Ο Μπάμπης Λυκογιάννης είναι ο πιο αδικημένος Έλληνας αριστερός μπακ
Το εκπληκτικό φάουλ με το οποίο σκόραρε ο Μπάμπης Λυκογιάννης (το 2ο φετινό) είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τον μοναδικό Έλληνα αριστερός μπακ που έχει λεπτά συμμετοχής σε υψηλό επίπεδο φέτος.
Το γκολ που σημείωσε με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ κόντρα στην Ουντινέζε δεν είχε καμία σημασία, αφού δεν είναι μες στις αρμοδιότητές του. Το ότι βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο για την Κάλιαρι ήταν αυτό που είχε σημασία, διότι ο Μπάμπης Λυκογιάννης φέτος είναι βασικός στη Serie A και κατά συνέπεια ο καλύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό στη θέση του αριστερού μπακ, έστω κι αν κανείς δεν του το πιστώνει.
Ο Κώστας Τσιμίκας αδιαμφισβήτητα είναι το νο1 της χώρα μας, ωστόσο στη Λίβερπουλ ακόμα πασχίζει να πάρει λεπτά συμμετοχής, οπότε προς το παρόν πρέπει να κρίνεται με βάση το ταλέντο και όχι την απόδοση. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, Κώστας Σταφυλίδης, είναι κι αυτός αναπληρωματικός στη Χόφενχαϊμ, ενώ δείχνει να υπολογίζεται από τον Τζον φαν’τ Σχιπ περισσότερο ως στόπερ και λιγότερο ως αριστερός μπακ. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος έχει χάσει τη θέση του από τον Ροζέριο στη φετινή έκπληξη της Serie A, Σασουόλο, αν και έχει συνολικά 9 συμμετοχές, ενώ ο Λεονάρντο Κούτρης βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής έπειτα απ’ τον σοβαρό τραυματισμό του και ψάχνει το ντεμπούτο του με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ.
Όλοι τους νεαροί (κάτω των 28), όλοι τους με μεγάλες βλέψεις για το μέλλον, αλλά τη φετινή σεζόν δεν βρίσκονται στην ίδια τροχιά με τον Λυκογιάννη. Ο υψηλόσωμος (1,90μ.) μπακ που άρχισε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού αλλά εκτοξεύθηκε στο εξωτερικό είναι αυτός που ξεχωρίζει, αλλά εδώ και χρόνια μοιάζει ανεξήγητα ξεχασμένος από τις ποδοσφαιρικές συζητήσεις.
Έγραψε ιστορία στη Στουρμ Γκρατς
Τη σεζόν 2011-2012 έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο με τους ‘ερυθρολεύκους’ και ύστερα από δύο δανεισμούς σε Λεβαδειακό και Εργοτέλη, το 2015 μετακόμισε στην Αυστρία. Όταν εντάχθηκε στη Στουρμ Γκρατς, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε τα επόμενα 2,5 χρόνια. Ύστερα από μία ικανοποιητική εκκίνηση στη θητεία του εκτός συνόρων, το 2016-2017 έκανε εκπληκτική σεζόν, με συνέπεια να συμπεριληφθεί στην ιδανική ενδεκάδα της αυστριακής Bundesliga για εκείνη τη χρονιά.
Η φημολογία για ενδιαφέρον ομάδων από ακόμα πιο προηγμένα πρωταθλήματα ‘φούντωσε’ και τελικά τον Ιανουάριο του 2018 η Κάλιαρι δαπάνησε 800.000 ευρώ και τον έκανε δικό της. Τον Δεκέμβριο του 2019, τα 81 παιχνίδια (6 γκολ, 5 ασίστ) του Λυκογιάννη στη Στουρμ Γκρατς τον έφεραν (μαζί με τον Τάσο Αυλωνίτη) στην καλύτερη ενδεκάδα της δεκαετίας για τον σύλλογο, σε ψηφοφορία φιλάθλων.
Από τα βαθιά, στα ψηλά της Κάλιαρι
Η θητεία του στην Κάλιαρι δεν άρχισε με ονειρικό τρόπο. Στο μισό της σεζόν 2017-2018 που έπαιξε στην Ιταλία ήταν βασικός, αλλά κυρίως σε θέση αριστερού μέσου/εξτρέμ, δηλαδή εκεί που κατά βάση έπαιζε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, αξιοποιώντας την ντρίμπλα και το φανταστικό αριστερό πόδι του.
Την επόμενη σεζόν, όταν υπολογιζόταν πλέον μόνο για τη θέση του αριστερού μπακ από τον νέο προπονητή, Ρολάντο Μαράν, έπεσε 3ος στην ιεραρχία, πίσω από Σιμόνε Παντοΐν και Λούκα Πελεγκρίνι. Ο πρώτος έφυγε το καλοκαίρι του 2019 και ο Πελεγκρίνι πήρε τη φανέλα του βασικού. Ο Μαράν αποφάσισε να αξιοποιήσει τον Λυκογιάννη και σε άλλες θέσεις. Στη Serie A της σεζόν 2019-2020 ο Έλληνας ποδοσφαιριστής άρχισε στην ενδεκάδα 6 φορές ως αριστερό μπακ, 4 ως αριστερό στόπερ σε άμυνα με τρεις και 4 ως αριστερός μέσος.
Φέτος ήρθε η στιγμή της δικαίωσης για την υπομονή και τη δουλειά του. Με τον Πελεγκρίνι στην Τζένοα πλέον, ο Εουζέμπιο ντι Φραντσέσκο του έδωσε φανέλα βασικού σε ρόλο αριστερού μπακ στο 4-2-3-1 που χρησιμοποιεί. Στο πρωτάθλημα ήταν 10 φορές βασικός στα 13 παιχνίδια των Σαρδήνιων. Μάλιστα, τον Οκτώβριο έκανε σεφτέ στα γκολ κόντρα στην Κροτόνε, με εκτέλεση φάουλ. Δύο μήνες αργότερα κι ενώ κανείς δεν κατόρθωσε να του πάρει τη θέση, σκόραρε ξανά με τον ίδιο τρόπο (ενώ έχει βγάλει και μία ασίστ).
“Ελπίζω την επόμενη φορά το γκολ μου να συνδυαστεί με νίκη. Είμαστε λυπημένοι”, δήλωσε έπειτα από το τέλος του αγώνα στη ‘Σαρντένια Αρένα’, αφού η Ουντινέζε βρήκε το γκολ της ισοφάρισης σε 1-1. Παρ’ όλα αυτά, η Κάλιαρι απέχει 7 βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού και μπορεί να αισθάνεται μια ασφάλεια, έχοντας τον Λυκογιάννη στις τάξεις της. Η Εθνική, όμως, γιατί δεν τον έχει;
Η ατυχία του Λυκογιάννη στην Εθνική
Ο Λυκογιάννης ήταν μέλος των ‘μικρών’ Εθνικών ομάδων για χρόνια και στέλεχος της Κ19 στην πορεία προς τον τελικό του Euro 2012, όπου η γαλανόλευκη ηττήθηκε από την Ισπανία. Σε επίπεδο ανδρών κλήθηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 2017 (προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 κόντρα στη Βοσνία) από τον Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος λόγω και γλώσσας είχε την ευχέρεια να παρακολουθήσει καλύτερα την πορεία του Λυκογιάννη στην Αυστρία. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έκανε ντεμπούτο κόντρα στο Βέλγιο.
Παρ’ όλα αυτά, ο Λυκογιάννης στάθηκε άτυχος, αφού είναι μέλος μιας εκπληκτικής φουρνιάς αριστερών μπακ (καλύτερων από εκείνων της εθνικής Αγγλίας), που εκτός από εκείνους που μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό, περιλαμβάνει κι εκείνους του εσωτερικού. Ο Δημήτρης Γιαννούλης είναι το πιο τρανό παράδειγμα, οι Αλέξανδρος Κατράνης και Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης βρίσκονται επίσης στο ραντάρ, ενώ ο Βασίλης Ζαγαρίτης φέτος παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και μπορεί ακόμα κι αυτός να περιμένει διεθνή κλήση.
Ο συναγωνισμός αποδεικνύεται σφοδρός σε αυτήν τη θέση, με τον Λυκογιάννη συνήθως να βρίσκεται στη θέση του ηττημένου. Παρότι πρόκειται για παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί σε 4 θέσεις (έχει παίξει ακόμα και αμυντικός μέσος στον Ολυμπιακό), δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί ακόμα στις κλήσεις του Φαν’τ Σχιπ, αν και στα πρόσφατα φιλικά παιχνίδια με Αυστρία και Κύπρο πήρε κάποια λεπτά συμμετοχής.
Υπό άλλες συνθήκες, ένας πολυθεσίτης αριστεροπόδαρος Έλληνας παίκτης, με τόσο καλά στημένα, βασικός σε ομάδα της Serie A και σε ηλικία 27 ετών θα ήταν μόνιμο στέλεχος των αποστολών της Εθνικής Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, το ‘οπλοστάσιο’ από εκείνη τη μεριά είναι τόσο γεμάτο που αναπόφευκτα ‘γεννά’ αδικίες. Όσο ο Λυκογιάννης, όμως, είναι ο μοναδικός Έλληνας αριστερός μπακ με σταθερό χρόνο συμμετοχής στο εξωτερικό, τότε επίσης αναπόφευκτα αυτή η αδικία θα διορθωθεί.