ΣΠΟΡ

Το λιμάνι του Στέφανου Τσιτσιπά και των Stavento μας χωράει όλους

Στο πλαίσιο του The Unplagued Concert όπου 16 μεγάλα ονόματα του ελληνικού αθλητισμού συναντούν 16 τραγουδιστές της ελληνικής σκηνής σε ένα μουσικό challenge για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας την περίοδο του κορονοϊού, ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε μια επιθυμία. Οι Stavento του την έκαναν πράξη, με το παραπάνω.

Το λιμάνι του Στέφανου Τσιτσιπά και των Stavento μας χωράει όλους

Η συνάντηση Stavento-Στέφανου Τσιτσιπά αποτελεί τμήμα του The Unplagued Concert By 24 Media ενός challenge όπου 16 καλλιτέχνες δέχθηκαν να τραγουδήσουν unplugged κατά του… plague του κορονοϊού, ύστερα από προσωπική πρόσκληση κορυφαίων αθλητών, προπονητών και ανθρώπων του αθλητισμού. Ο Τσιτσιπάς κι ο Μιχάλης των Stavento ξεκίνησαν από το ίδιο λιμάνι, αυτό της αυταπάρνησης και της πίστης σε ένα προσωπικό όραμα. Η συνάντησή τους, μας φέρνει όλους πιο κοντά.

Η επιθυμία του παγκοσμίου φήμης πρωταθλητή τένις ήταν ένα κομμάτι από τους Stavento. Ο τραγουδιστής και κριτής talent show ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και απάντησε με το ‘Κάνω Τον Κόσμο Ανάκατο’, το κομμάτι από το άλμπουμ ‘Xmas Hip Hopera’ του 2011. Μάλιστα, έκανε… raise και μας χάρισε ένα ρεφρέν από “ένα τραγούδι που κάνουμε τώρα, που είναι στα σκαριά”, όπως εξήγησε, με τίτλο ‘Να Διαδοθεί’.

Γιατί υπάρχει αυτό το ζευγάρι, όμως; Τι σημαίνει άραγε Stavento και πώς συνδέεται το καλλιτεχνικό δημιούργημα του Κουϊνέλη με τον Τσιτσιπά; “Σταβέντο ή Σοτοβέντο είναι κοινός ‘φραγκολεβαντίνικος’ ναυτικός όρος εκ της ιταλικής, που σημαίνει υπήνεμα, δηλαδή η πλευρά του πλοίου ή σκάφους, ή όρμος ή λιμένας που δεν προσβάλλεται από τον υφιστάμενο κατά περίπτωση άνεμο ή κυματισμό π.χ. ‘σταβέντο πόρτο’ ή ‘σταβέντο λιμάνι’, ‘σταβέντο κόστα’ (= υπήνεμη ακτή). Η φράση ‘πλέω σταβέντο’ σημαίνει αντιπαρέρχομαι άλλο πλοίο ή νησίδα ή ξέρα από την υπήνεμη (ως προς εκείνο ή εκείνης) πλευρά, εφόσον βεβαίως το υφιστάμενο βάθος το επιτρέπει, η οποία διέλευση σαφώς και είναι η ασφαλέστερη, υπό τον υφιστάμενο άνεμο ή κυματισμό” (από τη Wikipedia).

Από το ξεκίνημα τους, το 2004, οι Stavento ήταν ένα φιλόδοξο μουσικό πείραμα. Το hip hop έγινε η πρώτη ύλη μιας ελεύθερης έκφρασης που άγγιξε το λαϊκό τραγούδι, την pop/rock μουσική της δεκαετίας του ’80, τη reggae και ακόμα πολλές ανατρεπτικές καλλιτεχνικές εκφράσεις. Ο δημιουργός των Stavento, Μιχάλης Κουϊνέλης, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να γράψει ένα αληθινό, ρομαντικό rap τραγούδι, αλλά κι ένα σκληρό χρονογράφημα για τις μέρες του κορονοϊού, το οποίο και μας παρέδωσε πριν από λίγες ημέρες.

Σήμερα, το rap είναι μια μουσική που δεν ακούγεται σε 10-20 παρέες της Αθήνας, αλλά ένα μαζικό φαινόμενο που γεννά συναισθήματα, χρονογραφήματα από αιχμηρές πένες και ‘θύματα’ μιας ρομαντικής αθωότητας σε ένα κόσμο που κάθε μέρα γίνεται και πιο κυνικός. Ο Μιχάλης των Stavento ήρθε στο The Unplagued Concert για να μας θυμίσει ότι σε αυτό το ‘σταβέντο λιμάνι’ κανείς δεν περισσεύει.

Με μια ρακέτα, η εκτόξευση στην κορυφή

Ο Τσιτσιπάς έκλεισε το 2019 με μια θριαμβευτική εμφάνιση στο τουρνουά των 8 κορυφαίων τενιστών του 2019. Ο 21χρονος τενίστας νίκησε τον Ντομινίκ Τιμ κι έκανε την κατάκτηση των ATP Finals να φαίνεται ‘παιχνιδάκι’. Δεν ήταν, όμως. Ο μεγαλύτερος Έλληνας τενίστας σήμερα (σταθερά μέσα στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης) είναι ένας αθλητής που παλεύει καθημερινά για να διεκδικήσει τίτλους, που βιώνει ήττες, αλλά και συγκλονιστικές νίκες κόντρα σε θρύλους του αθλήματος. Ο νεαρός πρωταθλητής ζει και αναπνέει μέσα στα κορτ, εκφράζοντας ιερή τρέλα για το άθλημα.

Ο Τσιτσιπάς, με κάθε εμφάνιση κόντρα σε αθλητές κορυφαίου βεληνεκούς, αποκαλύπτει στα νέα παιδιά έναν νέο δρόμο άθλησης, φέρνοντας το τένις στα μάτια εκατοντάδων χιλιάδων θεατών στην Ελλάδα, που πανηγυρίζουν ασταμάτητα τα κατορθώματά του. Ο προηγούμενος που βάδισε στον ίδιο δρόμο με τον Τσιτσιπά, εμφανίστηκε πριν σχεδόν 80 χρόνια. Ο Τσιτσιπάς του Σήμερα αποδεικνύει πως αν πιστεύεις στις δυνάμεις σου, με μια ρακέτα μπορείς να διαλύσεις την παντοκρατορία του διπόλου μπάσκετ-ποδόσφαιρο και να φτάσεις μακριά.

* Στήριξε κι εσύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις κοινωνικές δομές που πλήττονται από τον κορονοϊό. Μπες στο site mousikesagapis.gr και κάνε τη δωρεά σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK