Τι έφταιξε και τα νέα παπούτσια δεν οδήγησαν τον Κιπτσόγκε στο ιστορικότερο των ρεκόρ
Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε κέρδισε πανηγυρικά στο Μαραθώνιο του Λονδίνου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του αγώνα. Γιατί παρόλα αυτά δεν έσπασε το φράγμα των 2 ωρών, όπως προέβλεπαν πως θα συμβεί; Τι ίσχυε με τα νέα, εξελιγμένα παπούτσια του;
Η νίκη του Έλιουντ Κιπτσόγκε στο Μαραθώνιο του Λονδίνου, ανήμερα του Πάσχα, ήταν πιο αναμενόμενη κι από το 1-0 της Μπαρτσελόνα επί Λεβάντε. Αποτέλεσμα που, μια μέρα πριν, επικύρωνε με μαθηματική ακρίβεια πλέον την κατάκτηση του τίτλου στην Primera Division από τους ‘μπλαουγκράνα’ του Βαλβέρδε.
Ο 34χρονος Κενυάτης είναι ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της σύγχρονης εποχής και από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο παγκόσμιος ρέκορντμαν. Ο δρομέας των τριών ολυμπιακών μεταλλίων (τα δύο στα 5.000μ.), ο οποίος έριχνε κατά 1 λεπτό και 18 δευτερόλεπτα τον απόλυτο χρόνο κάλυψης των 42.195χλμ. και στο Μαραθώνιο του Βερολίνου άγγιζε με το 2:01:39 το όριο των 2 ωρών.
Την Κυριακή στο Λονδίνο διένυσε την απόσταση σε 2:02:37, πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό και τον Μο Φάρα που εντός έδρας κατετάγη πέμπτος (2:05:39)!. Επρόκειτο για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, αλλά όχι ένα ‘φρέσκο’ παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που οι ειδικοί δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Κιπτσόγκε να γίνει ο πρώτος αθλητής που θα ρίξει το χρόνο κάτω από τις 2 ώρες!
Πόνταραν στο νέο εξελιγμένο μοντέλο παπουτσιών της Nike. Τα ‘Next%’, που ο Κενυάτης δρομέας λάνσαρε για πρώτη φορά (ως πασχαλινό δώρο από τη… νονά εταιρία), είχε υπολογιστεί πως θα βελτίωναν τη συνολική απόδοση του κατά 5% σε σχέση με ό,τι του προσέφερε η προηγούμενη έκδοση των ‘Vaporfly’. Παπούτσια που φορούσε την ημέρα που έσπαγε τα χρονόμετρα στον αγώνα της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Στις 16/9 δεν έτρεχε, πετούσε…
Όπως ενημερωθήκαμε, οι κατασκευαστές είχαν δουλέψει πάνω στα πλεονεκτήματα του προηγούμενο μοντέλου και το είχαν εξελίξει. Φρόντισαν…
> …να ενισχύσουν με έξτρα ποσότητα τον αφρό στη μεσαία σόλα προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια και να μειωθούν οι πιέσεις στο γόνατα.
> …να δουλέψουν στην εσωτερική πλάκα ανθρακονημάτων, η οποία δεν λειτουργούσε ως ελατήριο όπως πίστευαν πολλοί, αλλά με στόχο βελτιωθεί η μηχανική κίνηση του αστραγάλου και να σταθεροποιείται καλύτερα η άρθρωση.
> …να βελτιώσουν την απορροφητικότητα υγρών όπως το νερό της βροχής ή ο ιδρώτας.
> …να μετατοπίσουν την κλίση των πτερυγίων κατά τρία χιλιοστά και
> …να προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση στη σόλα.
Υπό αυτές τις συνθήκες υποτίθεται πως ο Κιπτσόγκε θα ήταν σε θέση να τρέξει τον μαραθώνιο σε χρόνους που ουδείς φανταζόταν πριν από μια 10ετία. Τότε που ο θρυλικός Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ, τον Σεπτέμβριο του 2008, πανηγύριζε για το ιστορικό γεγονός πως ‘έπεφτε’ κάτω από τις 2 ώρες και 4 λεπτά (2:03:59).
Η πρόβλεψη ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε. Γιατί; Διότι ” ο άνεμος δεν ήταν καλός, όπως και όλες οι συνθήκες του αγώνα“, εξήγησε στον Guardian ο Πάτρικ Σανγκ, συμπατριώτης και προπονητής του Κιπτσόγκε.
Κατά τον ίδιο τα νέα παπούτσια του Κενυάτη δρομέα τού έδωσαν περισσότερο ” μια ψυχολογική ώθηση“, εξηγώντας παράλληλα πως η (δεύτερη καλύτερη) επίδοση (όλων των εποχών) ήταν κυρίως το αποτέλεσμα πνευματικής δύναμης. ” Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε την ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού“, ανέφερε χαρακτηριστικά, υποσχόμενος για τον αθλητή του πως ” θα σπάσει ξανά το παγκόσμιο ρεκόρ“.
Με αυτά τα παπούτσια, πιθανόν.
Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant