ΣΤΗΛΕΣ

Η Αμάντα Στέιβλι είναι το αφεντικό της Premier League

Θα μπορούσε να ζει στο Παλάτι, ως μέλος της βασιλικής οικογένειας. Δεν ήθελε 'δεύτερο ρόλο' στη ζωή της. Η γόνος γαιοκτήμονα του Γιορκσάιρ, Αμάντα Στέιβλι είναι η 'βασίλισσα του βρετανικού ποδοσφαίρου'. Την εμπιστεύονται όλοι οι Σεϊχηδες για τις αγορές ομάδων της Premier League. Η Νιουκάστλ δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αυτή είναι η ιστορία της.

Η Αμάντα Στέιβλι είναι το αφεντικό της Premier League
Η Αμάντα Στέιβλι στα γραφεία της τράπεζας Barclays, Λονδίνο, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008 AP Photo/Tom Hevezi

Εδώ και καιρό ακούς πως κάποιος θέλει να κάνει δική του τη Νιουκάστλ. Δεν άκουγες το ποιος μπορεί να είναι αυτός. Είχες μάθει και για τα λεφτά (402.000.000 ευρώ), όχι όμως, και το όνομα του επιχειρηματία που σε χαλεπούς καιρούς (βλ. κορονοϊός) εξακολουθεί να θέλει να επενδύσει. Ώσπου αποκαλύφθηκε -από τη Wall Street Journal– πως ο Μάικ Άσλι -ιδιοκτήτης του συλλόγου- πήρε την έγκριση να λάβει το ποσό των 172.200.000 ευρώ από την PCP Capital Partners (προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδύσεις και άλλες οικονομικές συναλλαγές -συνήθως πολλών εκατομμυρίων). Αυτό σήμαινε πως είναι κοντά η αλλαγή ιδιοκτησίας. Έχε υπ’ όψιν σου πως ο Άσλι είχε δώσει 154 εκατομμύρια για να πάρει την ομάδα, το 2007.

Η PCP Capital Partners είναι η εταιρία που ανέλαβε την πώληση της Μάντσεστερ Σίτι, το 2009. Η ίδια είχε καταθέσει το 2017 πρόταση κοινοπραξίας (344.400.000 ευρώ) για την εξαγορά της Νιουκάστλ. Ένας όρος που ανέφερε πως σε περίπτωση υποβιβασμού, θα υπήρχε αποζημίωση, ‘χάλασε’ τη δουλειά. Βάσει των τωρινών δεδομένων, έχει ολοκληρωθεί το νομικό μέρος της διαδικασίας και η αλλαγή χεριών είναι κοντά. Ολοκληρώθηκε σήμερα.

Στα επίσημα έγγραφα αναφέρεται το όνομα ‘Αμάντα Στέιβλι‘, ως εκπροσώπου της ομάδας επιχειρηματιών από τη Σαουδική Αραβία που θέλει να αποκτήσει την Νιουκάστλ (Saudi Public Investment Fund, με επικεφαλής τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν). Η Στέιβλι είναι το αφεντικό στην PCP Capital Partners. Αυτή που ‘έφτιαξε’ την εταιρία.

Ήλθε η ώρα να σου μιλήσω για τη γυναίκα που ‘χει χαρακτηριστεί ‘η Premier League των dealmakers’, η καλύτερη fixer, η οποία σταμάτησε την εξαγορά της Barclays Bank από την κυβέρνηση το 2008 (με τη βοήθεια των φίλων της από τη Μέση Ανατολή). Αυτή που από σήμερα έχει το 10% της Νιουκάστλ και ως σύστημα το ‘η κατάλληλη στιγμή για να είσαι τολμηρός στις επενδύσεις είναι όταν πο αγορές είναι ασταθείς‘.

Η Αμάντα Λουίζ Στέιβλι γεννήθηκε στο Γιορκσάιρ, στις 11/4 του 1973. Να πούμε ένα ‘χρόνια πολλά’ και να προχωρήσουμε στο παρασύνθημα. Η μητέρα της, Λιν δούλευε περιστασιακά ως μοντέλο και ήταν πρωταθλήτρια στους αγώνες ιππασίας με εμπόδια. Ο πατέρας της, Ρόμπερτ είχε γη στην περιοχή -από πάππου προς πάππου, από το 1516 και εντεύθεν. Σε κάποια από τα στρέμματα που του ανήκαν, ‘έφτιαξε’ το 1969, το θεματικό πάρκο Lightwater Valley -την έδρα του μεγαλύτερου roller coaster της Ευρώπης. Σε προκαλώ να κάνεις τη virtual διαδρομή -αν σου βαστάει.

Η, ας μου επιτραπεί, Αμάντα εργαζόταν ως παιδί στο πάρκο, ως σερβιτόρα. Τα παιδικά της χρόνια, τα πέρασε κυρίως με τους γονείς της μητέρας της. Ο παππούς της, Ραλφ είχε κάνει περιουσία ως ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων στοιχηματισμού. Κάποια στιγμή αγόρασε το μέρος όπου γίνονταν αγώνες σκύλων, στο Ντόνκαστερ, ενώ αύξησε τα έσοδα του μέσω επενδύσεων σε γη και μετοχές. Κράτα πως η Αμάντα δεν πείνασε ποτέ.

Σχολείο πήγε στο Queen Margaret’s, οικοτροφείο για κορίτσια ηλικίας 7 με 18 χρόνων ‘όπου διδάσκεται η χριστιανική θρησκεία’. Οι μαθήτριες έχουν πρόσβαση σε σπορ όπως η κολύμβηση, το τένις, το σκουός, το γκολφ, την ιππασία, το λακρός, το χόκεϊ, το μπάντμιντον, την υπερπήδηση εμποδίων με άλογο και το σκι. Γίνονται μαθήματα μπαλέτου, tap, χιπ χοπ και σύγχρονου χορού, ενώ το 45% των κοριτσιών μαθαίνουν τουλάχιστον από ένα μουσικό όργανο. Στις αποφοίτους ανήκουν ανώτατοι δικαστές, συγγραφείς, μουσικοί, πολιτικοί και η Δούκισσα του Κεντ, Κάθριν -ο σύζυγος της είναι πρώτος εξάδελφος της Βασίλισσας Ελισάβετ. Από εδώ κρατάς πως στο σχολείο απέκτησε πολλές χρήσιμες επαφές.

Τότε είχε ως όνειρο να γίνει Ολυμπιονίκης στην υπερπήδηση εμποδίων ιππασίας. Ή ως σπρίντερ. ‘Έτρεχε τα 100 μέτρα σε 12.6”, όταν ήταν 14. Υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό -σε ελίτ επίπεδο-, έπειτα από ρήξη στον αχίλλειο.

Στα 16 έφυγε για να γίνει μέλος ενός crammer, που στα ελληνικά είναι προπαρασκευαστικό σχολείο -γνωστό ως ‘εργοστάσιο εξετάσεων, όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται να υλοποιούν το στόχο εισόδου σε σχολεία και πανεπιστήμια’. Υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα που έχουν ως στόχο συγκεκριμένα σχολεία. Διαλέγεις και παίρνεις. Η Αμάντα διάλεξε το St. Catharine’s College του Cambridge και τις σύγχρονες γλώσσες. Ενόσω σπούδαζε, ‘έβγαζε’ τα δικά της χρήματα, δουλεύοντας ως μοντέλο. Πτυχίο δεν πήρε ποτέ. Εγκατέλειψε, γιατί δεν άντεχε την πίεση που ένιωθε -στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ήταν τέτοια που είχε διακομισθεί και σε νοσοκομείο. Το ‘τελειωτικό χτύπημα’ ήταν ο θάνατος του παππού της, Ραλφ.

“Είχα φτάσει στα όρια μου. Ήμουν πάντα υποδειγματική μαθήτρια, ώσπου με κατέβαλε η πίεση”.

Όταν συνήλθε αποφάσισε να μην ολοκληρώσει τις σπουδές της στις γλώσσες και να ασχοληθεί με μια δουλειά, στην οποία θα γινόταν το αφεντικό του εαυτού της. Όπως έγραψε η Telegraph, το 2008, όταν της έδωσε τον τίτλο ‘Βασίλισσα του βρετανικού ποδοσφαίρου‘. ‘είχε κληρονομήσει από τον πατέρα της και τον παππού της το γονίδιο της επιχειρηματία και έπεισε τράπεζα να της εγκρίνει δάνειο 206.000 ευρώ, για να ‘στήσει’ ένα εστιατόριο μεταξύ του Cambridge και του Newmarket’. Δεν θέλω να στέκεσαι σε λεπτομέρειες. Συνεχίζουμε. Το Stocks, όπως ονόμασε το χώρο σύντομα έγινε επιτυχία. Εκείνη βοηθούσε στο σέρβις και την κουζίνα, όποτε χρειαζόταν.

Το μαγαζί της είχε γίνει το στέκι της ομάδας ιππασίας της περιοχής -που ήταν μεταξύ των καλύτερων του έθνους. Στην παρέα ήταν και ένας εκ των ιθυνόντων στους στάβλους Godolphin, που ανήκουν στον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μαχτούμ. Ναι, τον απόλυτο άρχοντα του Ντουμπάι. Αυτή ήταν η πόρτα που άνοιξε και βρέθηκε μεταξύ των πιο πλούσιων κατοίκων του πλανήτη.

Για τα επόμενα 13 χρόνια ήταν σε στενή επαφή με τους φίλους της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι αυξάνονταν διαρκώς. Είχε ‘βγάλει’ και διαρκείας στους αγώνες ιππασίας όπου πήγαιναν οι φίλοι αυτοί. Κάποια στιγμή, αγόρασε το Q.ton Conference Centre, στο Science Park του Cambridge. To Science Park του Cambridge είναι ο χώρος που δημιουργήθηκε πριν 48 χρόνια, για να αλλάξει τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί υπάρχουν 150 στρέμματα με κτίρια υψηλής τεχνολογίας και εργαστηριών. Εκεί έχουν την έδρα τους περισσότερες από 130 εταιρίες. Εκεί εργάζονται περισσότερα από 7000 άτομα σε τομείς που αφορούν από τις καλύτερες start-ups έως επιχειρήσεις από εκείνες που ηγούνται του πλανήτη, τεχνολογικώς.

Δεν σου είπα πόσα έδωσε η Αμάντα για το συνεδριακό κέντρο: 10.000.000 λίρες (11.473.000 ευρώ).

Όταν ήταν 28 χρόνων (2001), επισκέφτηκε το πάρκο ο Πρίγκιπας Άντριου. Τον ξενάγησε η Αμάντα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Πρίγκιπας γοητεύτηκε τόσο που την κάλεσε την επομένη, σε δείπνο. Η Αμάντα είχε σχέση τότε -με έναν οικονομολόγο. Παρ’ όλα αυτά, δέχθηκε να φάει με τον Πρίγκιπα. Σύντομα έγινε ‘μόνιμη’ στο Μπάκιγχαμ Πάλας -γνώρισε και πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Για χάρη της σχέσης, έκανε και μαθήματα γκολφ, σπορ που λάτρευε ο Άντριου, ο οποίος έγινε δάσκαλος της Αμάντα. Οι πληροφορίες ήθελαν τον Πρίγκιπα να της κάνει πρόταση γάμου, το 2003. Δέχθηκε. Γάμος όμως, δεν έγινε ποτέ, γιατί έκρινε πως δεν μπορούσε να διαχειριστεί την προσοχή των media. Δες τι είπε φίλος της, στην Telegraph.

“Αυτοί που τη γνωρίζουν καλύτερα, λένε πως δεν ήταν έτοιμη να παίξει δεύτερο ρόλο, δίπλα σε έναν σύζυγο -μέλος της βασιλικής οικογένειας ή όχι. Προτιμά να έχει εκείνη τον έλεγχο, να είναι αυτή το αφεντικό. Για αυτό και αμφισβητούσε το αν θα παντρευτεί ποτέ”.

Μετά το τέλος αυτής της σχέσης, αντιμετώπισε ένα θέμα και στη δουλειά. Είχε ποσοστό σε ΙΤ εταιρία (EuroTelecom) που μπήκε σε διαχείριση του κράτους για καταχρήσεις. Ο έλεγχος που έγινε στην Αμάντα έδειξε πως ήταν αθώα της όποιας κατηγορίας. Η απάντηση της ήταν να συνεχίσει τις επενδύσεις, σε start-ups και βιοτεχνικές εταιρίες, ιδρύοντας την PCP Capital Partners. Την ίδια ώρα, έκανε πιο στενές τις σχέσεις που είχε με δισεκατομμυριούχους της Μέσης Ανατολής. Η αποφασιστικότητα της ήταν τέτοια που μετακόμισε στο Ντουμπάι, ως υπεύθυνη του γραφείου που απέκτησε εκεί η εταιρία της. Όταν ο Σεΐχης Μοχάμεντ αποφάσισε πως θέλει να διεκδικήσει την αγορά της Λίβερπουλ, της ανέθεσε τη δουλειά. Είχε να της πει ένα πράγμα: κάνε τη δουλειά.

“Η Αμάντα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αράβων, γιατί έλεγε πάντα τα πράγματα όπως ήταν και είχε ξεκάθαρο το στόχο, κάτι που εκείνοι εκτιμούν. Δεν κερδίζεις εύκολα την εμπιστοσύνη τους. Άπαξ όμως, και τα καταφέρεις, την έχεις για πάντα”.

Ο συνεργάτης της, Κόλιν ΜακΓκάριγκλ είχε πει ότι “η Αμάντα διαθέτει ένα από τα πιο απίστευτα χαμόγελα και προσωπικότητα από αυτές που ελκύουν. Έχει ενέργεια και σε κοιτά μέσα στα μάτια. Είναι έντιμη και διαθέτει πολλούς τρόπους να πείθει πως μπορείς να την εμπιστευτείς”. Ενόσω δούλευε για τα της Λίβερπουλ (η δουλειά τελικά, δεν έγινε), ανέλαβε την πώληση Μάντσεστερ Σίτι από τον Τακσίν Σιναβάτρα -πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης- στον Σεΐχη Μανσούρ. Ο τελευταίος έγινε τότε γνωστός ως ‘το μέλος βασιλικής οικογένειας με περιουσία 55 φορές μεγαλύτερη του Ρόμαν Αμπράμοβιτς’. Στην εξέλιξη της φάσης έγινε και αντικείμενο έρευνας της UEFA που πρόσφατα κατέληξε στο ότι ναι, έγιναν παρατυπίες για να τιμηθεί το Financial Fair Play. Και ήλθε η τιμωρία -με κάποια σχετική καθυστέρηση, αλλά υγεία να υπάρχει. Στο θέμα μας, η Αμάντα ήταν τότε 35 και ήταν επικεφαλής της ομάδας της εταιρίας PCP Capital Partners, όπου ανατέθηκε η πώληση. Δηλαδή, δούλευε για τον Σιναβάτρα. Προφανώς όμως, οι σχέσεις της με τους ηγέτες των Εμιράτων έπαιξαν το ρόλο τους. Μεταξύ πάρα πολλών άλλων, ο Σεΐχης Μανσούρ είναι και πρόεδρος της ομοσπονδίας ιππασίας της περιοχής.

Από το 2011 η Αμάντα είναι παντρεμένη με τον Μεχράντ Γκοντούσι, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Ιράν. Όταν γνωρίστηκαν, ο -εξόχως όμορφος- Μεχράντ δούλευε στην εταιρία της. Έχει σπίτι στο Ντουμπάι και στην πιο ακριβή περιοχή του Λονδίνου. Έχει και ένα παιδί 6 χρόνων. Επαναλαμβάνει, όποτε μπορεί πως ‘η ουσία της ζωής μου δεν είναι τα λεφτά. Όσα και αν βγάζω, από 8 έως 200 εκατομμύρια, αυτό που θέλω είναι όταν πέφτω το βράδυ στο κρεβάτι, να αισθάνομαι πως έχω κάνει καλή δουλειά’. Αν σκεφτείς πως ο Άσλι ζητούσε 460.000.000 για τη Νιουκάστλ και τελικά, πήρε 340, η Αμάντα θα κοιμηθεί μια χαρά και σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ