Αστέρια που αγωνίστηκαν στις ΗΠΑ

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ άρχισε να διαδίδεται, κυρίως διότι μπορούσε να αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία για ορισμένους πρώην αστέρες του αγγλικού ποδοσφαίρου, που είχαν ξεμείνει από χρήματα. Ο Φιλ Γούσμαν της Γουέστ Χαμ έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι (για λογαριασμό της Ατλάντα) και παρότι τον ακολούθησαν παίκτες όπως ο Βικ Κρόου (επιθετικός της Αστον Βίλα) και ο Ντένις Βάιολετ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), οι θεατές δεν ξεπερνούσαν τους 4.000 στα γήπεδα.

Αστέρια που αγωνίστηκαν στις ΗΠΑ

Ο Γούσμαν κατάφερε να γίνει επίτροπος της NASL και να εφαρμόσει τις ιδέες του. Στόχος του ήταν να φέρει στη χώρα ποδοσφαιριστές γνωστούς σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό έγινε πιο εύκολο τη δεκαετία του ‘70, όπου και η δημοσιότητα του αθλήματος ήταν μεγαλύτερη και περισσότεροι ποδοσφαιριστές γνώριζαν παγκόσμια διάκριση. Οι Cosmos της Νέας Υόρκης συμφώνησαν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Τζορτζ Μπεστ, ο παίκτης παρουσιάστηκε, ωστόσο δεν ήρθε ποτέ, αφού τελευταία στιγμή χάλασε η συμφωνία.

Ο Μπεστ, παρ’ όλα αυτά πέρασε τον Ατλαντικό λίγο αργότερα, όπως και ο Εουσέμπιο, ο οποίος κατέληξε στη Βοστόνη. Το μεγάλο κόλπο, όμως, έγινε με τον Πελέ. Ο Βραζιλιάνος επέστρεψε στην ενεργό δράση για 3,5 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής της εποχής. Η Warner Communications, η οποία στήριζε οικονομικά την ομάδα της Νέας Υόρκης, χρηματοδότησε και για άλλες μεγάλες μεταγραφές, βλέποντας ότι η φήμη του Πελέ γέμιζε τα γήπεδα ακόμα και με 50.000 κόσμο.

Από το 1976 και έπειτα, στις ΗΠΑ βρέθηκαν παίκτες όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Μπόμπι Μουρ, Γκόρντον Μπανκς, Τζεφ Χαρστ, Γκερτ Μίλερ, ωστόσο στην προσπάθεια των άλλων ομάδων να φτάσουν στα οικονομικά επίπεδα τη Νέα Υόρκη, κατέρρευσαν. Το 1985 τα περισσότερα αστέρια του ποδοσφαίρου που είχαν συγκεντρωθεί στο NASL είτε αποχώρησαν από την ενεργό δράση, είτε έφυγαν, αφού τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια δεν ήταν δυνατό να τηρηθούν.

Το πρωτάθλημα σταμάτησε και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια, ώστε οι Αμερικανοί να ξαναβρεθούν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η μέθοδος προσέλκυσης θεατών δεν άλλαξε και στα πρώτα χρόνια της MLS, την εμφάνισή τους έκαναν παίκτες όπως ο 38χρονος Ούγκο Σάντσες για το Ντάλας, ο 34χρονος Κάρλος Βαλντεράμα για την Τάμπα Μπέι, ο Μάρκο Ετσεβερί και ο Μορένο για την Ουάσινγκτον, ο Χόρχε Κάμπος για το Λος Αντζελες, ο Μο Τζόνστον για το Κάνσας και ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι για τη Νέα Υόρκη.

Αυτή τη φορά, όμως, οι κανονισμοί ήταν αυστηροί και αποφεύχθηκαν τα οικονομικά ανοίγματα δίχως αντίκρισμα. Με αργά, αλλά σταδιακά ανοδικά βήματα, οι Ευρωπαίοι οι και Λατίνοι ποδοσφαιριστές έφερναν όλο και περισσότερους θεατές στο γήπεδο και τα αναπτυξιακά προγράμματα της χώρας είχαν ολοένα και περισσότερα παιδιά στις τάξεις τους. Η πετυχημένη συμμετοχή των ΗΠΑ στα τελευταία Μουντιάλ είχε αντίκτυπο και τη στιγμή που οι φιλοδοξίες ανέβηκαν, οι Galaxy προχώρησαν σε μία κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, την απόκτηση του Ντέιβιντ Μπέκαμ έναντι 208 εκατομμυρίων ευρώ.

Ξεχωρίζουν…

Πελέ
Ο άνθρωπος που έφερε την αναγέννηση στο ποδόσφαιρο των ΗΠΑ έκανε 79 εμφανίσεις με τους Cosmos της Νέας Υόρκης σε τρεις περιόδους και κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή το 1997. Αποτέλεσε πόλος έλξης για χιλιάδες κόσμο και άλλους μεγάλους ποδοσφαιριστές και εν τέλει σημείωσε 57 γκολ, έστω κι αν είχε πατήσει για τα καλά τα τριάντα του.

Μπόμπι Μουρ

Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ το 1966, αποκτήθηκε από τους Thunder του Σαν Αντόνιο το 1976 και σκόραρε μόλις ένα γκολ σε 24 παιχνίδια. Εν συνεχεία, μετακόμισε στους Sounders, όπου έπαιξε επτά φορές μέχρι να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο το 1978.

σερ Τζεφ Χαρστ

Ο σκόρερ τριών γκολ στον περίφημο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 έγινε μέλος των Sounders το 1976, για τους οποίους σημείωσε οκτώ τέρματα σε 23 αγώνες, οδηγώντας την ομάδα του στα πλέι οφ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το πρώτο παιχνίδι του Τζορτζ Μπεστ στις ΗΠΑ για τους Earthquakes, οι ιθύνοντες του συλλόγου σκέφτηκαν να τοσυνδυάσουν με θέαμα. Ετσι, τη μπάλα στη σέντρα για το εναρκτήριο λάκτισμα θα την έφερνε ένας… ακροβάτης. Ο άνθρωπος που επιλέχθηκε θα κατέβαινε με ένα σκοινί από ύψος 50 μέτρων, πάνω από τις εξέδρες και θα έφτανε μέχρι το κέντρο του γηπέδου. Παρ’ όλα αυτά, οι υπολογισμοί δεν ήταν σωστοί και τα πόδια του χτύπησαν στα κεφάλια ανθρώπων στις μπροστινές σειρές, ο ίδιος έπεσε κάτω και έσπασε το δεξί του πόδι! Φαντασμαγορικό…

Τζορτζ Μπεστ
Αν και δεν έπαιξε δίπλα στον Πελέ, αφού η συμφωνία με τους Cosmos χάλασε την τελευταία στιγμή, το 1976 βρέθηκε στους Los Angeles Aztecs. Εκεί, σε 24 παιχνίδια σημείωσε 15 γκολ, επέστρεψε για λίγο στην Αγγλία για λογαριασμό της Φούλαμ, ωστόσο γύρισε στο Λος Αντζελες όπου σε 37 παιχνίδια σημείωσε 14 γκολ. Ακολούθως βρέθηκε στους Fort Loterdale Strikes (7 γκολ σε 33 ματς) και στους San Jose Earthquakes (21 γκολ σε 56 ματς).

Φραντς Μπεκενμπάουερ
Το 1977 ο «Κάιζερ» βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και έγινε συμπαίκτης του Πελέ. Οι δυο τους οδήγησαν την ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου και ο ίδιος κατέκτησε τον τίτλο του Πολυτιμότερου Παίκτη. Ο Γερμανός συνέχισε για ακόμα τρία χρόνια, κατακτώντας άλλα δύο πρωταθλήματα και αποχώρησε μετά από 105 παιχνίδια και 19 γκολ.

Γιόχαν Κρόιφ
Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» βρέθηκε στα 32 του από την Μπαρτσελόνα στους Los Angeles Aztecs, όπου στο ντεμπούτο του σκόραρε δύο φορές, ενώ στο τέλος του 1979 ανακηρύχθηκε Πολυτιμότερος Παίκτης της χρονιάς. Μετακόμισε στους Wasington Diplοmats και αποχώρησε στην αρχή του 1981, ύστερα από 53 παιχνίδια και 25 γκολ.

Μο Τζόνστον
Ο πρώην επιθετικός των Ρέιντζερς και Σέλτικ βρέθηκε στους Kansas City Wizards το 1996 και αγωνίστηκε σε 149 παιχνίδια, σημειώνοντας 31 γκολ, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και καταλήγοντας στο κέντρο στο τέλος της καριέρας του.

Χρίστο Στόιτσκοφ
Το 2000, ο Καλύτερος Ευρωπαίος Παίκτης του 1994, Χρίστο Στόιτσκοφ, βρέθηκε στους Chicago Fire σε ηλικία 34 ετών, όπου σε 51 ματς σκόραρε 17 φορές. Μετά από δύο σεζόν, μεταγράφηκε στην Ουάσινγκτον, όπου σε 21 παιχνίδια πέτυχε 5 γκολ και εν συνεχεία κρέμασε τα παπούτσια του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK