Κάνε μας τη χάρη Μπαρτσελόνα και φέρε πίσω τον Γκασόλ
Ο Πάου Γκασόλ είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος σέντερ, μετά τον Άρβιντας Σαμπόνις. Κι ο Γιάννης Φιλέρης ελπίζει να τον ξαναφέρει η Μπαρτσελόνα στην Euroleague, για την τελευταία χρονιά της καριέρας του.
Ήταν δεν ήταν 11 ετών, όταν ο Πάου Γκασόλ, έμαθε στο σχολείο του ότι ο Μάτζικ Τζόνσον είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκε θετικός σε τεστ HIV. Γυρνώντας στο σπίτι του, είπε στη μητέρα του Μαρίσα που ήταν γιατρός, ότι θα σπούδαζε ιατρική για να βρει το φάρμακο και τη θεραπεία για το AIDS. Η οικογένειά του, άλλωστε, είχε αφιερωθεί στην ιατρική, αφού και ο πατέρας του Αγκουστί, ήταν προϊστάμενος των νοσηλευτών στο νοσοκομείο που γνώρισε τη μητέρα του. Ο μικρός Πάου δεν φανταζόταν ποτέ ότι δεν θα γινόταν γιατρός, αλλά βασικό στέλεχος των Λος Άντζελες Λέικερς και το 2012 θα ανάγκαζε τον Μάτζικ να τον χαρακτηρίσει “καλύτερο ψηλό σε ολόκληρο το ΝΒΑ“.
Πριν από μια εβδομάδα (στις 6 Ιουλίου) ο Πάου έγινε 40 χρονών. Τα γιόρτασε με τις μικρές κόρες του Κόμπε Μπράιαντ, οι οποίες όπως και η αδικοχαμένη μαζί με τον πατέρα της Τζίτζι, τον φωνάζουν ‘uncle Pau’. Ο ‘θείος Πάου’ ήταν ο καλύτερος φίλος του Κόμπε, μαζί δημιούργησαν ένα αξεπέραστο δίδυμο μέσα στο παρκέ και οδήγησαν τους Λέικερς σε θριάμβους.
Ο 40άρης Γκασόλ, εκτός από τα γενέθλιά του, βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς το σενάριο για την επιστροφή του στη Βαρκελώνη και στην Μπαρτσελόνα μετά από 20 χρόνια και τις τελευταίες του εμφανίσεις στην Ευρώπη. Ήταν η σεζόν 2000-01 όταν ο νεαρός εικοσάχρονος Πάου πρόλαβε να παίξει έξι ματς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, σαρώνοντας τους αντιπάλους του (18.5π, 6ρ). Κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί σε όλους τους αγώνες σε μια σεζόν, στην οποία η Μπάρτσα είχε μια πραγματικά all star ομάδα: Γιασικεβίτσιους, Καρνισόβας, Ναβάρο (κι αυτός 20 ετών), για λίγο ο Ρόνι Σεϊκέλι (!) στο τέλος ο Ζόραν Σάβιτς, ο δικός μας Ευθύμης Ρεντζιάς, ο ‘δεινόσαυρος’ Ρομπέρτο Ντουένιας, ο αρχηγός Ροντρίγκο Ντε Λα Φουέντε, ο Νάτσο Ροντρίγκεθ, μια υπερομάδα.
Οι ‘μπλαουγκράνα’ είχαν πάρει τότε και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ισπανίας. Ο τελικός του Copa Del Rey εναντίον της Ρεάλ (80-77) ήταν μια μοναδική παράσταση του Πάου Γκασόλ, που σημείωνε 25 πόντους και ανακηρυσσόταν MVP. Ο Γκασόλ ήταν τότε ένας ψηλόλιγνος νεαρός, που φαινόταν ότι ήξερε καντάρια μπάσκετ, έπαιζε περισσότερο στο ‘4’ και είχε από τότε άριστη επαφή με το καλάθι.
Δείτε το βίντεο, αν τον είχατε ξεχάσει (ή δεν τον είχατε δει ποτέ) με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και το νο 16 (παρεμπιπτόντως, ο Γκασόλ ένα χρόνο πριν είχε εμφανιστεί και στο φάιναλ-φορ της Θεσσαλονίκης, στο δεύτερο ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού). Το καλοκαίρι του 2001, άλλωστε, ο Πάου (και ολόκληρη η οικογένειά του) μετακόμιζε στο Μέμφις για να παίξει στους Γκρίζλις και να ξεκινήσει μια υπέροχη διαδρομή στην Αμερική.
Είκοσι χρόνια μετά, ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ συζητάει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της παλιννόστησης του στην πατρίδα του, για να τελειώσει και την καριέρα του, παίζοντας με την Μπαρτσελόνα αλλά και την Εθνική Ισπανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
“Δεν θα μας πείραζε” ήταν η απάντηση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους όταν ρωτήθηκε, στη διάρκεια της επίσης παρουσίασής του από τους Καταλανούς, αν θα ήθελε τον πρώην συμπαίκτη του στην ομάδα της οποίας ανέλαβε τις τύχες πριν από λίγες μέρες. “Είμαι φίλος του” σχολίασε ο Σάρας, ενώ μια μέρα μετά ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Τζόζεπ Μαρία Μπαρτομέου, άλλοτε επικεφαλής του μπάσκετ των μπλαουγκράνα, είπε: “Θα μου άρεσε πάρα πολύ να τον ξαναδώ με την φανέλα της ομάδας μας“.
Οι περισσότεροι άρχισαν να γράφουν για τη σίγουρη επιστροφή και το πόσο συγκλονιστική θα γίνει η Μπαρτσελόνα του χρόνου (που όντως ψάχνει για σέντερ, αφού αποχαιρέτησε τον Άντε Τόμιτς), όμως το ίδιο το κλαμπ θέλησε να διαψεύσει τη σεναριολογία, με τον Τζόαν Μπλαντέ, τον οδοντίατρο που βρίσκεται στο τιμόνι του μπάσκετ της Μπαρτσα, να παίρνει το λόγο στη διάρκεια της παρουσίασης του Νικ Καλάθη και να λέει ορθά-κοφτά:”Δεν υπήρξαν, ούτε πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Πάου Γκασόλ“.
Δεν ξέρουμε αν είναι μια κίνηση τακτικής ή μια ακόμη απόδειξη ότι στη Βαρκελώνη δεν ξέρουν τι τους γίνεται (απλά ξοδεύουν χρήματα και ο Γιασικεβίτσιους θα έχει πολύ δύσκολη δουλειά, μέχρι να παρουσιάσει μια ομάδα που μπορεί πράγματι να πάρει τίτλους) το ενδεχόμενο πάντως είναι ανοιχτό.
Να δούμε δηλαδή τον καλύτερο Ευρωπαίο σέντερ που βγήκε ποτέ, μετά τον Άρβιντας Σαμπόνις, να ξαναπαίζει στην Ευρώπη. Θα’ ναι το ιδανικό φινάλε σε μια τεράστια καριέρα, για ένα παίκτη που έχει μέσο όρο καριέρας στο ΝΒΑ 17π και 9.2 ριμπ, έχει κατακτήσει δυο πρωταθλήματα, μετράει 1362 αγώνες στο ΝΒΑ, εκ των οποίων στους 1272 ξεκίνησε βασικός! Ο έξι φορές ολ-σταρ του ΝΒΑ, τα έχει πάρει όλα στη ζωή του εκτός από το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (έχει τρία αργυρά και ένα χάλκινο). Πρωταθλητής κόσμου το 2006 στην Ιαπωνία (έστω κι αν δεν αγωνίστηκε στον τελικό με την Ελλάδα, καθώς στον ημιτελικό με την Αργεντινή είχε τσακίσει τον αστράγαλό του), τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης (2009, 2011 με την τρομερή Εθνική Ισπανίας και το 2015 σε μια εντυπωσιακή επιστροφή). Πριν από πέντε χρόνια στη Γαλλία, ο Γκασόλ έδινε ένα προσωπικό ρεσιτάλ, παίρνοντας πολύ φυσιολογικά τον τίτλο του MVP.
“Ο Γκασόλ είναι το κλειδί των Λέικερς. Αυτός έκανε όλη τη δουλειά μέσα στη ρακέτα, με τον Κόμπε να απογειώνεται μαζί του” είχε πει ο Μάτζικ Τζόνσον. Ο Καταλανός σέντερ που πήγε στο Λος Άντζελες μετά από μια εφταετία στο Μέμφις, έγινε ο παρτενέρ του Μπράιαντ και ένας πολύ καλός φίλος του τεράστιου γκαρντ. Σε αντίθεση με τον Σακιλ Ο’Νιλ, που ο ένας δεν χώνευε τον άλλον, ο Κόμπε βρήκε στο πρόσωπο του Γκασόλ ένα σπουδαίο συμπαίκτη και ένα άνθρωπο που δεν χρειαζόταν να πει πολλά για να συνεννοηθεί πάνω στο παρκέ.
Κι όταν μιλούσαν, το έκαναν στα ισπανικά! Από το πρώτο παιχνίδι τους κιόλας, ο Κόμπε άρχισε να μιλάει στον Γκασόλ στην μητρική του γλώσσα:”Δεν το περίμενα, είναι αλήθεια. Ήξερα ότι μιλούσε ιταλικά, επειδή είχε μεγαλώσει στην Ιταλία, όχι όμως ότι θα μιλούσε ισπανικά” είχε εξομολογηθεί ο Γκασόλ για το τρικ του Κόμπε. Η πλειονότητα των παικτών στο γήπεδο δεν τους καταλάβαινε και η συνεργασία τους έδωσε στο LA δυο συνεχόμενους τίτλους. Ο Γκασόλ ένιωσε αμέσως μέλος των Λέικερς και πολύ κοντά στον Κόμπε, ο οποίος είχε μάθει ισπανικά από την σύζυγό του, Βανέσα.
Και να φανταστεί κανείς ότι ο Γκασόλ είναι ο ίδιος πολύγλωσσος. Έμαθε γρήγορα αγγλικά, ενώ μιλάει καλά τόσο ιταλικά, όσο και γαλλικά. Μιλάμε άλλωστε για μια πολυσχιδή προσωπικότητα με φιλανθρωπική δράση (πρεσβευτής της UNESCO), του αρέσει να διαβάζει ιστορικά μυθιστορήματα, παίζει κλασικά κομμάτια στο αρμόνιο, ακούει κοντσέρτα και όπερα ενώ είναι προσωπικός φίλος του Ισπανού τενόρου Πλάθιντο Ντομίνγκο.
Είναι, όμως, κι ένας τεράστιος μπασκετμπολίστας: “Πολύ έξυπνος, με απόλυτη γνώση του μπάσκετ και των βασικών. Πιο πολύ, όμως, έχει μια τεράστια καρδιά που τον καθοδηγεί μέσα στο γήπεδο. Αυτή ήταν η κοινή μας γλώσσα, εκτός από τα ισπανικά”, είχε γράψει για τον Γκασόλ, ο Κόμπε Μπράιαντ, στο βιβλίο του ‘The Mamba Mentality‘.
“Από την πρώτη στιγμή που τον είδα, είχαμε μια τρομερή σύνδεση και συνεργασία. Λες και παίζαμε μαζί για χρόνια“, είχε δηλώσει στην USA Today, το 2008 όταν ο Πάου είχε φορέσει για πρώτη φορά τη φανέλα των Λέικερς. Το τι έκαναν μαζί, το θυμούνται ακόμη οι φίλοι των Λέικερς.
Ιδού:
Όταν ο Γκασόλ αποφάσισε να φύγει από το LA (για χάρη των Μπουλς) ο Κόμπε, έβγαινε συνέχεια για να υποστηρίξει τον Πάου: “Τι άλλο να κάνω; Να πάρω ένα άλογο και να βαφτώ με τα χρώματα της Ισπανίας, σαν ο Ισπανός Γουίλιαμ Γουάλας (σ.σ ήρωας των Σκωτσέζων, που ενέπνευσε την ταινία Braveheart, με τον Μελ Γκίμπσον)” είχε αναρωτηθεί για να προσθέσει: “Έχει κάνει τρομερή δουλειά στην ομάδα. Βγαίνει έξω και απλά παίζει όλα μας τα συστήματα“.
Ο Γκασόλ έφυγε τελικά το 2014, μετά από 7 χρόνια στο LA. Συνέχιζε να παίζει σε υψηλούς ρυθμούς και στο Σικάγο και στο Σαν Αντόνιο, αλλά το 2018 τραυματίστηκε. Όταν τελικά μετακόμισε στο Μιλγουόκι και παίζοντας δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τρεις αγώνες, βγήκε πάλι νοκ-άουτ. Στη χρονιά του κορονοϊού ανήκε στους Μπλέιζερς, αλλά δεν έπαιξε καθόλου! Έχει να παίξει, ουσιαστικά μια διετία.
Θα μας κάνει τη χάρη η Μπαρτσελόνα να τον ξαναδούμε; Πρέπει…