Ο Σέρχιο Κόκε κουβαλούσε πάντα τη φήμη του ‘bad boy’
Η κόντρα με τη διοίκηση Σκόρδα, τα νυχτοπερπατήματα, οι νουθεσίες του Κούπερ, η ανταρσία στο ξενοδοχείο και τα περιττά κιλά. Ο Σέρχιο Κόκε είχε έναν ταραχώδη βίο στη Θεσσαλονίκη, πολύ πριν συλληφθεί κατηγορούμενος ως επικεφαλής σπείρας διακίνησης ναρκωτικών.
Η αρχή οφείλει να γίνει με την είδηση που ταξίδεψε από τη νότια Ισπανία στην Ελλάδα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Για όσους δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν ακόμη, ο Σέρχιο Κόκε συνελήφθη, μαζί με άλλα 19 άτομα μεταξύ των οποίων ένας εκ των αδερφών του, με την κατηγορία της συμμετοχής σε γιγαντιαίο κύκλωμα εμπορίας χασίς.
Ο ένας τόνος και τα όπλα
Η επιχείρηση των ισπανικών αρχών σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ανδαλουσίας ήταν ανάλογη των κινηματογραφικών σκηνών στα κρησφύγετα των διακινητών ναρκωτικών ουσιών. Περί τους 150 οπλισμένους άνδρες από διάφορες διωκτικές μονάδες (Εθνοφυλακή, Δίωξη Ναρκωτικών, Άμεση Δράση, κλπ), που έφεραν κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται και αλεξίσφαιρα γιλέκα για να προστατεύονται σε περίπτωση ανταλλαγής πυρών, συντονίστηκαν προκειμένου την ίδια ώρα, το πρωί της Τρίτης, να εισβάλουν ταυτόχρονα σε 11 σημεία της ευρύτερης περιφέρειας των Σεβίλλης, Μάλαγα και Γρανάδα, με στόχο να εξαρθρώσουν το κύκλωμα επί τω έργω.
Συνολικά κατασχέθηκαν 1 τόνος επεξεργασμένης ινδικής κάνναβης, η οποία προοριζόταν να προωθηθεί στο εμπόριο, υπολογιστές και πολλά άλλα έγγραφα, χιλιάδες ευρώ σε χαρτονομίσματα, όπως επίσης πυροβόλα όπλα και σφαίρες. Η καλά οργανωμένη επιχείρηση απέτρεψε οποιαδήποτε απόπειρα διαφυγής, καταστροφής των πειστηρίων ή αντίστασης, καθώς πραγματοποιήθηκε ξαφνικά και πλήρως συντονισμένα. Ένα οργανωμένο σχέδιο στην κάθε λεπτομέρειά του. Όλα τα στοιχεία φορτώθηκαν σε ειδικά SUV των ισπανικών αρχών και μεταφέρθηκαν στα κεντρικά για έλεγχο και επεξεργασία, μήπως παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες και κατ’ επέκταση οδηγήσουν στο επόμενο στάδιο της επιχείρησης. Στην οποία (συμπτωματικά) είχε δοθεί το όνομα ‘Maskoke’.
Φέρεται πως είναι ο ‘εγκέφαλος’
Ο παλαίμαχος Ισπανός ποδοσφαιριστής, με τις δύο θητείες στον Άρη διατελώντας μάλιστα αρχηγός, οδηγήθηκε με χειροπέδες όπως και όλοι οι υπόλοιποι, για ανάκριση, απαγγελία κατηγοριών και προφυλάκιση έως ότου καθίσει στο εδώλιο του δικαστηρίου. Παρουσιάστηκε μάλιστα από τα ισπανική και διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ένας εκ των ‘εγκεφάλων’ της σπείρας, ως εκ τούτου προβλέπεται να χρεωθεί το μεγαλύτερο βάρος των κακουργημάτων.
Η σύλληψή του, μέσα σ’ ένα από τα οικήματα ιδιοκτησίας του στο θέρετρο Εστεπόνα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μάλαγα, ήταν μια είδηση που προκάλεσε σάλο στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Ουδείς μέχρι σήμερα το πρωί φανταζόταν πως ο 36χρονος Κόκε θα μπορούσε να κατηγορηθεί για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Τα ποτά, τα ξενύχτια και τα γκολ ως άφεση αμαρτιών
Ο βίος του βέβαια στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν πάντα ‘σύννομος’ με τον εσωτερικό κανονισμό. Σκόρερ ολκής μεν με 22 γκολ στις πρώτες δύο χρονιές του στους ‘κίτρινους’ και αγαπημένος ήρωας της κερκίδας στο ‘Βικελίδης’, δεδομένου ότι είχε σκοράρει δις με ωραία τελειώματα σε νικηφόρο (3-1) ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ – στοιχείο που προσμετράται διπλά και τρίδιπλα σε τέτοιες περιπτώσεις. Παράλληλα όμως παρουσιαζόταν ως ένας ποδοσφαιριστής τον οποίο συνόδευε άρρηκτα η φήμη του αθεράπευτου νυχτοπερπατητή, που δεν λογάριαζε τις υποχρεώσεις ενός επαγγελματία του είδους.
Είχε έρθει σε ρήξη μάλιστα με τη διοίκηση του Λάμπρου Σκόρδα, αλλά ύστερα από τη μεταβολή του σχήματος στην ΠΑΕ, παρέμεινε αφού ούτως ή άλλως υπάρχει εν ισχύ ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο διάρκειας πέντε ετών. Σταδιακά πάντως έχασε τα ερείσματά του, διότι η αγωνιστική κατάστασή του ήταν ασύγκριτα παράταιρη με τα χρήματα που λάμβανε. Τις επόμενες δύο σεζόν σημείωσε μονάχα 13 γκολ σε 71 ματς και όλα έδειχναν πως θ’ αναζητηθεί η κατάλληλη φόρμουλα της αποδέσμευσής του.
Η όποια προσπάθεια έγινε τότε δεν κατέστη δυνατόν να δώσει την απαιτούμενη λύση και ο ‘άσφαιρος’ Κόκε συνέχισε να αμφισβητείται πανταχόθεν. Ούτε με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, άλλωστε, είχε τις πιο αγαστές σχέσεις μαζί του. Ο Αργεντίνος προπονητής δεν ήταν ανεκτικός σε απείθαρχες συμπεριφορές που είχαν αντίκτυπο στο γήπεδο και δεν δίσταζε να τιμωρεί ποδοσφαιριστές του (Ναφτί, Νέτο) που δεν ακολουθούσαν μια συνετή εξωγηπεδική ζωή. Τον χρησιμοποιούσε βέβαια, παλεύοντας να τον συνετίσει, και την 1η Δεκεμβρίου του 2010 ήταν αυτός που τα δύο δικά του γκολ στο ‘Βιθέντε Καλδερόν’ έστειλε τον Άρη στην επόμενη φάση του Europa League, στην πιο λαμπρή ευρωπαϊκή βραδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Ήταν η εξαίρεση, η αναλαμπή μιας σεζόν που επί της ουσίας τέλειωσε για τον Ισπανό στο πρώτο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Σίτι, δύο μήνες μετά. Ο Γιάννης Μιχαλήτσος, που στο μεσοδιάστημα είχε αντικαταστήσει τον Κούπερ, είχε αποφασίσει να μην τον ξεκινήσει και ο Κόκε οργάνωσε ‘αντάρτικο’ φεύγοντας άνευ δικαιολογίας από το ξενοδοχείο της αποστολής. Έκτοτε εμφανίστηκε σε άλλα 6 ματς και σκόραρε δις, αλλά ήταν ήδη αποξενωμένος, φεύγοντας με κλάματα τον Απρίλη του 2011 για τις Ηνωμένες Πολιτείες με συνολική συγκομιδή 177 συμμετοχών και 39 τερμάτων. Προτού επανέλθει στον Άρη της Γ’ Εθνικής για 18 παιχνίδια και 3 γκολ τη σεζόν 2015-16. Πολύ βαρύτερος, βέβαια, απ’ όσο είχε αποχωρήσει 4,5 χρόνια νωρίτερα. Απλώς η κλάση του ήταν τέτοια που βοήθησε την ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου να διαγράψει γρήγορα άλλη μια μουτζουρωμένη στιγμή στην ιστορία του κλαμπ.
Ο Κόκε, που είχε αγωνιστεί επίσης σε Μαρσέιγ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Ράγιο μεταξύ άλλων, σταμάτησε την μπάλα (μετά το βραχύβιο πέρασμά του από την Ινδία) και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη νότια Ισπανία, όπου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει ως ένα γνήσιο τέκνο από τη Μάλαγα. Στις αρχές της σεζόν κατέληξε να γίνει viral στην Ελλάδα, διότι ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως πόνταρε (κι έχασε) σχεδόν 7.000 ευρώ, προβλέποντας ότι ο Άρης θα νικήσει την κυπριακή ΑΕ Λεμεσού στη Θεσσαλονίκη. Το 0-0 δεν τον δικαίωσε, ασχέτως αν η ομάδα του Σάββα Παντελίδη προκρίθηκε κατόπιν.
Τρεις μήνες αργότερα είναι ίδιος που πέφτει στον… κουβά, όχι ένα απλό δελτίο.