ΣΤΗΛΕΣ

Ο Ιούδας (Τζουντ) Μπέλιγχαμ παίζει υπέροχα

Στα 13 έκανε ντεμπούτο στις εθνικές της Αγγλίας, με την U15. Στα 14 έπαιζε με τους 18χρονους και στα 16 στην Championship. Πριν 'κλείσει' τα 17 (τον Ιούλιο) ο Τζουντ Μπέλιγχαμ εκτιμάται πως θα φύγει από την Μπέρμιγχαμ. Με προορισμό; Τον θέλουν όλοι οι μεγάλοι της Ευρώπης. Ας δούμε τι έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για να τον 'κλέψει'.

Ο Ιούδας (Τζουντ) Μπέλιγχαμ παίζει υπέροχα

Προς το παρόν, παίρνει 160 ευρώ την εβδομάδα, δίκην συμβολαίου υποτροφίας. Σύμφωνα με τους νόμους της Μεγάλης Βρετανίας, δεν μπορεί να υπογράψει επαγγελματική συμφωνία έως ότου γίνει 17*. Ο Τζουντ (Ιούδας, από το Julian που είναι το όνομα του) Μπέλιγχαμ θα ‘κλείσει’ τα 17 στις 29 Ιουνίου. Μάλλον σε άλλη ομάδα. Όχι στην Μπέρμιγχαμ, όπου έχει γίνει ο νεαρότερος σκόρερ της ιστορίας (άρχισε η μέτρηση το 1875 και πήρε την πρωτιά από τον Τρέβορ Φράνσις), ενώ έχει βάλει 4 γκολ και έχει δώσει 3 ασίστ, σε 32 συμμετοχές. Μαζί με το επαγγελματικό συμβόλαιο εκτιμάται πως θα πάρει και 110.300 ευρώ την εβδομάδα. Καλωσήλθατε στον κόσμο του πιο περιζήτητου εφήβου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

*UPDATE: O Τζουντ Μπέλινγχαμ υπέγραψε στην Ντόρτμουντ, η οποία τον απέκτησε αντί 23 εκατ. ευρώ από την Μπέρμιγχαμ

 

Ο Μπέλιγχαμ πήγε στην Μπέρμιγχαμ (καλό;) όταν ήταν 7. Τον είχε εντοπίσει ο Σάιμον Τζόουνς, επικεφαλής του recruitment. Στα 13 έπαιζε με την U15. Στα 14 με την U18 και στα 15 με την U23. Έβαλε το πρώτο του γκολ στα δίχτυα της Νότιγχαμ Φόρεστ, τον Οκτώβρη του 2018. Ένα χρόνο μετά σκόραρε και με τους άνδρες.

Αγωνίζεται ως μέσος και φέτος έγινε αρχηγός της U17 της χώρας του, μαζί με ‘μόνιμος’ στην πρώτη ομάδα της Μπέρμιγχαμ. Θα ήθελα να σου δώσω το ύψος του, αλλά από την αρχή της σεζόν έχει ψηλώσει 2.4 εκατοστά -ναι, είναι ακόμα στην ανάπτυξη. Προς το παρόν, φτάνει στο 1.83. Στις 10 Ιανουαρίου του 2017, μετά το πρώτο του παιχνίδι στην εθνική έγραψε στο ημερολόγιο του σχολείου του, Priory School για την εμπειρία. Ήταν 13 χρόνων. Έγινε για πρώτη φορά διεθνής με την U15.

Πρώτη μέρα- Παρασκευή (συνάντηση)

Έφτασα στο SGP, την έδρα της εθνικής, στις 11. Μόλις βγήκα από το αυτοκίνητο ήξερα πως θα ζούσα μια μοναδική εμπειρία. Με κάθε βήμα που έκανα προς την είσοδο μεγάλωνε ο ενθουσιασμός μου Έφτασε στο σημείο που απλά ήθελα να βγω στο γήπεδο και να παίξω με την Τουρκία. Αλλά αυτή είναι ιστορία για αύριο. Μπήκα στο δωμάτιο μου, έβαλα τα ρούχα της εθνικής και ήμουν έτοιμος να αρχίσω δουλειά. Δεν μπορούσα να περιμένω να συναντήσω κάποιους από τους νέους μου συμπαίκτες -άλλους τους ήξερα από προηγούμενα καμπ. Παίξαμε πινγκ πονγκ και FIFA 17. Μόνο αν περάσεις ώρες σε δουλειά στο ομαδικό πνεύμα και την ενότητα μπορείς να έχεις επιτυχίες στα παιχνίδια. Μέσω όλης της διασκέδασης ξεχάσαμε την προπόνηση που επίκειτο. Όταν μπήκα στα αποδυτήρια και είδα την εμφάνιση μου, η θερμοκρασία μου παρέπεμπε σε αυτήν θερμόμετρου όταν μπαίνει σε καυτό νερό {…}“.

Δεύτερη μέρα – Σάββατο (διεθνές ντεμπούτο με την U15)

“Ξύπνησα νωρίς νωρίς για να πάρω πρωινό, όταν έπεσε το μάτι μου σε ένα μήνυμα που είχαμε λάβει όλοι οι παίκτες. Έγραφε “όλοι θα παίξουν”. Ενημέρωσα αμέσως την οικογένεια μου. Ήταν τόσο υπερήφανοι. Πανηγύρισαν λες και θα έπαιζαν εκείνοι. Όσο πλησιάσαμε στην ώρα της σέντρας, μπήκαμε πάλι στα αποδυτήρια και το μάτι μου έπεσε πάνω στην πρώτη μου φανέλα με την εθνική, με το Νο12. Στην προθέρμανση άκουσα τον προπονητή να με ρωτά αν ήμουν έτοιμος να μπω. Η απάντηση ήταν μόνο μία και το συναίσθημα σουρεάλ. Ήμασταν άνετοι, αλλάζαμε πάσες ωραία και σε μια φάση πήρα την μπάλα αριστερά από το κόρνερ, γύρισα, έκανα προσποίηση, πέρασα δεύτερο αμυντικό, ξαφνικά εμφανίστηκε ένας Τούρκος γίγαντας μπροστά μου, έδωσα σε συμπαίκτη και αυτός με σουτ σκόραρε για το 3-2. Το ματς τελείωσε 5-2. Είχα παίξει καλά, όπως είπα στη μαμά μου. Η λέξη ‘ενθουσιασμός’ είναι αυτή που χαρακτηρίζει το πώς ένιωσα”.

Την τρίτη μέρα είχε προπόνηση και προετοιμασία για το δεύτερο παιχνίδι. “Η διαφορά από το πρώτο ήταν πως η φανέλα είχε μακρύ μανίκι και ότι θα παίζαμε στο St. Georges Park, για το οποίο η ομοσπονδία είχε δώσει 2.000.000 λίρες. Όλα τα άλλα ήταν ίδια. Ήμασταν στο 1-2, όταν μπήκα αλλαγή -ως κεντρικός αμυντικός. Χάσαμε 3-1. Πριν φύγω από το γήπεδο, αναπόλησα όσα έγιναν αυτές τις μέρες και τις εμπειρίες που δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως θα ‘χω σε τόσο νεαρή ηλικία. Ελπίζω αυτά τα ματς να είναι τα πρώτα από πολλά που θα έλθουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πάντες για τη στήριξη. Το σχολείο μου, την ομάδα και ιδιαίτερα την οικογένεια μου”. Μη ξεχάσω να σου πω ότι παίζει ποδόσφαιρο και ο μικρότερος αδελφός του, Τζομπ -στην ίδια ομάδα. Θα μείνω στην οικογένεια του, για να σου πω και κάτι ακόμα.

Ο πατέρας του, Μαρκ είναι αστυνομικός. Για την ακρίβεια, αρχιφύλακας στην West Midlands Police. Είναι και θρύλος στις μη επαγγελματικές κατηγορίες, όπου έχει σκοράρει περισσότερα από 700 γκολ, από το 1994 μέχρι το 2018 και σε -σύμφωνα με εκτιμήσεις- 850 ματς με 15 διαφορετικές ομάδες. Έφτασε τα 700, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2017, σεζόν στην οποία ‘μπήκε’ για να πετύχει το ρεκόρ -είχε σταματήσει στα 698, λόγω κόκκινης κάρτας που τον άφησε εκτός του τελευταίου ματς της προηγούμενης περιόδου. “Σκόραρα με εκτέλεση φάουλ, κάτι που δεν είναι φυσιολογικό για εμένα. Γενικά, τα γκολ εκτός της μεγάλης περιοχής δεν είναι κάτι που συνηθίζω να κάνω”, είχε ξεκαθαρίσει στο The Non League Football Paper. Σε όσους του έλεγαν πως θα μπορούσε να κάνει καριέρα στης εθνικές κατηγορίες, απαντούσε ‘παίζω στην Step 7‘ και έφευγε. Πριν γυρίσει την πλάτη, έλεγε ότι ‘θα σταματήσω φέτος και θα παίζω μόνο σε ομάδα βετεράνων. Θα βλέπω το γιο μου που είναι στην U16 της Μπέρμιγχαμ“.

Όπως έγραψε το BBC, ο πατέρας Μπέλιγχαμ χρειάστηκε 22 χρόνια για να ζήσει τη στιγμή του -να κάνει ένα ρεκόρ. Ο γιος του χρειάστηκε κάποια λεπτά. Ήταν στο παιχνίδι με την Πόρτσμουθ, στις 6 του περασμένου Αυγούστου, για τον πρώτο γύρο του EFL Cup, όταν σε ηλικία 16 χρόνων και 38 ημερών έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας του -μετά το θρύλο του συλλόγου, Τρέβορ Φράνσις, το 1970. Ο προπονητής του Πεπ Κλοτέτ είπε πως “το περασμένο καλοκαίρι ωρίμασε πολύ. Είναι ήρεμος, πατά στα πόδια του και συμπεριφέρεται ως επαγγελματίας. Δεν μπορώ να πω πού θα φτάσει, με το ταλέντο που έχει. Μπορώ όμως, να τονίσω ότι μου αρέσει η νοοτροπία του. Ο στόχος του θα έπρεπε να είναι να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα και να δώσει όσα περισσότερα ματς μπορεί, με την ομάδα που αγαπά”. Ο μικρός σχολίασε ότι “νιώθω πως σε κάθε παιχνίδι που με εμπιστεύεται ο προπονητής μου, μεγαλώνω και μαθαίνω πράγματα σε μια εκπληκτική λίγκα, όπου πρέπει να δείχνεις πως μπορείς να διαχειριστείς το ανδρικό ποδόσφαιρο”. O Kλοτέτ επανήλθε (με δηλώσεις στην ιστοσελίδα της ομάδας), διευκρινίζοντας ότι “ο Τζουντ είναι ένας πολύ σύγχρονος παίκτης. Έχει αλλάξει πολύ από το καλοκαίρι. Δεν είχε τότε τη νοοτροπία που έχει τώρα. Και μολονότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η προσοχή της οποίας απολαμβάνει, ο ίδιος μένει συγκεντρωμένος στη δουλειά του. Η οικογένεια του έχει κάνει φανταστική δουλειά μαζί του, όπως και ο ίδιος με τον εαυτό του, θέτοντας πολύ υψηλούς στόχους. Από το καλοκαίρι δοκίμασε πολλά, είδε τι του ταιριάζει και τι όχι και ωρίμασε, ενώ άλλαξε και το σώμα του. Μπορεί να παίξει σε κάθε θέση στο κέντρο“.

“Έχει αγωνιστεί ως κεντρικός μέσος, ως εξτρέμ και ως επιθετικός. Μπορώ να τον βάλω παντού. Όταν είναι στην ενδεκάδα ο αντίπαλος προπονητής δεν ξέρει πού να τον περιμένει πως θα παίξει. Ο τρόπος που τον χειριστήκαμε ήταν καλός όχι μόνο για την ομάδα, αλλά γενικά για το αγγλικό ποδόσφαιρο”.

Υπήρχε πλάνο για ό,τι τον αφορούσε

Αυτό που δεν είπε ο προπονητής του ήταν πως είχε εκπονηθεί ολόκληρο πλάνο για το ταλέντο τους. “Είχαμε ως στόχο να τον βάλουμε σιγά σιγά στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας, αρχικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μετά καθημερινά, ενώ στα ματς τον είχαμε στον πάγκο για να παρακολουθεί τι γίνεται. Από εκεί τον βάλαμε να κάνει προθέρμανση και μετά λίγο καιρό έπαιξε” εξήγησε ο Κρίστιαν Σπίκμαν, κόουτς της ακαδημίας της Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με το πλάνο, η κύρια δουλειά έγινε στην προετοιμασία στην Πορτογαλία.

“Ξέραμε πως σε κάποιο σημείο, στο πρώτο μισό της σεζόν θα έκανε ντεμπούτο. Γνωρίζαμε επίσης, ότι με όλα τα παιδιά που είναι στη θέση του, υπάρχει μια δεδομένη πίεση. Προσπαθήσαμε, ώστε να γίνει το πέρασμα -στο επίκεντρο- όσο πιο άνετα και χαλαρά γινόταν”.

Η ομάδα συνέχισε να φροντίζει τον μικρό, ως προς το ομαλό πέρασμα στο επόμενο επίπεδο, με ισορροπημένη χρήση μεταξύ της ομάδας νέων και της πρώτης. “Είναι πάντα καλό να ‘χεις πλάνο, αλλά με ελίτ παίκτες συνήθως δεν το ακολουθείς μέχρι τελείας, γιατί πρόκειται για αθλητές που κερδίζουν momentum και χρειάζονται στήριξη σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Αν με ρωτούσατε πριν το ντεμπούτο του αν θα σκοράρει, θα σας έλεγα πως ναι, γιατί αυτό έκανε πάντα. Στην ομάδα αυτή τον είδαμε να εξελίσσεται από παιδί σε παίκτης πρώτης ομάδας και δεν υπάρχει κάτι να ξεπερνά την αισιοδοξία και τη νευρικότητα που νιώθουν αυτά τα παιδιά, πριν την πρώτη εμφάνιση με την πρώτη ομάδα”.

Για να διευκολύνει τη δουλειά του, ο Μπέλιγχαμ διάβαζε για να πάρει πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πέρυσι. Ο γκολκίπερ της πρώτης ομάδας, Ντέιβιντ Στόκντεϊλ έκανε προπονήσεις με την U18 και πολλές φορές πήγαινε το μικρό σπίτι, το βράδυ. “Όταν πέρασε τις εξετάσεις, μου έστειλε με φωτογραφία το σκορ του. Με είχε συγκινήσει. Είναι έξυπνο παιδί. Ερχόταν στο γήπεδο για προπόνηση, έβαζε τη σχολή του σχολείου του, πήγαινε στα μαθήματα του και όλα αυτά είχαν μια κάποια πίεση που δεν μπορούν να διαχειριστούν όλοι. Δείχνει όμως, την αποφασιστικότητα του. Πάντα προσπαθεί να πάρει όσες πληροφορίες μπορεί να του δώσει κάποιος. Το μυαλό του είναι μυαλό 25χρονου. Είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του, πολύ ευγενικός. Έχει τα πάντα για να πετύχει στο κορυφαίο επίπεδο”.

Είχε ήδη καταγραφεί στο ‘μπλοκάκι’ των Άγιαξ, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μετά προστέθηκαν οι Τσέλσι, Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης. “Υπάρχουν άνθρωποι που τον υποχρεώνουν να διαχειριστεί και την ταμπέλα του σούπερ σταρ που άλλοι του έβαλαν. Δεν καταλαβαίνουν πως παίζει με την ελευθερία που παίζουν τα παιδιά και είναι χρήσιμο να συνεχίσει να το κάνει”, εξήγησε ο Στόκντεϊλ.

Πριν μια εβδομάδα, οι γονείς του ‘συνελήφθησαν’ στο προπονητικό κέντρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φήμες ήθελαν τον 16χρονο να κάθεται στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου και να πήρε μέρος στο τουρ που έκανε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όπως και στο ραντεβού με τον Εντ Γούντουορντ και τον ειδικό επί των μεταγραφών, Ματ Λουτζ. Οι πληροφορίες ήθελαν τη Γιουνάιτεντ να πρόσφερε 38.530.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK