Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Euroleague έρχονται τώρα
Οι 'επτά της Αθήνας' πέτυχαν το στόχο τους, εκείνοι που απουσίαζαν εξέφρασαν το παράπονό τους, ο Τζόρντι Μπερτομέου παρέμεινε στη θέση του, αλλά οι αποφάσεις και κεντρικές επιλογές με τη συμμετοχή, πλέον, και των ομάδων είναι μπροστά μας
Το τι ακριβώς ζήτησαν οι επτά ομάδες της Euroleague από τον Τζόρντι Μπερτομέου μετά τη συνάντησή τους πριν από σχεδόν δυο εβδομάδες στην Αθήνα, το είχαμε αναλύσει πάνω στους κεντρικούς άξονες των συζητήσεων που έγιναν επί ελληνικού εδάφους, αλλά και το πνεύμα της επιστολής που πήρε μια ημέρα μετά στα χέρια του ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης.
Ο στόχος, θα έλεγε κανείς ότι επιτεύχθηκε, καθώς οι '7' πέτυχαν αυτό που ζήτησαν: να παίρνουν μέρος στις όποιες αποφάσεις της Euroleague. Ο Μπερτομέου, προφανώς και παραμένει στη θέση του (δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσής του), αλλά για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα ασκεί προσωπική πολιτική, ενημερώνοντας εκ των υστέρων τους μετόχους. Οι ομάδες απαίτησαν όχι μόνο ενημέρωση αλλά και συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Γι' αυτό και εκπρόσωποί τους αναμένεται να συμμετέχουν από ‘δω και πέρα σε επιτροπές που θα δημιουργηθούν και είτε θα ελέγχουν είτε θα συναποφασίζουν με τον πρόεδρο και CEO για το οικονομικό μοντέλο. Όπως επίσης το αγωνιστικό μοντέλο της διοργάνωσης.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των μετόχων έκανε λόγο για την ενότητα και τη συνολική υποστήριξη των μετόχων στο πρότζεκτ της Ευρωλίγκας, όπως το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, βέβαια, μια συμμετοχή των ομάδων στις όποιες αποφάσεις και ενέργειες εφεξής ακυρώνει και τα όποια άλλοθι "δεν ξέραμε, λειτουργεί από μόνος του ο Τζόρντι" που ενδεχομένως να είχαν δόσεις μεγάλης αλήθειας, αλλά παύουν, πλέον, να ισχύουν.
Οι ομάδες-μέτοχοι γίνονται συνυπεύθυνοι, που έτσι κι αλλιώς ήταν, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά δεν θα ακούν ανακοινώσεις, αλλά θα συμμετέχουν οι ίδιες στη διαμόρφωση της πολιτικής. Κι εκεί, από τη στιγμή που δεν θα αποφασίζει ένας, ίσως να υπάρχουν άλλου είδους επιπλοκές. Το σίγουρο είναι ότι οι "7" που επιχειρηματολόγησαν και στη Βαρκελώνη, κυρίως από την πλευρά της Μακάμπι, η οποία άλλωστε είχε πάρει την πρωτοβουλία για την σύσκεψη της Αθήνας.
Η συνάντηση των '7' έγινε αντικείμενο αρκετά έντονης κριτικής από την πλευρά του Χοσέαν Κερεχέτα. Ο πρόεδρος της Μπασκόνια που έχει και τις στενότερες σχέσεις με τον Μπερτομέου, επέκρινε την κίνηση που έγινε εν αγνοία των υπόλοιπων ομάδων. Μαζί του συμφώνησε και η Φενέρμπαχτσε, η οποία επίσης απουσίαζε από τη συνάντηση των επτά (οι άλλες δυο ήταν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ).
Οι Ισραηλινοί (όπως και η ΤΣΣΚΑ αλλά και η Μιλάνο) υπεραμύνθηκαν των κινήσεων τους, με το μπλοκ των 7 (που συγκροτούν ακόμη Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ζαλγκίρις και Εφές) να παραμένει αρραγές. Οι τάσεις, πάντως, στα ενδότερα των έσω της Euroleague, έχουν ήδη διαμορφωθεί και έχει ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί η όλη ιστορία στο άμεσο μέλλον.
Η IMG, η κλειστή λίγκα και η FIBA
Υπάρχουν λεπτά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους μετόχους της Ευρωλίγκας πλέον. Θυμίζουμε ότι από το 2015 έχει υπογραφεί δεκαετής συμφωνία με την IMG, η οποία διανέμει ετησίως 36 εκατομμύρια ευρώ. Η συμμετοχή των ομάδων στη λήψη αποφάσεων και συμφωνιών, έχει σίγουρα σχέση με τη ροή αυτών των χρημάτων, αλλά και την ανανέωση της συνεργασίας των δυο πλευρών, η οποία προβλέπεται από την αρχική σύμβαση πριν από έξι χρόνια.
Οι σχέσεις με την FIBA είναι κι αυτές στο τραπέζι. Μετά την "εμπλοκή", ύστερα από την απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας για αγώνες προκριματικής φάσης των εθνικών ομάδων εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου, οι δυο πλευρές μοιάζουν να βαδίζουν σε τελείως διαφορετικούς δρόμους.
Κάποιοι υποστήριξαν ότι η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων σημαίνει αυτόματα και μια κίνηση προς αποκατάσταση των σχέσεων με την FIBA. Δεν είναι τόσο εύκολο. Σίγουρα υπάρχουν φωνές και στην Ευρωλίγκα, αλλά και στη διεθνή ομοσπονδία για εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης, για να υπάρξει κατανόηση. Ωστόσο, απαιτούνται αμοιβαίες παραχωρήσεις.
Και στο βάθος, βέβαια, σκιαγραφείται η κλειστή λίγκα των 20 ή 24 ομάδων, για την οποία έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Δεν είναι της ... μόδας να μιλάμε για τέτοιου είδους λίγκες, μετά το φιάσκο της ESL, από την άλλη όμως αν δούμε και το νέο σύστημα του Τσάμπιονς Λιγκ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η φιλοσοφία "περισσότερες ισχυρές ομάδες, πιο πολλά παιχνίδια", που διαπνέει την Ευρωλίγκα, εφαρμόζεται παντού.
Η κλειστή λίγκα είναι ένα σχέδιο το οποίο ο Μπερτομέου δεν υποστήριξε ποτέ δημόσια, από τα κατά καιρούς συμφραζόμενα του, ωστόσο, αλλά και τις πληροφορίες που απορρέουν από τη Βαρκελώνη συγκλίνουν πάντα σε αυτή την ιδέα. Μην ξεχνάμε ότι οι 11 με τα εγγυημένα συμβόλαια έγιναν πλέον 13, η Άλμπα Βερολίνου έχει wild card δυο ετών, άρα οι ανοιχτές θέσεις για την επόμενη διοργάνωση είναι μόλις δυο. Μία για τον πρωταθλητή της ABA League και άλλη μία για τον αντίστοιχο της VTB.
Η ιδέα μιας Ευρωλίγκας 20 ομάδων από τη σεζόν 2024-25, άρα ενός πρωταθλήματος 38 αγωνιστικών (εκτός των πλέι-οφ) κυκλοφορεί ευρέως στη Βαρκελώνη και έχει εκπονηθεί μέσα από την Ευρωλίγκα. Σε αυτό το σχέδιο, όπως έχουμε επισημάνει, κάποια από τα κλαμπ δεν δείχνουν διατεθειμένα να εγκαταλείψουν τα εθνικά τους πρωταθλήματα, ή να δημιουργήσουν δεύτερες ομάδες (και να συμμετέχουν μόνο στα πλέι-οφ ή στην διεκδίκηση των τίτλων).
Η... συμμετοχική δημοκρατία της Ευρωλίγκας, όπως καταλαβαίνετε έχει πολλά να λύσει. Και ενδεχομένως οι διαφορετικές απόψεις σε κεντρικές επιλογές να είναι και αξεπέραστες, αν και από τη διαφορετικότητα, όπως λένε, προκύπτει η σύνθεση.!