Αρτούρ, ο νέος Τσάβι της Μπαρτσελόνα
Αποκτήθηκε με την ταμπέλα του αντί-Ινιέστα. Όλοι όμως μιλάνε για τον νέο Τσάβι. Και οι αριθμοί του Αρτούρ Μέλο επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς, δικαιώνοντας την Μπαρτσελόνα και τον Βαλβέρδε για την επιμονή τους.
Το καλοκαίρι του 2018 η Μπαρτσελόνα πλήρωσε 30 εκατ. ευρώ στην Γκρέμιο, για να πάρει την συγκατάθεση της στην μεταγραφή του Ενρίκε Ράμος ντε Ολιβέιρα Μέλο ή απλά Αρτούρ. Οι “μπλαουγκράνα” ήταν ξεκάθαρο πως χρειάζονταν ενίσχυση στον άξονα της μεσαίας γραμμής, από τη στιγμή που ο Παουλίνιο επέστρεψε στην Guangzhou Evergrande, ο Ντένις Σουάρεθ πήγε δανεικός στην Άρσεναλ και ο Αντρές Ινιέστα έφυγε ελεύθερος για την γιαπωνέζικη Vissel Kobe μαζί με τον Σέρτζι Σαμπέρ.
Έτσι οι Καταλανοί αποφάσισαν να διαθέσουν 18 εκατ. ευρώ για τον Αρτούρο Βιντάλ και άλλα 30 εκατ. ευρώ για τον Αρτούρ. Για τα χρήματα που ξόδεψαν προκειμένου να φέρουν στο “Camp Nou” τον Χιλιανό μέσο της Μπάγερν Μονάχου ίσως να έχουν πλέον αμφιβολίες. Αντίθετα, ο 22χρονος Βραζιλιάνος από τη Γκρέμιο είναι πολύ κοντά στο να φορέσει την κάπα που θα γράφει “νέος Τσάβι”. Έστω κι αν το παρατσούκλι που τον συντροφεύει εδώ και χρόνια είναι το “The Director” – ο σκηνοθέτης.
Από το Futsal στην Γκοϊάς
Ο Αρτούρ γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1996 στην Γκοϊάνα της Βραζιλίας, οι γονείς του Αΐλτον και Λουσία είχαν δημιουργήσει μια οικογένεια που ζούσε με βάση τις επιταγές της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και ανήκε στην μεσαία τάξη. Ο πατέρας του Αρτούρ είχε επιλέξει την πόλη Γκοϊάνα για την εγκατάσταση της οικογένειας του, καθώς εκεί υπήρχε το μικρότερο ποσοστό φτωχογειτονιών στην χώρα.
“Η γειτονιά μου ήταν πολύ ήσυχη, γι’ αυτό παίζαμε ποδόσφαιρο στους δρόμους με τα αδέρφια και τους φίλους μου, με μερικούς από τους οποίους κάνουμε ακόμη παρέα. Θυμάμαι πως έπαιζα ξυπόλητος και κάμποσες φορές χτυπούσα τα γόνατα και το μεγάλο μου δάχτυλο. Το ποδόσφαιρο ήταν πάντα ότι αγαπούσα περισσότερο”, είχε τονίσει ο Αρτούρ, αποκαλύπτοντας πως οι γονείς του δεν είχαν πάρει με καλό μάτι την απόφαση του ίδιου και του αδερφού του να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο.
Οι Αΐλτον και Λουσία Μέλο επέμεναν πως τα αδέρφια έπρεπε να λάβουν και την κατάλληλη μόρφωση, αφού στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Όταν ο Αρτούρ έφτασε στην ηλικία των 5 ετών, ο πατέρας του τον έγραψε σε μια Ακαδημία Futsal, την Nilton Maravilha, μαζί με τον κατά τρία χρόνια μεγαλύτερο αδερφό του, Πάουλο. Ο Αρτούρ έπαιζε με τους 96άρηδες, ο Πάουλο με τους 93άρηδες.
Με τα χρόνια, ο Πάουλο έχασε το ενδιαφέρον του για το σπορ, ο Αρτούρ συνέχισε και ήταν η τριβή του στο Futsal που τον βοήθησε να αναπτύξει τα προτερήματα του ως ποδοσφαιριστής: την υποδοχή και την προστασία της μπάλας, την μεταβίβαση και την φαντασία του. Έτσι δεν άργησε να δοκιμάσει την τύχη του σε μια Ακαδημία κανονικού ποδοσφαίρου. Πέρασε τα δοκιμαστικά και έγινε μέλος των τμημάτων υποδομής της Γκοϊάς, της καλύτερης ομάδας στην πόλη της Γκοϊάνα.
“Ο πατέρας μου ήταν αυτός που με ενθάρρυνε τελικά να υπογράψω, γιατί τότε για εμένα όλα ήταν ένα παιχνίδι”, εξομολογήθηκε λίγα χρόνια αργότερα ο Αρτούρ. Ήταν ο καλύτερος παίκτης στο ηλικιακό του γκρουπ, έτσι σύντομα οι προπονητές του τον χρησιμοποιούσαν στις μεγαλύτερες ομάδες της Ακαδημίας. Η στήριξη της οικογένειας, των φίλων και συγγενών του ήταν καταλυτικός παράγοντας στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του Αρτούρ.
Ένα σπασμένο χέρι του άνοιξε πόρτες
Η πείνα του στην κατάκτηση τίτλων από πολύ νεαρή ηλικία, τον οδήγησε σε μια παράξενη κατάσταση: ο Αρτούρ δεχόταν προσκλήσεις από συλλόγους Futsal που εξασφάλιζαν τις υπηρεσίες του σε τουρνουά. Ζητώντας του να μην αποκαλύψει τίποτα σε κανέναν.
“Του έκαναν κρυφά προτάσεις και δεν ήθελαν να μάθει τίποτα η Γκοϊάς. Ο Αρτούρ ήταν 12 ετών και δεν καταλάβαινε ότι παρανομούσε”, είχε δηλώσει ο πατέρας του. Γρήγορα όλο αυτό τελείωσε, καθώς ο Αρτούρ είχε γίνει απαραίτητος και αρχηγός στην ομάδα παίδων, έτσι δεν μπορούσε να ρισκάρει πλέον. Σε ένα τουρνουά αγωνίστηκε με σπασμένο το αριστερό του χέρι, θάμπωσε τον ποδοσφαιρικό κόσμο με τις επιδόσεις του και γρήγορα άρχισε να δέχεται προτάσεις από μεγαλύτερους συλλόγους για δοκιμαστικά. Ήταν ήδη ο καλύτερος παίκτης της ηλικίας του στην πόλη της Γκοϊάνα.
Το 2010, σε ηλικία 14 ετών, ο Αρτούρ αποφάσισε πως ήταν η ώρα να φύγει από την πόλη. Και η Γκρέμιο ήταν ο σύλλογος που του πρόσφερε αυτή την ευκαιρία. Με χρηματιστηριακή στα 300 εκατ. ευρώ, η Γκρέμιο ήταν η τρίτη πιο ακριβή ομάδα σε όλη τη Νότια Αμερική, με υποδομές που υπόσχονταν να εκμεταλλευτούν ένα ατόφιο ταλέντο όπως αυτό του Αρτούρ. Έτσι και έγινε, όταν ο παίκτης ανέβηκε στην πρώτη ομάδα το 2015, υπό τις οδηγίες του Ρενάτο Γκαούτσο. Ο Βραζιλιάνος χαφ γρήγορα έγινε βασικός στα πλάνα του προπονητή του και η εκπληκτική ικανότητα του στην πάσα φανερώθηκε για τα καλά στο ντεμπούτο του στο Copa Libertadores απέναντι στην Γκουαρανί το 2017, το οποίο ο Αρτούρ ολοκλήρωσε με 100% ευστοχία σε 40 μεταβιβάσεις!
Ο Αρτούρ είχε μπει στα ραντάρ της Μπαρτσελόνα για τα καλά, καθώς ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Γκρέμιο στην κατάκτηση του Copa Libertadores, για πρώτη φορά από το 1995. Στον τελικό είχε ολοκληρώσει την προσπάθεια του με ποσοστό επιτυχίας 94,8% στις πάσες! Προηγουμένως είχε οδηγήσει τους “immortal tricolor” στην κατάκτηση του Copa de Brasil και στη συνέχεια σε αυτή του Sudamericana.
Το χρήμα “μίλησε”, η Γκρέμιο ηρέμησε
Η μετακίνηση του παίκτη από τη Βραζιλία στην Ευρώπη δεν έγινε εύκολα πάντως. Όταν κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του Αρτούρ με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, στην Γκρέμιο επικράτησε έντονος εκνευρισμός. Ο Αντρέ Κάρι και ο Ρομπέρτο Ασίς (αδερφός του Ροναλντίνιο) είχαν αναλάβει το “ψηστήρι” για λογαριασμό των “μπλαουγκράνα” με τις ευλογίες του μπαμπά Αΐλτον. Αλλά αυτό προφανώς δεν άρεσε στους ανθρώπους της Γκρέμιο, που έκαναν καταγγελία στην FIFA κατηγορώντας την Μπαρτσελόνα για χειραγώγηση.
“Αυτός ο νεαρός παίκτης, ο Αρτούρ, είναι δικός μας. Για όλη αυτή την κατάσταση που ενορχηστρώθηκε, ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη. Ενημερώθηκα ότι η Μπαρτσελόνα έστειλε τους σκάουτερς της από την Ευρώπη για να πάνε σε δείπνο τον Αρτούρ και την οικογένεια του. Η Γκρέμιο δεν μπορεί να απαγορεύσει κάτι τέτοιο στον παίκτη, αλλά η Μπαρτσελόνα μας δημιουργεί πρόβλημα προσπαθώντας να επηρεάσει το παιδί”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Νέστορ Χέιν, νομικός σύμβουλος του βραζιλιάνικου συλλόγου.
Τελικά μίλησε η λογική και το χρώμα του χρήματος: η Γκρέμιο πήρε 30 εκατ. ευρώ, μαζί και ρήτρες που μπορεί να της αποφέρουν άλλα 9 εκατ. ευρώ. Ο Αρτούρ υπέγραψε εξαετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Καταλανούς και η δική του ρήτρα αποδέσμευσης ορίστηκε στα 400 εκατ. ευρώ! Και πάλι στην Μπαρτσελόνα είχαν τους λόγους τους…
Από αντί-Ινιέστα, ο νέος Τσάβι
Στην πρώτη του χρονιά με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, ο Αρτούρ απέδειξε πως δεν είναι από τους Νοτιοαμερικάνους που θέλουν χρόνο προσαρμογής κάνοντας το άλμα στην Ευρώπη. Και μάλιστα παίζει σα να βρίσκεται χρόνια στους “μπλαουγκράνα”. Μετράει ήδη 32 συμμετοχές (1879′) για όλες τις διοργανώσεις και μπορεί να μην γεμίζει το μάτι, αλλά είναι καταπληκτικός στο γήπεδο. Μόλις 22 ετών ο Βραζιλιάνος, αλλά αγωνίζεται με την ψυχραιμία και τη σιγουριά ενός βετεράνου.
Μπορεί να αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης του Αντρές Ινιέστα, ωστόσο άπαντες βλέπουν στο πρόσωπο του τον νέο Τσάβι. Και όχι άδικα. Τα 171 εκατοστά του σε συνδυασμό με τα 73 κιλά του, δεν τον βοηθούν στις δυναμικές διεκδικήσεις της μπάλας. Όταν όμως αυτή είναι στα πόδια του, είναι σαν λεφτά στην τράπεζα.
Ο Αρτούρ πασάρει όλη τη σεζόν με 94% ακρίβεια, σε 81 μεταβιβάσεις που επιχειρεί ανά ματς! Έχει 0.6 πάσες-κλειδιά και 3.1 ακριβείς μεγάλες πάσες, ενώ μετρά μόλις 0.4 λάθος κοντρόλ ανά 90 λεπτά. O Ερνέστο Βαλβέρδε είναι εξαιρετικά προσεκτικός στον τρόπο που χειρίζεται τον παίκτη, καθώς ουσιαστικά ήρθε από φουλ σεζόν με την Γκρέμιο και συνεχίζει με την Μπαρτσελόνα χωρίς ανάσα.
Στην αναμέτρηση με την Λιόν, όπου οι “μπλαουγκράνα” διέσυραν με σκορ 5-1 τη γαλλική ομάδα, ο Αρτούρ ήταν ο παίκτης που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του: αγωνίστηκε για 73 λεπτά, επιχείρησε 72 πάσες και ολοκλήρωσε τις 71! Ποσοστό επιτυχίας; Μόλις… 98,6%. Εκπληκτικός.
Το καλοκαίρι που γεννήθηκε ο 22χρονος Βραζιλιάνος, η Μπαρτσελόνα είχε υπογράψει τους Λοράν Μπλαν, Φερνάντο Κόουτο, Ζιοβάνι, Λουίς Ενρίκε, Χρίστο Στόιτσκοφ, Βίτορ Μπαΐα και Ρονάλντο. Ίσως τελικά να ήταν μοιραίο που οι δρόμοι του με τους “μπλαουγκράνα” συναντήθηκαν.
Οι υποχρεώσεις του με την Μπαρτσελόνα πολλές, η σύντροφος του Κέιλα Γκαρσία σκέτος πειρασμός, όμως ο Αρτούρ βρίσκει χρόνο για να συνεχίσει τις σπουδές του online, κρατώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους γονείς του όταν ακόμη ήταν μικρό παιδί: ότι το ποδόσφαιρο δεν θα σταθεί εμπόδιο στην μόρφωση του. Το μόνο που μένει να δούμε είναι τα πλάνα που ετοιμάζει για το μέλλον “ο σκηνοθέτης”.
Photo credits: AP Photo/Miguel Morenatti – Arthur Melo fan page