Ο Γενί Ενγκμπαγκοτό παραλίγο να χάσει μεταγραφή λόγω χαλασμένου υπολογιστή
Ο Γενί Ενγκμπαγκοτό δεν έχει μόνο ποδοσφαιρικές ιστορίες στο βιογραφικό του. Διαθέτει μία μεταγραφή που παραλίγο να χαλάσει λόγω προβλήματος λογισμικού, Α' Πόλεμο του Κονγκό και μετανάστευση, Ντέβιντ Μπέκαμ και κρυφτό από τη μητέρα του για να παίξει ποδόσφαιρο.
Το πέσιμο της 'αυλαίας' στη μεταγραφική περίοδο προκάλεσε οργασμό εξελίξεων στον Παναθηναϊκό. Παίκτες αποκτήθηκαν, παίκτες έφυγαν, το ρόστερ μεταβάλλεται. Στο πεδίο των αφίξεων ανήκει και ο Γενί Ενγκμπαγκοτό, ένας 29χρονος δεξιός εξτρέμ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Γκινγκάμπ για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα.
Πρόκειται για έναν ταχύτατο, βραχύσωμο ποδοσφαιριστή, με πολύ καλή ντρίμπλα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί και ως σέντερ φορ, ενώ πολλές φορές εκτελεί τα στημένα των ομάδων στις οποίες αγωνίζεται. Επίσης, είναι ένας ποδοσφαιριστής τον οποίο συνοδεύουν αρκετές, ασυνήθιστες ιστορίες. Ιδού μερικές εξ αυτών.
Εκδιώχθηκε απ' τη ΛΔ Κονγκό λόγω στήριξης στη δικτατορία
Γεννήθηκε στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Κρουά, ένα μικρό χωριό του Μπεσανσόν. Οι γονείς του είχαν ρίζες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κι από την Ακτή Ελεφαντοστού, γι' αυτό σε ηλικία 6 μηνών η οικογένειά του επέστρεψε στην πρώτη. Ο ίδιος δεν θυμάται πολλά, ωστόσο θυμάται τον πατέρα του να εργάζεται ως σύμβουλος του δικτάτορα Τζόζεφ Μομπούτου μέχρι το 1996, όταν ξέσπασε ο Α' Πόλεμος του Κονγκό. Η οικογένειά του διέφυγε στους υπόλοιπους συγγενείς στην Ακτή Ελεφαντοστού το 1997, αλλά ο ίδιος δεν θυμάται πολλά πράγματα λόγω ηλικίας. Παρ' όλα αυτά είδε τους γονείς του να χάνουν τα πάντα και τα έφηβα αδέρφια του να στιγματίζονται από τις εξελίξεις.
Δεν έπρεπε να γίνει ποδοσφαιριστής
"Σύμφωνα με τη μητέρα μου, άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο από μικρός, στην Αφρική. Μόλις άρχισα να περπατάω, κλωτσούσα μπάλες στον τοίχο του σπιτιού", εξήγησε σε συνέντευξή του στο 'France Football'. Αυτή είναι η μισή αλήθεια, αφού όταν η οικογένεια επέστρεψε στη Γαλλία το 2000, η μητέρα του τού απαγόρευσε να ενταχθεί σε ποδοσφαιρική ομάδα. Ο μεγαλύτερος αδερφός του τον έγραψε στην Κλεμανσό, τοπική ομάδα της Μπεσανσόν, όταν ήταν 10. Ο μικρός Ενγκμπαγκοτό προτιμούσε το ποδόσφαιρο από τα μαθήματα, με συνέπεια να γνωρίσει σθεναρή αντίδραση απ' τη μητέρα του: "Αν δεν τα πας καλά στο σχολείο, δεν θα πας στο ποδόσφαιρο". Η απαγόρευση δεν πέτυχε. Το σπίτι ήταν στο ισόγειο και όταν η μητέρα του δεν τον άφηνε να πάει στις προπονήσεις, εκείνος πετούσε από το παράθυρο την αθλητική τσάντα με τα πράγματά του και έβρισκε μια πρόφαση για να βγει από το σπίτι. Στη συνέχεια, μάζευε την τσάντα που είχε πετάξει και πήγαινε στην Κλεμανσό, χωρίς να το γνωρίζουν στο σπίτι του.
Τα προβλήματα με τη νοοτροπία του
Ο χαρακτήρας του προκάλεσε προβλήματα στις ομάδες του στο παρελθόν. Όχι απαραίτητα τα ιδιαίτερα κουρέματα, στα οποία μιμείται πολλές φορές τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, όσο στο πώς βλέπει το ποδόσφαιρο. Εξάλλου, ο ίδιος εκμυστηρευόταν ότι μικρός πήγαινε στις προπονήσεις της Κλεμανσό απλά για να παίζει ποδόσφαιρο, όχι για να προπονείται. Αυτή η νοοτροπία φαίνεται πως τον ακολούθησε και πιο μεγάλος. Υπογράφοντας το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του σε ηλικία 17,5 ετών στη Μετς και κάνοντας ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα λίγες μέρες πριν ενηλικιωθεί (όντας ήδη αστέρι της δεύτερης ομάδας, που υπό την ηγεσία του προβιβάστηκε στην 4η τη τάξει κατηγορία του Championnat), πίστεψε ότι είχε κατακτήσει τον κόσμο. Όταν, δε, στην επόμενη σεζόν (2010-2011) είχε 26 συμμετοχές και 4 γκολ, σταμάτησε να προσπαθεί στις προπονήσεις, με συνέπεια να σταματήσει και την ποδοσφαιρική ανάπτυξή του. "Η νοοτροπία μου δεν ήταν καλή. Έκανα πολλά λάθη όταν ήμουν μικρός και το μετανιώνω. Προσπαθώ να ξαναβρώ τον εαυτό μου και να αποδώσω όσο καλύτερα γίνεται", δήλωνε μερικά χρόνια μετά. Η δημιουργία της δική του οικογένειάς έφερε αλλαγές και στον χαρακτήρα του, με συνέπεια να γίνει πιο σοβαρός και προσηλωμένος, κάτι που φαίνεται και από την πορεία του.
Ένα πρόγραμμα υπολογιστή παραλίγο να χαλάσει μεταγραφή του
Ο Ενγκμπαγκοτό υπήρξε πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο αστείες μεταγραφικές ιστορίες Ιανουαρίου. Ήταν στα μέσα της σεζόν 2017-2018, όταν ζήτησε να πάρει μεταγραφή από την ΚΠΡ. Ένας τραυματισμός και η αλλαγή προπονητή (από τον Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ στον Ίαν Χόλογουεϊ) είχαν 'σφραγίσει' την έξοδό του από το βασικό σχήμα από την προηγούμενη σεζόν, με συνέπεια να μην αντέχει άλλο και να ζητήσει να φύγει για μια ομάδα που θα αγωνίζεται. Η Γκινγκάμπ του Αντουάν Κομπουαρέ έκανε εξαιρετική σεζόν μέχρι εκείνο το σημείο και βρισκόταν στην 7η θέση της Ligue 1, όταν προσέφερε ένα (άγνωστο) ποσό για να τον αγοράσει. Οι δύο σύλλογοι τα βρήκαν και στις 2 Ιανουαρίου του 2018 οι δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα Τύπου του 'Ρουντουρού' για την παρουσίαση του παίκτη. Φευ. Ένα πρόβλημα λογισμικού εμπόδισε την ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των συλλόγων για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Η συνέντευξη Τύπου αναβλήθηκε για την επόμενη μέρα, όταν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της μεταγραφής. Το θετικό ήταν πως όλα έγιναν στην αρχή της χειμερινής μεταγραφής περιόδου και αποφεύχθηκε το κάζο σε περίπτωση που προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν τη μεταγραφή στις 31 του μήνα.
Το δεξί πόδι μπορεί να κάνει τα πάντα
Σε 268 επίσημους αγώνες όλων των διοργανώσεων και των κατηγοριών μετράει 63 γκολ και 38 ασίστ. Έχει αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και του κέντρου, πλην αμυντικού και κεντρικού χαφ, σε Μετς (όπου έμεινε 10 χρόνια μαζί με τις ακαδημίες), ΚΠΡ και Γκινγκάμπ. Στις μικρές κατηγορίες της Γαλλίας υπήρξε καταπληκτικός και κέρδιζε διαρκώς ατομικά βραβεία, ωστόσο όταν αύξανε το επίπεδο δυσκολίας, αδυνατούσε να ανταποκριθεί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία του παιχνιδιού του που δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με το επίπεδο, αλλά με τον ίδιο. Ένα από αυτά είναι τα στημένα. Δεν είναι τυχαίο ότι είδωλό του ήταν ο Ντέβιντ Μπέκαμ, ενώ θαύμαζε και τους Ζινεντίν Ζιντάν και Τιερί Ανρί. Ο Ενγκμπαγκοτό είναι εκτελεστής και έχει σκοράρει κάποιες φορές με φάουλ. Μία εξ αυτών με προσπάθεια από τα 25 μέτρα κόντρα στην Μπέρμιγχαμ. Παρ' όλα αυτά, πολλές φορές κάνει κατάχρηση, ενώ στην προσπάθειά του να εκτελέσει με πολύ τεχνικό αλλά ταυτόχρονα και δυνατό τρόπο τα κόρνερ, συνηθίζει να μην βρίσκει συμπαίκτη. Το αν θα συμβεί αυτό και στον Παναθηναϊκό, θα φανεί άμεσα.