X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Ντιέγκο-Μισέλ Ενωμένοι ή Αλλιώς Πώς Να Πιστέψεις Κάτι Που Δεν Ισχύει

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα και ο Μισέλ Πλατινί έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά των ναρκωτικών; Της διαφθοράς; Και ο Πελέ τι σχέση έχει; Η πολύκροτη φωτογραφία που κάνει ξανά τον γύρο του διαδικτύου και δεν λέει την αλήθεια.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα και ο Πελέ πριν από φιλικό αγώνα της Γαλλίας με τη Μικτή Κόσμου, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Μισέλ Πλατινί έναν χρόνο ύστερα από την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, Νανσί, Δευτέρα 23 Μαΐου 1988 AP PHOTO/LIONEL CIRONNEAU

Η φωτογραφία δεν είναι πρόσφατη και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τις γύρες. Αλλά αυτήν τη φορά που ολοκλήρωσε το ιντερνετικό μακροβούτι κι έβγαλε και πάλι το κεφάλι της στην ψηφιακή επιφάνεια, κάτι είχε αλλάξει. Κάτι είχε αποκτήσει. Μια άλλη αίσθηση, μια άλλη διάσταση.

Δγιότι ναι, ΝΑΙ, η φωτογραφία που βλέπετε δεν είναι προϊόν φωτομοντάζ. Δεν είναι κάποιο τσίλικο φώτοσοπ, πώς τα λένε αυτά. Είναι πραγματική. Πραγματικότατη. Και δείχνει τον Μισέλ Πλατινί, θρύλο της εθνικής Γαλλίας και της Γιουβέντους, να στέκεται δίπλα στον Ντιέγκο Μαραντόνα, θρύλο της εθνικής Αργεντινής και της Νάπολι, με τον Πελέ, θρύλο της εθνικής Βραζιλίας και της Σάντος να κάνει τον κάτι σαν μεγαλύτερο σε ηλικία (αλλά μοντέρνο) θείο που κάθεται με τους νεολαίους. Είναι ήδη από μόνη της μια θαυμάσια σύνθεση. Θα αρκούσε η συμμετοχή των προσώπων και μόνο.

Ο Μαραντόνα χαμογελαστός, σε σημείο που να σκέφτεσαι "ρε, μπας και έχει πάρει τίποτα", ο Πελέ εξίσου περιχαρής, γιατί είχε πασιφανώς πάει σε μια χαρτορίχτρα που του έχει πει ότι σε αρκετά χρόνια από εκείνη την στιγμή θα πει ότι ο Φρέντι ο Αντού και ο Μαντόρας της Μπενφίκα θα είναι οι διάδοχοί του και ο Πλατινί. Ο ΠΛΑΤΙΝΙ. Που είναι οδυνηρό το πόσο ΔΕΝ μοιράζεται τη χαρά τους σε αυτό το σναπ. Με χειλάκια σουφρωμένα από εκνευρισμό, με χέρι στην μέση τύπου "έλα να τελειώνουμε με τους μαλάκες γιατί έχουμε και δουλειές".

Θέλετε κι άλλο λέβελ μαγικότητας; Να βάλουμε. Όπως πολύ σωστά διακρίνετε, μάτι βγάζει η παρουσία της καμπάνιας 'ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ' στις μπλούζες των δύο θρύλων, με τον Πελέ να μην φοράει ανάλογο έμπλαστρο στο κοστούμι, διότι είπαμε να βοηθήσουμε, όχι να τσακίσουμε και το κοστούμι που μας δώκανε από τον Βάρδα-Αναγνωστόπολο. Άρα. ΑΡΑ ΛΕΓΩ. Μαραντόνας, Πελές, Πλατινίς, μέγιστη φωτογραφική σύνθεση – σύμπραξη και κερασάκι στην τούρτα η καμπάνια 'ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ' που σε συνδυασμό με το χαμόγελο του Μαραντόνα που φωνάζει "ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ, ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕΣΑ ΕΙΜΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΦΟΛΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ή/ΚΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ", απογειώνουν την εικόνα και τήνε κάνουν ένα από τα πλέον εντυπωσιακά φωτογραφικά τριολέ που έχουμε δει να βγαίνουν από τον κόσμο της ασπρόμαυρης μπαλίτσας.

Τα παραπάνω διπλο-τριπλο-λέβελ, όμως, δεν φθάνει για τους γίγανδες του διαδικτύου, των σόσιωλ μήδιων και των λοιπών, διότι από την ώρα που την έφερε στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά ο χρήστης του τουίτερ Rumen Tabakov, η φωτογραφία πήγε από το λέβελ 20 στο λέβελ 50, χωρίς τα απαραίτητα boss fights. ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ, λέει στο (όχι και τόσο) περίπου ο Tabakov, ΝΑ ΕΔΩ ΒΛΕΠΕΤΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑΣ ΦΟΡΑΕΙ ΚΟΝΤΟΜΑΝΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ "ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ" ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΛΑΤΙΝΙΣ ΦΟΡΑΕΙ ΚΟΝΤΟΜΑΝΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ". ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΟ.

Δηλαδής επειδής ο Ντιέγκο δεν είπε ποτέ ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και επειδής ο Πλατινίς δεν είπε ποτέ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Το πιάσατε; ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ; Το πιάσατε. Και κάπως έτσι η φωτογραφία ξεκίνησε άλλο έναν κύκλο ζωής, αυτήν τη φορά με κοτσαρισμένες ετικέτες "όταν σε τρολάρει μια παλιά φωτογραφία", "τι γίνεται όταν μια φωτογραφία προφητεύει το μέλλον" και άλλα τέτοια.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Πελέ και ο Μισέλ Πλατινί πριν από φιλικό αγώνα της Γαλλίας με τη Μικτή Κόσμου, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Γάλλου έναν χρόνο ύστερα από την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, Νανσί, Δευτέρα 23 Μαΐου 1988 AP PHOTO/LIONEL CIRONNEAU

Μόνο που εδώ έχομε ένα μικρό πρόβλημα. Η φωτογραφία, ή πιο σωστά ο νέος υπότιτλος δεν λέει ΟΥΛΗ την αλήθεια. Δηλαδή ναι, όντως ο Ντιέγκο φοράει μια μπλούζα που λέει ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, αλλά δυστυχώς για τους σύγχρονους σοσιαλμήδιους, το ίδιο ακριβώς κάνει και ο Μισέλ: φοράει μια μπλούζα που αναπαράγει το ίδιο ακριβώς μεσάτζιο, απλά στα γαλλικά. "Νο Drug" o ένας, "Drogue No" ο άλλος. Πουθενά δεν λέει κάτι για διαφθορά η μπλούζα του Πλατινί. Απλά πρόκειται για άλλη μια περίπτωση ιστορίας που δημοσιεύεται λανθασμένα από έναν τύπο στου τούιτερ (ή σε όποια πλατφόρμα δεν έχει σημασία), αναπαράγεται εξίσου λανθασμένα από μια πλατφόρμα όπως το Fox Sports Asia και από εκεί και πέρα νομιμοποιείται. Παρά το γεγονός ότι η φωτογραφία υπάρχει ελεύθερα στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι φαίνεται καθαρά ότι οι μπλούζες των δύο ποδοσφαιριστών αναπαράγουν το ίδιο μήνυμα σε δύο γλώσσες. Το ανέβακε ο Rumen o Tabakov; Αλήθεια θα ήνανε, δίκιο θα έχει, άλλωστε στο διαδίκτυο ανέβηκε. ΠΩΣ ΗΝΑΝΕ ΔΗΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ;

Μέχρι και το έτος παραγωγής της φωτογραφίας είναι λάθος, κάτι που επίσης δεν είναι δύσκολο να τσεκάρει κανείς. Η φωτογραφία ΔΕΝ είναι από το 1986, όπως αναφέρει ο συμπαθής τουιτερόβιος, αλλά (και συγκεκριμένα) από τις 23 Μαΐου του μαρτυρικού έτους 1988, όταν ο Μισέλ έπαιξε το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του (έναν χρόνο μετά την απόσυρσή του) στο γήπεδο της Νανσί, ομάδα από την οποία ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του, πριν μετακινηθεί στη Σεντ Ετιέν και από εκεί στη Γιουβέντους. Στο συγκεκριμένο ματς, η εθνική Γαλλίας, με τον Πλατινί μαέστρο της, αντιμετώπισε μια επίλεκτη κόσμου, με τον Μαραντόνα στη σύνθεσή της. Αν είστε και τόσο μερακλήδες και μερακλούδες, ΝΑ, πάρτε και όλο το ματς αν δεν έχετε και κάτι καλύτερο να κάνετε ή ακόμα κι αν έχετε, δείτε το, τι είναι μιάμιση πεταμένη ώρα μπροστά στην αιωνιότητα άλλωστε;

Εντούτοις, είμαι σίγουρος, παίζω και τα μισθά μου στο στοίχημα, ότι θα υπάρξουν άφθονοι κονσίπαρι θίοριστς που θα σπεύσουν να πούνε ότι "ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ Ή/ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΤΖΑΚΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ" ή το ακόμα καλύτερο που λέει "ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΔΗΛΑΔΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΩΣ Ο ΠΛΑΤΙΝΙΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ, ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΠΡΟΒΑΤΑ;" Επίσης, μπορεί κάποιος να πει πως "ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΩΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΦΤΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ", με το οποίο συμφωνώ 100%, δεν μένει μαγαζί ανοικτό για περίοδο άνω του εξαμήνου, γκαραντί.

Αλλά ναι, λυπάμαι, δεν λέει "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ" η μπλούζα του ΠΛΑΤΙΝΙ. Δεν έκατσε η κέντα, τι να γίνει.

24MEDIA NETWORK