X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Τσιτσιπάς-Φέντερερ: Οι θρίαμβοι του Έλληνα παύουν να είναι σύμπτωση

Η νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά στον ημιτελικό των ATP Finals επί του Ρότζερ Φέντερερ με 2-0 σετ (6-3, 6-4), σηματοδοτεί τον 9ο και πιο σημαντικό τελικό της καριέρας του, στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς για το τένις.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει πόντο κόντρα στον Ράφα Ναδάλ κατά τη διάρκεια αγώνα της φάσης των ομίλων του ATP World Tour 2019 στην 'Ο2 Arena', Λονδίνο, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Η χρονιά του απλού Ανδρών στο τένις τελειώνει αυτήν την Κυριακή, με τον Στέφανο Τσιτσιπά να ζει την πιο έντονη χρονιά της καριέρας του ως τενίστας. Αυτός ο τελικός είναι το πιο μεγάλο παράσημό του στο τουρ της ΑΤΡ, μιας και το συγκεκριμένο τουρνουά, που παίζει η crème de la crème του ανδρικού τένις, είναι το ανώτερο εξαιρουμένων των 4 Major. Το μεγαλύτερο κατόρθωμά του, ωστόσο, όπως το μετέφερε την Παρασκευή, στην αναμέτρηση με τον Ράφα Ναδάλ ένας θεατής, είναι ότι "έχει κάνει ακόμα και μένα να βλέπω τένις". Αυτή η φράση, πριν καν αρχίσει ο (εν τέλει νικηφόρος με 2-0 σετ) ημιτελικός των ATP Finals με τον Ρότζερ Φέντερερ, είναι το κλειδί για τις πύλες του Ανεξήγητου. Ακόμα και τώρα, έπειτα από 4 αναμετρήσεις μεταξύ των δυο τους το 2019, είναι απίθανη η σκέψη ότι στο κορτ μπαίνουν δύο τενίστες για να παίξουν ένα πραγματικά ανταγωνιστικό παιχνίδι. Ακόμα κι αν έχει γίνει, πια, συνήθεια να παίζει ο Τσιτσιπάς με τους καλύτερους στον κόσμο και να αξιώνει το δικό του κομμάτι από την πίτα της δόξας, το οποίο όλο και δυσκολότερα μέχρι και οι Big 3 τού αρνούνται.

Και πώς όχι; Το τελευταίο γκέιμ του 1ου σετ, που ο Τσιτσιπάς κατέκτησε με 6-3, συνοψίζει ό,τι είναι ένας επίδοξος πρωταθλητής. Από τα 45 λεπτά που κράτησε το 1ο σετ, το τελευταίο γκέιμ, δηλαδή το 9ο, διήρκεσε 13. Ο Φέντερερ είχε, στην πορεία του, έναν μπρέικ πόιντ, τον οποίο χαράμισε και ο Τσιτσιπάς είχε 7 σετ πόιντς. Για να φτάσει σε έναν εξ αυτών χρησιμοποίησε όλη τη μαεστρία του, με ένα θεσπέσιο μπάκχαντ στο μπροστινό μέρος του κορτ, το οποίο ήταν το κοραλί κερασάκι στην τούρτα ενός ράλι 23 χτυπημάτων.

Ο Τσιτσιπάς κράτησε την ψυχραιμία του σε 6 μπρέικ πόιντς του Ρότζερ Φέντερερ, δύο εκ των οποίων στο τελευταίο γκέιμ. Όπως συμβαίνει στη συντριπτική πλειονότητα παιχνιδιών ή αγώνων δύο ισοδύναμων αθλητών, το ζητούμενο ήταν η έκθεση των αδυναμιών του άλλου, η οποία θα ερχόταν μέσα από τις αθλητικές δυνατότητες. Ο Τσιτσιπάς εκπόνησε ένα πλάνο κατά το οποίο, επειδή ο Φέντερερ παίζει πάνω στην εξωτερική γραμμή, τα χτυπήματά του έπρεπε να έχουν βάθος, ει δυνατόν να καταλήγουν στα πόδια του Ελβετού. Ο Έλληνας τενίστας δοκίμασε δύο drop shot, το ένα μάλιστα στο 30-30 του 1ου γκέιμ, που έφερε ένα εκπληκτικό slice backhand από το νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, για την πρώτη ευκαιρία σπασίματος του σερβίς.

Ο Φέντερερ, από τη μεριά του, περίμενε να δει πώς θα πάει. Έτσι εξηγείται και η απόφασή του, κερδίζοντας το νόμισμα, να δώσει το σερβίς στον Τσιτσιπά. Ο Ελβετός προσπάθησε να εκμεταλλευθεί ό,τι φαινόταν η αδυναμία του νούμερου 6 της παγκόσμιας κατάταξης, δηλαδή το μπάκχαντ πολύ κοντά στο κορμί του. Ο Τσιτσιπάς δεν αντεπεξήλθε σε αυτό όπως θα ήθελε, αλλά είχε δύο κόλπα στο δικό του σερβίς που τον βοηθούσαν σε καταστάσεις ανάγκης. Το πρώτο σερβίς του, όποτε χρειαζόταν πραγματικά έναν πόντο, ήταν ανοιχτό, δηλαδή έβγαζε τον Φέντερερ εκτός κορτ. Σε αυτήν την επιστροφή, ο Τσιτσιπάς έπαιρνε νωρίς την μπάλα και με το backhand την έστελνε στην αντίθετη πλευρά. Το δεύτερο τρικ ήταν το kick serve στο δεύτερο σερβίς, δηλαδή όταν υποχρεούτο να σερβίρει με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Ο Τσιτσιπάς έστελνε το μπαλάκι στο πισινό μέρος του τετραγώνου και τα ανάποδα φάλτσα υποχρέωναν τον αντίπαλό του, που βάσιζε τον έλεγχο του παιχνιδιού και την κυριαρχία του στην επιθετικότητα, να παίρνει το χτύπημα, ένα μπάκχαντ στις περισσότερες περιπτώσεις, ψηλά. Αυτά τα λανθασμένα χτυπήματα χρεώνονται ως αβίαστα λάθη, αλλά στην πραγματικότητα είναι έργο του σέρβερ, ο οποίος δομούσε το δικό του 'κτίσμα' μέσα στο 'Ο2', συγχύζοντας τον Φέντερερ, στην πραγματικότητα μπερδεύοντάς τον.

Για να γίνει κατανοητή η σημασία που είχε το σερβίς του Τσιτσιπά στο παιχνίδι, το εξής στατιστικό είναι κατανοητό: όταν τελικά ο Έλληνας παρέδωσε το σερβίς του, έπειτα από 3 σωσμένους μπρέικ πόιντς, για το 2-2 του 2ου σετ, είχε ήδη σερβίρει 70 φορές και ο Φέντερερ είχε κερδίσει 28 πόντους. Αυτό το κερδισμένο σύνολο ήταν ακριβώς τα σερβίς του Ελβετού στο παιχνίδι. Η πρώτη φορά που ο Φέντερερ σέρβιρε σαν να ήταν ο Τσιτσιπάς, ήταν το αμέσως επόμενο γκέιμ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Έλληνας τενίστας δεν μπορούσε να ποντάρει στη σύγχυση του 20 φορές νικητή Major, όπως είχε γίνει στο 1ο γκέιμ του 2ου σετ που σέρβιρε, όταν, δηλαδή, έκανε 4 αβίαστα λάθη για να δώσει ένα πολύ εύκολο love break στον Τσιτσιπά. Σε αυτήν την περίπτωση ήταν ο Τσιτσιπάς που πίεσε και κέρδισε να κάνει μπρέικ στο μπρέικ, πετυχαίνοντάς το με ένα διαγώνιο φόρχαντ στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Φέντερερ έχει χάσει, στην πελώρια καριέρα του, αρκετές φορές για να είναι δυνατόν να γίνει λόγος για κάποια μοναδικότητα του Τσιτσιπά. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να μην του επιδαψιλευθεί ο έπαινος ότι για δεύτερη φορά φέτος, κάτι που διαφεύγει του κανόνος με τη σύμπτωση, ο Τσιτσιπάς ανάγκασε τον Φέντερερ από πολύ νωρίς να λειτουργεί σαν να παίζει με τον Ναδάλ, τα χρόνια που η πνευματική διαύγειά του ήταν επιπέδου Μιχαήλ Αγγέλου, και τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Τα δύο smash άουτ στο 2ο γκέιμ του 1ου σετ, που ο Τσιτσιπάς έκανε το μπρέικ, ακόμα και οι παράλογες επιστροφές του Έλληνα τενίστα σε χτυπήματα που έμοιαζαν με winners, έκαναν τον Φέντερερ να εκβιάσει καταστάσεις. Ο Ελβετός χρησιμοποιεί πολλές φορές, σε καταστάσεις που ολοφάνερα το παιχνίδι δεν του βγαίνει, το εκτόπισμά του, κυρίως ανεβαίνοντας στο φιλέ ή βγάζοντας μια κραυγή για να ενεργοποιήσει τον κόσμο (άλλωστε φέτος θα βραβευτεί για... 649η φορά ως ο πιο αγαπητός τενίστας στο τουρ), ωστόσο ο Τσιτσιπάς δεν τον άφηνε. Αν ο Φέντερερ ήθελε να τελειώσει ένα γκέιμ σε 1 λεπτό, κάνοντας τον αντίπαλό του να νιώθει ότι βρισκόταν σε μονοθέσιο που ο Ελβετός θα προσπερνούσε στη στροφή, ο Τσιτσιπάς κέρδιζε έναν πόντο, π.χ. για να μειώσει σε 30-15, και να του ανακόψει τη φόρα.

Το τελευταίο εμπόδιο που έπρεπε να υπερκεράσει ο Τσιτσιπάς ήταν η δική του χαλάρωση. Τα 3 αβίαστα λάθη του στο 10ο και τελευταίο γκέιμ ήταν η ψευδαίσθηση ότι το παιχνίδι είχε ήδη τελειώσει. Ένα φόρχαντ άουτ του Φέντερερ, που έφερε το 30-40, έδωσε και την τελευταία κραυγή από τον Ελβετό. Ήξερε ότι αυτό το λάθος θα ενεργοποιούσε τους αμυντικούς μηχανισμούς του αντιπάλου του, ο οποίος έμοιαζε ανώτερος στο κορτ. Ο Τσιτσιπάς τελείωσε το παιχνίδι έχοντας σώσει 11 από 12 μπρέικ πόιντς, ενώ πήρε τους 3 από τους 4 που διεκδίκησε.

Θα παίξει την Κυριακή το τελευταίο ματς της χρονιάς στο τουρ των Ανδρών, το τελευταίο ματς στο ατομικό (διότι υπάρχει και το Davis Cup, το τουρνουά των εθνικών ομάδων, οι τελικοί του οποίου θα γίνουν στην 'Κάσα Μάχικα' της Μαδρίτης από τις 17 έως τις 24 Νοεμβρίου) και τον πρώτο τελικό του στην πρώτη συμμετοχή του. Έχει ήδη δύο χαμένους στα τουρνουά ΑΤΡ 1000, αλλά ξέρετε, δα, την ελληνική πεποίθηση για τον αριθμό 3.

Πράγματι, το 'Heroes' του μακαρίτη Ντέιβιντ Μπόουι, που ακούστηκε από τα μεγάφωνα της 'Ο2', ήταν ένα ταιριαστό τραγούδι για να συνοδέψει τον πανηγυρισμό του Έλληνα τενίστα. Ό,τι κάνει, άλλωστε, είναι ιστορία. Η δεύτερη νίκη του στο μονό (έχει και μία στο διπλό, με τη Μαρία Σάκκαρη για παρτενέρ και την Μπελίντα Μπέντσιτς στην αντίθετη πλευρά) επί του Φέντερερ, σε 4 παιχνίδια, πόρρω απέχει από τη σύμπτωση. Όπως, άλλωστε, όλη η χρονιά του.