Ο ιερός πόλεμος για χάρη του Μπάνε Πρέλεβιτς
Η 'ευλογία' του Γιώργου Βασιλακόπουλου στον Μπάνε Πρέλεβιτς δίνει άλλο χρώμα στις εκλογές της ΕΟΚ και το Contra.gr θυμάται το σίριαλ και τον πόλεμο Άρη-ΠΑΟΚ για την ελληνοποίηση του το 1988!
Η αποκάλυψη ότι ο Μπάνε Πρέλεβιτς θα είναι ο “εκλεκτός” της απερχόμενης διοίκησης Γιώργου Βασιλακόπουλου στις επικείμενες εκλογές της ΕΟΚ δημιουργεί νέα δεδομένα, αν και ακόμη χρειάζονται κάποια πράγματα να διευκρινιστούν. Αν τελικά ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΟΚ (και για ένα φεγγάρι σκόρερ της ΑΕΚ) θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, τότε θα μιλάμε οριστικά για τον τρίτο πόλο, μεταξύ του Παναγιώτη Φασούλα και του Βαγγέλη Λιόλιου.
Ο Βασιλακόπουλος μιλώντας στο SPORT24 είπε ότι “όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις εκλογές, δεν θα γίνει σώνει και καλά πρόεδρος! Το ΔΣ έχει 18 θέσεις και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι άλλοι που προηγούνται στην κούρσα της προεδρίας” άρα δεν αποκλείεται η κάθοδος του Πρέλεβιτς στις εκλογές να αφορά μόνο το Δ.Σ και όχι την προεδρική καρέκλα. Θα το μάθουμε εν ευθέτω χρόνο, για αυτές τις εκλογές που παίρνουν ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον.
Και να του το’ λεγαν, πάντως, του Μπάνε πριν από 32 χρόνια όταν προσγειωνόταν με μια πτήση της Jat από το Βελιγράδι στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ότι κάποια στιγμή θα τον πρότειναν για τα ύπατα αξιώματα του ελληνικού μπάσκετ, σίγουρα δεν θα το πίστευε.
Τότε, άλλωστε, στις 21 Μαΐου 1988 ο νεαρός Μπράνισλαβ είχε αφήσει τον Ερυθρό Αστέρα και το Βελιγράδι χωρίς καν να γνωρίζει για το αν θα μπορούσε εν τέλει να αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ. Η διοίκηση του Δικεφάλου, υπό το Νίκο Βεζυρτζή, τον διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα στο θέμα της ελληνοποίησης του, θα περνούσαν ωστόσο έξι μήνες μέχρι να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και να παίξει κανονικά με την μαυρόασπρη φανέλα και το νο 7 στην πλάτη, ξεκινώντας μια τεράστια καριέρα με μεγάλες στιγμές και … περισσότερους πόντους στα αντίπαλα καλάθια.
Η ιστορία της ελληνοποίησης του “τίγρη Μπάνε” πέρασε από χίλια μύρια κύματα, έφτασε μέχρι το … εφετείο Λάρισας, ήταν ένα ακόμη επεισόδιο της τιτάνιας μάχης Άρη-ΠΑΟΚ στη δεκαετία του 80, κατέληξε σε νίκη του Δικεφάλου, αφού όμως, όπως γράφτηκε στον Τύπο της εποχής, υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση με ταυτόχρονη διευθέτηση του θέματος του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Άρη.
Μια ωραία ιστορία να τη θυμηθούμε, μέρες που είναι, από την αρχή…
“Νίκο, υπάρχει ένας παιχταράς με ελληνικές ρίζες”
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας φίλος του Νίκου Βεζυρτζή, ο επιχειρηματίας Χρήστος Κάλφας που δραστηριοποιούταν στο Βελιγράδι, πληροφόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ ότι “υπάρχει ένας παιχταράς με ελληνικές ρίζες”. Εννοούσε τον Μπάνε Πρέλεβιτς, την οικογένεια του οποίου ο Κάλφας γνώριζε μέσω του πατέρα του παίκτη, ο οποίος με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή της έκθεσης Βελιγραδίου, είχε επαφή με πολύ κόσμο.
Ο Μπάνε είχε γίνει γνωστός από το τέλος της σεζόν 1986-87, όταν πρωταγωνίστησε στην επική πρόκριση του Ερυθρού Αστέρα επί της Τσιμπόνα του Ντράζεν Πέτροβιτς (δυο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης) στον τελικό του γιουγκοσλάβικου πρωταθλήματος. Ήταν μόλις 21 ετών και έδειχνε ότι είχε γεννηθεί ένας ακόμη μεγάλος σκόρερ από την σχολή των πλάβι.
Καθώς ο ΠΑΟΚ έψαχνε να βρει πληροφορίες για τις ρίζες του παίκτη, η κλήρωση του Κυπέλλου Κόρατς έφερε τις δυο ομάδες αντιμέτωπες στη διοργάνωση του 1988. Ο ΠΑΟΚ είχε δίδυμο ξένων τον τρομερό σκόρερ Ντιλέινι Ραντ και τον μακαρίτη Μαρκ Πετγουέι), ενώ στον πάγκο του καθόταν ο επίσης συγχωρεμένος Τζόνι Νιούμαν. Στον αγώνα του Βελιγραδίου κι αφού πρώτα ο Πετγουέι διαλύει το ταμπλό με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, σκίζει το χέρι του, μεταφέρεται στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και επιστρέφει στο δεύτερο ημίχρονο, ο Τζον Κόρφας σε μια ανύποπτη φάση γρονθοκοπεί εν ψυχρώ τον Ζόραν Ράντοβιτς! Επακολουθεί γενική σύρραξη, με μπουνιές και κλωτσιές μεταξύ των παικτών των δυο ομάδων.
Ο Πρέλεβιτς έχει βάλει 22π, χωρίς να υποψιάζεται ότι ο ΠΑΟΚ, τον είχε βάλει στο ραντάρ του. Αυτό που δεν κατάλαβε ποτέ είναι πως ο Κόρφας τον οποίο γνώρισε από κοντά στη Θεσσαλονίκη, ενεπλάκη σε ένα τέτοιο επεισόδιο.
Την ίδια ώρα ο Βεζυρτζής πηγαινοερχόταν στο Βελιγράδι, ώστε να αποσπάσει το “οκέι” του Ερυθρού Αστέρα αλλά και να βρει άκρη με την ελληνοποίηση του παίκτη. Αν ο ΠΑΟΚ τα κατάφερνε θα έβρισκε ένα σπουδαίο αντίβαρο στον αήττητο και κυρίαρχο Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη. Καθώς εκείνο το καλοκαίρι ο δεύτερος φλέρταρε με τον Γιώργο Κοσκωτά και τον Ολυμπιακό, ο Βεζυρτζής πίστευε ότι είχε στα χέρια του μια μεγάλη ευκαιρία. Σίγουρα είχε προχωρήσει την υπόθεση, πολύ περισσότερο από τον Ολυμπιακό που έμαθε για τον παίκτη αλλά καθυστερημένα
Τον Μάιο του 1988 ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ήταν ένα βήμα πριν το “κόλπο γκρόσο”. Με 50.000 δολάρια πήρε την συγκατάθεση του Ερυθρού Αστέρα και ο Μπάνε Πρέλεβιτς επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη. Η άφιξή του (στις 21/5/1988) δεν ήταν ακριβώς πρώτο θέμα, ωστόσο ο νεαρός Μπάνε δήλωνε με περισσή αυτοπεποίθηση: “‘Άφησα το βασίλειο του μπάσκετ για την αυτοκρατορία του αθλήματος (η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης). Θα αποδείξω ότι ο ΠΑΟΚ δεν ξόδεψε τζάμπα τα λεφτά του για μένα…”¨
Η κόντρα του Άρη
Ο ΠΑΟΚ ήταν σίγουρος για την υπόθεση Πρέλεβιτς ευθύς εξ αρχής. Με ένορκη μαρτυρία, το πρωτοδικείο Κοζάνης δέχθηκε ότι ο Παναγιώτης Αλβανός ήταν παππούς του (από την πλευρά της μητέρας του Ολιβέρα) και αποφάσισε να προχωρήσει στην εγγραφή της μητέρας στα δημοτολόγια, ανοίγοντας το δρόμο για την ελληνοποίηση και του Μπάνε.
Την υπόθεση, ωστόσο, παρακολουθούσε από κοντά και ο Άρης, που συγκέντρωνε στοιχεία να αποδείξει τα αντίθετα απ’ όσα ισχυριζόταν ο ΠΑΟΚ, θέλοντας αφενός να κωλυσιεργήσει την διαδικασία και αφετέρου να πάρει ρεβάνς για την στάση του Δικεφάλου που ένα χρόνο πριν είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για την ελληνοποίηση του Μιχαήλ Μισούνοφ.
Η έφεση του εισαγγελέα Κοζάνης κατά της απόφασης του πρωτοδικείου περιπλέκει τα πράγματα, με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο, να δηλώνει σίγουρος ότι δεν τίθεται κανένα θέμα και ότι ο Μπάνε Πρέλεβιτς θα έπαιζε από την αρχή της σεζόν χωρίς πρόβλημα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Θυμίζουμε πως η περίοδος 1988-89 ήταν η πρώτη κατά την οποία οι ελληνικές ομάδες θα είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ένα ξένο στο πρωτάθλημα.
Ο Πρέλεβιτς θα μπορούσε, δηλαδή, να παίξει στην έσχατη περίπτωση σαν ξένος, αν και αυτό το ενδεχόμενο ο ΠΑΟΚ δεν ήθελε να το συζητήσει καν, αφού είχε κάνει στο πρόσωπο του Μάικ Τζόουνς μια ιδανική λύση. Παρεμπιπτόντως “το μωρό του ελαφιού” δεν ήταν η αρχική επιλογή του ΠΑΟΚ, που σε πρώτη φάση είχε διαλέξει τον Τζόνι Ντόουσον. Ένα ιδιόρρυθμο γκαρντ-φόργουορντ, που είχε γίνει η αιτία να τσακωθούν ο Τζόνι Νιούμαν και ο Παναγιώτης Φασούλας. Για την … ηρεμία της ομάδας αλλά κι επειδή μάλλον είχε βρεθεί ο Μάικ Τζόουνς, ο Ντόουσον πήρε γρήγορα πόδι και αποτέλεσε παρελθόν πριν καν αρχίσει να παίζει με τον ΠΑΟΚ.
Στις 23 Αυγούστου ο Πρέλεβιτς παίζει για πρώτη φορά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε φιλικό ματς με τον Ολυμπιακό (91-74) σκοράροντας 22 πόντους. Ο Στιβ Γιατζόγλου που ήθελε τον Μπάνε στο λιμάνι σχολιάζει μετά το ματς: “Είναι μεγάλη υπόθεση”. Ο Άρης όμως δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Στο τέλος Σεπτεμβρίου παρουσιάζει μια σειρά από έγγραφα με τα οποία αποδείκνυε ότι ο Μπάνε είναι απλά Γιουγκοσλάβος και ότι ο παππούς του δεν είχε καμιά σχέση με την Ελλάδα.
Η υπόθεση εκδικάζεται τελικά στο πολιτικό τμήμα του εφετείου Λάρισας, το οποίο στις 5 Οκτωβρίου απορρίπτει ως απαράδεκτη την έφεση του εισαγγελέα Κοζάνης και δέχεται την απόφαση του πρωτοδικείου της πόλης. Ότι ο Παναγιώτης Αλβανός, δηλαδή, γεννήθηκε στην Εράτυρα Κοζάνης, άρα ο Μπάνε Πρέλεβιτς θα έπρεπε να παίξει κανονικά στο πρωτάθλημα σαν Έλληνας. Ο δρόμος είχε ανοίξει, αλλά η υπόθεση θα αργούσε ένα δίμηνο ακόμα..
Ο ΠΑΟΚ σπάει το αήττητο του Άρη
Η χρονιά θα ξεκινήσει με τον Πρέλεβιτς να κάνει εντυπωσιακό ευρωπαϊκό ντεμπούτο. Ο ΠΑΟΚ, μέσα στη Λιόν, νικάει την Βιλερμπάν 93-88 και ο Μπάνε σκοράρει 29 πόντους με 7/12δ, 3/5τρ και 6/8 βολές! Βάζει άλλους 17 στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης (ο ΠΑΟΚ σαρώνει με 125-78) και η κλήρωση που ήδη είχε προηγηθεί τον φέρνει αντίπαλο με τον … Ερυθρό Αστέρα. Παίζει η τύχη πολλά παιχνίδια. Και δεν ήταν το μόνο.
Οι αγώνες με την πρώην ομάδα του είναι συγκλονιστικοί. Στις 2/11 ο ΠΑΟΚ αν και έχανε με 7π στο ημίχρονο (48-41), παίρνει εν τέλει τη νίκη με +10π (95-85), ο Πρέλεβιτς σημειώνει 15π και είναι προφανές ότι όλα θα κριθούν στη ρεβάνς του Βελιγραδίου.
Ενδιάμεσα, όμως, μεσολαβούσε το ντέρμπι του πρωταθλήματος εναντίον του Άρη! Οι “κίτρινοι” είναι τρία χρόνια αήττητοι (από τον Μάρτιο του 1985) και μετράνε 80 σερί νίκες. Δεν έχουν όμως τον Παναγιώτη Γιαννάκη στη διάθεσή τους, που παρότι δεν πήγε στον Ολυμπιακό όπως ήθελε ο Κοσκωτάς (ήδη έχει ξεκινήσει ο σάλος για το σκάνδαλο που θα ακολουθούσε) παραμένει ωστόσο η διάστασή του με την διοίκηση του Άρη.
Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Πρέλεβιτς, που κάθεται στην εξέδρα και βλέπει, όπως όλοι, ένα ρεσιτάλ του Μάικ Τζόουνς (30π) και το 81-78 της ομάδας του, πανηγυρίζεται δεόντως από τους ΠΑΟΚτσήδες. “Κηρύσσω την έναρξη της αυτοκρατορίας του ΠΑΟΚ…” δηλώνει ο ενθουσιασμένος Νίκος Βεζυρτζής
Όλα μοιάζουν ιδανικά για τον Δικέφαλο, που στις 9/11 πάει στο Βελιγράδι για να υπερασπιστεί το +10 του πρώτου αγώνα με τον Αστέρα. Στο ημίχρονο προηγείται 40-35, αλλά στο δεύτερο μέρος, ο Αστέρας αλλάζει τη ροή του ματς και η κανονική περίοδος τελειώνει με τους Γιουγκοσλάβους να ισοφαρίζουν τη διαφορά των 10π (86-76). Ο Ιταλός δαιτητής Γκρόσι έχει αποδεκατίσει τον ΠΑΟΚ με συνεχόμενα φάουλ και όταν στο τζάμπολ της παράτασης δίνει παράβαση στον Αλέξη Μπακόπουλο δέχεται την … επίθεση του Τζόνι Νιούμαν. Ο Αμερικανός σωριάζει τον διαιτητή στο παρκέ με μια δυνατή σπρωξιά και ο αγώνας διακόπτεται σε βάρος της ελληνικής ομάδας!
Ο Πρέλεβιτς (20π στον επαναληπτικό) βλέπει τα όνειρά του να προσκρούουν σε βράχια. Χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα, με τον ΠΑΟΚ εκτός Ευρώπης, μπορεί η χρονιά να εξελισσόταν σε καταστροφή. Κάποια στιγμή επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί θα πληροφορηθεί ένα μήνα μετά (10/12) ότι όλα τα προβλήματα είχαν ξεπεραστεί…
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής, η οριστική επίλυση του θέματος Πρέλεβιτς, δεν ήταν τελείως άσχετη με την επιστροφή Γιαννάκη στον Άρη, την οποία επιδίωκε περισσότερο η ομοσπονδία μπάσκετ, καθώς υπήρχε κίνδυνος, ένα χρόνο μετά το Ευρωμπάσκετ, ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας να μην έχει καθόλου παιχνίδια στα πόδια του και εν όψει του προολυμπιακού τουρνουά του 1988. Λέγεται ότι υψηλά στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μεσολάβησαν για την διευθέτηση των σχέσεων του διεθνή άσου με τον Άρη, κάτι βέβαια που δεν άφησε … ανεκμετάλλευτο ο ΠΑΟΚ. Στα πλαίσια της “ισονομίας” ο Δικέφαλος πίεσε από την πλευρά του την τότε κυβέρνηση και έτσι οι διαδικασίες για την εγγραφή της μητέρας Πρέλεβιτς στα δημοτολόγια της Εράτυρας Κοζάνης επισπεύδονταν σε δυο μέρες!
Ο Μπάνε θα επέστρεφε από το Βελιγράδι στη Θεσσαλονίκη και θα ετοιμαζόταν πλέον να παίξει κανονικά με τον ΠΑΟΚ. Στις 29 Δεκεμβρίου του 1989 θα εμφανιζόταν για πρώτη φορά σε ματς εγχώριας διοργάνωσης, καθώς σημείωσε 28π στην επίδειξη δυναμης του ΠΑΟΚ κόντρα στον Σπόρτιγκ (127-91) για το Κύπελλο Ελλάδας σε ματς που είχε γίνει στα Πατήσια.
Οι ΠΑΟΚτσήδες θα μπορούσαν να τραγουδήσουν “ω Μπάνε, Μπάνε” για πρώτη φορά στο Αλεξάνδρειο, στις 8 Ιανουαρίου του 1989. Εναντίον της ΑΕΚ (σκορ 98-70) για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος θα σημειώσει 16π και θα ξεκινήσει μια χορταστική διαδρομή με το “7” στην πλάτη. Ο Πρέλεβις έπαιξε οκτώ χρόνια στον ΠΑΟΚ (ένα πρωτάθλημα ένα κύπελλο Ελλάδος, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Κύπελλο Κόρατς, οι τίτλοι του) πριν πάει για μια σεζόν στην Κίντερ Μπολόνια (1996-97) και δυο χρόνια στην ΑΕΚ (1997-99) επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και κλείσει οριστικά (στη σεζόν 1999-00) την καριέρα του με την μαυρόασπρη φανέλα. Αυτήν που τίμησε, άλλωστε, περισσότερο από κάθε άλλη. Και αγάπησε χωρίς αμφιβολία…