X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Ο 41χρονος γκολκίπερ που ταπείνωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η Αλκογιάνο έγινε η δεύτερη ομάδα τρίτης εθνικής κατηγορίας που 'πέταξε' κάποιων εκ των κορυφαίων του έθνους, εκτός Copa del Rey. Μόνο που το έκανε με 10 παίκτες, εις βάρος της Ρεάλ Μαδρίτης, χάριν 10 σωτήριων επεμβάσεων του γκολκίπερ της, Χοσέ Χουάν Φιγκέιρας -των 41 χρόνων.

H Aλκογιάνο, μετά την πρόκριση στους '16' του Copa del Rey και τη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης, που είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου. Στα δεξιά, με τα κίτρινα ο MVP του παιχνιδιού, Χοσέ Χουάν Φιγκουέιρας. @CD_ALCOYANO (TWITTER)

Θα συμφωνείς πως στην κορυφή της λίστας με τα βασικά αξιώματα του παγκοσμίου αθλητισμού -σε όλα τα σπορ- είναι ότι κανένας αγώνας δεν κερδίζεται, πριν αρχίσει. Και αρκετές από τις φορές που οι αθλητές έχουν νικήσει στο μυαλό τους, πριν μπουν στη μάχη, οι απανταχού φαν απολαμβάνουμε κάποιες από τις ιστορικότερες στιγμές. Μετά την Ατλέτικο Μαδρίτης, την οποία 'πέταξε' εκτός Copa del Rey η Κορνέγια της τρίτης τη τάξει κατηγορίας (σημειωτέον, απόψε παίζει με την Μπαρτσελόνα), σημειώθηκε στη λίστα και η Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτήν την άφησε εκτός κυπέλλου (στη φάση των '32') η Αλκογιάνο. Δεν την έχεις ακουστά; Κακώς γιατί πριν τη Ρεάλ είχε αποκλείσει την Ουέσκα. Ας είναι όμως. Θα τα πούμε όλα εδώ. Για αρχή, σημείωσε και ότι η νικήτρια έπαιζε με δέκα παίκτες στην παράταση (μετά την αποβολή του Ραμόν Λόπεζ, στο 109ο λεπτό), όπου κρίθηκε το αποτέλεσμα. Ας πέσει το video.

H Ρεάλ δεν έχει σηκώσει το κύπελλο του βασιλιά από το 2014, με την 'As' να παρουσιάζει τις χειρότερες ήττες του Ζινεντίν Ζιντάν, ως κόουτς των 'μερένγκες'. Στη λίστα μπήκε το 3-0 από την Μπαρτσελόνα, το Δεκέμβριο του 2017, με τον Γάλλο να βάζει στο κέντρο τους Κόβασιτς και Καζεμίρο, τους οποίους έκαναν ό,τι ήθελαν οι Σουάρες, Μέσι και Βιδάλ.

✎ Το Γενάρη του 2018 η Ρεάλ (του Ζιντάν) αποκλείστηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου, από την Λεγανές. Μετά το 1-0 του πρώτου αγώνα, ο 'Ζιζου' ξεκούρασε τους βασικούς του στο δεύτερο, με τον κόσμο να αποδοκιμάζει στο τέλος του 1-2 (και ενώ η Μπαρτσελόνα ήταν στο +19, στη βαθμολογία της λίγκας).

✎ Το Σεπτέμβριο του 2019 η Παρί Σεν Ζερμέν επικράτησε των Μαδριλένων, στο Parc des Princes 3-0, χωρίς τους Νεϊμάρ και Καβάνι στο ρόστερ και τον 'πρώην' τους, Άνχελ ντι Μαρία να κάνει ό,τι θέλει. Στη συνέντευξη Τύπου ο Ζιντάν είπε πως 'ήταν ανώτεροι μας σε ό,τι και αν έκαναν και πιο ορμητικοί, κάτι που με ενοχλεί περισσότερο από όλα”.

✎ Το Γενάρη του 2020, μια εβδομάδα μετά τη νίκη στο Clásico, έχασαν από την Μπέτις, με γκολ του πρώην 'μπλαουγκράνα' Kρίστιαν Τέγιο. Και κάπως έτσι η Μπαρτσελόνα ανέκτησε την κορυφή της βαθμολογίας. Μετά το 'κάζο' (2-1) ο Ζιντάν ανέλαβε την πλήρη ευθύνη 'για το χειρότερο ματς της σεζόν. Δεν κάναμε τίποτα και φταίω εγώ για αυτό. Πρέπει να δω τι συνέβη'. Παρεμπιπτόντως, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη και χθες.

Δες λίγο την αντίδραση του, μετά το γκολ της Αλκογιάνο.

Και πάμε τώρα, στους νικητές.

Η CD Alcoyano που λες, η οποία συνοδεύει το όνομα της με το S.A.D, όχι γιατί είναι λυπημένη για κάποιο λόγο (ξέρω, κακό), αλλά επειδή το Sociedad anónima deportiva είναι υποχρεωτική ως σημείωση μετά το όνομα των συλλόγων που μπήκαν στο καθεστώς ανώνυμης αθλητικής εταιρίας -βάσει νόμου που εμφανίστηκε τον Οκτώβρη του 1990 για να βελτιωθεί η οικονομική διαχείριση και η διαφάνεια των αθλητικών clubs. Την κάνεις τη συσχέτιση με την Ελλάδα, έτσι;

Είχαν κάνει χρήση οι πάντες. Για ιστορικούς λόγους το S.A.D. δεν χρησιμοποιήθηκε στο 'όνομα' των Αθλέτικ Μπιλμπάο, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Οσασούνα. Μετά εξαιρέθηκαν από το καθεστώς οι ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου που μετείχαν σε επαγγελματικές και διεθνείς διοργανώσεις και είχαν περισσότερα έσοδα από έξοδα, από τη σεζόν 1985-86.

Να πάμε όμως, και στο θέμα μας. Η Αλκογιάνο μετέχει στη Segunda División B, τρίτη κατηγορία των ισπανικών λιγκών. Η έδρα της είναι στην πόλη Αλκόι (Αλικάντε) της Βαλένθια, ως club 'υπάρχει' από το 1928 και αγωνίζεται στο Estadio El Collao (φτιάχτηκε το 1921), των 4850 θέσεων, όπου υποδέχθηκε τους Blancos, με καλύτερη παρουσία στο Κύπελλο να είναι εκείνη του 1946, όταν ο σύλλογος είχε φτάσει στα προημιτελικά.

Το όνομα του συλλόγου 'κυκλοφορεί' και σε παρομοίωση. Το 'Tener más moral que el Alcoyano?' (Έχεις περισσότερο ηθικό από την Αλκογιάνο;) εικάζεται πως προέκυψε το 1948 όταν σε ματς κυπέλλου ο διαιτητής σφύριξε το τέλος λίγο νωρίτερα από τη συμπλήρωση 90λεπτου και οι παίκτες έτρεξαν προς το μέρος του, για να του ζητήσουν να γίνει η κανονική ολοκλήρωση, πιστεύοντας στο comeback.

Άλλη θεωρία αναφέρει ότι η φράση 'βγήκε' σε αγώνα της τρίτης κατηγορίας, όπου η Αλκογιάνο έχανε 0-13, αλλά οι παίκτες της συνέχισαν να τρέχουν σαν τρελοί και να διεκδικούν το δικαίωμα τους στο γκολ έως το τέλος. Σε κάθε περίπτωση, αφορούσε το μαχητικό πνεύμα του συγκεκριμένου club που δεν έχει εμφανιστεί στην πρώτη κατηγορία (LaLiga) από το 1951. Η τελευταία εμφάνιση στη Segunda ήταν το 2012. Tις περισσότερες σεζόν της ιστορίας της τις έχει περάσει στην Tercera (31).

Το καθεστώς των παικτών είναι ημιεπαγγελματικό. Τουτέστιν, δεν ζουν από το ποδόσφαιρο μόνο. Το αυτό ισχύει και για τον Χοσέ Χουάν Φιγκέιρας, MVP του παιχνιδιού με τη Ρεάλ. Κυκλοφόρησε πως εργάζεται σε φούρνο. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Επί της κυριολεξίας. Εκτός και αν εννούν -εκείνοι που το ανέφεραν- πως είναι 40 χρόνια 'φούρναρης', με την έννοια του ότι στα 41 εξακολουθεί έχει κλείσει 22 σεζόν ως 'πορτιέρο'.

Ο Φιγκέιρας έκανε τις περισσότερες σωτήριες επεμβάσεις που έχει κάνει γκολκίπερ σε ματς με τους 'μερένγκες' για όλες τις διοργανώσεις. Οι πέντε από τις 10 'τοποθετήσεις', έγιναν έπειτα από σουτ των Μαδριλένων ήταν από τη μικρή περιοχή.

Την τελευταία ημέρα του 2020 'έκλεισε' τα 41! Αυτή είναι η 22η σεζόν της καριέρας του που περιλαμβάνει όλες τις συγκινήσεις εντός των συνόρων. Δηλαδή, έχει παίξει σε όλες τις κατηγορίες. Ποτέ δεν έχει εμφανιστεί σε ματς διεθνούς διοργάνωσης. Ξεκίνησε από τη LaLiga με την, ομάδα της γενέτειρας του, Θέλτα (2002-04). Επέστρεψε στην ελίτ το 2011 με τη Γρανάδα, όπου είχε πάει μια σεζόν νωρίτερα -τον κάλεσε ο Κίκε Σετιέν- όταν ήταν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία.

Σε όλες τις σεζόν μεταξύ των κορυφαίων, είχε μια συμμετοχή: στις 11/5 του 2003 ως πορτιέρο της Θέλτα έπαιξε εναντίον της Σανταντέρ. Η ομάδα του διεκδικούσε θέση που οδηγούσε στο UEFA Champions League. Ο πρώτος (Καβαγιέρο) αποβλήθηκε, ο δεύτερος (Πίντο) είχε ανεμοβλογιά και ήταν εκτός και έτσι εμφανίστηκε εκείνος που δεν 'έσωσε' την εκτέλεση πέναλτι. Έκανε δυο θεαματικές επεμβάσεις, πριν δεχθεί γκολ στις καθυστερήσεις από εκτέλεση φάουλ 'και γίνω από ήρωας σε χειρότερος του αγώνα'. To 2-2 φρέναρε την πορεία της ομάδας του προς τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά κάτω από τα γκολπόστ.

Με την ολοκλήρωση της σεζόν 2004-05, όταν εκπροσώπησε την Ουρένσε του απένειμαν το Trofeo Ricardo Zamora, βραβείο που δίνει η ισπανική εφημερίδα Marca από το 1958, στον γκολκίπερ με το καλύτερο ratio 'γκολ ανά αγώνα'. Έκτοτε βρισκόταν στη LaLiga 2 και τη Segunda και μεταξύ πολλών άλλων έζησε δυο ανόδους με την Γρανάδα του Φάμπρι (2010-2012).

To 2016 ήταν ο λόγος που η Λούγκο δεν υποβιβάστηκε, με τον ίδιο να λέει 'πάντα έχεις ένα επιπλέον κίνητρο, όταν αγωνίζεσαι σε ομάδα που 'παλεύει' για τη σωτηρία της ή διεκδικεί την άνοδο'. Δεν τον είχαν υπογράψει για πρώτο τερματοφύλακα. Έγινε. Και σε συνέντευξη του στη Marca ομολογούσε ότι 'δεν νιώθω σταρ. Ό,τι κάνουμε είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς'.

Πήγε στην Αλκογιάνο τον Ιούνιο του 2019, με μονοετές συμβόλαιο. Το μερτικό του στην πρόκριση στα πλέι οφ και την άνοδο του έδωσαν ένα ακόμα χρόνο συνεργασίας. Σε 13 ματς για τη σεζόν 2020-21 έχει δεχθεί 9 γκολ -έξι σε 10 αγωνιστικές της λίγκας και 3 στο κύπελλο, όπου έχει εμφανιστεί 11 σεζόν στην καριέρα του.

Απολαμβάνω τη λάσπη των γηπέδων της κατηγορίας, κάθε σαββατοκύριακο” είχε πει σε συνέντευξη, πριν το ματς. Αποκάλυψε πως “όταν έγινε η κλήρωση και 'βγήκε' η Ρεάλ, στην αρχή νομίσαμε πως ήταν Ρεάλ Σοθιεδάδ. Μετά καταλάβαμε ποια πραγματικά ήταν και πετάξαμε από τη χαρά μας”. “Δεν παίζεις κάθε μέρα εναντίον αυτής της ομάδας. Είναι κρίμα που δεν είχαν και οι φίλαθλοι μας τη δυνατότητα να έλθουν στο γήπεδο. Σε κάθε περίπτωση, είχαμε τεράστια θέληση και αποφασιστικότητα να κάνουμε τα πάντα, να παίζουμε ομαδικά, δυνατά στην άμυνα και να το απολαύσουμε. Άλλωστε είμαστε ομάδα που ξέρει να υποφέρει”. Έχοντας παίξει σε ουκ ολίγες αγώνες με υψηλό ρίσκο (βλ. υποβιβασμοί και προβιβασμοί) εξήγησε πως δεν είχε κάποιο άγχος για τον αγώνα με τους Blancos. “Θα είναι μια από τις πιο όμορφες στιγμές της καριέρας μου” διαβεβαίωσε. Μάλλον όμως, ούτε ο ίδιος φανταζόταν πως θα γίνει αυτό που έγινε.

Mεταξύ αυτών που του συνέβησαν από χθες -στα social media- ήταν να τον καλέσουν φαν στο σπίτι τους, για να τον κεράσουν φαγητό. Τίμιος, απάντησε σε όλους. Και τους ευχαρίστησε όλους.

24MEDIA NETWORK