ΣΤΗΛΕΣ

Άρλινγκ Χολάντ: 19 πράγματα για τον καλύτερο 19χρονο της Ευρώπης

Ο Άρλινγκ Χολάντ είναι ο καλύτερος νέος παίκτης του 2019 και οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί οργανισμοί της Ευρώπης ασχολούνται μαζί του. Τι δίνει ο καθένας και τι θέλει ο 19χρονος.

Άρλινγκ Χολάντ: 19 πράγματα για τον καλύτερο 19χρονο της Ευρώπης
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ πανηγυρίζει γκολ με τη Ζάλτσμπουργκ AP Photo/Kerstin Joensson

Στα 15 έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο. Στα 16 έβαλε το πρώτο γκολ, σε ανδρικό επίπεδο. Στα 17 έκανε το πρώτο hat trick. Προφανώς και δεν περίμενες εμάς να σου πούμε πως ο Erling Braut Håland (Άρλινγκ Μπράουτ Χολάντ κατά το Google translate, Xόλαντ κατά τη νορβηγική Wikipedia) είναι ξεχωριστή περίπτωση ποδοσφαιριστή. Θα μας επιτρέψεις ωστόσο, να σου πούμε ότι είναι ο καλύτερος νέος παίκτης του σπορ του για το έτος 2019. Όπως αναλύουμε τη σκέψη αυτήν, θα χρειαστεί να ‘πάρουμε’ μια παρακαμπτήριο, για να ασχοληθούμε λίγο με τον πατέρα του, Άλφ Ίνγκε. Ο 19χρονος βλέπεις, έχει δηλώσει πως θέλει να γίνει καλύτερος παίκτης από τον μπαμπά του. Αυτό φαίνεται ‘ευκολάκι’ -υγεία να ‘χει. Πριν προχωρήσουμε στο παρασύνθημα, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις και ότι πέραν του να βάζει γκολ, έχει έφεση και στη ραπ.

✔ Ο γεννημένος στο Στάβανγκερ της Νορβηγίας, Άλφ Ίνγκε (47 χρόνων σήμερα) έγινε οικονομικός μετανάστης στα 21, όταν έφυγε για την Αγγλία, ώστε να παίξει στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Το 1997 πήγε στη Λιντς, όπου γεννήθηκε ο Άρλινγκ στις 21/7 του 2000, λίγο πριν μετακομίσει η οικογένεια στο Μάντσεστερ για να παίξει η ‘κολόνα’ του σπιτιού στη Σίτι. Εκεί έμεινε μια σεζόν.

✔ Το καλοκαίρι του 2001 υπεβλήθη σε επέμβαση για να ‘διορθώσει’ το πρόβλημα που είχε στο αριστερό γόνατο. Δοκίμασε, αλλά δεν κατάφερε να ζήσει τη μεγάλη επιστροφή, αποσύρθηκε το 2003 και το 2011 έκανε ένα guest star στην Ρόζελαντ. Παρεμπιπτόντως, έγινε και 34 φορές διεθνής.

✔ Ο αστικός μύθος θέλει τον Αλφ Ίνγκε Χολάντ να ‘καταστράφηκε’ από τάκλιν του Ρόι Κιν, σε παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 2001. Δηλαδή, κατόπιν αυτού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα γήπεδα. Οι δυο τους είχαν τα θέματα τους από το 1997, με τον Κιν να γράφει στο βιβλίο της ζωής του πως εσκεμμένα χτύπησε τον Νορβηγό. Αυτός λίγο μετά ολοκλήρωσε την καριέρα του μεν, αλλά για πρόβλημα στο άλλο γόνατο από εκείνο που είχε χτυπήσει ο Ιρλανδός.

1. Ο Αλφ Ίνγκε είχε αρχίσει τη διαδρομή του από την ακαδημία της Bryne, το 1990. Εκεί έκανε την εκκίνηση και ο Άρλινγκ, το 2015, αφού πέρασε από το γκολφ, το στίβο και το χάντμπολ. Στα 6 ανακοίνωσε στους γονείς του πως θα αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο. Τους είπε πως είχε ως στόχο να γίνει ο καλύτερος παίκτης του πλανήτη και ότι θα έκανε ό,τι χρειαζόταν για αυτό. Το εννοούσε -αφού δουλεύει σαν τρελός, έκτοτε. Βοήθησε βέβαια, και το ανταγωνιστικό πνεύμα που έχει.

2. To Μπριν είναι μια μικρή πόλη στα νοτιοδυτικά της Νορβηγίας. Δεν έχεις δηλαδή, να κάνεις πολλά πράγματα. Δεν υπάρχουν πολλά να σου αποσπάσουν την προσοχή. Κατά συνέπεια, όλη η μέρα του ήταν το ποδόσφαιρο. Στην πρώτη του σεζόν (2015-16) στα γήπεδα, με την δεύτερη ομάδα της Bryne FK2 σκόραρε 18 γκολ, σε 14 ματς. Αυτό ήταν το ‘διαβατήριο’ του για να πάει στην πρώτη ομάδα, με την οποία έκανε ‘σεφτέ’ στα 15, στις 12/5 του 2016.

3.Μπορούσες να δεις πως έχει τεράστιο ταλέντο” είχε πει στην iNews ο Παλ Φιέλντε, συμπαίκτης του στην Bryne, “υπήρχαν πολλές προσδοκίες από εκείνον, εξαιτίας του πατέρα του. Πάντα όμως, ήταν ο καλύτερος παίκτης του ηλικιακού γκρουπ με το οποίο αγωνιζόταν. Ακόμα και στα 10 ήταν ο καλύτερος“. Η εξέλιξη από το ‘καλύτερος’ σε ‘μοναδικός’ έγινε όταν μετακινήθηκε στη θέση του επιθετικού. “Είμαι κεντρικός μέσος και στις προπονήσεις τον θυμάμαι να κάνει έξυπνα σπριντ, να μπαίνει στην περιοχή όταν είχε την ευκαιρία και να σκοράρει. Υπολόγιζε πού θα πάει η μπάλα. Ήταν πολύ ώριμος επιθετικός, από τότε“.

4. Από το 2017 άρχισαν οι αφίξεις στην πόλη, για πάρτη του. Η Χόφενχαϊμ και η Κοπεγχάγη ήταν μεταξύ αυτών που τον είχαν εντοπίσει. Τον κάλεσαν για ‘δοκιμαστικό’. Δεν πείστηκαν. Τώρα, μάλλον τραβούν τα μαλλιά τους. Η Μόλντε ήταν πιο… καταδεκτική. Για την ακρίβεια, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν εκείνος που επέμεινε να του δώσουν συμβόλαιο, με τον Άρλινγκ να λέει έκτοτε πως ο Σόλσκιερ ήταν ο προπονητής που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του.

5. Το -τριετές- συμβόλαιο υπεγράφη την 1η του Φλεβάρη του 2017. Σε συνέντευξη που είχε δώσει εκείνη την εποχή, στην Afterposten από το Ντουμπάι όπου έκανε προετοιμασία η νέα του παρέα, είχε πει πως είχε έλθει η ώρα να περάσει στο επόμενο επίπεδο και πως είχε αποφασίσει τι θα κάνει, από την επίσκεψη στο Μόλντε, τον Οκτώβρη του 2016 “και τα στοιχεία που δείχνουν πως αυτή η ομάδα ξέρει να εξελίσσει τους παίκτες. Έχει καλό πρόγραμμα, εξαιρετικούς προπονητές και τον Σόλσκιερ για επικεφαλής. Είμαι παίκτης που λατρεύω να σκοράρω. Θέλω να απολαύσω την παρουσία μου στο γήπεδο“.

6. Είχε αποκαλύψει και ότι όνειρο μου είναι να παίξω στην Premier League με τη Λιντς‘. Τους πρώτους μήνες στη Μόλντε (όπου τελείωσε και το σχολείο) είχε τα θέματα του. Δεν έδειχνε πως μπορούσε να ανταποκριθεί. Μετά άρχισε την εξέλιξη που όμοια της δεν βλέπεις συχνά -οι της Μόλντε το λένε. Τελείωσε με 4 γκολ σε 20 συμμετοχές. Τη δεύτερη σεζόν -πρώτη ολοκληρωμένη- είχε 16 γκολ σε 30 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις.

7. Πήρε το βραβείο της αποκάλυψης της αγωνιστικής περιόδου στην Eliteserien (την ελίτ των επαγγελματικών λιγκών της Νορβηγίας). Είχε ήδη αποκτήσει το “ManChild” για παρατσούκλι, χάριν της φυσικής του ανάπτυξης. Το 2016 είχε ψηλώσει κατά 11 εκατοστά. Το 2017 κατά πέντε. Είχε ξεπεράσει το 1.83. Σήμερα είναι 1.94. Σημείωσε σε παρακαλώ, πως στην Bryne είχαν προσαρμόσει τις προπονήσεις στο ρυθμό της ανάπτυξης του, ώστε να τον προφυλάξουν από τυχόν τραυματισμούς. “Αν για παράδειγμα, η ομάδα είχε πάσες για 15 λεπτά, εκείνος μετείχε για τα πέντε και ξεκουραζόταν έως ότου αρχίσει η επόμενη άσκηση κατά την οποία έκανε το 40%“.

8. Προφανώς και έσπευσαν διάφοροι να τσεκάρουν αυτό το παιδί, από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Από τους πρώτους ήταν οι άνθρωποι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακολούθησαν οι Γιουβέντους και Μπάγερν Μονάχου. Την ‘κούρσα’ την κέρδισε η Σάλτσμπουργκ, όπου υπέγραψε το καλοκαίρι του 2018, αλλά ενσωματώθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2019. Βλέπεις, δεν είχε ως προτεραιότητα τα χρήματα -καθώς θεωρούσε ως δεδομένο πως αυτά θα έλθουν αργά ή γρήγορα. Ήθελε να ανεβαίνει επίπεδο, επίπεδο -χωρίς επικίνδυνα άλματα.

9. Το Μάιο μέτρησε εννέα (9) γκολ με την U20 της χώρας του, εναντίον της Ονδούρας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της κατηγορίας -δεν θα σοκαριστείς αν μάθεις πως πήρε το ‘χρυσό παπούτσι’ της διοργάνωσης. Τον Αύγουστο έκανε το πρώτο hat-trick στην Αυστρία, σε ματς Κυπέλλο με την SC-ESV που τελείωσε 7-1. Έκανε και άλλα δυο (εναντίον της Wolfsberger και της Hartberg). Στο μεσοδιάστημα έγινε διεθνής με την ανδρών. Το σκοράρισμα δεν θα έλεγες ότι ήταν πια πρόβλημα, για εκείνον.

10. Στις 20 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενδιαφέρθηκε να πάρει κοντά της τον 19χρονο, από τη Σάλτσμπουργκ. Ο πατέρας του φερόταν να μην τρελαίνεται στην ιδέα. Όπως εξομολογήθηκε ο Αλφ Ίνγκε στην Bild προτιμούσε να κάνει ο γιος του ένα, ένα μικρά βήματα, πριν καταλήξει σε έναν μεγάλο οργανισμό. Εστίασε στην ανάγκη που υπήρχε να έχει ο κανακάρης του (το δεύτερο από τα τρία παιδιά του -ο μεγάλος λέγεται Άστορ και η μικρότερη Γκαμπριέλ) σταθερές -σε χρόνο και αριθμό- συμμετοχές κάπου, από το να πάει σε ρόστερ όπου καθημερινά θα έδινε μάχη για το χρόνο συμμετοχής. Αυτό έκανε φαβορί τη Λειψία, της ίδιας ιδιοκτησίας με τη Σάλτσμπουργκ και της τεχνογνωσίας σε εξέλιξη παικτών και μεταπώληση. Δεκαεπτά παίκτες είχαν κάνει -ήδη- τη συγκεκριμένη διαδρομή και το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν ο Χολάντ θα γίνει ο 18ος “ενώ έχει σκοράρει 15 γκολ σε 12 αγώνες, στην εθνική λίγκα και 7 γκολ σε τέσσερα ματς του UEFA Champions League”. Έως τα τέλη Νοέμβρη.

11. Σύμφωνα με το Transfermarkt έως σήμερα έχει 16 γκολ και 6 ασίστ στην αυστριακή λίγκα, 8 γκολ, συν 1 ασίστ σε 6 αγώνες στο Champions League και 4 γκολ σε 2 παιχνίδια στο ÖFB-Cup.

12. Μεταξύ άλλων, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που έκανε hat trick στο πρώτο ημίχρονο, της πρώτης του παρουσίας στο Champions League (στις 17/9 με τη Γκενκ, σε ματς που έληξε 6-2). Σε 90′, ήταν ο πρώτος μετά τον Ουέιν Ρούνεϊ (2014) και ο τρίτος νεαρότερος, μετά τους Ραούλ και Ρούνεϊ.

13. Η Bild ενημέρωσε και ότι η ρήτρα πώλησης του είναι στα 30.000.000 ευρώ.Μια μέρα ο Άρλινγκ θα παίξει στην Premier League. Δεν ξέρω όμως, πότε θα είναι ιδανικό το timing. Είμαστε πιο μπροστά από το πρόγραμμα καριέρας που είχαμε κάνει, αλλά εξακολουθούμε να μιλάμε για μια πολύ δύσκολη λίγκα”. Τον πρόσεξες τον πληθυντικό του Αλφ Ίνγκε, έτσι;

14. Ο αθλητικός διευθυντής της Λειψίας, Μάρκους Κρόσε είχε πει ότι “το παιδί είναι πολύ καλός παίκτης. Κάνει εξαιρετικά καλή δουλειά σε εθνική λίγκα και Champions League. Ήδη ψάχνουμε πού θα τον δώσουμε το καλοκαίρι”. Από ό,τι φαίνεται, θα τον δώσουν νωρίτερα. Το θέμα είναι το πού.

15. Πριν περάσουμε στη λίστα των ομάδων που εμφανίζονται ως φαβορί για να τον αποκτήσουν, θα ήταν χρήσιμο να πούμε και ότι σε βραβείο που είχε λάβει, ως MVP αγώνα είχε πει πως ‘η μπάλα είναι η σύντροφος μου και η ερωμένη μου‘. Δηλαδή, είναι πλήρως αφοσιωμένος στη δουλειά του, προς το παρόν. Στο λογαριασμό του στο Instagram θα βρεις κυρίως, φωτογραφίες από τη δουλειά.

16. Για να λέμε αλήθειες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ‘έπαιζε’ ποτέ μόνη, στη διεκδίκηση του Νορβηγού. Είναι όμως, αυτή που διατίθεται να του δώσει 233.000 ευρώ την εβδομάδα, για να τον αποκτήσει στο επικείμενο ‘παράθυρο’ των μεταγραφών. Οι ‘κόκκινοι διάβολοι’ έγιναν ξανά το φαβορί, όταν ο 19χρονος εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, την περασμένη Παρασκευή. Μαζί φυσικά, με τη σχέση που ‘χει με τον Σόλσκιερ.

17. Ατζέντης του είναι ο Μίνο Ραϊόλα και με αυτόν αναθέρμανε τη σχέση της η Γιουβέντους, μήπως και ‘κλέψει’ τον Χολάντ, ο οποίος προσδιορίστηκε ως η προτεραιότητα για τον Μαουρίτσιο Σάρι.

18. Από… κοντά παρακολουθούν (και κινούνται) και οι της Μάντσεστερ Σίτι, που σκέφτονται να δώσουν 58.420.000 ευρώ στη Σάλτσμπουργκ, για να τους δώσει τον Νορβηγό. Θυμίζω πως η ρήτρα είναι στα 30 εκατομμύρια.

19. Οι Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα επίσης, δεν έχουν μείνει αμέτοχες, μηδέ η Ντόρτμουντ, με τη Λειψία να επαναλαμβάνει ότι “ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για τον παίκτη. Θα ήθελε να αλλάξει κλαμπ το καλοκαίρι. Ξέρουμε πως δεν είναι εύκολη η δουλειά μας. Υπάρχουν πολλοί που τον διεκδικούν. Εμείς έχουμε συγκεκριμένα όρια που δυσκολεύουν το έργο μας, αλλά διεκδικούμε τις πιθανότητες μας“.

Πόσες εκ των Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν, Γιουβέντους θα αποκλειστούν στους 16 του Champions League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ