X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η επιλογή του Στέφενς

Προφανώς και ο Ολυμπιακός δεν είναι Μπαρτσελόνα, ο ΠΑΟΚ δεν είναι Ρεάλ, ο Στέφενς δεν είναι Μουρίνιο και ο Μίτσελ δεν είναι Γουαρδιόλα. Αλλά το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 4-0 έχει ομοιότητες με το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ 5-0. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για αυτές.

Για να μιλήσουμε για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ θα δούμε πρώτα ένα άλλο ματς.

Το άλλο ντέρμπι

Έγινε πριν από μερικά χρόνια, εκτός Ελλάδας. Και τότε είχαν αναμετρηθεί δύο ομάδες κορυφής. Η μία είχε σαφή κυριαρχία εντός συνόρων, με εμφανή διαφορά απ’τις υπόλοιπες ομάδες, ενώ η άλλη είχε βάλει ως στόχο να της πάρει τα πρωτεία. Στην προσπάθεια αυτή, η διεκδικήτρια ομάδα είχε φέρει το καλοκαίρι έναν νέο προπονητή εγνωσμένης αξίας, με σαφή αποστολή να κλείσει την ψαλίδα, με το βελτιωμένο ρόστερ που θα του προσέφεραν.

Ο προπονητής αυτός έκανε ένα καλό ξεκίνημα, με λίγα στραβοπατήματα εντός συνόρων και καλή ευρωπαϊκή παρουσία, αλλά όλοι περίμεναν το crash test με τον εγχώριο, μεγάλο αντίπαλο. Στην πρώτο του ντέρμπι κλήθηκε να δώσει σοβαρές εξετάσεις στην έδρα του αντιπάλου και επέλεξε να παίξει το ματς στα ίσια.

Κατέβασε την ομάδα του ως ισάξια, να παίξει στα ίσια μέτρα τον αντίπαλο, με ενδεκάδα και τακτική που είχαν τη λογική του “κοιτάξτε τους στα μάτια”. Η επιλογή αποδείχθηκε καταστροφική και η ομάδα του γνώρισε μια βαριά συντριβή. Από την αρχή φάνηκε πως δεν ήταν σε θέση να υπηρετήσει ένα τέτοιο πλάνο, αφού ελάχιστα πράγματα λειτούργησαν καλά και βρέθηκε εύκολα πίσω στο σκορ. Ο κόουτς επέμεινε και μετά το ημίχρονο να δει την ομάδα του να παίζει στα ίσια ως ισάξια, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα και ο αντίπαλος έκανε μεγαλύτερο πάρτι στην επανάληψη, ολοκληρώνοντας έναν αγώνα-τραγωδία.

Το ματς είναι το πρώτο ντέρμπι του Μουρίνιο στον πάγκο της Ρεάλ. Έγινε πριν τρία χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου του 2010 στο Καμπ Νου, όπου η Μπαρτσελόνα έκανε πλάκα στη Ρεάλ και τη συνέτριψε με 5-0, τιμωρώντας σκληρά την επιλογή του Ζοζέ να την παίξει ως ισάξιος.

Ομοιότητες

Προφανώς και ο Ολυμπιακός δεν είναι Μπαρτσελόνα, ο ΠΑΟΚ δεν είναι Ρεάλ, ο Στέφενς δεν είναι Μουρίνιο και ο Μίτσελ δεν είναι Γουαρδιόλα. Παρόλα αυτά, νομίζω πως βλέπετε τις ομοιότητες. Μια ομάδα που κυριαρχεί, μια άλλη που θέλει να κλείσει την ψαλίδα και να διεκδικήσει τα πρωτεία. Ένας κόουτς που έχει αναλάβει την αποστολή και που παίρνει την επιλογή να παίξει στα ίσια στο πρώτο μεγάλο crash-test. Καταστροφικό αποτέλεσμα, με βαρύ σκορ, κακή εικόνα στο χορτάρι, συζητήσεις που βάζουν στο στόχαστρο τον κόουτς και τις επιλογές του.

Όπως είχε γίνει και σ’εκείνο το 5-0 του Καμπ Νου, το χορτάρι του Φαληρού και το τελικό 4-0 έδειξαν πράγματα. Πως οι δυνατότητες των ομάδων απέχουν κατά πολύ. Πως ο διεκδικητής δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμος για να παίξει στα ίσια τον κυρίαρχο. Πως το έμψυχο δυναμικό δεν μπορεί να υπηρετήσει ένα τέτοιο σχέδιο, πως η επιλογή του Στέφενς να παίξει το ματς στα ίσια, αλλά (κυρίως) να συνεχίσει στην ίδια λογική στην επανάληψη διέσυραν τον ΠΑΟΚ με τρόπο που είναι δεδομένο πως δεν θα ξεχαστεί εύκολα και θα συζητιέται για καιρό.

Δεν κάνω τον παραλληλισμό με εκείνο το clasico για να βγάλω Μουρίνιο τον Στέφενς. Απλώς είδα πως οι συνθήκες, οι επιλογές και το τελικό αποτέλεσμα μοιάζουν τόσο πολύ που θεώρησα πως είναι σωστό να δούμε δίπλα-δίπλα τις ιστορίες.

Επιλογή

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει πως το αρχικό πλάνο και η διαχείριση κατά τη διάρκεια του ντέρμπι ήταν καταστροφικές. Όμως, όπως και τότε ο Μουρίνιο, ο Στέφενς απλώς επέλεξε μετά από μερικούς μήνες δουλειάς να δει τι βαθμό μπορεί να πάρει το ρόστερ και η πρόοδος της δουλειάς που έχει γίνει. Οι απαντήσεις ήταν πολύ αρνητικές, η επιλογή έφερε διασυρμό, αλλά προφανώς και ο Στέφενς δεν τρελάθηκε ξαφνικά και πήγε να συντριβεί χωρίς να τον νοιάζει.

Τον νοιάζει, αλλά αντί να επιλέξει τρόπους που θα τον κρατούσαν ασφαλή στο Φάληρο, επέλεξε να δώσει στην ομάδα του ένα πάρα πολύ δύσκολο τεστ. Πέρσι ο Δώνης πήγε στο Φάληρο για να μείνει ζωντανός, ο Στέφενς πήγε για να δει που βρίσκεται το πρότζεκτ. Δεν κακίζω τον (όποιο) Δώνη, δεν βγάζω λάδι τον Ολλανδό: προσπαθώ να εξηγήσω την προσέγγιση του τελευταίο, έστω κι αν έφερε διασυρμό.

Απαντήσεις

Ο ΠΑΟΚ συνετρίβη όπως και τότε η Ρεάλ, ο Στέφενς βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής κριτικής, όπως και τότε ο Μουρίνιο. Όμως και οι δύο ομάδες πήραν απαντήσεις. Είδαν κατάματα, έστω και με τον πιο σκληρό τρόπο, το πολύ απλό: θέλει δουλειά πολλή. Θέλει ισχυρότερο ρόστερ, θέλει ακόμα περισσότερο χρόνο δουλειάς, βελτίωσης στην απόδοση του συνόλου.

Είναι σίγουρο πως, ακόμα και μ’αυτό το ρόστερ, άλλος κόουτς θα μπορούσε να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα παρουσίαζε έναν καλύτερο ΠΑΟΚ στο Φάληρο. Δεν ξέρουμε αν θα έφευγε με αποτέλεσμα ή αν απλώς θα έχανε με καλύτερη εμφάνιση, όμως μπορούμε να εικάσουμε πως θα παρουσιαζόταν πιο ανταγωνιστικός.

Σημασία

Το ερώτημα είναι τι είναι πιο σημαντικό για τον ΠΑΟΚ; Ένας κόουτς που θα σχεδίαζε και θα έπαιζε καλύτερα το ντέρμπι ή ένας προπονητής που είναι κατάλληλος για να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα και να συνεχίσει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί; Στα μάτια μου το σημαντικό είναι το δεύτερο, αλλά δεν έχω καμία σιγουριά αν το βλέπουν έτσι και στη Θεσσαλονίκη. Στο φινάλε, η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία όσον αφορά την υπομονή, ούτε ο Στέφενς έχει το όνομα του Μουρίνιο, ώστε η θέση του να μην εξαρτάται από τέτοια αποτελέσματα.

Οπότε, το ερώτημα μετατρέπεται: είναι ο Στέφενς κατάλληλος για τη δουλειά που του έχει ανατεθεί; Έχει κάνει βήματα προόδου η ομάδα του, αποδίδει καλύτερα, ενσωματώνει ολοένα και περισσότερο τη φιλοσοφία του, παίρνει αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζει και θέλει να παίξει; Με αυτά ως βάση θα έκρινα τον Στέφενς, όχι με το αποτέλεσμα του Φαλήρου.

ΠΑΟΚ

Το είπαμε και πριν, ο Στέφενς το προσέγγισε ως ματς που θα δώσει απαντήσεις κι αυτές δόθηκαν με τον πιο σκληρό τρόπο. Αφορούν την ποιότητα και την πληρότητα του ρόστερ, τον χρόνο που χρειάζεται ακόμα για να είναι σε θέση ο ΠΑΟΚ να κατέβει στο Φάληρο και να παίξει στα ίσια. Αυτά δεν αλλάζουν, και δεν εξαρτώνται και πολύ από το ποιος κάθεται στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Αν κάποιος πιστεύει πως με το ίδιο ρόστερ ένας άλλος προπονητής θα είχε φέρει σίγουρα τον Δικέφαλο πιο κοντά στον Ολυμπιακό, να σηκώσει το χέρι του.

Εγώ δεν το πιστεύω, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν βλέπω λάθη απ’τον Ολλανδό ή πως είναι ο μοναδικός προπονητής στον κόσμο που μπορεί να ανεβάσει τον Δικέφαλο. Σημασία έχει τι πιστεύουν στον ΠΑΟΚ. Πήραν τον Στέφενς για να εκτελέσει ένα σχέδιο. Αν βλέπουν δουλειά και πρόοδο, αν τον πιστεύουν, ας εστιάσουν στις απαντήσεις που έδωσε η συντριβή κι ας κοιτάξουν κυρίως εκεί για τη βελτίωση. Αν όχι, ας τα ρίξουν όλα στον Στέφενς και ας ψάξουν για τον επόμενο.

Στην Ρεάλ πάντως, τον πίστευαν τον Ζοζέ και έκαναν το πρώτο.

24MEDIA NETWORK