκανε και τζούντο. Δεν τον κέρδισε. Η πρώτη του ομάδα ήταν η Entente Le Chesnay-Versailles -της γειτονιάς.
Στα 10 τον πήρε η Ναντέρ, σύλλογος που έχει τη συνήθεια να τσεκάρει ό,τι υπάρχει στη χώρα και να προσπαθεί να το αποκτήσει. Είναι και σύλλογος που αρνείται να μιλήσει για παίκτη της, πριν ενηλικιωθεί. Σύντομα βρέθηκαν στο κατόπι του και άλλοι. Όταν ήταν με την U15 τον πλησίασαν η Βιλερμπάν και η Μπαρτσελόνα, που τον κάλεσε σε ένα τουρνουά. Οι γονείς του τον ενημέρωσαν ότι θα έμενε εκεί όπου ήταν. Δηλαδή, στο σπίτι του, καθώς ήταν μικρός για να φύγει. Κατά συνέπεια έμεινε και στη Ναντέρ που πήρε το πρωτάθλημα της κατηγορίας και εκείνος την πρόσκληση για την εθνική U15. Ήταν 14. Η Ναντέρ τον χρησιμοποιούσε την τελευταία διετία στη δεύτερη ομάδα. Έκανε προπονήσεις με την πρώτη, αλλά έως εκεί. Να σημειώσουμε εδώ πως τα τελευταία χρόνια είναι γνωστός και στις ΗΠΑ, όπου έφτασε η χάρη του μέσω των όσων έκανε με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Γαλλίας.
Βέβαια, ό,τι και αν έχει κάνει -που θα τα δούμε στη συνέχεια- στα 15 συνεχίζει να λέει ότι 'θέλω να παίζω για να περνώ καλά', με τους γονείς του να διασφαλίζουν ότι δεν θα 'ξεφύγει'. Τον περασμένο Αύγουστο διεξήχθη στο Ούντινε το U16 European Championship. Ο Γεμπανιγιαμά ήταν ένας από τους επτά παίκτες της Γαλλίας που ήταν τουλάχιστον 2 μέτρα και ένας από τους τρεις, άνω του 2.10 (Ναόλ Μπαλφουρνιέ 2.15 και Μαξίμ Ρενόντ 2.12). Το χρυσό το πήρε η Ισπανία. Οι 'τρικολόρ' ήταν δεύτεροι και οι Ιταλοί τρίτοι -εμείς ήμασταν 6οι. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας προτιμήθηκε για την καλύτερη πεντάδα του τουρνουά. Αγωνίστηκε ως power forward και είχε 9 πόντους (54.5% στα δίποντα, 16.7% στα τρίποντα και 57.1% στις βολές), 9.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 2.1 λάθη, 1.3 κλεψίματα και 5.3 τάπες ανά αγώνα. Oι παρατηρητές, δηλαδή οι εκπρόσωποι όλων των οργανισμών του ΝΒΑ, είδαν ένα παιδί που προφανώς είναι ψηλό, αλλά ξέρει πώς να τοποθετεί το σώμα του, πού να βρίσκεται και πώς να ρίχνει τάπες.
Ο Γεμπανιγιαμά αρχικά ήταν εκτός λίστας, για το Eurobasket. Ο ομοσπονδιακός κόουτς, Μπερνάρ Φορ είχε πει πως “παραμένει παιδί και πολλές φορές προσπαθεί να δοκιμάσει νέα πράγματα, από το να είναι αποτελεσματικός. Αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει”. Ο παίκτης είχε σχολιάσει ότι “πρέπει να αφοσιωθώ στο παιχνίδι μου και στο πώς να βελτιωθώ”, την ημέρα που έγινε ο πιο μικρός 'τρικολόρ' της U16. Είχε ήδη αρχίσει τις ατομικές προπονήσεις με τον γυμναστή και τον ασίσταντ της Ναντέρ (Φιλίπ ντα Σίλβα). Η μητέρα του είχε αναλάβει τη διατροφή του, ενώ είχε συμπληρώσει ένα χρόνο διαβίωσης στο προπονητικό κέντρο της ομάδας του. Σύντομα προέκυψε και το διετές συμβόλαιο. Το πλάνο ήταν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες (βάσει πλάνου), ώστε να φτάσει στην πρώτη ομάδα σε δυο χρόνια. Φέτος είναι στη δεύτερη και στις 10/10 έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα, με 14 εναντίον της Ορλίν. Είχε 70% στα σουτ (7/8 δίποντα, 0/2 τρίποντα).
Ξέρει όσα λέγονται και γράφονται, που να τον αφορούν. Επιμένει ότι 'δεν με νοιάζει τι λέει ο κόσμος για εμένα. Μόνο το πώς θα γίνω καλύτερος'. Δεν τον νοιάζει και που οι Αμερικανοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως prospect. 'Όσοι δεν με έχουν ξαναδεί να παίζω, επικεντρώνουν σε συγκεκριμένα πράγματα, με πρώτο ότι είμαι πολύ ψηλός. Για αυτούς είναι ένα στοιχείο αρκετό για να με βάλει στη λίστα των prospects. Aλλά τι εννοεί κάποιος, όταν χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη; Όλοι είμαστε prospect'. Εξήγησε, στο site της FIBA πως ενώ όλοι οι άλλοι ασχολούνται με το ύψος του, αυτός δεν το τσεκάρει συχνά. Επίσης, δεν έχει αφήσει στην ανάπτυξη του να επηρεάσει τον τρόπο που σουτάρει και ντριμπλάρει. Και δήλωσε έως και ευτυχής που με την εθνική βρέθηκε σε ένα περιβάλλον όπου δεν κάνει ό,τι θέλει -όπως του συνέβαινε συνήθως με την ομάδα του. “Έμαθα πολλά για το παιχνίδι και τον εαυτό μου”. Το 2020 θέλει να είναι στο ρόστερ που θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στο Παγκόσμιο της Βουλγαρίας. “Θα είναι κάτι πιο τρελό και από το Eurobasket” σχολίασε.