Το μόνο που χωρίζει τον Τζόσουα από τον Φιούρι είναι το γράμμα του νόμου
Ο Άντονι Τζόσουα έβγαλε νοκ άουτ τον Κούμπρατ Πούλεφ και τώρα ο Έντι Χερν πρέπει να πείσει την WBC και τον Αλιεξάντρ Παβιέτκιν ότι η καταστρατήγηση των κανόνων είναι ωφέλιμη για το μποξ.
Η δουλειά που έγινε στην Ο2 του Λονδίνου με 11’’ να απομένουν για το τέλος του ένατου γύρου έδωσε τα χαρμόσυνα μαντάτα στον Έντι Χερν. Ο μάνατζερ του Άντονι Τζόσουα και o Φρανκ Γουόρεν, ατζέντης του Τάισον Φιούρι, θέλουν να φτιάξουν την αναμέτρηση μεταξύ των δύο Βρετανών πυγμάχων και να την κάνουν την πιο ακριβή στην ιστορία του βρετανικού μποξ. Ο Χερν μίλησε πριν από μόλις πέντε μέρες στον ‘Guardian’, λέγοντας ότι ο Τζόσουα είναι πολύ περισσότερο περιζήτητος από τον αντίπαλό του σε μία επικείμενη αναμέτρηση σε ό,τι αφορά το pay per view, που είναι το δέλεαρ για την αμερικανική τηλεόραση. Αυτό έγινε, κιόλας, επί τη λογική του πειράγματος του AJ προς τον Gypsy King, όταν δήλωσε ότι ‘‘αν θέλει να γίνει σούπερ σταρ πρέπει να προσλάβει το μάνατζέρ μου’’.
Ο Τζόσουα, όμως, δεν προκαλεί τον Φιούρι. Όταν ο δημοσιογράφος του Sky τον ρώτησε αν θέλει να αγωνιστεί απέναντι στον πιο... πλατωνικό αντίπαλό του, ο Βρετανός, που λίγα λεπτά πριν είχε ρίξει, με διαφορά ελάχιστων δευτερολέπτων, τον Βούλγαρο Κούμπρατ Πούλεφ για να υπερασπιστεί τις τέσσερις ζώνες του, ΙΒF IBO WBA WBO, τον παρέπεμψε στο κοινό. Όντως, οι 1.000 θεατές στην αρένα του Λονδίνου ένωσαν τις φωνές τους στις πιο ψιλές νότες για να εκφράσουν την αδημονία τους και ο Τζόσουα, τότε, αφού είπε “αν είναι ο Φιούρι με τον οποίο θα αγωνιστώ το 2021, ας είναι αυτός”, έδειξε στο δημοσιογράφο τον Χερν. Ο ατζέντης του δεν δίστασε να πει ότι “από αύριο κιόλας θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη. Το Τζόσουα-Φιούρι είναι ο μόνος αγώνας στο μποξ που αξίζει”. Ακόμα κι αν γίνει στο Λονδίνο, με αμοιβές 50-50.
Το πρόβλημα παραμένουν οι διεκδικητές. Ο Χερν μπορεί να σκέφτεται ότι θα παρουσιάσουν στην WBC, την ομοσπονδία που τη ζώνη της κρατά ο Φιούρι, μία πρόταση για την αναμέτρηση με μία συμφωνία που θα αποφέρει πολλά χρήματα στους δύο πυγμάχους και φυσικά τον ίδιο, όμως οι διεκδικητές παραμένουν. Ο Ουκρανός Αλιεκσάντρ Ούσουκ, το νούμερο 1 στην κατάταξη της WBO, θέλει ασφαλώς την ευκαιρία του για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες τρεις ζώνες. Ο Τζόσουα, έχοντας το πλεονέκτημα της υπεράσπισης του τίτλου του, μπορεί να το παρακάμψει, αν πραγματικά θέλει. Αλλά το βασικό είναι ο Αλιεκσάντρ Παβιέτκιν, ο οποίος έβγαλε στις 22 Αυγούστου νοκ άουτ τον Ντίλιαν Γουάιτ νοκ άουτ με ένα καταπληκτικό άπερκατ στον πέμπτο γύρο, και προφανώς, ως δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην WBC θέλει τη δική του ευκαιρία για να πάρει εκείνος τις ζώνες και να τεθεί αντιμέτωπος με τον Φιούρι.
Ο Παβιέτκιν είναι... τέρας, αφού περπατάει το 42ο έτος της ηλικίας του, και έχει το δικαίωμα να το απαιτήσει και νομικά: αυτό είχε προσπαθήσει να κάνει ο Γουάιτ πριν βγει νοκ άουτ, απειλώντας ότι θα έσερνε στα δικαστήρια την WBC σε περίπτωση που τον υπερκερνούσε. Τότε ο Χερν είχε νίψει τας χείρας του με αντισηπτικό, τονίζοντας ότι φυσικά και θα έπαιρνε την ευκαιρία του, αλλά η καρδούλα του το ήξερε: τον παρέκαμψε τελείως, μια και είχε προγραμματίσει την αναμέτρηση, φιλολογικώ τω τρόπω, για τον Απρίλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα δημιουργείτο ένα δαιδαλώδες σχήμα, καθώς ο Φιούρι είχε κανονίσει αναμέτρηση με τον Ντιόντε Γουάιλντερ (τον οποίο είχε βγάλει νοκ άουτ στον έκτο γύρο της αναμέτρησης του Λας Βέγκας), στις 22 Φεβρουαρίου 2020, και θα έπρεπε να παίξει μέσα σε έξι μήνες με τον Αμερικανό, τον Γουάιτ και τον Τζόσουα. Κάτι που μοιάζει και είναι αδύνατον.
Μάλιστα, αφού βγήκε νοκ άουτ κανόνισε τη ρεβάνς με τον Παβιέτκιν, ο οποίος προφανώς θα είναι ανταγωνιστικός, αλλά οι περισσότεροι μποξέρ μπαίνουν στο ρινγκ μέχρι να σταματήσουν να πληρώνονται. Η ρεβάνς επρόκειτο να γίνει στις 21 Νοεμβρίου, αλλά ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού, και είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν να κάνουν άλλη. Αν συναινέσει ο Ρώσος να προσπεραστεί για να γίνουν οι δύο αγώνες μεταξύ του Τζόσουα και του Φιούρι (αφού λογικά θα υπάρξει ρεβάνς αν είναι κλειστή μάχη, μάλιστα ο Χερν είπε ότι θα περιέχεται και στη συμφωνία), τότε θα φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά. Μόνο που η WBC είναι η πιο σεβάσμια ομοσπονδία στο παγκόσμιο μποξ και αρκετοί κάνουν λόγο για την ακεραιότητά της στο να τηρούνται κατά γράμμα οι κανόνες. Η άλλη επιλογή που έχει ο Χερν είναι να την κανονίσει για αργά μέσα στο 2021, ενδεχομένως προς τα τέλη του καλοκαιριού, ώστε ο Φιούρι να έχει προλάβει να κάνει την υπεράσπισή του με τον Παβιέτκιν, να μπορέσει να έχει ένα τετράμηνο τουλάχιστον ώστε να προετοιμαστεί για τον Τζόσουα.
Το θετικό για τον Χερν είναι ότι ο Μπομπ Άρουμ, ατζέντης του Γουάιλντερ, επιβεβαίωσε πριν ενάμιση μήνα ότι η αναμέτρηση του ‘Bronze Bomber’ με τον Φιούρι δεν πρόκειται να γίνει, αφού η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο μάνατζερ του Αμερικανού ηταν ότι δεν υπήρχαν ημερομηνίες. Ο Βρετανός, μάλιστα, όπως είπε ο Άρουμ, του τόνισε ότι θέλει οπωσδήποτε να κάνει τουλάχιστον μία αναμέτρηση το 2021 και θα προσπαθήσει να συμφωνήσει με τον Τζόσουα για να αγωνιστούν την άνοιξη. Οπότε απομένει μόνο ο Παβιέτκιν -και φυσικά η WBC.
Τα τζαμπ άνοιξαν το δρόμο
Στο Τζόσουα-Πούλεφ, του Λονδίνου, ο μόνος ανταγωνισμός που υπήρξε ήταν μετά τη λήξη του αγώνα, όταν ο Βούλγαρος πήγε προς το μέρος του Βρετανού με προβοκατόρικη διάθεση, προκειμένου, πριν τις δηλώσεις του, να του ανάψει... φιτιλιά και να τον κάνει να δηλώσει δημοσίως την πρόθεσή του για ρεβάνς. Ο Τζόσουα, βεβαίως, για να συντηρήσει το προφίλ που τον κάνει προσφιλή, δεν θα έπεφτε ποτέ σε τέτοια παγίδα. Άλλωστε, παρ’ ότι ολοκληρώθηκε λίγο πριν τον ένατο γύρο, αυτή η αναμέτρηση ήταν σαφής και η ρεβάνς δεν θα δικαιολογείτο αν οι δύο πυγμάχοι δεν ήθελαν να την κάνουν. Έστω, ο ένας από τους δύο.
Ο Πούλεφ, κοντύτερος από τον Τζόσουα, όπως ο Άντι Ρουίζ στις δύο δικές τους αναμετρήσεις, έπρεπε να μείνει σε απόσταση και να επιτίθεται ανά προϋποθέσεις, για να μην προκαλεί τα μακριά άκρα του Βρετανού. Αυτό δεν θα συνέβαινε εσαεί και ειδικά μετά την επίθεση με τα τζαμπ και τα άπερκατ, που απορρόφησε, στον τρίτο γύρο, έπρεπε να πλησιάσει, αφού ο Τζόσουα, που είχε να αγωνιστεί πάνω από ένα χρόνο, από τις 7 Δεκεμβρίου του 2019, είχε ήδη πάρει τα σημεία. Η επίθεση, από την οποία ο Πούλεφ σηκώθηκε εν τέλει, μέτρησε για νοκ ντάουν. Σε αντίθεση με την τελευταία αναμέτρησή του, με τον Μεξικανοαμερικανό, ο Βρετανός παρουσίασε εναλλαγές και συνδυασμούς χτυπημάτων και δεν παρασύρθηκε κι ο ίδιος, ώστε να κυριαρχήσει πάνω στον Πούλεφ, αφού ένα χτύπημα του τελευταίου θα μπορούσε να είναι ολέθριο. Εν ολίγοις, ο αγώνας απόστασης βόλευε και τον Τζόσουα υπό την έννοια ότι, ακόμα κι αν δεν μπορούσε να χτυπήσει με γροθιές υψηλής ισχύος τον Βούλγαρο, δεν γινόταν να πληγωθεί. Πήρε όλους τους γύρους, αναμφισβήτητα.
Ο 39χρονος πυγμάχος άντεξε και ένα ντεμαράζ χτυπημάτων, που άρχισε πάλι από το τζαμπ και ολοκληρώθηκε με ένα θυελλώδες άπερκατ, στον έβδομο γύρο, αλλά η ίδια πλοκή προς τα τέλη του ένατου είχε αντίθετα αποτελέσματα. Ο Τζόσουα αμόλησε τα... σκυλιά και με δύο άπερκατ έριξε τον Βούλγαρο στο έδαφος, θεμελιώνοντας τη νίκη του. Από εκεί και ύστερα, ήταν θέμα δευτερολέπτων. Ο Πούλεφ, εμφανώς ζαλισμένος, χωρίς πόδια, πλησίασε αρκετά κοντά τον Τζόσουα και ένα δεξιό τζάμπ τον έριξε ξανά στο ρινγκ, από το οποίο και δεν σηκώθηκε στο μέτρημα του Νοτιοαφρικανού διαιτητή Ντίον Ντουάρτε.
Ζητούμενο, πια, είναι ο Τζόσουα να αντιμετωπίσει τους δύο άλλους σπουδαίους πυγμάχους των βαρέων βαρών. Το 23-1 είναι ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, αλλά έχει προέλθει από νίκες επί συμβατικών συμπατριωτών του, πυγμάχων-μετεωριτών και μποξέρ κοντά στη σύνταξη. Και αφού, όπως λένε οι μαθηματικοί, όταν βγάζει οτιδήποτε δεν ισχύει αυτό που μένει, όσο απίστευτο κι αν είναι, είναι η αλήθεια, η αλήθεια είναι ένας φαλακρός Βρετανός με τεράστιο μπόι, άλλη τόσο γλώσσα, ωραία φωνή και γαργαντουική δύναμη. Σε απλά αρχαία ελληνικά, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.