Το αδιέξοδο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει λύση
Η Κατερίνα Στεφανίδη είπε τα πράγματα με το όνομά τους, η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο έπταθλο Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον συμφώνησε, ο πρόεδρος της AIPS, Τζιάνι Μέρλο, έγραψε τις απαραίτητες αλήθειες κι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, προγραμμάτισε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των αθλητικών ομοσπονδιών, αλλά απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ελήφθη. Ο αθλητισμός έχει βάλει ‘λουκέτο’ παντού, η UEFA ήδη μετέθεσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για το 2021 , ωστόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή βρίσκεται ακόμα στο ‘βλέποντας και κάνοντας’. Ελπίζει ότι η μάχη κατά του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα και το Τόκιο θα φιλοξενήσει κανονικά τους αγώνες, που θεωρητικά ξεκινούν την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.
Το ίδιο υποστηρίζουν κι οι Ιάπωνες διοργανωτές, που μέχρι στιγμής παραμένουν πιστοί στο πλάνο για κανονική διεξαγωγή των Αγώνων. Μόνο,που τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Και οι άνθρωποι που ηγούνται του αθλητισμού, για ακόμη μια φορά μοιάζουν να μην κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο, πόσο απειλητικός είναι ο κορονοϊός και πόσο θα πληγωθεί η ανθρωπότητα στο τέλος της πανδημίας. Περισσότερο τους ενδιαφέρει να μελετούν τα οικονομικά δεδομένα, να υπολογίζουν τις απώλειες των εκατομμυρίων, να διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει, σα να μην τρέχει τίποτε.
Η Ελληνίδα ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη εμφανίστηκε -και με το δίκιο της -ιδιαίτερα ανήσυχη τουιτάροντας:
Η Κατερίνα έχει δίκιο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο αυτό καθαυτό το δεκαπενθήμερο των αγώνων. Είναι κι η προετοιμασία των αθλητών και των αθλητριών για να πάρουν μέρος σε αυτούς. Ήδη, κάποιοι απ’ αυτούς μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Άλλοι να έχουν σταματήσει, αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων, τις προπονήσεις. “Η ΔΟΕ επιμένει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας, καθώς πρέπει να προπονούμαστε κάθε μέρα. Δεν είναι θέμα του τι θα γίνει σε 4 μήνες, αλλά το τι θα γίνεται τώρα”.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου παρά την παγκόσμια ανησυχία αλλά και τις διαβεβαιώσεις ότι “πάνω απ’ όλα μπαίνει η υγεία των αθλητών”, στο δια ταύτα μαθαίναμε πως αν είναι να αλλάξει κάτι, αφορά τις προκρίσεις των αθλητών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Σε συνεννόηση με τις απανταχού ομοσπονδίες. Η ΔΟΕ… προέτρεπε τους αθλητές να συνεχίσουν την προετοιμασία τους.
Με την Στεφανίδη συντάχθηκε κι η… συνονόματή της, Καταρίνα Τζόνσον Τόμπσον, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο έπταθλο. Η 27χρονη Βρετανίδα υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην πατρίδα της, αφού το προπονητικό κέντρο όπου προετοιμαζόταν στη Γαλλία έκλεισε λόγω καραντίνας. “Η ΔΟΕ μας προτρέπει να συνεχίσουμε την προετοιμασία μας. Την ώρα που οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, παίρνουν αυστηρά μέτρα, μας προτρέπουν να μένουμε σπίτι. Τα γυμναστήρια και οι δημόσιοι χώροι σφραγίζονται. Νιώθω τεράστια πίεση στο να παραμείνω συνεπής στο πρόγραμμα προπόνησής μου. Μου φαίνεται σχεδόν αδύνατο. Ναι, είμαι τυχερή γιατί είμαι απόλυτα υγιής, έχω πάρει την πρόκριση για τους Αγώνες, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι δύσκολο να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα προπόνησης, με προοπτική τους Ολυμπιακούς Αγώνες”, δήλωσε αρκετά αγχωμένη ο Τζόνσον Τόμπσον.
Την ίδια ώρα, όμως, οι απορίες για το πώς θα διεξαχθούν οι Αγώνες στην ώρα τους πληθαίνουν. Οι Times του Λονδίνου έγραψαν ότι βαδίζουμε, αν όχι σε ακύρωση, τουλάχιστον σε καθυστέρηση της έναρξής τους.
Μην ονειρεύεστε το αδύνατο
Πόσο εφικτό όμως είναι να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το καλοκαίρι της βασανιστικής χρονιάς, που διανύουμε; Ο Τζιάνι Μέρλο, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS), με παρέμβασή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης, σημειώνει τα αυτονόητα. Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: “Τόκιο 2020, ναι ή όχι; Καλύτερα να μην ονειρευόμαστε το αδύνατο-Η απάντηση είναι να αλλάξουμε το καλεντάρι”.
Ο 72χρονος Ιταλός δημοσιογράφος επισημαίνει: “Έχουμε την υποψία ότι οι πολλοί από τους υψηλά ιστάμενους του αθλητισμού, αρέσκονται στο να φιλοσοφούν και να συζητούν τις οικονομικές λεπτομέρειες των σπορ, από το να επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα. Ο κορονοϊός έφτασε με τη δύναμη που έχει το τσουνάμι, αλλάζοντας τις ζωές όσων έχουν προβληθεί. Είναι ένα απρόβλεπτο τσουνάμι. Ένα κακοήθες μελάνωμα, που θα έχει συνεχείς επιπτώσεις, όπως το Τσέρνομπιλ”.
Και συνεχίζει θέτοντας τα εξής σημεία για προβληματισμό (έχει την απάντηση στο τέλος):
Οι Αγώνες και το Ολυμπιακό Χωριό: “Ας υποθέσουμε ότι όλα πάνε καλά και ο κορονοϊός νικηθεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες και το Τόκιο φιλοξενήσει τους Αγώνες. Και μόνο η υπόθεση, όμως, αποτελεί μια ψευδαίσθηση. Ο ιός έχει μετατραπεί σε πανδημία και κάθε χώρα δεν είναι σίγουρο ότι θα συνέλθει την ίδια χρονική στιγμή και με τον ίδιο τρόπο. Όλα δείχνουν ότι ο κορονοϊός θα επεκτείνεται, εκτός αν αύριο ως εκ θαύματος βρεθεί το εμβόλιο. Τι θα γίνει, λοιπόν, με τις 205 αποστολές που πρέπει να συμβιώσουν στο Ολυμπιακό Χωριό τον Ιούλιο; Θα πρέπει να έχουν μπει σε καραντίνα άπαντες, πριν από την είσοδό τους, διαφορετικά το Χωριό θα κηρυχθεί αυτόματα ‘κόκκινη ζώνη’. Ακόμη κι αυτό, όμως, μοιάζει σχεδόν απίθανο, αν λάβουμε υπόψη τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που προέβλεψε ότι η επιδημία θα κρατήσει μέχρι τον Ιούλιο, μπορεί και αργότερα”.
Να μετατεθούν οι Αγώνες (τα σενάρια): “Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για μετάθεση των Αγώνων τον Οκτώβριο, όπως έγινε το 1964 (πάλι στο Τόκιο). Θα ‘ναι πολύ δύσκολο, ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα, η ιαπωνική πρωτεύουσα να φιλοξενήσει τους θεατές και τους επισήμους, καθώς τον συγκεκριμένο μήνα γίνονται πάρα πολλά μη αθλητικά γεγονότα. Επιπρόσθετα, πολλά τηλεοπτικά δίκτυα δεν δέχονται τη συγκεκριμένη προοπτική. Εκτός των άλλων, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται (αν νικηθεί ο κορονοϊός) να κρατήσει αρκετά με τη λήξη διαφόρων πρωταθλημάτων σε πολλά σπορ, που θα κρατάνε σε διαρκή δράση τους αθλητές. Το να μετατεθούν οι Αγώνες το 2021 είναι επίσης ανεδαφικό, καθώς οι περισσότερες διεθνείς ομοσπονδίες έχουν προγραμματίσει παγκόσμια πρωταθλήματα, για το καλοκαίρι. Μια λύση θα ήταν να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες την Άνοιξη, αλλά κι αυτό δε γίνεται. Εκείνη την εποχή συνήθως διεξάγονται μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα οι μεγαλύτεροι μαραθώνιοι ανά τον κόσμο και πρωτίστως ολοκληρώνονται οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις”.
Ο Μέρλο υποστηρίζει σαν πιο λογική τη μετάθεση των Αγώνων το 2022, με δεδομένο όμως ότι αυτήν τη χρονιά θα έχουμε και Χειμερινούς Ολυμπιακούς, αλλά και το Νοέμβριο το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αναβληθούν ή να ακυρωθούν διοργανώσεις όπως οι Πανασιατικοί, ή οι αγώνες της πρώην Κοινοπολιτείας. Ο καθένας, όμως, υπερασπίζεται… το χωράφι του!
Η ακύρωση των Αγώνων (σχεδόν, καταστροφή): Κι αν ακυρωθούν οι αγώνες τι γίνεται; Γράφει ο πρόεδρος της AIPS: “Η ΔΟΕ θα δει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια να χάνονται στον αέρα. Σίγουρα δεν θα καταστραφεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς είναι απόλυτα εξασφαλισμένη. Δεν πρόκειται όμως να μοιράσει χρήματα στις διεθνείς ομοσπονδίες (περίπου 1.9 δισ. δολάρια, υπολογίζεται το συγκεκριμένο ποσό), με αποτέλεσμα πολλές εθνικές ολυμπιακές επιτροπές να αντιμετωπίσουν τη χρεωκοπία”.
Φτάνουμε, λοιπόν, στο προκείμενο και ο Μέρλο καταλήγει στο πιο εύλογο συμπέρασμα (κάτι που είχε επισημάνει και το Contra.gr πριν από μερικές μέρες). Το καλεντάρι των σπορ, χρειάζεται επειγόντως αλλαγές: “Οι επικεφαλής των αθλητικών ομοσπονδιών πρέπει να δουλέψουν μαζί και να αναμορφώσουν το καλεντάρι. Δεν γίνεται αλλιώς. Αυτήν τη στιγμή προστίθενται κάθε χρόνο αθλητικά γεγονότα παντελώς άνευ σημασίας. Πρέπει να βρεθεί ένα νέο καλεντάρι, όπου θα προβλέπεται και κενό διάστημα χωρίς αγώνες, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν αναβληθέντα γεγονότα, λόγω εκτάκτων καταστάσεων σαν αυτή που βιώνουμε. Για πολλούς, κάτι τέτοιο ίσως να μοιάζει με ουτοπία, θα αποδειχθεί ωστόσο αναγκαιότητα. Είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι ο κορονοϊός είναι ένα αστείο και τώρα ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη”.
Η ματαίωση λόγω πολέμου
Στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είχαμε 3 φορές ματαίωσή τους, λόγω των δυο Παγκοσμίων Πολέμων. Στον Α’ δεν έγιναν οι Αγώνες του 1916 (προγραμματισμένοι στο Βερολίνο), ενώ στον Β’ είχαμε διπλή ακύρωση: το 1940 στο Τόκιο (στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Ελσίνκι, αλλά ούτε εκεί διεξήχθησαν) και το 1944 στο Λονδίνο. Η αγγλική πρωτεύουσα τους διοργάνωσε το 1948 σε μια γιορτή των λαών, τρία χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου.
Θυμίζουμε ότι το 1972, παρά την τρομοκρατική επίθεση κατά της αποστολής του Ισραήλ και το θάνατο 11 ανθρώπων, οι Αγώνες συνεχίστηκαν κανονικά, ενώ ούτε η βομβιστική επίθεση στην Ατλάντα (2 νεκροί, 111 τραυματίες) το 1996 σταμάτησε την ροή τους. Το 1964, στο Τόκιο, οι Αγώνες έγιναν τον Οκτώβριο, έπειτα από απόφαση της ΔΟΕ, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική ζέστη και η υγρασία. Είχαν προηγηθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ρώμης το 1960 μέσα σε πρωτοφανή καύσωνα. Ούτε τα μποϊκοτάζ (των δυτικών το 1980, των ανατολικών το 1984) έπληξαν τους Αγώνες. Έγιναν κανονικά τόσο στη Μόσχα, όσο και στο Λος Άντζελες αντίστοιχα.
Ο κορονοϊός, ένας αδιόρατος εχθρός, απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Η ΔΟΕ θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή (26 Μαΐου), αλλά σίγουρα εξετάζει πολλά σενάρια που δεν αποκαλύπτονται. Ενδεχομένως θα τα μάθουμε λίαν συντόμως.