Οι φίλαθλοι επιστρέφουν με εισιτήριο το εμβόλιο τους
Ανοίγουν σιγά-σιγά τα γήπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη για να επιστρέψει ο αθλητισμός όπως τον ξέρουμε. Σε πολλές χώρες το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δίνει αυτόματα και εισιτήριο για να παρακολουθήσει κανείς την αγαπημένη του ομάδα. Όλες οι εξελίξεις της εβδομάδας, τι θα συμβεί στο EURO και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η εβδομάδα που διανύουμε είναι σημαντική για την επιστροφή των σπορ στην μορφή που ξέρουμε. Οι αθλητές στον αγωνιστικό χώρο και οι φίλαθλοι στις εξέδρες. Με τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19 να προχωράνε συνολικά σε όλο τον κόσμο, στα περισσότερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ ανοίγουν σιγά-σιγά οι πόρτες για τον κόσμο. Ήδη έχει γίνει ένα πρώτο άνοιγμα, μέχρι την Κυριακή, όμως, θα έχουμε περισσότερες εικόνες όπως αυτές που είδαμε το Σάββατο στο Γουέμπλεϊ, όταν 20.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στις εξέδρες για τον συναρπαστικό τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (όπου η Λέστερ νίκησε 1-0 την Τσέλσι). Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εν τω μεταξύ, ενδέχεται να συνοδεύει τον φίλαθλο μέχρι το γήπεδο, μαζί με το εισιτήριο του. Πλεονέκτημα θα έχουν κι εκείνοι που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.
Στο αγγλικό πρωτάθλημα οι φίλαθλοι επιστρέφουν ομαδικά στην εμβόλιμη αγωνιστική και στο ντέρμπι για το Champions League (Τσέλσι-Λέστερ κατά σύμπτωση). Την Τετάρτη ανοίγουν τα περισσότερα γήπεδα, με επιτρεπτή την είσοδο του 25% της χωρητικότητας, το οποίο ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των 10.000 θεατών. Η Μπέρνλι μάλιστα, αποφάσισε να βάλει δωρεάν τους 5.500 φίλους της, για τον αγώνα με τη Λίβερπουλ.
Την Δευτέρα βγήκαν οι διατάξεις σε Ισπανία και Ιταλία για το άνοιγμα των γηπέδων στο μπάσκετ. Στην ACB θα επιτρέπεται (από το Σαββατοκύριακο) η παρουσία του 25% της χωρητικότητας των κλειστών γηπέδων, ενώ στην Lega Basket όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τα πλέι-οφ, από 1/6 (στους τελικούς δηλαδή) θα επιτρέπεται ένα 15% στις εξέδρες.
Στην Ισπανία, βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Η είσοδος των φιλάθλων στα γήπεδα επιτρέπεται μόνο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Βασικό κριτήριο, για τις τελευταίες δυο εβδομάδες, είναι τα 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Αυτή τη στιγμή τα κριτήρια πληρούν ελάχιστες επαρχίες της χώρας. Ενδεχομένως τα μέτρα να χαλαρώσουν στη συνέχεια. Η χρήση μάσκας FFP2 (αυτή που χρησιμοποιούταν και στην Ευρωλίγκα)είναι υποχρεωτική, με τους φιλάθλους να μπορούν στην εξέδρα να πίνουν μόνο νερό.
Οι Ιταλοί βλέπουν τον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ Γιουβέντους και Αταλάντα ως το πρώτο τεστ για να ξαναγεμίσουν τα γήπεδά τους. Θυμίζουμε ότι από το περίφημο ματς Αταλάντα-Βαλένθια, τον Μάρτιο του 2020, ο ιός διεσπάρη σε ολόκληρο το Μπέργκαμο, που στο τέλος θρήνησε εκατόμβες νεκρών από τον κορονοϊό. Προφανώς, οι ιταλικές αρχές είναι ιδιαίτερα προσεχτικές και το ματς στο στάδιο Μαπέι της Ρέτζιο Εμίλια δεν αναμένονται περισσότεροι από 4.500 φίλαθλοι, οι οποίοι νωρίτερα, είτε θα έχουν παρουσιάσει πιστοποιητικό εμβολιασμού (ή βεβαίωση ίασης από τον Covid-19) είτε αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών. Φίλαθλοι παρακολουθούν ήδη τον ποδηλατικό γύρο της Ιταλίας, όχι όμως στις εκκινήσεις και τους τερματισμούς των εταπ, για να αποφεύγεται ο έντονος συνωστισμός.
Με τον ίδιο τρόπο (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποθεραπείας, ή αρνητικό τεστ) θα μπαίνουν και οι Γάλλοι στα γήπεδα, όπου επίσης επιστρέφουν στα γήπεδα, μέσω του τελικού του Κυπέλλου (Παρί Σεν Ζερμέν-Μονακό). Στη Γαλλία επιτρεπόταν η παρουσία φιλάθλων ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η διασπορά του ιού και έκλεισαν αργότερα, όταν αποφασίστηκε το ολικό λοκντάουν. Τώρα ανοίγουν, αλλά σιγά-σιγά, στην αρχή με μάξιμουμ 1.000 άτομα, από τα μέσα Ιουνίου θα πάμε στους 5.000, αλλά τέλος του μήνα, θα επιτρέπεται η είσοδος στο 100% της χωρητικότητας όλων των γηπέδων.
Με υγειονομικούς όρους θα γίνει η προσέλευση των φιλάθλων και στο Ρολάν Γκαρός (24/5-13/6), όχι όμως και στον Γύρο της Γαλλίας, που δεν γίνεται να ελεγχθεί όλος ο κόσμος που θέλει να δει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χώρας (υπολογίζεται ότι το παρακολουθούν 15-20.000.000 φίλαθλοι, που μαζεύονται στους δρόμους).
Πέρσι ο Tour de France έγινε χωρίς την παρουσία φιλάθλων, ενώ και φέτος θα υπάρχουν οι τρεις φούσκες (μία για τις ομάδες και τους συνοδούς τους, μια για τα media και μία για τους ανθρώπους της διοργάνωσης). Ο γύρος της Γαλλίας γίνεται από 26 Ιουνίου μέχρι 18 Ιουλίου, με τον περιορισμό που ισχύει ήδη στην Ιταλία να μεταφέρεται και στις δικές του εκκινήσεις και τερματισμούς.
Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους, δεν προχώρησαν σε κάποια εξαγγελία, με τα γήπεδα να παραμένουν κλειστά. Μάλλον θα περιμένουν τις εξελίξεις της πανδημίας, για τη νέα σεζόν και με βάση τις εμπειρίες στις υπόλοιπες διοργανώσεις. Σίγουρα, πάντως, θα ανοίξουν την 'Allianz Arena', για τους αγώνες που θα φιλοξενήσει το γήπεδο του Μονάχου στο EURO.
Κόσμος στα γήπεδα του EURO
Οι μέχρι τώρα αποφάσεις της UEFA για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (11 Ιουνίου-11 Ιουλίου) που εφέτος θα διεξαχθεί σε έντεκα γήπεδα ανά την Ευρώπη, μιλούν για αγώνες με αρκετούς φιλάθλους στις εξέδρες. Ισχύουν οι υγειονομικές πολιτικές κάθε χώρας, άρα όποιος θέλει να ταξιδέψει για να δει τους αγώνες της Εθνικής του ομάδας, θα πρέπει να γνωρίζει τι ισχύει στην πόλη, που προτίθεται να επισκεφθεί.
Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν απαιτείται για την είσοδο στη χώρα αρνητικό τεστ 48 ωρών, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας είναι υποχρεωτική η καραντίνα 10 ημερών. Προφανώς οι μετακινήσεις δεν θα είναι τόσο εύκολες, έτσι κι αλλιώς, όμως, τα εισιτήρια δεν είναι ατέλειωτα, καθώς η είσοδος επιτρέπεται από 25 μέχρι 100% της χωρητικότητάς του.
Ιδού τι γνωρίζουμε, μέχρι τώρα για την παρουσία κόσμου σε όλα τα γήπεδα του Euro, καθώς είναι πιθανό όσο περνάνε οι μέρες και αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων να έχουμε αλλαγές
- Γιόχαν Κρόιφ Αρένα (Άμστερνταμ, 54.990): Τουλάχιστον το 25% (περίπου 12.000)
- Ολυμπιακό Στάδιο Μπακού (68.700): Το 50% (34.350), αλλά απαγορεύεται η παρουσία ξένων φιλάθλων, πλην εκείνων των ομάδων που συμμετέχουν
- Αρένα Νατσιονάλα (Βουκουρέστι, 55.600): Τουλάχιστον το 25% (13.000)
- Πούσκας Αρένα (Βουδαπέστη, 67.215): 100% προσέλευση, για τους θεατές όμως που πληρούν τους όρους εισόδου στο γήπεδο
- Πάρκεν Στάντιουμ (Κοπεγχάγη, 38.065): Από 25 μέχρι 33% (μίνιμου 11.236 θεατές)
- Χάμπτεν Παρκ (Γλασκόβη, 51.866): Στο 25% η προσέλευση (περίπου 12.000)
- Γουέμπλεϊ (Λονδίνο, 90.000): Τουλάχιστον 25% (περίπου 22.500) για τους αγώνες του ομίλου και της φάσης των "16", μάλλον περισσότεροι σε ημιτελικούς και τελικό
- Αλιάντζ Αρένα (Μόναχο, 70.000): Τουλάχιστον 20% (14.500)
- Στάντιο Ολίμπικο (Ρώμη, 70.634): Τουλάχιστον 25% (17.659)
- Κρεστόφσκι Στάντιουμ (Αγία Πετρούπολη, 68.134): Τουλάχιστον 50% (34.067)
- Λα Καρτούγια (Σεβίλλη, 60.000): Επιτρέπεται είσοδος στο 30% (18.000)
Θυμίζουμε ότι η Σεβίλλη αντικατέστησε το Μπιλμπάο, ενώ οι αγώνες που είχαν προγραμματιστεί στο Δουβλίνο, μεταφέρθηκαν οι τρεις στην Αγία Πετρούπολη και ο ένας στο Λονδίνο.
✍ Πρόσφατα η UEFA αποφάσισε να μεταθέσει και τον τελικό του Champions League (29/5), από την Κωνσταντινούπολη στο Ο' Πόρτο. Η πρόκριση δυο αγγλικών ομάδων (Μάντσεστερ Σίτι -Τσέλσι) σε συνδυασμό με τους βρετανικούς περιορισμούς για τα ταξίδια στην Τουρκία υποχρέωσαν την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να πάει τον τελικό στο Ντραγκάο, δίνοντας και 6.000 εισιτήρια σε κάθε ομάδα
✍ Δεν άλλαξε η έδρα του τελικού στο Europa League (26/5). Θα διεξαχθεί κανονικά στο Γκντανσκ της Πολωνίας, μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Βιγιαρεάλ, παρουσία 9.500 θεατών.
✍ Χωρίς κόσμο θα γίνει το φάιναλ-φορ της Euroleague (28-30/5) στην Κολωνία. Η Ευρωλίγκα θα ήθελε να έχει φιλάθλους στο κορυφαίο ραντεβού, αλλά όπως όλη η σεζόν, με εξαίρεση τους αγώνες που έγιναν τους τελευταίους δυο μήνες στη Ρωσία, και η ανάδειξη του πρωταθλητή Ευρώπης θα γίνει σε άδειο γήπεδο.
Μόνο Ιάπωνες στο Τόκιο
Όσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που μεταφέρθηκαν από πέρσι (όπως και το EURO) θα διεξαχθούν κανονικά στο Τόκιο, μόνο όμως παρουσία Ιαπώνων φιλάθλων. Την ώρα που ο εμβολιασμός προχωράει πολύ αργά στην χώρα (μόλις το 3% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δυο δόσεις) έχει απαγορευτεί η μετακίνηση ξένων πολιτών για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.
Οι εγκαταστάσεις περιμένουν τους αθλητές, στους οποίους η ΔΟΕ προσφέρει το εμβόλιο κατά του Covid-19. Τα γήπεδα δεν θα΄ναι γεμάτα (ένα 60-70% της χωρητικότητας θα καλυφθεί) μόνο από Γιαπωνέζους. Ένας περιορισμένος αριθμός προσκεκλημένων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, θα μπορέσει να παρακολουθήσει τους αγώνες, αλλά σε γενικές γραμμές η κορυφαία αθλητική διοργάνωση θα αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, μόνο μέσω της τηλεοπτικής εικόνας.
ΥΓ: Σημειώστε ότι στις ΗΠΑ έχουν ανοίξει με ποσοστώσεις τα περισσότερα γήπεδα, στις εγκαταστάσεις των οποίων, βέβαια, λειτουργούν και εμβολιαστικά κέντρα.
ΥΓ2: Για το τι θα συμβεί εντός συνόρων είναι λίγο δύσκολο να το πούμε με σιγουριά από τώρα. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει πότε και πως θα μας εκπλήξουν η επιτροπή λοιμωξιολόγων και προπαντός η ελληνική κυβέρνηση. Θυμάστε με τι ευκολία, τον περασμένο Οκτώβριο, ζητούσαν το φάιναλ-φορ του Basketball Champions League, σε ανοιχτό για 10.000 θεατές ΟΑΚΑ; Λίγο πριν 'πλακώσει' το δεύτερο κύμα του ιού! Τι; Να έχει γίνει σχεδιασμός για το πως θα μπουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα; Εντάξει, μην είμαστε και υπερβολικοί.