X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η μαύρη μπάλα στο snooker της ζωής του Ρόνι Ο' Σάλιβαν

Το σκοτεινό παρελθόν του παίκτη που μας έμαθε τι σημαίνει snooker, δεν τον σταμάτησε από το να κερδίσει τους μεγαλύτερους αγώνες της ζωής του.

Ο Ρόνι Ο' Σάλιβαν κατά τη διάρκεια του Snooker World Championship το 2017 SIMON COOPER/PA VIA AP

Σύμφωνα με τους κανόνες του snooker, το παιχνίδι (frame) τελειώνει όταν όλες οι μπάλες μπουν στις τρύπες. Τελευταία μένει η μαύρη μπάλα. Όταν μπει κι αυτή μέσα σε κάποια από τις τρύπες του τραπεζιού, τότε το παιχνίδι λήγει.

Αυτά όσον αφορά τους κανόνες. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι προγραμματισμένοι να υπακούν σε αυτούς τους κανόνες, έτσι; Από ότι φαίνεται κι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες snooker όλων των εποχών, ο Ρόνι Ο’ Σάλιβαν, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερος φαν των κανονισμών. Γι’ αυτό και η μαύρη μπάλα στο snooker της ζωής του είχε βρει από νωρίς την τρύπα της. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν ήταν φάουλ.

Ακόμη κι αν δεν ξέρεις του βασικούς κανόνες του snooker, σίγουρα έχεις ακούσει ή έχεις δει (αν ήσουν φαν του Eurosport) κάποιο ματς του Ρόνι Ο’ Σάλιβαν. O 44χρονος σήμερα επαγγελματίας παίκτης snooker για μια ολόκληρη δεκαετία (και παραπάνω) ήταν ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το άθλημα στο mainstream κοινό. Σε ένα κοινό που μπορεί να μην ήξερε ούτε τα βασικά του μπιλιάρδου.

Προσωπικά, θυμάμαι μια εποχή εκεί γύρω στα μέσα των ‘00s που πηγαίναμε στα μπιλιαρδάδικα προσπαθώντας να μιμηθούμε με τη στέκα, κάποια από τις κινήσεις αυτού του μάγου των τραπεζιών, του Ρόνι Ο’ Σάλιβαν. Ήταν τέτοια η επιρροή του που εκείνα τα χρόνια, ακόμα και τα βιντεοπαιχνίδια με snooker για διάφορες κονσόλες ή υπολογιστές, γίνονταν ανάρπαστα.

Ο Βρετανός παίκτης μπορεί να απολάμβανε τη δόξα και τα χρήματα που κέρδισε στα τουρνουά, όλα τους όμως είχαν ένα υψηλό τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει από μικρή κιόλας ηλικία. Στα 17 του, τη χρονιά που κατάφερε να γίνει επαγγελματίας, είδε τον πατέρα του να μπαίνει στη φυλακή ως ένοχος για το φόνο ενός οδηγού, κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού έξω από ένα νυχτερινό κέντρο.

Παρά το γεγονός πως ο πατέρας του παραδέχθηκε την ενοχή του, ο Ρόνι έμεινε πιστός σε αυτός και πήρε έξτρα δύναμη, προκειμένου να φτάσει στην κορυφή. “Ο πατέρας μου έλεγε πως κάθε φορά που με έβλεπε στην τηλεόραση ήταν σαν να τον επισκέπτομαι. Έτσι, για μένα έγινε το πιο σημαντικό πράγμα της ζωής μου να παίρνω μέρος σε αγώνες, προκειμένου να με βλέπει”, είχε πει ο ίδιος.

Απ’ ότι φάνηκε αυτό το περιστατικό ώθησε την καριέρα του, με τον Ο’ Σάλιβαν να παίρνει μέρος μέχρι σήμερα σε περισσότερα από 280 επαγγελματικά τουρνουά, κερδίζοντας πάνω από 50 τίτλους. Πέντε φορές έχει στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ τα χρήματα που έχει κερδίσει από το snooker ξεπερνούν τα 11.000.000 λίρες.

Παρά τη δημοφιλία του και το – πολλές φορές – ατσαλάκωτο λουκ του, δεν θα έλεγε κανείς πως είναι και από τα καλύτερα παιδιά των σπορ. Είναι νάρκισσος, εγωιστής και αλαζόνας, κάτι που δεν διστάζει να το φανερώσει ακόμα και σε αγώνες που μεταδίδονται στην τηλεόραση. Όπως για παράδειγμα, όταν αποφάσισε να παίξει ένα ολόκληρο παιχνίδι χρησιμοποιώντας μόνο το αριστερό χέρι (ενώ είναι δεξιόχειρας), κάνοντας επίδειξη των ικανοτήτων του. Ή όταν το 2006 σε έναν αγώνα με τον Stephen Hendry και βλέποντας πως το παιχνίδι δεν πηγαίνει έτσι όπως το θέλει, το έληξε μόνος του, δίνοντας το χέρι του στον αντίπαλό του και αποχώρησε από την αίθουσα. Τα παραπάνω φυσικά γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθεί υψηλά πρόστιμα, χωρίς βέβαια να τον νοιάζει και ιδιαίτερα.

Επίσης, σύμφωνα με διάφορα βρετανικά μέσα υπάρχει λόγος που εξηγεί την ιδιαίτερη συμπεριφορά του Ο’ Σάλιβαν κι αυτός είναι η διπολική διαταραχή από την οποία πάσχει. Έχει περάσει φάσεις κατάθλιψης, ενώ για μεγάλο μέρος της καριέρας του αντιμετώπισε πρόβλημα με ναρκωτικές ουσίες, κάτι που του στέρησε ακόμα και τον τίτλο του Irish Masters το 1998, όταν βρέθηκε θετικός σε τεστ.

Οι μαύρες μπάλες στο snooker της ζωής του ήταν πολλές, αλλά της έβαλε όλες στις τρύπες και συνέχισε απτόητος, φτάνοντας μέχρι και το σημείο να πάρει ειδικό έπαινο από τον ίδιο τον Κάρολο της Αγγλίας το 2015 για την προσφορά του στο snooker. Σήμερα, αν και συνεχίζει να παίρνει μέρος σε κάποια τουρνουά, του αρέσει να περνάει αρκετές ώρες της ημέρας του γράφοντας βιβλία, έχοντας ήδη εκδώσει τρία (ένα μυθιστόρημα και δύο αυτοβιογραφίες). Παράλληλα απολαμβάνει ποιοτικό χρόνο με την κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη σύντροφό του, Λάιλα Ρουάς, η οποία είναι ηθοποιός. Να σημειωθεί ότι ο Σάλιβαν έχει και πέντε παιδιά από δύο προηγούμενες συντρόφους του.

Όσα κι αν έχει πετύχει μέχρι σήμερα, πάντως, κανείς δεν θα ξεχάσει ποτέ τη μυθική του εμφάνιση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1997 απέναντι στον Μικ Πράις. Τότε ο 21χρονος Ρόνι Ο’ Σάλιβαν κατάφερε να βάλει ΟΛΕΣ τις μπάλες φτάνοντας στο 147άρι (την καλύτερη επίδοση στο snooker) σε μόλις πέντε λεπτά και 20 δεύτερα. Στον ταχύτερο χρόνο που είχε σημειωθεί ποτέ.

Αν δεν το έχεις δει, καλύτερα να πατήσεις το play και να τον απολαύσεις.