ΣΠΟΡ

Το ΟΑΚΑ γερνάει

Η πρόσφατη φωτιά στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ ήταν η αφορμή για το εις βάθος ρεπορτάζ της Μαρίας Καούκη σχετικά με το τι συμβαίνει στο σύνολο των εγκαταστάσεων του μεγαλύτερου αθλητικού κέντρου της χώρας.

Το ΟΑΚΑ γερνάει

‘Αθάνατο’ αυτοκίνητο το τάδε -λένε-, ‘αθάνατο’ ποδήλατο το δείνα. Η λέξη αθανασία είναι ενταγμένη και στην ορολογία της αγοράς, στις πωλήσεις και στη διαφήμιση, μα δεν είναι κυριολεκτική. Διαφορετικά, θα φορούσαμε μαύρες κορδέλες στο μπράτσο για το εμπόριο και τις θέσεις εργασίας.

Τα ‘θνητά’ αυτοκίνητα ήταν το παράδειγμα, το οποίο χρησιμοποίησαν οι τρεις στους πέντε (αθλητές και παράγοντες) που σχολίασαν στο Contra.gr την πρόσφατη φωτιά στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, αλλά και τις φθορές του αθλητικού συγκροτήματος.

“Έχεις ένα παλιό αυτοκίνητο, του αλλάζεις τη μηχανή. Όμως, διαπιστώνεις ότι ‘ζητάει’ κι άλλα συνεχώς. Πάντα, θα βγάζει κάποιο πρόβλημα”, μας είπε άνθρωπος που γνωρίζει κάθε χιλιοστό του Ολυμπιακού Κέντρου, στο Μαρούσι.

Τον Αύγουστο θα συμπληρωθούν 15 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δηλαδή από την περίοδο που το ΟΑΚΑ ζούσε την καλύτερη στιγμή του, σε όλα τα επίπεδα. Είχε ανακαινιστεί, ενώ προστέθηκε στο συγκρότημα και το γήπεδο τένις. Το κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο εγκαινιάστηκε το 1982, το κολυμβητήριο και το ποδηλατοδρόμιο το 1991 και τέσσερα χρόνια αργότερα το γήπεδο του μπάσκετ.

“Αν σας πω ότι πρόκειται για μια πεντάστερη εγκατάσταση, θα σας κοροϊδέψω. Δεν είναι όπως παλιά”, επεσήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚΑ. Κανείς δεν επιθυμούσε να μιλήσει επωνύμως. Κατανοητό. Στις 16 Φεβρουαρίου -πριν αρχίσουν τα αγωνίσματα της δεύτερης ημέρας των Χειμερινών Αγώνων Κολύμβησης Παμπαίδων και Παγκορασίδων- ξέσπασε η φωτιά στο κολυμβητήριο. Ένα μήνα νωρίτερα, στις 19 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε ο αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στην ΑΕΚ και το Περιστέρι, καθώς το γήπεδο βυθίστηκε στο σκοτάδι έπειτα από μπλακ άουτ κι ένας εργάτης που έσπευσε να εξετάσει τη βλάβη τραυματίστηκε στο χέρι.

“Διέκοψε ο υποσταθμός, για να μην ανατιναχθούν τα πάντα!”

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ / ΑΝΑΒΟΛΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) Eurokinissi Sports

“Τα γεγονότα δεν αποδόθηκαν από κάποιους, όπως έγιναν. Θα έχουν τους λόγους τους, μάλλον… Διάβασα ότι κινδύνευσαν ζωές, όταν προκλήθηκε η πυρκαγιά στο κολυμβητήριο. Αυτό απέχει από την πραγματικότητα”, τόνισε πρωταθλητής της κολύμβησης και προπονητής, του οποίου ο σύλλογος νοικιάζει διαδρομές στο κολυμβητήριο. Πρόσθεσε: “Στις 7.30 π.μ. μπήκα στο κλειστό. Δεν είχε ρεύμα και οι γονείς ήταν με φακούς στα χέρια. Ακούσαμε για μια φωτιά στον υποσταθμό, δίπλα στο μηχανοστάσιο. Δεν είδαμε φλόγες ή κάτι άλλο. Κατά τις 8.00 π.μ. μύριζε ‘καμένο’ και μας ζήτησαν να εκκενώσουμε το χώρο. Αυτό έγινε άμεσα και χωρίς να κινδυνέψει κάποιος, σε αντίθεση με ό,τι διάβασα”.

Έπρεπε να βγούμε έξω, διότι ήταν πιθανό να έχουν καεί και μπαταρίες. Σε αυτή την περίπτωση ο καπνός θα ήταν τοξικός. Λίγο αργότερα, θόλωσε η ατμόσφαιρα στην πισίνα, από την πλευρά του καταδυτηρίου. Ευτυχώς, η ΚΟΕ αντέδρασε γρήγορα κι αμέσως βρέθηκαν χώροι για τη διοργάνωση

Την ευθύνη της συντήρησης των υποσταθμών μέσης τάσης του ΟΑΚΑ έχει αναλάβει η πολυεθνική ΑΒΒ. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η εν λόγω εταιρεία κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 8/2/2017 και είχε καταληκτική ημερομηνία (έπειτα από παράταση) υποβολής προσφορών την 24η Μαρτίου του ίδιου έτους. Ωστόσο, το συμβόλαιο υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή ένα χρόνο μετά! Τότε, ανέλαβε καθήκοντα η ΑΒΒ.

Η υπεύθυνη εταιρικής επικοινωνίας της ΑΒΒ, Στέλλα Μαυροπούλου, απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων του Contra.gr και τόνισε ότι η εταιρεία δεν έχει καμία ευθύνη για το γεγονός: “Η φωτιά στο κολυμβητήριο ήταν εκτός του αντικειμένου της εταιρείας. Δεν προκλήθηκε στον υποσταθμό, όπως αναφέρεται. Ήταν εκτός από αυτόν. Πήραν φωτιά τα καλώδια. Πρόκειται για ανεξάρτητα διαμερίσματα. Ο τομέας μας λειτούργησε όπως έπρεπε. Διέκοψε, για να μην ανατιναχθούν τα πάντα!”. Η πρώτη συντήρηση στους υποσταθμούς, “οι οποίοι λειτούργησαν όπως έπρεπε”, έγινε στις αρχές Ιανουαρίου του 2019, επιβεβαίωσε η κ. Μαυροπούλου.

Πράγματι, το ΟΑΚΑ προχώρησε άμεσα στην παραγγελία καλωδίων ύστερα από το περιστατικό, πριν ακόμη κι από τη σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ. (19/2) που θα ενέκρινε την αγορά τους, ενώ το στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου, συμφώνησε με όσα είπε η κ. Μαυροπούλου: “Η φωτιά δεν ήταν στον υποσταθμό, ούτε στα UPS σε αυτόν, ενώ έχουμε παραγγείλει ήδη τα καλώδια μέσης τάσης για την αποκατάσταση της βλάβης!”.

Η απορία που -ευτυχώς- δεν θα μας λυθεί είναι η εξής: Θα αντιδρούσε με διακοπή ο υποσταθμός, αν δεν είχε προλάβει να τον συντηρήσει η ΑΒΒ ή τι θα γινόταν αν προέκυπτε ένα πιο σοβαρό περιστατικό, μέχρι ν’ αναλάβει καθήκοντα η εταιρεία; Η απάντηση εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού Κέντρου ήταν πως η εγκατάσταση διαθέτει κι αυτή τους δικούς της τεχνικούς που πραγματοποιούν ελέγχους, όπως επίσης ότι βρίσκονταν και πιο πριν άνθρωποι της ΑΒΒ στο χώρο: “Οι εργαζόμενοι του ΟΑΚΑ μπορούν να στήσουν ένα ολόκληρο στάδιο από την αρχή. Τέτοιες γνώσεις έχουν!”.

Σχετικά με το λόγο της καθυστέρησης της υπογραφής της σύμβασης η υπεύθυνη εταιρικής επικοινωνίας της ΑΒΒ, τόνισε: “Δεν έγινε με υπαιτιότητα της δικής μας εταιρείας. Υποθέτω λόγω γραφειοκρατίας”. “Διαδικαστικοί λόγοι”, σχολίασε λιτά το στέλεχος του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ και ερωτηθείς αν μπορεί να συνδεθεί η φωτιά με το μπλακ άουτ στο κλειστό του μπάσκετ, δεδομένου ότι οι υποσταθμοί μεσαίας τάσης των δύο εγκαταστάσεων συστεγάζονται στο κολυμβητήριο, απάντησε: “Όχι. Συμπτωματικά συνέβησαν με ένα μήνα διαφορά τα περιστατικά. Το μπάσκετ λειτουργούσε κανονικά μετά τη φωτιά και δεν τέθηκε ζήτημα αναβολής του αγώνα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα. Το κολυμβητήριο δεν έχει ρεύμα”.

Τα δύο γεγονότα προκάλεσαν και τον προβληματισμό της αθλητικής ηγεσίας της χώρας, ακριβώς επειδή έγιναν μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Υπενθυμίζουμε ότι το ΟΑΚΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ εκχωρείται στο Υπερταμείο. Η ΓΓΑ (που το επιχορηγεί) είναι η εποπτεύουσα αρχή και δεν μπορεί να ελέγξει τις αποφάσεις του.

“Δεν γίνεται να ξηλωθούν τα πάντα και ν’ αντικατασταθούν”

ΟΑΚΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) Eurokinissi Sports

“Προβλήματα υπάρχουν στο ΟΑΚΑ, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά, παραμένει το κορυφαίο αθλητικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Θα ήταν λάθος και ψέμα να το απαξιώσουμε. Αυτό θα ωφελούσε μόνο όσους θέλουν να το αγοράσουν φθηνά. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι επιθυμούν να διοργανώνουν τους αγώνες τους εδώ. Ναι, υπάρχει μια τρύπα 3-4 μέτρα στην οροφή κι όταν βρέχει κάνεις μπάνιο, κάποια ντους είναι χαλασμένα, όμως κάνουμε τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια. Καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες μας.

Υποθέτω ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να διορθωθούν τα πάντα. Για παράδειγμα, τους είπαμε κάποια στιγμή για τις σάπιες πρόσθετες κερκίδες στο ανοιχτό κολυμβητήριο. Εξηγήσαμε ότι πρέπει να ξηλωθούν. Μας απάντησαν ότι δεν διαθέτουν τα χρήματα και αν ξοδευτεί ένα ποσό γι’ αυτό το λόγο, εμείς δεν θα έχουμε ζεστό νερό στην πισίνα”, επεσήμανε ο πρωταθλητής της κολύμβησης.

Οι πρόσθετες κερκίδες βρίσκονται από το 2004 στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο. Έκτοτε, κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να τις αφαιρέσει. Συνεπώς, οι αμέλειες στο ΟΑΚΑ είναι παλιά ιστορία, την οποία απογύμνωσε η οικονομική κρίση. Πλέον, δεν υπάρχουν τα χρήματα για retouche -έστω της τελευταίας στιγμής-, ώστε να μη γίνονται αντιληπτές οι παραλείψεις.

“Η επιχορήγηση τις καλές εποχές ήταν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και τώρα είναι σχεδόν 5 εκ. Βέβαια, μειώθηκε και το προσωπικό από τους 430 στους 150, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Στο ποσό της επιχορήγησης συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία”, εξήγησε εργαζόμενος στο complex και αναφερόμενος στα προβλήματα που συχνά προκύπτουν υποστήριξε: “Συμβαίνουν λόγω της παρατεταμένης χρήσης. Το ΟΑΚΑ γερνάει, θα βγάζει προβλήματα και θα αυξάνονται οι απαιτήσεις του! Επιδιορθώνουν τις βλάβες. Δεν γίνεται να ξηλωθούν τα πάντα και ν’ αντικατασταθούν. Το κόστος θα ήταν τεράστιο σε αυτή την περίπτωση”.

Το ΟΑΚΑ έχει έσοδα από τα ενοίκια που λαμβάνει από συλλόγους και αθλούμενους, αλλά είναι και πολυδάπανο. “Συντηρείται όμως. Οι συντηρήσεις γίνονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τους υποσταθμούς, τον κλιματισμό, το ηλεκτρομηχανολογικό υλικό, τα υδραυλικά. Η κάθε εγκατάσταση έχει διαφορετικές ανάγκες συντήρησης. Για παράδειγμα στο κολυμβητήριο πρέπει να συντηρηθούν οι λέβητες. Πρόσφατα, αλλάξαμε τις σανίδες των καταδύσεων. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όπου υπάρχει ανάγκη, στο μέτρο που μπορούμε”, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΔΣ και ερωτηθείς αν η αλλαγή στις σανίδες σχετίζεται με τις καταγγελίες που προέκυψαν για την κατάσταση του καταδυτηρίου, έπειτα από το ατύχημα του καταδύτη Σαμψάκη (τραυματίστηκε στην ξηρά προπόνηση) αποκρίθηκε: “Δεν είχε σχέση με αυτό”.

Οι αθλητές του στίβου προσπαθούν κι αυτοί να δείξουν κατανόηση. “Η διοίκηση είναι συνεργάσιμη. Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι ότι δεν έχει την οικονομική άνεση, ώστε να διορθώσει όλα τα προβλήματα. Δεν είναι αδιάφορη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα αθλήματα, όλοι οι αθλητές θέλουμε να είμαστε στο ΟΑΚΑ. Από το ποδηλατοδρόμιο έως το στίβο θέλουμε να διατηρηθούμε εδώ”, τόνισε αθλήτρια που βρίσκεται καθημερινά στην εγκατάσταση: “Εντάξει, όλοι επιθυμούμε να ήταν τα πάντα ιδανικά, να είχαμε το καλύτερο ταρτάν και να διορθωθούν κάποιες ατέλειες. Θέλουμε να συνεχίσει να έρχεται και ο κόσμος με τα παιδιά του εδώ. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, γίνεται ένας χαμός από παιδιά με ποδήλατα και πατίνια στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό δεν πρέπει να αλλάξει”.

(φωτογραφίες: Eurokinissi)