ΣΤΗΛΕΣ

O Ντέγιαν Κουλουσέφσκι χρειάστηκε 19 ματς για να πάει στη Γιουβέντους

H Aταλάντα πήρε τον Ντέγιαν Κουλουσέφσκι με 100.000 ευρώ. Τον πούλησε για 44.000.000 στη Γιουβέντους. Ο 19χρονος Σουηδός έμαθε το σπορ στη σάλα, μιλάει πέντε γλώσσες, καλύπτει 12.092 χιλιόμετρα ανά αγώνα, ως παιδί είχε πόστερ του Ροναλντίνιο πάνω από το κρεβάτι του και ως έφηβος αγάπησε τον Τεόντοσιτς.

O Ντέγιαν Κουλουσέφσκι χρειάστηκε 19 ματς για να πάει στη Γιουβέντους
Ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι της Πάρμα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Λάτσιο για τη Serie A 2019-2020 στο 'Ολίμπικο', Ρώμη, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 AP Photo/Andrew Medichini

Το πιο ‘καυτό prospect’ της Serie A ανήκει πια στη Γιουβέντους. Το όνομα του είναι Ντέγιαν Κουλουσέφσκι. Για τους φίλους “Kulu”. Είναι αριστεροπόδαρος και παίζει αριστερά, δεξιά και στο κέντρο της επίθεσης. Δηλαδή, σε όλες αυτές τις θέσεις τον έχει δοκιμάσει ο προπονητής της Πάρμα, Ρομπέρτο Ντ’ Αβέρσα φέτος -όπως προέκυπταν τραυματισμοί και κάποιος έπρεπε να καλύψει τα κενά. Ο 19χρονος Σουηδός μέσος ανταποκρίθηκε και μετά 19 ματς (17 σε λίγκα και 2 σε κύπελλο) πήρε τη μεγάλη μεταγραφή.

Γενικά, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που είχε η Αταλάντα από εκείνον, όταν τον κάλεσε στις ακαδημίες της ενώ ήταν 16. Τότε τον ήθελε και η Άρσεναλ. Εκείνος προτίμησε την Ιταλία, με την ομάδα του Μπέργκαμο να δίνει 100.000 ευρώ και να τον κάνει δικό της. Πριν λίγες ώρες έλαβε 35.000.000 συν 9 εκατομμύρια σε μπόνους από τη Γιουβέντους, με τον μισθό του παίκτη να ορίζεται στα 2.500.000 ευρώ το χρόνο, για πενταετή συνεργασία. Ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά από τη σεζόν 2020-21.

Τι έκανε όμως, η Αταλάντα για να βοηθήσει την κατάσταση -τον παίκτη και το ταμείο της; Τον έδωσε, φέτος, ως δανεικό στην Πάρμα, για να αποκτήσει χρόνο και να εξελιχθεί. Τη σεζόν 2018-19 ο Κουλουσέφσκι ήταν ο λόγος που η U19 ομάδα της Αταλάντα τερμάτισε πρώτη στο Privamera Championship (είχε 1.28 γκολ ή ασίστ ανά 90 αγωνιστικά λεπτά). Προφανώς και τον καλούσε σε κάποιες υποχρεώσεις των ‘μεγάλων’. Έκανε το ντεμπούτο του στη Serie A στις 20/1 του 2019. Τον Ιούλιο έγινε η μετακίνηση και ο Ντ’ Αβέρσα τον έβαλε, αρχικά στη θέση του δεξί εξτρέμ στην πρεμιέρα της σεζόν με τη Γιουβέντους. Ανταποκρίθηκε κατά τρόπο που κέρδισε μια θέση στη βασική ενδεκάδα. Την έκανε 4 γκολ και 7 ασίστ, έως το διάλειμμα για τις γιορτές. Είχε συμμετοχή στο 46% των γκολ της παρέας του, που ‘έκλεισε’ το 2019 στο Νο7 της βαθμολογίας (με 7 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες και 24 γκολ -το ‘παθητικό’ είναι 20).

Σύμφωνα με το Stats Bomb η Πάρμα είναι η πιο ‘άμεση’ ομάδα της λίγκας, με το μεγαλύτερο ποσοστό αντεπιθέσεων και το μεγαλύτερο ρυθμό προς το γκολ (3.04 μέτρα το δευτερόλεπτο). Η ταχύτητα του τύπου για τον οποίον μιλάμε είναι που βοηθά στο transition. Αναλογικά με το ύψος του (1.86 -και 76 κιλά) είναι αρκετά γρήγορος και κάνει θραύση όταν ‘βγαίνει’ στο ανοιχτό γήπεδο. Έχει την τέταρτη μεγαλύτερη επίδοση όλων (7.41 μέτρα). Ο ‘βασιλιάς’ της κατηγορίας είναι ο συμπαίκτης του, Γκερβίνιο (8.89 μέτρα). Στη δεύτερη θέση από το τέλος αυτής της στατιστικής κατηγορίας, σε επίπεδο ομάδων είναι η Γιουβέντους -που προφανώς πήρε τον 19χρονο και για αυτόν το λόγο.

Πριν προχωρήσουμε στη γνωριμία μας με αυτό το παιδί, ας πούμε ένα ‘κουράγιο’ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία διεκδίκησε τον Κουλουσέφσκι. Έντονα. Όπως και η Ίντερ. Η Γιουνάιτεντ, ωστόσο είναι αυτή που ‘χει χάσει τους δυο κύριους στόχους που είχε για αυτό το ‘μεταγραφικό’ παράθυρο (πρώτος ήταν ο Άρλινγκ Χολάντ). Η ‘vecchia signora’ ήταν τελικά, αυτή που πήρε τον Σουηδό.

Πέρυσι, όταν η ομάδα του έψαχνε κάπου να τον δώσει για να πάρει χρόνο και εμπειρίες, τον είχαν ζητήσει οι Άγιαξ, Μάντσεστερ Σίτι και Κάλιαρι, με τις Ίντερ και Γιουβέντους να παρακολουθούν πάντα, τις εξελίξεις. Τελικά, κρίθηκε πως οι Gialloblù είναι η ιδανική κατάσταση για εκείνον. Οι δυο ‘μεγάλοι’ της Ιταλίας επανήλθαν πριν λίγους μήνες και ήταν αυτές που έκαναν το μεγαλύτερο αγώνα για πάρτη του, με την Gazzetta dello Sport να γράφει πως και η Λίβερπουλ είχε στείλει ‘κατάσκοπο’ να παρακολουθήσει τον νεαρό. Τη ‘μάχη’ την κέρδισε η Γιουβέντους, με την Ίντερ να σταματά στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

“Στo Instagram μου στέλνουν μηνύματα περισσότεροι κόουτς, από ό,τι γυναίκες”

Σε συνέντευξη που έδωσε στις 4/12 του 2019, στο Fox Sports της Ιταλίας είπε πολλά. Μεταξύ πολλών άλλων, ανέφερε και κάποιους καημούς του. Όπως για παράδειγμα, ότι “κάποιοι προπονητές δεν πίστεψαν σε εμένα, αλλά πάντα πίστευα πως εγώ είμαι αυτός που ‘χει δίκιο”. Ένας άλλος ήταν ότι στο Instagram του γράφουν μηνύματα πιο πολλοί προπονητές, από ό,τι γυναίκες -μολονότι προσπαθεί για το αντίθετο.

Ο γεννημένος σε προάστιο της Στοκχόλμης, στις 25/4 του 2000, από γονείς που ‘χαν μεταναστεύσει από τη Βόρεια Μακεδονία, ζει από τα 16 στην Ιταλία. Τότε άφησε την IF Brommapojkarna, όπου άνηκε από τα 6 και το πατρικό του, για την ακαδημία της Αταλάντα. Τον πρώτο καιρό περνούσε ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο, μιλώντας με τη μητέρα του. Σιγά σιγά, συνήθισε στη νέα συνθήκη. Τελείωσε το σχολείο στη γείτονα και σήμερα μπορεί να συνεννοηθεί σε πέντε γλώσσες (μη γελάς): αυτή των γονιών του, τα σουηδικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά. Ως μια από τις πρώτες προκλήσεις αναφέρει τα ματς με την -κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη- αδελφή του, Σάντρα “που έκανε ό,τι μπορούσε για να μη με αφήσει να την περάσω”. Πριν παίξει ποδόσφαιρο -το κανονικό, αυτό που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη-, ασχολήθηκε με το futsal. Ως αμυντικός. Όταν έμαθε να πειθαρχεί και δυο πράγματα για το σπορ, πέρασε στο μεγάλο γήπεδο. Ως μέσος. Σε ένα τουρνουά που διεξήχθη καλοκαίρι, τον εντόπισε η Αταλάντα.

Λατρεύει τον Ροναλντίνιο, το ΝΒΑ και… τον Τεόντοσιτς

Παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, όχι μόνο σε επίπεδο αθλητισμού. Είναι φαν του ΝΒΑ, αλλά και της ραπ μουσικής. Θεωρεί μάλιστα, πως το ΝΒΑ είναι πηγή έμπνευσης και οι βιογραφίες των ΛεΜπρον Τζέιμς και Κόμπι Μπράιαντ must read για όσους ασχολούνται με τα σπορ. Από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αγαπημένος του παίκτης είναι ο Μίλος Τεόντοσιτς. Ναι, παίζει PlayStation και το 44 που φορά στην πλάτη είναι ο τρόπος του να τιμήσει τον (24χρονο) Αντνάν Γιανουζάι, γνωστό ως ‘παιδί θαύμα’ το 2011, όταν ο Sir Άλεξ Φέργκιουσον τον πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δυο χρόνια μετά έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα -εναντίον της Ουίγκαν, στις 11/8 του 2013, για το Community Shield. Ο Κουλουσέφσκι παρακολούθησε αυτό το παιχνίδι, με τον πατέρα του. Όπως εξομολογήθηκε στο SkySports είπε στον εαυτό του ‘θα κάνω και εγώ ό,τι αυτός. Θα παίξω σε ματς που ουδείς θα καταλάβει ότι είμαι ο πιο νέος‘. Πρόσφατα άλλαξε στόχο: ήθελε να γίνει το ‘δεκάρι’ ενός μεγάλου συλλόγου. Ιδανικά μαζί με τον παιδικό του φίλο, Τζόελ Αρόσο -παίζει στην Γκρόνιγκεν, ως δανεικός από τη Σουόνσι.

Τι κάνει καλά

Όπως γράφουν οι ειδικοί (βλ. Stats Bomb) “η πρώτη επαφή δεν είναι εξαιρετική. Ακόμα και το στιλ που ντριμπλάρει έχει δομηθεί βάσει του φιζίκ του και των εκρήξεων του -και όχι πάνω σε καθαρή τεχνική ικανότητα.

► Το γεγονός ότι έπαιζε futsal σε κλειστές εγκαταστάσεις τον βοήθησε να μάθει πώς να χρησιμοποιεί το εξωτερικό μέρος του ποδιού του και την πατούσα, όπως ‘κουβαλάει’ την μπάλα.

► Όταν δέχεται πάσα από τα πλάγια, έχει τη συνήθεια να τρέχει κάθετα με την μπάλα χρησιμοποιώντας το εξωτερικό μέρος του πέλματος. Είναι ωστόσο, πιο επικίνδυνος όταν κινείται προς το κέντρο για να πάρει την μπάλα.

► Μολονότι αγωνίζεται ως εξτρέμ, δοκιμάζει 1.66 σέντρες ανά 90 λεπτά.

► Έχει 39% ποσοστό επιτυχίας.

► Το 18% καταλήγει στη μεγάλη περιοχή. Κάνει και 1.87 πάσες ανά 90 λεπτά, στη μεγάλη περιοχή -τέταρτη καλύτερη επίδοση φέτος, στη Serie A.

► Καλύπτει 12.092 χιλιόμετρα ανά αγώνα.

Είναι καλός στο να βοηθά τους συμπαίκτες του, μακριά από την μπάλα. Όταν του τη δίνουν στο κέντρο ή κάνει through-ball (ελληνιστί ‘μπαλιά-ξυράφι’) ή κάνει πάσες με ρίσκο. Σπάνια σουτάρει. “Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον με το στιλ του, είναι πως μπορεί να πασάρει χωρίς απαραίτητα να ‘κόψει’ ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιταχύνει το decision-making και να ‘πιάνει’ στον ύπνο τους αντίπαλους αμυντικούς, με τις πάσες του. Το σύστημα του Ντ’ Αβέρσα απαιτούσε από εκείνον να σκέφτεται γρήγορα και να παίρνει πολλές δημιουργικές ευθύνες -για 19χρονος. Έχει ένα μείγμα αθλητικότητας, μεγέθους, ταχύτητας, δημιουργίας που δεν βρίσκεις εύκολα, ειδικά σε παίκτη της ηλικίας του”. Σε ό,τι αφορά το εθνόσημο που έχει επιλέξει, άρχισε με αυτό της Βόρειας Μακεδονίας (U17), πριν διαλέξει εκείνο της Σουηδίας. Με την ανδρών κλήθηκε για πρώτη φορά στις 19/11 του 2019, για τα ματς με τη Ρουμανία και τα νησιά Φερόε, στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK