Ουσμάν Γκαρούμπα: Ο starter της Ρεάλ Μαδρίτης που δεν έχει θέση
O Πάμπλο Λάσο χρησιμοποιεί έναν 17χρονο ως starter, στα δυο πρώτα ματς της ισπανικής λίγκας. Ήταν η φυσιολογική εξέλιξη έπειτα από όσα έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο ο Ουσμάν Γκαρούμπα.
Από τα 13 μέχρι σήμερα (μη φανταστείς, 17 είναι) ο Ουσμάν Γκαρούμπα είχε συνηθίσει να είναι ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου, όπου και αν αγωνιζόταν. Εννοώ σε όποια κατηγορία, γιατί από την αρχή έπαιζε εναντίον μεγαλύτερων και παρ' όλα αυτά έβρισκε τρόπο να διακριθεί. Άπαξ και έφτασε τα 2 μέτρα δεν είχε αντίπαλο. Έγινε η 'double double machine', όπως είναι το παρατσούκλι του. Προφανώς και όταν διακρίνεσαι ως παιδί, πριν δοκιμαστείς εναντίον επαγγελματιών, έχεις κάνει μεν, μια καλή αρχή, αλλά δεν έχεις κατακτήσει και κάτι. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα παικτών που έπαθαν αυτήν τη σύγχυση (και στην Ελλάδα). Θα προτιμήσω να συνεχίσουμε με όσα κάνει η Ρεάλ Μαδρίτης με την περίπτωση του Γκαρούμπα, ο οποίος δεν φαίνεται να 'χει θέση μεταξύ των αντρών (δεν είναι '4', δεν είναι '5' και χρειάζεται πολλά για να επιβιώσει στην ελίτ), αλλά κάτι μας λέει πως οι 'μερένγκες' θα τη βρουν την άκρη.
Έχει αφαιρέσει δυο ρεκόρ από τον Ντόντιτς και συνεχίζει
Σύμφωνα με τα χαρτιά του (την ταυτότητα του), ο Destiny Usman Garuba Alari είναι γεννημένος στις 9 Μαρτίου του 2002. Δηλαδή, είναι 17 χρόνων και 6 μηνών. Ο Πάμπλο Λάσο του έδωσε την πρώτη συμμετοχή πέρυσι (28/10/2018, εναντίον της Μπουργκός), όταν ήταν 16 χρόνων και 7 μηνών. Ήταν ο τρίτος νεαρότερος debutant μετά τους Λούκα Ντόντσιτς και Ρομπέρτο Νούνιεθ. Φέτος, ο κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης τον έκανε το νεαρότερο σε ηλικία παίκτη, που ξεκίνησε ποτέ -επίσημο- παιχνίδι της ομάδας, στην πρεμιέρα της Liga Endesa με την Μπανταλόνα. Τον άφησε στο παρκέ για 13.15'' και τον είδε να μετράει 5 πόντους, 2 ριμπάουντ και μια εντυπωσιακή τάπα.
Στα 17 χρόνια, 6 μήνες και 19 ημέρες 'πήρε' την κορυφή της λίστας από τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος 'καθόταν' εκεί από τις 13/11 του 2016 -και το ματς με την Τενερίφη. Ο Σλοβένος διατηρεί ακόμα την πρωτιά στη λίστα με το νεαρότερο που έκανε ποτέ ντεμπούτο με τους “μερένγκες” (30/4/2015 εναντίον της Μάλαγα, όταν ήταν 16 χρόνων, 2 μηνών και 2 ημερών). Για την ιστορία, στις 16/10 του 2015 εμφανίστηκε για πρώτη φορά και στην Εuroleague -εναντίον της Χίμκι- και έγινε ο 21ος της ιστορίας της διοργάνωσης που έκανε πρεμιέρα, πριν 'κλείσει' τα 17.
Το θέμα μας όμως, δεν είναι ο Ντόντσιτς. Είναι ο Γκαρούμπα. Ο Λάσο τον ξεκίνησε και στη δεύτερη αγωνιστική της Ισπανίας, με τη Μούρθια και τον είδε να γίνεται ο νεαρότερος που έκανε νταμπλ νταμπλ, από καταβολής Liga Endesa. Σε 22.17'' συμμετοχής είχε 13 πόντους (6/9 δίποντα, 1/1 βολή), 10 ριμπάουντ (8 αμυντικά), 1 ασίστ και 2 τάπες. Ο τίτλος αυτός άνηκε -μάντεψε- στον Ντόντσιτς: είχε τελειώσει ματς με διψήφιους αριθμούς σε δυο στατιστικές κατηγορίες, όταν ήταν 17 χρόνων και 9 μηνών. Το ΤΟΡ3 συμπληρώνει ο Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος είχε κάνει το πρώτο νταμπλ νταμπλ, όταν ήταν 18 χρόνων και 6 μηνών. Αλλά ας επικεντρωθούμε στον Γκαρούμπα.
Ο Καμπάτσο του είπε να το διασκεδάσει
Ο Λάσο εξήγησε ότι εκτιμά πολύ τα όσα μπορεί να δώσει ο νεαρός στο παιχνίδι της ομάδας. Πιο πολύ εκτιμά τη δουλειά που κάνει, για να εξελιχθεί “και να συνεχίσει να ωριμάζει ως παίκτης. Σήμερα έλαμψε και με τα νούμερα του και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, να πάρει ριμπάουντ, να ντριμπλάρει, να 'τρέξει' πικ εντ ρολ, να ευστοχήσει σε ελεύθερα σουτ και να μεταδώσει ενέργεια”. Είπε και κάτι ακόμα που θα διακόψει τα 'είδες τι γίνεται στην Ισπανία και εδώ δεν γίνεται τίποτα;'. “Η πρώτη ομάδα πρέπει να είναι φιλοδοξία, για όλους τους νέους παίκτες. Όλοι προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε τους νέους και να τους κάνουμε να αισθανθούν άνετα”. Ο Φακούντο Καμπάτσο τον χαρακτήρισε 'πηγή ενέργειας', τονίζοντας ότι “βοήθησε πολύ στην άμυνα και στην κάλυψη των κενών”, πριν καταλήξει στο “είναι 17 και πρέπει να απολαμβάνει αυτήν την περίοδο”.
Ο ύψους 2.03 παίκτης, έχει καταγραφεί στη θέση 'σέντερ'. Σε άρθρο του περασμένου Φλεβάρη, σε site 'κατασκοπείας' παικτών είχε αναφερθεί πως 'αμυντικά αυτά που κάνει είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα από ό,τι δίνει στην επίθεση -σε ό,τι αφορά αυτά που χρειάζεται το ΝΒΑ. Όπως οι Χόρφορντ και Καπέλα μπορεί να βάλει δύσκολα στο χειριστή της μπάλας, πάνω από το σκριν και έχει γρήγορα πόδια για το πικ εντ ρολ -κάτι που δεν ισχύει για όλα τα 'πεντάρια' του ΝΒΑ.
(ο Ουσμάν πάει για βοήθεια και γυρίζει στον παίκτη του, σε εξαιρετικό χρόνο)
(μπορεί να κάνει αλλαγές σε γκαρντ, να γίνει πολύ ενοχλητικός στην άμυνα στην μπάλα και να μείνει μπροστά από τον χειριστή. Δεν κάνει περιττές κινήσεις στο closeout).
(είτε τρέχει, είτε είναι σε postup, μπορεί και ελέγχει το σώμα του. Έχει δυναμικές κινήσεις κοντά στη στεφάνη και πολλούς τρόπους να ολοκληρώνει)
Στην έρευνα εντοπίστηκαν δυο στοιχεία που χαρακτηρίστηκαν ως ελαττώματα: α) το εύρος των σουτ (δεν έπαιρνε πολλά σουτ από το τρίποντο και δεν είχε καλό ποσοστό -29%) και β) είναι αρκετά 'ανώριμος' επιθετικά.
(δεν δημιούργησε απόσταση μεταξύ αυτού και του αμυντικού του. Υπάρχει χρόνος να βελτιωθεί κοντά στη στεφάνη, όπου δεν έχει καλά ποσοστά όταν έχει πάνω του καλές άμυνες).
Οι γονείς του (Mουσταφά και Μπέτι) είναι πρόσφυγες από το Μπενίν -νότια, στη Νιγηρία και κέντρο της βιομηχανίας ελαστικών και της παραγωγής πετρελαίου. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, τι γινόταν εκεί όταν το ζευγάρι αποφάσισε να φύγει για να σωθεί. Αρχικός προορισμός ήταν το Βέλγιο. Εγκαταστάθηκαν στη Μαδρίτη στα τέλη του '90.
Έχουν τρία παιδιά (όλα αγόρια -ο Ουσμάν είναι πρωτότοκος, ακολουθεί ο 15χρονος Σεντίγκ και ο 9χρονος Ουκί). Όλα γεννήθηκαν στην Ισπανία. Η οικογένεια ζει στο Azuqueca de Henares, ένα χωριό στα 25 χιλιόμετρα απόσταση από τη Μαδρίτη, στη Castilla-La Mancha. Τα αγόρια γεννήθηκαν στο University Hospital 12 de Octubre. Θέλω να σου πω υπάρχουν πιστοποιητικά με τη σφραγίδα της Ισπανίας, για την ηλικία τους. Στη Ρεάλ παρεμπιπτόντως, παίζει μπάσκετ και ο Σεντίγκ. Μαζί με το μεγάλο του αδελφό, άρχισαν το μπάσκετ στην ομάδα της πόλης τους. Σύμφωνα με την As εκεί τους είδε ο David Serrano. Πρώτα εντόπισε τον Ουσμάν (2013) και μετά ακολούθησε ο Σεντίγκ (2015). Στα 14 ο ρέκορντμαν πια, είχε φτάσει τα 2 μέτρα και έκανε ό,τι ήθελε εναντίον παιδιών της ηλικίας του. Ήταν ο MVP του Minicopa του 2016. Μάλιστα, εναντίον της Μπανταλόνα είχε κατεβάσει 32 ριμπάουντ. Ο μέσος όρος που είχε στο τουρνουά ήταν τα 22.8 ριμπ.
Προφανώς και τον είχε προσεγγίσει ήδη η Νιγηρία, για να τον κάνει διεθνή. Το αυτό είχε κάνει και η Ισπανία. Ο Ουσμάν διάλεξε να εκπροσωπεί τη χώρα στην οποία ζούσε. Όταν ήταν 14 αγωνίστηκε σε Eurobasket U16. Αναδείχθηκε MVP και στον τελικό με τη Λιθουανία είχε 15 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 τάπες. Έκτοτε δεν δεχόταν να τον συγκρίνουν με συνομήλικους του. Ήθελε να τα παίζει με μεγαλύτερους, για να βλέπει πού βρίσκεται. Τη σεζόν 2017-18 έπαιξε στους παίδες και στους εφήβους. Πήρε πρωτάθλημα και με τους δύο Ήταν και MVP στο U16. Με την εθνική φόρεσε ένα μετάλλιο (αργυρό) και μπήκε στην καλύτερη πεντάδα του U18. Τότε ήταν που στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρεάλ Μαδρίτης διαβάσαμε ότι “ο Γκαρούμπα έχει ως είδωλο έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ: τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ”.
Τα κυρίαρχα στοιχεία του παιχνιδιού του έως τότε, ήταν το ριμπάουντ και η κυριαρχία στη ρακέτα. Κάθε χρόνο ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ρεάλ, στην κατηγορία του. Ήταν ο MVP και στο Adidas Next Generation Tournament Final Four Vitoria-Gasteiz, που πήρε η παρέα του -στην έκτη συναπτή παρουσία σε Finals της διοργάνωσης. Mετά, πήγε στον Βόλο, όπου η Ισπανία έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στους U18. Η λογική συνέχεια ήταν να κάνει ο Λάσο αυτό που έκανε φέτος. Η συνέχεια είναι στο χέρι του παίκτη.