Ο Παναθηναϊκός προχωρά, το ΟΑΚΑ περιμένει
Η νέα εποχή που ανατέλλει στον Παναθηναϊκό, το θέμα-αγκάθι με την εκμετάλλευση του ΟΑΚΑ, ο προπονητής σ' αυτό το νέο κεφάλαιο και η κυβερνητική αντιμετώπιση στο ζήτημα. Bonus: Η ανεργία των νέων απειλεί ακόμα και την ύπαρξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια!
Μέσα στο Μάρτιο θα υπάρξουν όπως και να έχει εξελίξεις σχετικά με το διοικητικό τοπίο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Και όταν λέμε εξελίξεις, εννοούμε χειροπιαστές, σοβαρές που θα βάλουν το σύλλογο σ' άλλη ρότα.
Η είσοδος της ΠΑΕ στις διατάξεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού αποτελεί μάλλον το σχετικά εύκολο μέρος της όλης υπόθεσης. Το πράγμα έχει ωριμάσει πολύ, οι σχετικές διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει και η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει τη νομοθετική πρωτοβουλία που χρειάζεται.
Όμως, το σημείο-κλειδί είναι το ΟΑΚΑ. Ως προς αυτό το κομμάτι τα πράγματα είναι ακόμη μπερδεμένα. Ο Παναθηναϊκός (υπό τους νέους ιδιοκτήτες του) ποντάρει πολλά στην εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Σταδίου και των χώρων που το περιβάλλουν.
Το ΟΑΚΑ όμως είναι δημοσία περιουσία, ενταγμένο στο υπερταμείο της εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας. Είναι, επίσης, και το μεγαλύτερο (και πιο ασφαλές) γήπεδο της χώρας. Γι να παραχωρηθεί (για χρονικό διάστημα μεγάλο) η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει και το ανάλογο, υψηλό αντίτιμο.
Θα είναι διατεθειμένος ο Παναθηναϊκός να πληρώνει ένα πραγματικά μεγάλο ποσό το χρόνο; Μένει να το δούμε. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να διανυθεί μεγάλη απόσταση έτσι ώστε οι δύο πλευρές να έρθουν κοντά και να καταλήξουν σε συμφωνία, πάντα με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Ένα μουσικό κόσμημα: Από το άλμπουμ του Δημήτρη Μητροπάνου "Στη Διαπασών" που κυκλοφόρησε το 2008. Στη μουσική ο Χρήστος Λεοντής και στους στίχους ο Δημήτρης Λέντζος.
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
Συνεχίζοντας στο θέμα του Παναθηναϊκού, το πρότζεκτ προχωρά πάντως ακάθεκτο ρίχνοντας πλέον κλεφτές ματιές και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Θα συνεχίσει άραγε και με το νέο καθεστώς ο Μαρίνος Ουζουνίδης;
Δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι μελετώνται και άλλες λύσεις για τον πάγκο, ο Μαρίνος δεν παίζει μόνος του σ' αυτό το έργο.
Οι επαφές που γίνονται όμως καλύπτονται από ένα τεράστιο πέπλο μυστικότητας. Και αυτό είναι λογικό αφού επίσημα ακόμη δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Ουδείς όμως μπορεί να απαγορεύσει στους επίδοξους νέους ιδιοκτήτες να μιλούν για το οποιοδήποτε θέμα με τον οποιονδήποτε.
Είναι πολλά, έτσι και αλλιώς, αυτά που πρέπει να γίνουν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οπότε πολύ σωστά γίνεται αυτήν την περίοδο "προετοιμασία" σε πολλά επίπεδα.
SOS: ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Η ανεργία στην Ελλάδα, παρά τη σχετική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ανώτερα του 20%. Εκεί όμως που τα πράγματα χαρακτηρίζονται... απελπιστικά είναι στην ανεργία των νέων ανθρώπων.
Εξακολουθεί αυτό το ποσοστό να χτυπάει το σαραντάρι, είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Οι νέοι κάτω των 25 ετών δεν μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά και όταν τα καταφέρνουν, αμείβονται με επιεικώς γελοίους μισθούς, που δεν ξεπερνούν καν τα 400 ευρώ!
Η επισφάλεια πηγαίνει σύννεφο. Ακόμα και η full time απασχόληση υποαμείβεται, ποιος άραγε μπορεί να ζήσει, χωρίς οικογενειακή στήριξη με 490 ευρώ το μήνα καθαρά ενώ τα πάντα γύρω μας είναι πανάκριβα; Μόνο το πήγαινε-έλα με τη συγκοινωνία στοιχίζει σχεδόν 3 ευρώ, ένα παλιό χιλιάρικο δηλαδή.
Αν η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τα όποια "αριστερά" της στοιχεία στη μετά του σκληρού μνημονίου, οφείλει μετά τον Αύγουστο του 2018 να επαναφέρει το βασικό μισθό στη χώρα στα 751 ευρώ και να επανεργοποιήσει τη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει η Κίνα της Ευρώπης. Δεν της αξίζει. Και δεν αξίζει και στη νέα γενιά που είναι η πιο μορφωμένη όλων των εποχών στην πατρίδα μας. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα ερημοποιηθεί με πολύ ταχείς ρυθμούς. Η παραμονή σ' αυτήν θα ισοδυναμεί με κοινωνική και επαγγελματική αυτοκτονία.