ΣΠΟΡ

Τα εξωφρενικά νούμερα της Μπάιλς εξαντλούν τη λαχτάρα του ανταγωνισμού

Ένα top-10 (συν ένα) από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυμναστικής που ολοκληρώθηκε στη Στουτγκάρδη την Κυριακή.

Τα εξωφρενικά νούμερα της Μπάιλς εξαντλούν τη λαχτάρα του ανταγωνισμού
Η Σιμόν Μπάιλς ετοιμάζεται για την προσπάθειά της στους ασύμμετρους ζυγούς του τελικού στο all around του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος γυμναστικής 2019, Στουτγκάρδη, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 AP Photo/Matthias Schrader

Η πιο σπουδαία διοργάνωση ενόργανης γυμναστικής στον κόσμο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τελείωσε την Κυριακή στη Στουτγάρδη. Η 4η θέση του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, που ήρθε με υπεράνθρωπη προσπάθεια, αφού ήταν ο δεύτερος αγώνας του μετά την εγχείριση στον ώμο, δεν έφερε δυστυχώς την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (24/7-9/8 2020), καθώς οι 3 του βάθρου κατάγονται από χώρες που οι εθνικές ομάδες τους δεν εξασφάλισαν την πρόκριση μέσω του ομαδικού.

Η Στουτγάρδη αποδείχθηκε θερμή προς τους γυμναστές, που ανταπέδωσαν με σπουδαίες στιγμές. Ένα top-10 συν μία θα μπορούσε να πηγαίνει ως εξής:

Τιμητική αναφορά: Ο Αρτούρ Μορένο πήρε πανάξια το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο και ξέσπασε σε λυγμούς. Ωστόσο, δεύτερος ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής του αγωνίσματος το 2017 στο Μόντρεαλ, Κροάτης Τιν Σρμπιτς. Ο οποίος προφέρεται… Σέρμπιτς.

✔ Η Άνοιξη της τουρκικής γυμναστικής. Πηγαίνοντας στο Παγκόσμιο της Στουτγάρδης, η Τουρκία είχε ακριβώς… μηδέν μετάλλια στη διοργάνωση. Έφυγε με δύο και με την αίσθηση ότι αυτή η… φάμπρικα πρόκειται να έχει συνέχεια. Το πρώτο μετάλλιό της, μάλιστα, ήταν χρυσό, με τον Ιμπραχίμ Τσολάκ στους κρίκους και το δεύτερο, ασημένιο, ήρθε στους παράλληλους ζυγούς από τον Αχμέντ Εντέρ, το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο Τσολάκ, μάλιστα, χαιρέτησε στρατιωτικά με την τουρκική σημαία στην πλάτη του, ενθαρρύνοντας την… Πηγή Ειρήνης, δηλαδή την εισβολή τουρκικών μαχητικών στη βόρεια Συρία. Κάτι που ήρθε ως συνέχεια του χαιρετισμού των ποδοσφαιριστών της εθνικής, για τον οποίο έγραψε το Σάββατο ο Γιώργος Περπερίδης.

Κάτι που πρέπει να σε κάνει να αναρωτιέσαι, τουλάχιστον, για τη στρεβλότητα της ενημέρωσης παγκοσμίως. Πώς, δηλαδή, προσλαμβάνονται τα γεγονότα. Δηλαδή, ένας γυμναστής, που ξεκάθαρα, λόγω ενασχόλησης, βρίσκεται σε θέση να έχει αναπτύξει μια σοβαρότητα και να γυμνάζει το πνεύμα του, είναι αμφίβολο αν θα χαιρετούσε στρατιωτικά στην περίπτωση που αναγνώριζε ότι η εισβολή είναι συνώνυμο της επεκτατικής πολιτικής. Κι από την άλλη, αν και αναμφισβήτητα εξ ορισμού η κίνηση είναι αρνητική, αν υπάρχει κάποια πιθανότητα το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να παρερμήνευσε τη σημασία της εισβολής. Απλώς μοιάζει απίθανο ένας αθλητής που έχει περάσει αγωνία, μοναξιά και έχει ανδρωθεί όχι στους δρόμους αλλά στα γυμναστήρια, να είναι πολεμοχαρής ώστε να εγκρίνει την εισβολή στη Συρία ως πράξη πολέμου και όχι ως… Πηγή Ειρήνης.

✔ To πρόγραμμα της Κάρα Ίκερ στους ασύμμετρους ζυγούς στον προκριματικό του ομαδικού είναι η απόδειξη του κλασικού ρηθέντος περί πολλών και λίγων. Στην αρχή, οι κριτές βαθμολόγησαν την Ίκερ με ένα πρόγραμμα D, δείκτη δυσκολίας 5.8. Οι προπονητές της, ωστόσο, δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτό. Ζήτησαν αναθεώρηση, κάτι που έχουν δικαίωμα να κάνουν μόνο για το δείκτη δυσκολίας των προγραμμάτων και όχι για τη βαθμολόγηση αυτή καθαυτή. Αυτό, βέβαια, δεν κατέστη καταδικαστικό στην προσπάθεια της Ίκερ να μπει στον τελικό του ομαδικού και να πάρει το χρυσό, όμως θα μπορούσε να συμβεί για κάτι πιο σημαντικό. Η Αμερικανίδα βαθμολογήθηκε τελικώς για δείκτη δυσκολίας 5.4, αφού το ένα ψαλίδι της, που είχε κριθεί επιπέδου D, αποδείχθηκε ίδιο με το προηγούμενο, οπότε πήρε C και μειώθηκε η βαθμολογία της.

✔ Το λάθος του Σουν Γουέι στο μονόζυγο, που έδωσε στους Ρώσους το προβάδισμα και, μετά το πρόγραμμα του Νικίτα Ναγκόρνι στο ίδιο όργανο, το πρώτο χρυσό μετάλλιό τους στο ομαδικό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

✔ O καταποντισμός της Γερμανίας. Στη φιλόξενη Στουτγάρδη οι Γερμανοί γυμναστές, που είναι πάντα άκρως ανταγωνιστικοί, καταρρακώθηκαν. Δεν κατέκτησαν μετάλλιο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι πτώσεις τους έφερναν μαζικά επιφωνήματα απογοήτευσης. Ούτε ένας έμεινε όρθιος, που λέει ο λόγος. Η ντόπια ηρωίδα Σάρα Βος έπεσε από τη δοκό ισορροπίας, ο Βαυαρός Λούκας Ντάουζερ έφυγε επειδή τα γόνατά του λύγισαν από την επιθυμία στον αριστερό από τους παράλληλους ζυγούς, η Έλι Σάιτς από τη Χαϊδελβέργη δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στους ασύμμετρους, ενώ ο Νικ Κλέσινγκ έκανε ένα συμβατικό πρόγραμμα στους κρίκους. Το πιο σημαντικό πλασάρισμα της οικοδέσποινας πέτυχε η Σάιτς, με την 6η θέση στο σύνθετο ατομικό.

✔ Η πλάκα είναι ότι η Τανγκ Ξιζίνγκ δεν έπρεπε καν να βρίσκεται στον τελικό του σύνθετου ατομικού. Η Κινέζα ήταν 21η στον προκριματικό των αγωνισμάτων και μόνο όταν η Λιου Τινγκτίνγκ αποσύρθηκε, μπήκε ως επιλαχούσα στη θέση της. Το 16χρονο κοριτσάκι από την Γκουανγκντόνγκ διασκέδασε όσο δεν γινόταν και το χαμόγελό της υπερκάλυπτε τα σιδεράκια της. Στο τέλος, προσγειώθηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, πίσω μόνο από τη Σιμόν Μπάιλς, στο all around. Πελώρια επιτυχία.

✔ Το 1-2 των Ρώσων στο all around και το άλμα. Ο Νικίτα Ναγκόρνι κάνει θραύση όταν αγωνίζεται… μετά τον Αρτούρ Νταλαλόγιαν. Η τριπλή ανάποδη κυβίσθηση του πρώτου κατά την προσγείωση, μετά την ώθηση που του έδωσε ο ίππος, του έδωσε 0,3 περισσότερους βαθμούς από τον δεύτερο στο άλμα. Βεβαίως, οι δύο συμπατριώτες θα έχουν να μοιράζονται ιστορίες και από τον τελικό του ομαδικού, που χάρισε στη Ρωσία το πρώτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και ταυτοχρόνως, θα μιλούν για την πτώση του δεύτερου Ξιάο Ρουοτένγκ, που τους έδωσε το πρώτο και το δεύτερο σκαλί στο ατομικό, με τον απερχόμενο παγκόσμιο πρωταθλητή να είναι κάτω από τον πρωταγωνιστή της διοργάνωσης. Το επώνυμο Ναγκόρνι ελεύθερα μεταφράζεται ως ορεινός, άλλωστε, και ο 21χρονος Ρώσος ανέβηκε όντως ένα βουνό για να φύγει με 3 χρυσά από τη Στουτγάρδη.

✔ Βουλωμένο γράμμα διάβαζε ο Ηλίας Αναστασιάδης όταν έστειλε λινκ που ανέγραφε το ονοματεπώνυμο Τζο Φρέιζερ. Ο Βρετανός μιγάς ήταν τρίτος στο… πρωτάθλημα της χώρας του και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής, ο μόνος μη λευκός που τα κατάφερε. Ο 20χρονος από το Μπέρμιγχαμ ήταν ο νεότερος γυμναστής στους παράλληλους ζυγούς και προσέφερε στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα γι’ αυτήν τη διοργάνωση.

✔ Το πρόβλημα με το να κάθεσαι στο σκαμπό του πρωτοπόρου για πολλή ώρα είναι ότι, αντί ενώ περνούν οι συμμετοχές να νιώθεις αυξημένες τις πιθανότητες για το χρυσό μετάλλιο, να τις αισθάνεσαι μειωμένες. Η Μπέκι Ντάουνι έμοιαζε να καταρρέει σε κάθε συμμετέχουσα, ένα πρόσωπο έτοιμο να εκραγεί με αλμυρό νερό να εκτοξεύεται παντού. Η Βρετανίδα είδε 6 γυμνάστριες να περνούν, να κάθονται δίπλα της και να φεύγουν μετά τα προγράμματά τους στους ασύμμετρους ζυγούς. Λες και περνούσε η ιστορία της ζωής της μπροστά από τα μάτια της ή ούσα στον ονειροκόσμο, λες και την επισκέπτονταν κορίτσια που δεν είχε ξαναδεί.

Το πρόσωπό της βούλιαζε από την αγωνία, όμως ήταν και παραδομένο σε μια στωικότητα, ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν το κακό. Ήρθε τελευταία στιγμή και είχε καταγωγή από το Βέλγιο. Η Νίνα Ντέρβαλ έκανε ένα απολαυστικό πρόγραμμα, με το οποίο την προσπέρασε στην εκπνοή. Στις αδελφές Ντάουνι, Έλι και Μπέκι, θα μείνουν το χάλκινο και το ασημένιο με το οποίο θα τις προϋπαντήσουν γνωστοί και φίλοι όταν θα φτάσουν στο ‘Χίθροου’ και, έπειτα, στο Νότιγχαμ, από όπου κατάγονται.

✔ ‘Market Kai’ είναι το παρατσούκλι του Λι Τσι Κάι, αφού ο γυμναστής από την Ταϊβάν (ή αλλιώς κινεζική Ταϊπέι, δηλαδή Δημοκρατία της Κίνας) έκανε κόλπα ενώπιον των πελατών στο μανάβικο που διατηρούν οι γονείς του στη Γιλάν. Ο Κάι, έβδομος στον πλάγιο ίππο, έκανε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα, το οποίο έφερε και τη μόνη αμφιβολία για τη βαθμολογία των κριτών. Ο Μαξ Γουίτλοκ είχε κάνει 15.500 πόντους, ο Κάι έμεινε στους 15.433, αν και αμφέβαλλε γι’ αυτό. Ο Βρετανός, πάντως, είναι ο δεύτερος εν ενεργεία γυμναστής με 3 σερί τίτλους σε ένα αγώνισμα. Πρώτος είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ενώ εν ενεργεία με 3 τίτλους, αλλά όχι διαδοχικούς, είναι και ο θρυλικός Ρουμάνος Μάριαν Ντραγκουλέσκου, που στα 38 του λίγο έλειψε να πάρει μετάλλιο στο άλμα, έμεινε 4ος.

✔ Ο θρύλος της Μπάιλς. Έβδομη συμμετείχε στη δοκό ισορροπίας και, όταν προσγειώθηκε, με τα δύο ανάποδα κατακόρυφα και τη διπλή περιστροφή όλοι στο γυμναστήριο της Στουτγάρδης γνώριζαν ότι θα είχε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στην κατοχή της. Αυτό, όμως, θα ήταν μοναδικό. Το 15.066, βαθμολογία ακαταμάχητη αν μη τι άλλο, της έδωσε το 24ο μετάλλιο σε 6 διοργανώσεις και την άφησε μόνη πρώτη στην κατηγορία, αφού προσπέρασε τον Βιτάλι Σέρμπα. Ο Λευκορώσος είχε πάρει 23 μετάλλια από το 1991 έως το 1996. Από το 1922 έως το 1978, ωστόσο, με την εξαίρεση της δεκαετίας του ’40, όταν δεν έγινε διοργάνωση, η απόκλιση ήταν 4 χρόνια, από το 1979 έως το 1991 διεξαγόταν κάθε δύο χρόνια, από εκεί και ύστερα κάθε χρόνο, μέχρι το 2000 που αποφασίστηκε να μη διεξάγεται, καθ’ ότι ολυμπιακή χρονιά.

Η Μπάιλς έχει το εξωφρενικό νούμερο των 19 χρυσών μεταλλίων, με αυτό που κατέκτησε και στις ασκήσεις εδάφους, που έκλεισε τα αγωνίσματα στο ατομικό Γυναικών. Πέτυχε κάτι μοναδικό: πήρε 5 χρυσά μετάλλια σε 6 αγωνίσματα, αφού απέτυχε μόνο στην αλήθινή αδυναμία της, τους ασύμμετρους ζυγούς. Νίκησε στο ομαδικό, στο σύνθετο ατομικό, στο άλμα, στη δοκό ισορροπίας, στις ασκήσεις εδάφους, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη διοργάνωση. Πάλι καλά που υπήρχαν κι οι ασύμμετροι ζυγοί. Η μάλλον καλύτερη όλων των εποχών κάνει πράγματα που κάνουν οι καλύτεροι όλων των εποχών.

Ένα πρόβλημα με την Μπάιλς είναι ότι νικάει πάρα πολύ άνετα. Κάποια στιγμή εξαντλείται κι η λαχτάρα να την δεις. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι όλων στους χώρους τους, ο Μάικλ Φελπς, ο Μάικλ Τζόρνταν και οποιοσδήποτε άλλος, τα χρόνια που θεμελίωναν τον υπερθετικό βαθμό τους έβρισκαν μια κάποια αντίσταση. Ο Φελπς έχει νικήσει σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων με ένα εκατοστό του δευτερολέπτου διαφορά, ο Τζόρνταν έχει κατακτήσει 3 δαχτυλίδια ΝΒΑ σε σειρές που είχαν τουλάχιστον ένα νικητήριο σουτ, ενώ δύο από αυτά είχαν ως νικητήριο το τελευταίο εύστοχο σουτ τους. Η Μπάιλς αυξάνει τη διαφορά, αντί να την μικραίνει. Και κάνει τις υπόλοιπες εξαιρετικές γυμνάστριες να μοιάζουν στην καλύτερη με απλώς ικανές, είναι πάντως κομπάρσοι στην παράστασή της.

+1: Μόλις 149 εκατοστά χωρίζουν την πιο ψηλή τρίχα από τα μαλλιά του Κάρλος Έδριελ Γιούλο από το έδαφος. Ο Φιλιππινέζος, που πέρυσι πήρε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της χώρας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, φέτος επέστρεψε για να βαθμολογηθεί με 15.300 στις ασκήσεις εδάφους και να ‘κλέψει’ το χρυσό μετάλλιο από τον Ισραηλινό Αρτέμ Ντολγκόπιατ. Ο Γιούλο μπορεί να κάνει πια παρέα με τον Μάνι Πάκιαο, ως οι πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες των Φιλιππινών. O τελευταίος θα αισθανθεί ωραία, ως ο ψηλότερος της παρέας. Άσε που έχει σίγουρη μια καριέρα γερουσιαστή, όταν με το καλό αποχωρήσει από τη δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ