ΣΤΗΛΕΣ

Ο Μπόρις Τζόνσον έφαγε όρθιος το γκολ του Μάρκους Ράσφορντ

Η φωνή του Μάρκους Ράσφορντ ακούστηκε δυνατά σε όλη την Αγγλία και χάρη στον επιθετικό της Μάνσεστερ Γιουνάιτεντ, 200.000 φτωχά παιδιά θα συνεχίζουν να παίρνουν κουπόνια δωρεάν γευμάτων, σε αντίθεση δηλαδή με την αρχική απόφαση της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον έφαγε όρθιος το γκολ του Μάρκους Ράσφορντ
O Μάρκους Ράσφορντ, το 10 το καλό όλης της Βρετανίας AP

Ο Μάρκους Ράσφορντ δεν γεννήθηκε πλούσιος. Δεν ήταν πάντα, ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που αμείβεται με 10.9 εκατομμύρια λίρες ετησίως, και στα 22 χρόνια του έχει όλα τα προβλήματα του λυμένα. Το ποδόσφαιρο έμοιαζε με τη μοναδική διέξοδο να ξεφύγει από τη φτώχια. Θα μπορούσε, βέβαια, να ξεχάσει το παρελθόν του και να μην ασχολείται παρά μόνο με την επιστροφή της ομάδας του στα γήπεδα και τον αγώνα της Παρασκευής με την Τότεναμ στο Λονδίνο! Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι τέτοιος τύπος.

Την τελευταία εβδομάδα έγινε ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στην Αγγλία, ένας αθλητής με δυνατή φωνή. Τόσο δυνατή, που ανάγκασε την κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον να κάνει πίσω. Η απόφαση να διακοπεί, στη διάρκεια του καλοκαιριού, η παροχή δωρεάν σχολικών γευμάτων στα παιδιά των φτωχών οικογενειών της χώρας, ανακλήθηκε λίγες ώρες πριν συζητηθεί στη βουλή.

H καμπάνια που ξεκίνησε μαζί με τον φιλανθρωπικό οργανισμό FareShare, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στην αρχή για να καλύψει τις ανάγκες των παιδών της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ, στη συνέχεια ολόκληρης της Βρετανίας. Η συγκινητική ανοιχτή επιστολή, που έστειλε στα μέλη του κοινοβουλίου, ήταν γραμμένη από καρδιάς. Και από μνήμης θα έλεγε κανείς, καθώς δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, από τότε που ο ίδιος ζούσε χάρη σε αυτά τα δωρεάν σχολικά γεύματα.

Η ιστορία μου είναι μια ιστορία αρκετά συνηθισμένη σε πολλές οικογένειες: η μητέρα μου δούλευε όλη μέρα, κερδίζοντας έναν ελάχιστο μισθό προκειμένου να έχουμε πάντα ένα ζεστό γεύμα για δείπνο. Αλλά δεν ήταν αρκετό: το σύστημα δεν επέτρεπε σε οικογένειες όπως η δική μου να πετύχουν, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δούλεψε. Βασιζόμασταν σε δωρεάν κουπόνια σχολικών γευμάτων, στην καλοσύνη των γειτόνων και των προπονητών. Θυμάμαι ξεκάθαρα τις επισκέψεις στο Northern Moor για το χριστουγεννιάτικο δείπνο κάθε χρόνο. Και μόνο τώρα καταλαβαίνω τις τεράστιες θυσίες που έκανε η μητέρα μου”  έγραψε ο Ράσφορντ.

Η μητέρα του Μέλανι δεν είχε τη δύναμη να του προσφέρει τα απαραίτητα και τον … έσπρωξε στο ποδόσφαιρο, ελπίζοντας στο ταλέντο του, αυτό που είχε δείξει από μικρός. Για να παίξει μπάλα, όμως, έπρεπε να μεγαλώσει τρεφόμενος όσο το δυνατόν καλύτερα, κάτι που για την οικογένεια Ράσφορντ (και χιλιάδες άλλες στη Βρετανία) δεν ήταν αυτονόητο. O μικρός Μάρκους πήγε στο Δημοτικό Σχολείο του Μπάτον, όπου οι μαθητές παίρνουν τα διπλάσια σχολικά γεύματα από τον μέσο όρο της Βρετανίας

Θυμόταν πολύ καλά τις μέρες που η μητέρα του αναζητούσε το φαγητό του, μέχρι την ημέρα που εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ανέλαβε να τον φροντίσει η ομάδα του. Ήξερε, όμως, από τότε ότι δεν ήταν μόνος του. Χιλιάδες παιδιά σαν αυτόν ζούσαν με το ίδιο πρόβλημα. Ελάχιστα, βέβαια, κατάφεραν να “γλιτώσουν” μέσω του ποδοσφαίρου. Ήταν πολύ λογικό να ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτό το πρόβλημα.

Τα εβδομαδιαία βάουτσερ των 15 λιρών για 200.000 παιδιά, που δικαιούνταν τα γεύματα, σταμάτησαν να χορηγούνται λόγω της καραντίνας. Η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να συνεχίσει τη μη παροχή τους και για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Ράσφορντ συνέχισε την επιστολή του θυμίζοντας ότι αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός, το Γουέμπλεϊ μπορούσε να γεμίσει από γονείς και παιδιά που θα παρακολουθούσαν την Εθνική Αγγλίας να παίζει στο Euro: “Θα μπορούσε να γεμίσει (το Γουέμπλεϊ) δυο φορές με τα παιδιά που λόγω της πανδημίας και της φτώχιας, αναγκάστηκαν να χάσουν τα γεύματα. Υπάρχουν περίπου 200.000 απ’ αυτά και αναρωτιέμαι αν θα είναι ποτέ υπερήφανα για την πατρίδα τους, τόσο πολύ που μια μέρα να φορέσουν τη φανέλα της εθνικής ομάδας και να τραγουδάνε τον ύμνο στις εξέδρες. Πριν από δέκα χρόνια ήμουν ένα απ’ αυτά…”

Το tweet που ανάρτησε ο Ράσφορντ μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγινε τρεντ. Ξεπέρασε τα 200.000 like και τα 159.000 retweet. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μόνος του. Η φωνή του άσου της Γιουνάιτεντ ακούστηκε παντού, σε ολόκληρη τη Βρετανία. Φυσικά, δεν συνάντησε θετική ανταπόκριση απ’ όλους. Παντού υπάρχουν μικρόψυχοι και αρνητές…

Πού να βρει άλλωστε την ευαισθησία η αξιότιμη κυρία Κέιτι Χόπκινς, γνωστή για τις ακροδεξιές απόψεις της, η οποία κάποτε είχε εκφράσει την … αηδία της να κάθεται δίπλα σε χοντρούς και είχε διδάξει τον σκύλο της να απλώνει το πόδι του σε ναζιστικό χαιρετισμό (!). Έγραψε λοιπόν στο δικό της λογαριασμό:

Μια κλασική αντίδραση ανθρώπου που δεν … καταλαβαίνει πως προκύπτει η φτώχια: “Αγαπητέ κύριε Ράσφορντ, δε νομίζετε ότι μια γυναίκα θα πρέπει να σκεφτεί πως θα ταΐσει ένα παιδί, πριν το αποκτήσει. Δεν θέλω να πληρώνω την τροιφή παιδιών άλλων. Σας ευχαριστώ…”

Πέραν της προσβλητικής (για τη μητέρα του Ράσφορντ) αναφοράς, η κυρία Χόπκινς είναι φανερό ότι εκφράζει τον κυνισμό εκείνων που αδιαφορούν σε οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική. Οι … τουιτεράδες απάντησαν με φωτομοντάζ, βάζοντας τη φωτογραφία της στο κορμί του Ντε Μικέλις της Μάντσεστερ Σίτι, σε μια παρομιώδη ντρίπλα του στο ντέρμπι του Μάντσεστερ το 2016.

Η Χόπκινς θέλησε να κάνει … πλάκα, αλλά την πάτησε: “Είμαι καυτή με τα μπλέ”, έγραψε για να πάρει την απάντηση από τον επίσημο λογαριασμό της Μάνστεστερ Σίτι: “Όχι τα δικά μας μπλε”. Ο Ράσφορντ απάντησε με λογοπαίγνιο: “A City United”

 

Στο twitter, βέβαια, τέτοιες … μάχες είναι καθημερινές και ενδεχομένως να μην έχουν και αξία, αν στη πραγματική ζωή δεν καταφέρνεις κάτι. Ο Ράσφορντ στην επιστολή του είχε ζητήσει να επιστρέψουν τα σχολικά γεύματα. Μίλησε με στοιχεία: “Από μια τάξη 30 παιδιών τα 9 ζουν σε συνθήκες φτώχιας και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μέχρι το 2022. Το 45% των παιδιών από τις κοινότητες των μαύρων ζουν έτσι. Στην Αγγλία του 2020…” Και ζήτησε απ’ όλους να πάρουν την απόφαση πίσω: “Δεν θα ήμουν δίκαιος αν έκλεινα το στόμα μου, αν δεν ήμουν εδώ για να ζητήσω βοήθεια. Σας ενθαρρύνω να δείξετε ανθρωπιά και να εγγυηθείτε δωρεάν κουπόνια γεύματος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών”.

Αρχικα ο Μπόρις Τζόνσον έδειξε να μη συγκινείται και δήλωσε ότι “δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση” και εκδήλωσε πρόθεση να συναντηθεί με τον Ράσφορντ για να του … εξηγήσει. Βλέποντας ομως ότι ακόμη και βουλευτές του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν εναντίον του, άλλαξε γνώμη. Τα δωρεάν γεύματα θα συνεχίσουν να χορηγούνται και το καλοκαίρι, για τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

O Γκάρι Λίνεκερ τουίταρε με … εξαιρετική ευστοχία: “Πολύ ωραίο να βλέπεις το νο 10 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να αλλάζει την πολιτική του νούμερου 10 (σ.σ της Ντάουνινγκ Στριτ, δηλαδή την οικία του πρωθυπουργού). Εξαιρετική καμπάνια για τον σπουδαίο Μάρκους Ράσφορντ”

O Κιρ Στάρμερ, αρχηγός του εργατικού κόμματος, συνεχάρη δημόσια τον ποδοσφαιριστή της Γιουνάιτεντ:

Η απήχηση ήταν τεράστια και τον 22χρονο στράικερ θαύμασε όλη η Αγγλία. Ακόμη και οι οπαδοί της Λίβερπουλ του έδιναν συγχαρητήρια: “Το να βοηθάς τα φτωχά παιδά όλης της χώρας είναι αξιέπαινο. Είναι θαυμάσιο. Από το Λίβερπουλ με αγάπη” ήταν ένα από τα πολλά μηνύματα που του έστειλαν.

Η φωνή ενός αθλητή ακούστηκε σε όλη τη Βρετανία. Και μια κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω μια απόφασή της. Είναι η απόδειξη πόσο σημαντικό για όλη τη κοινωνία να υπάρχουν τέτοιες δημόσιες παρεμβάσεις. Ο Ράσφορντ βγήκε μπροστά (όπως κάνουν και δεκάδες αθλητές στις ΗΠΑ για το black lives matter) και δήλωσε ενθουσιασμένος για την συμπαράσταση και την συλλογική δράση.

Δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε πολλοί. Η γενιά μου δεν πρέπει να φοβάται, πρέπει να βγαίνουμε μπροστά. Μετράει η φωνή μας…” σχολίασε μιλώντας στο Skysports και επέστρεψε στην προπόνηση της Γιουνάιτεντ. Είχε βάλει ένα γκολ που θα θυμάται για πάντα. Και πανηγυρίστηκε από 200.000 παιδιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ