Η Οζάκα από την Οζάκα θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο
Για τους Ιάπωνες, τους οποίους εκπροσωπεί είναι 'hafu', από το αγγλικό 'half', δηλαδή μισή, δηλαδή μιγάδα. Για τους Αμερικανούς, είναι η επικρατέστερη αντίπαλος της Σερίνα Ουίλιαμς. Για τη Ναόμι Οζάκα, η Σερίνα είναι ίνδαλμα. Ο λόγος που παίζει τένις.
To Γενάρη του 2018 βρισκόταν στο Νο72 της παγκόσμιας κατάταξης. Τον Αύγουστο ήταν στο Νο17 και το Γενάρη του 2019 η Ναόμι Οζάκα είναι στο Νο1, ως η μόνη γυναίκα -μετά τη Σερίνα Ουίλιαμς, το 2015- που κατέκτησε διαδοχικά Grand Slam. Άρχισε με το US Open, όπου πήγε ως η μικρότερη σε ηλικία ‘κάτοικος’ του ΤΟΡ20. Αυτό μπορεί να μη το θυμάσαι, καθώς κατακυρίευσε τους τίτλους η Ουίλιαμς, λόγω της κατάρρευσης της.
Ήταν όμως, το πρώτο Grand Slam της 21χρονης και συνέχισε με το Australian Open, επί της προκατόχου της κορυφής, Πέτρα Κβίτοβα, την οποία υπέταξε σε τρία σετ.
Και κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι η Τσέχα είχε ζήσει το δράμα του τραυματισμού, από ληστή που είχε εισβάλει στο σπίτι της. Αρχικά οι γιατροί αρνούνταν να της πουν αν θα ξανακουνήσει τα δάχτυλα του χεριού. Τώρα ξέρεις τι έγινε. Οπότε ας επιστρέψουμε στην Οζάκα. Δηλαδή, ας τη γνωρίσουμε.
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, έκανα τα καλύτερα παιχνίδια εναντίον των πιο δυνατών παικτριών, στα πιο μεγάλα γήπεδα
Γεννήθηκε (στις 16/10 του 1997) στο Chūō-ku της Οζάκα και αφότου ολοκληρώσεις με το μειδίαμα που ‘χεις αυτήν τη στιγμή στα χείλη σου, να σου πω ότι αυτή η περιοχή έχει πληθυσμό 60.085 ανθρώπων και την έδρα της οικονομικής βιομηχανίας της χώρας. Η μητέρα της, Ταμάκι Οζάκα είναι από την Ιαπωνία. Ο πατέρας της, Λέοναρντ Φρανσουά είναι από την Αϊτή. Γνωρίστηκαν στο Hokkaido, όπου ζούσε η Ταμάκι και επισκέφτηκε ο Λέοναρντ, όταν ήταν φοιτητής στη Νέα Υόρκη.
Η οικογένεια της Ταμάκι την αποκλήρωσε, αφότου o πατέρας της την χαρακτήρισε ‘ντροπή’, που διάλεξε τον ξένο -και μαύρο- Λέοναρντ για σύντροφο και δεν ακολούθησε την παράδοση -το omiai, διαδικασία matchmaking που οδηγεί σε κανονισμένο γάμο.
Το πρώτο τηλέφωνο που έκανα μετά το Australian Open ήταν στη μητέρα μου. Δεν μου είπε έστω συγχαρητήρια. Μου έβαλε τις φωνές, που δεν κοιμόμουν. Ένιωσα… πολύ αγαπητή. Μετά πήρα την αδελφή μου. Εκείνη ήταν πραγματικά ευτυχισμένη για εμένα
Η εθνικότητα της Ναόμι δεν άλλαξε ποτέ. Παίζει ακόμα ως εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, όχι γιατί έχει κάποια αγωνία να γίνει αποδεκτή στο έθνος που φημίζεται για την άρνηση του να δεχθεί πως ζουν εκεί και άλλοι λαοί.
Ήταν κάτι που αποφάσισε πριν μια δεκαετία ο πατέρα της. Είχε κρίνει πως η αμερικανική ομοσπονδία δεν καταδέχθηκε να βοηθήσει στην εξέλιξη των παιδιών του. Σύντομα κατάλαβε ότι ως Γιαπωνέζα, θα είχε μεγαλύτερο appeal σε εταιρείες που θα ήθελαν να γίνουν χορηγοί της. Η ίδια εστιάζει στο ότι “ όλοι μπορούν να πανηγυρίζουν για εμένα, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια χώρα καταγωγής!”.
Οι γονείς της είναι ακόμα μαζί. Τη Ναόμι τη λένε Οζάκα, διότι ήταν το πιο πρακτικό όταν ζούσε η φαμίλια στην Ιαπωνία. Έως τα 3 της κορυφαίας τενίστριας και τα 4 της αδελφής της, Μαρί. Μετεγκαταστάθηκαν στο Λονγκ Άιλαντ, της Νέας Υόρκης “ όπου ζήσαμε κοντά σε δημόσια γήπεδα και γυμναστήρια και αυτό ήταν εκπληκτικό”. Θυμάται να μεγαλώνει με επιρροές από Αϊτή και Ιαπωνία.
Το 2006 τα μάζεψαν και έφυγαν για τη Φλόριντα, ώστε να μπορούν τα κορίτσια να προπονούνται υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Το δεύτερο -ου μην πρώτο- σπίτι τους έγινε η Ever Tennis Academy, στα πέντε λεπτά με το ποδήλατο από το σπίτι της.
Καθημερινά είχε δίωρες προπονήσεις. Επέστρεφε σπίτι και περνούσε τις επόμενες τέσσερις ώρες παρέα με αυτό.
Το Overwatch ήταν άλλο ένα πεδίο στο οποίο ανταγωνιζόταν την αδελφή της. Η Μαρί επέλεγε επιθετικούς χαρακτήρες. Η Ναόμι αμυντικούς “healers, αυτούς που στήριζαν τους συμπαίκτες τους με ιατρική βοήθεια και ασπίδες που απορροφούσαν τις σφαίρες”.
Και τότε πώς ανέπτυξε το επιθετικό παιχνίδι που είναι σήμα κατατεθέν της; To σερβίς των 193 χιλιομέτρων, την ώρα;
Για να μιλήσω με όρους του gaming, το τένις είναι μια αποστολή που πρέπει να ολοκληρώσω. Επικεντρώνομαι σε αυτήν την αποστολή ό,τι και αν συμβαίνει.
Η τρέλα της με το Overwatch είναι τέτοια που είχε παρακολουθήσει -τον Ιούλιο- τον τελικό του σχετικού πρωταθλήματος στα esports, στο Βarclays Center του Μπρούκλιν.
Μετά πήγε σε συναυλία του Drake. Για να καταλάβεις το πάθος που ‘χει για τα video games, ετέθη θέμα από την ομάδα της για το αν θα έπρεπε να πάρει σε Grand Slam το PS4 ή όχι. Έχει ενδιαφέρον να ξέρεις και ότι θεωρεί τον εαυτό της καλύτερη παίκτρια στο Overwatch, από ό,τι στο τένις.
Η ιδέα να παίξουν τα κορίτσια τένις ανήκει στον Λέοναρντ, ο οποίος εμπνεύστηκε από τις αδελφές Ουίλιαμς, όταν της είδε να διαγωνίζονται στο French Open του ’99. Είχε διαβάσει πως ο πατέρας τους, Ρίτσαρντ δεν είχε ιδέα από τένις και παρ’ όλα αυτά έγινε προπονητής τους και σκέφτηκε ‘γιατί όχι κι εγώ;”. Δεν είχε παρά να ακολουθήσει το παράδειγμα, όπως παραδέχθηκε πέρυσι στο GQ.
“Δεν θυμάμαι να λάτρευα τις προπονήσεις που μας έκανε -χτυπούσαμε χίλιες μπάλες τη μέρα. Θυμάμαι όμως, να θέλω να νικήσω την αδελφή μου. Κάθε μέρα της έλεγα ‘αύριο θα είναι η μέρα μου’”. Χρειάστηκε 12 χρόνια.
Το 2018 το W Magazine φιλοξένησε άρθρο με τίτλο “Η Μαρί και η Ναόμι Οζάκα μπορούν να γίνουν οι επόμενες Βίνους και Σερίνα Ουίλιαμς”. Ενδεχομένως αυτό να γινόταν αν η Μαρί δεν είχε διαδοχικούς τραυματισμούς.
Από την πρώτη μέρα, η Ναόμι είχε ως όνειρο να παίξει με τη Σερίνα. Προπονητής της είναι ο Σάσα Μπαϊν, Γερμανός σερβικής καταγωγής και επί οκτώ χρόνια hitting partner της Σερίνα. Γενικά, η ζωή της είχε πολύ από Σερίνα, διότι “με είχε εντυπωσιάσει από όταν ήμουν παιδί, τόσο που ήθελα να παίζω σαν κι εκείνη. Να γίνω ‘η επόμενη Σερίνα’.
Πριν δυο χρόνια χρόνια, η Σερίνα Ουίλιαμς είχε χαρακτηρίσει την Οζάκα “πολύ επικίνδυνη”. Mήνες μετά, ευχήθηκε να μασούσε παρά να μιλούσε.
Λίγες ημέρες πριν το US Open η Ναόμι είχε ποστάρει στο Twitter πως “ πείτε μου γιατί η Beyonce έχει συναυλία την ίδια περίοδο με το US Open. Θα κλάψω”.
Έκανε κάτι άλλο: μάζεψε την ομάδα της και συζήτησαν για το αν μπορούσε να το σκάσει. Της είπαν πως αν ξενυχτούσε, τα πόδια της θα ήταν βαριά δυο ημέρες πριν αρχίσει το τουρνουά. Άρχισε να μιλά στα γιαπωνέζικα με την αδελφή της. Το βράδυ βγήκαν μαζί από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου.
Στις συνήθειες που έχει πριν αρχίσουν τα παιχνίδια της, είναι να ακούει στο τέρμα μουσική στα ακουστικά της. Η ένταση είναι τέτοια που απομονώνεται. Δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της. Έχει πει πως έχει προλήψεις. “Αν νικήσω, συνεχίζω και ακούω το ίδιο τραγούδι”. Πέρυσι ήταν ένα του Kentrick Lamar, του καλλιτέχνη που πήρε Pulitzer.
Η Ναόμι έχει και ένα θέμα με τις δηλώσεις που κάνει. Γενικά, είναι ένα χαμογελαστό παιδί που τα λέει ωραία. Αυθόρμητα. Η εξαίρεση ήταν η συνέντευξη Τύπου μετά τον αποκλεισμό της στον τρίτο γύρο του Charleston Open, αφότου είχε πάρει το Indian Wells και είχε νικήσει το είδωλο της. Αυτό ήταν το ποστ της, μετά τη μεγάλη νίκη.
Να σου δείξω πώς εξελίχθηκε ο λόγος μετά την απονομή του τροπαίου στο Indian Wells (20/3 του 2018), πριν συνεχίσω.
“Το όνομα μου είναι…. Whatever” ήταν η αρχή, με τη συνέχεια να περιλαμβάνει τη δική της ομολογία πως “αυτή πρέπει να είναι η χειρότερη ομιλία απονομής”. Στο Charleston Open η κατάσταση ήταν διαφορετική.
Χθες ξύπνησα και ένιωθα πως είμαι στενοχωρημένη. Δεν ξέρω γιατί. Είχα τη δυνατότητα να πάρω δυο ματς, αλλά νιώθω πως αυτό δεν απέδειξε ότι μπορώ να παίξω καλά στο χώμα. Πιστεύω ότι είμαι μια okay παίκτρια που παίζει okay. Πραγματικά νιώθω θλιμμένη.
Η σειρά των τουρνουά στα οποία είχε μόλις μετάσχει ήταν η μεγαλύτερη, σε επίπεδο επαγγελματικού τένις, στην καριέρα της. Το διάστημα που έλειπε από την οικογένεια της, ήταν επίσης το μεγαλύτερο ever. Από ένα σημείο κι έπειτα, τι να σου κάνει το FaceTime. Ήθελε να γυρίσει σπίτι της. Να ‘επαναφορτίσει’ τις μπαταρίες της. “ Να καταλάβω τι έκανα”.
Ο προπονητής της λέει πως είναι ειλικρινής και ‘ανοιχτή’ και αυτό λατρεύουν όλοι σε εκείνη. Υπάρχει και κάτι ακόμα: δεν διστάζει να δημοσιοποιήσει τις αποτυχίες της. Πράγματα στα οποία δεν είναι καλή. Να δείξει πως δεν είναι τέλεια.
Το The New York Times Magazine βρέθηκε σε μια προπόνηση, από αυτές που τη βοηθούν να αυξήσει την ταχύτητα των shots της. Ο Μπαϊν έκανε τη δουλειά του, μαζί με τον γυμναστή της, Αμπντούλ Σιλά.
Δούλευε και τη φυσική της κατάσταση, με drill που είχε ως στόχο να μην επηρεάζεται ο ρυθμός της και τα χτυπήματα της, ενόσω ‘καίγονταν’ τα πόδια και οι πνεύμονες της. Οι προπονητές της προσπαθούσαν να την κάνουν να ‘σπάσει’. Έμειναν στην προσπάθεια. “Έχοντας δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια με τη Σερίνα, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως τα όπλα της Ναόμι ήταν το ίδιο μεγάλα”, είχε εξηγήσει ο Μπαϊν και τώρα αυτό είναι κάτι που βλέπουμε όλοι.
Photos: Associated Press/Twitter/Instagram