ΣΠΟΡ

Τι έφταιξε και τα νέα παπούτσια δεν οδήγησαν τον Κιπτσόγκε στο ιστορικότερο των ρεκόρ

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε κέρδισε πανηγυρικά στο Μαραθώνιο του Λονδίνου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του αγώνα. Γιατί παρόλα αυτά δεν έσπασε το φράγμα των 2 ωρών, όπως προέβλεπαν πως θα συμβεί; Τι ίσχυε με τα νέα, εξελιγμένα παπούτσια του;

Τι έφταιξε και τα νέα παπούτσια δεν οδήγησαν τον Κιπτσόγκε στο ιστορικότερο των ρεκόρ
Kenya's Eliud Kipchoge wins the first place in the men's race at the 39th London Marathon in London, Sunday, April 28, 2019. (AP Photo/Alastair Grant) AP Photo/Alastair Grant

Η νίκη του Έλιουντ Κιπτσόγκε στο Μαραθώνιο του Λονδίνου, ανήμερα του Πάσχα, ήταν πιο αναμενόμενη κι από το 1-0 της Μπαρτσελόνα επί Λεβάντε. Αποτέλεσμα που, μια μέρα πριν, επικύρωνε με μαθηματική ακρίβεια πλέον την κατάκτηση του τίτλου στην Primera Division από τους ‘μπλαουγκράνα’ του Βαλβέρδε.

Ο 34χρονος Κενυάτης είναι ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της σύγχρονης εποχής και από τον Σεπτέμβριο του 2018 ο παγκόσμιος ρέκορντμαν. Ο δρομέας των τριών ολυμπιακών μεταλλίων (τα δύο στα 5.000μ.), ο οποίος έριχνε κατά 1 λεπτό και 18 δευτερόλεπτα τον απόλυτο χρόνο κάλυψης των 42.195χλμ. και στο Μαραθώνιο του Βερολίνου άγγιζε με το 2:01:39 το όριο των 2 ωρών.

Την Κυριακή στο Λονδίνο διένυσε την απόσταση σε 2:02:37, πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό και τον Μο Φάρα που εντός έδρας κατετάγη πέμπτος (2:05:39)!. Επρόκειτο για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, αλλά όχι ένα ‘φρέσκο’ παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που οι ειδικοί δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Κιπτσόγκε να γίνει ο πρώτος αθλητής που θα ρίξει το χρόνο κάτω από τις 2 ώρες!

Πόνταραν στο νέο εξελιγμένο μοντέλο παπουτσιών της Nike. Τα ‘Next%’, που ο Κενυάτης δρομέας λάνσαρε για πρώτη φορά (ως πασχαλινό δώρο από τη… νονά εταιρία), είχε υπολογιστεί πως θα βελτίωναν τη συνολική απόδοση του κατά 5% σε σχέση με ό,τι του προσέφερε η προηγούμενη έκδοση των ‘Vaporfly’. Παπούτσια που φορούσε την ημέρα που έσπαγε τα χρονόμετρα στον αγώνα της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Στις 16/9 δεν έτρεχε, πετούσε…

www.nike.com

Όπως ενημερωθήκαμε, οι κατασκευαστές είχαν δουλέψει πάνω στα πλεονεκτήματα του προηγούμενο μοντέλου και το είχαν εξελίξει. Φρόντισαν…

> …να ενισχύσουν με έξτρα ποσότητα τον αφρό στη μεσαία σόλα προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια και να μειωθούν οι πιέσεις στο γόνατα.

> …να δουλέψουν στην εσωτερική πλάκα ανθρακονημάτων, η οποία δεν λειτουργούσε ως ελατήριο όπως πίστευαν πολλοί, αλλά με στόχο βελτιωθεί η μηχανική κίνηση του αστραγάλου και να σταθεροποιείται καλύτερα η άρθρωση.

> …να βελτιώσουν την απορροφητικότητα υγρών όπως το νερό της βροχής ή ο ιδρώτας.

> …να μετατοπίσουν την κλίση των πτερυγίων κατά τρία χιλιοστά και

> …να προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση στη σόλα.

Υπό αυτές τις συνθήκες υποτίθεται πως ο Κιπτσόγκε θα ήταν σε θέση να τρέξει τον μαραθώνιο σε χρόνους που ουδείς φανταζόταν πριν από μια 10ετία. Τότε που ο θρυλικός Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρσελασιέ, τον Σεπτέμβριο του 2008, πανηγύριζε για το ιστορικό γεγονός πως ‘έπεφτε’ κάτω από τις 2 ώρες και 4 λεπτά (2:03:59).

Winner of the men's race Kenya's Eliud Kipchoge poses next to his race time at the 39th London Marathon in London, Sunday, April 28, 2019. (AP Photo/Alastair Grant) AP

AP Photo/Alastair Grant

Η πρόβλεψη ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε. Γιατί; Διότι ” ο άνεμος δεν ήταν καλός, όπως και όλες οι συνθήκες του αγώνα“, εξήγησε στον Guardian ο Πάτρικ Σανγκ, συμπατριώτης και προπονητής του Κιπτσόγκε.

Κατά τον ίδιο τα νέα παπούτσια του Κενυάτη δρομέα τού έδωσαν περισσότερο ” μια ψυχολογική ώθηση“, εξηγώντας παράλληλα πως η (δεύτερη καλύτερη) επίδοση (όλων των εποχών) ήταν κυρίως το αποτέλεσμα πνευματικής δύναμης. ” Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε την ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού“, ανέφερε χαρακτηριστικά, υποσχόμενος για τον αθλητή του πως ” θα σπάσει ξανά το παγκόσμιο ρεκόρ“.

Με αυτά τα παπούτσια, πιθανόν.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ