Σπρίντερ αθωώθηκε γιατί οι ελεγκτές του ντόπινγκ χτύπησαν λάθος πόρτα
Η Σάλβα Ιντ Νασέρ είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 400 μέτρα. Πήρε τον τίτλο, ενώ δεν είχε εμφανιστεί τρεις φορές σε αιφνίδιο έλεγχο για ντόπινγκ. Τις έκανε 4. Άσκησε έφεση και δικαιώθηκε για technicalities που προσβάλουν τη νοημοσύνη σου.
Η Σάλβα Ιντ Νάσερ είναι σπρίντερ, με ειδικότητα τα 400 μέτρα. Γεννήθηκε στη Νιγηρία, εν τούτοις τρέχει ως εκπρόσωπος του Μπαχρέιν. Το 2019 έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σπορ της και η πρώτη Ασιάτισσα που ‘πήρε’ τα 400 μέτρα, σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η καλύτερη επίδοση που ‘χει (48.14”) είναι η τρίτη καλύτερη της λίστας όλων των εποχών (στο Νο1 είναι η Μαρίτα Κοχ με 47.60 και στο Νο2 η Γιαρμίλα Κρατοτσίλοβα με 47.99). Προ της κορυφαίας διάκρισης, η Ιντ Νάσερ είχε πάρει το χρυσό στο Παγκόσμιο Νέων του 2015 και αυτό των στρατιωτικών αγώνων της ίδιας χρονιάς. Είχε φορέσει και το αργυρό στο Παγκόσμιο του 2017, πριν ανέβει στο κορυφαίο σκαλοπάτι του βάθρου, στους Πανασιατικούς του 2018.
Αλλά γιατί στα λέω όλα αυτά.
Τον περασμένο Ιούλιο η ανεξάρτητη αρχή πλήρους εξουσιοδότησης για θέματα doping στον κλασικό αθλητισμό, Athletic Integrity Unit τιμώρησε την 22χρονη, γιατί δεν είχε εμφανιστεί σε τρεις αιφνίδιους ελέγχους ντόπινγκ, μέσα στο 2019. Αντιμετώπιζε ποινή αποκλεισμού, διάρκειας δύο χρόνων (άρα θα έχανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και την αφαίρεση του τίτλου της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Άσκησε έφεση. Στην έρευνα για τα ‘nonshow’ προέκυψε μια πληροφορία που απέδειξε πως κάτι είχε πάει πάρα πολύ λάθος. Όχι από εκείνη, αλλά από τους ελεγκτές.
Μεταξύ της 12ης Μαρτίου και της 12ης Απριλίου του 2019 οι υπεύθυνοι δοκίμασαν να βρουν και να τεστάρουν την Ιντ Νάσερ τρεις φορές, στο μέρος που ‘χε δηλώσει πως βρισκόταν για την προετοιμασία της. Δεν τα κατάφεραν.
Σε ό,τι αφορά τα whereabouts των αθλητών, οφείλουν να ενημερώνουν το Anti-Doping Administration & Management System για το πού βρίσκονται κάθε βράδυ, πού προπονούνται και τι ώρα, σε ποια διοργάνωση μετέχουν και τις καθημερινές δραστηριότητες (πχ αν πηγαίνουν σχολείο ή αν δουλεύουν). Συν ένα ‘παράθυρο’ 60 λεπτών που ‘χουν μέσα στη μέρα. Είναι υποχρεωμένοι και να κάνουν τις αλλαγές -όπου και όταν υπάρχουν. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσω του σχετικού app ή του site.
Ως αποτυχίες θεωρούνται α) η μη συμπλήρωση της φόρμας, εντός του χρονικού ορίου που υπάρχει, β) η ανακριβής ή ημιτελής συμπλήρωση -που κάνει δύσκολο τον εντοπισμό του αθλητή, γ) τα ελλιπή στοιχεία και η μη ανανέωση αυτών και δ) η μη παρουσία στο δηλωμένο σημείο. Η άλλη κατηγορία των Whereabouts Failure είναι τα missed tests που ‘χρεώνονται’ όταν ο αθλητής δεν είναι διαθέσιμος στο ’60λεπτο παράθυρο’, ακόμα και αν έχει καθυστερήσει να εμφανιστεί ο ελεγκτής -πρέπει να περιμένουν για μια ώρα.
Η Ιντ Νάσερ είχε missed tests στις 12/3 και τις 12/4 (δεν ήταν εκεί όπου είχε δηλώσει), ένα filling failure (δεν είχε κάνει σωστά τη συμπλήρωση -αλλά επειδή δεν ήταν missed της το ‘χρέωσαν’ για την 1η Γενάρη του 2019, κάτι που ‘χαν κάνει και στον Κρίστιαν Κόλεμαν, εξ ου και γλίτωσε την τιμωρία το 2019).
Δεν τιμωρήθηκε, πήγε στο Παγκόσμιο και έγινε η τρίτη πιο γρήγορη γυναίκα της ιστορίας, στα 400 μέτρα. Το Γενάρη του 2020 έκανε τρία τα missed tests τον Ιούνιο τιμωρήθηκε. Στην έφεση που έκανε, επισήμανε πως τα στοιχεία που ‘χαν δώσει οι officers δεν ήταν ακριβή. Όπως μπορείς να διαβάσεις στην απόφαση που εξέδωσε η AIU, την 12η Απριλίου του 2019 οι εκπρόσωποι του DCO (Doping Control Officers) χτύπησαν… λάθος πόρτα.
Όπως γράφει το Lets Run, η αθλήτρια είχε δηλώσει πως μένει σε κτίριο με τον αριθμό 964, στον διαμέρισμα 11 (συγκεκριμένου δρόμου στο Μπαχρέιν). Το ‘παράθυρο’ που είχε δώσει ήταν από τις 18.00 έως τις 19.00. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι είχε αναφέρει λάθος αριθμό κτιρίου (από screenshot προηγούμενου ελέγχου) και πήγαν σε αυτό που όντως έμενε η αθλήτρια (με τον αριθμό 954). Μετά κίνησαν για το διαμέρισμα της.
Στο 11 βρήκαν μπροστά τους δυο πόρτες, τη μια δίπλα στην άλλη. Η μια ήταν ξύλινη και η άλλη γυάλινη και είχε δίπλα τους αριθμούς 11 και 12. Είχε και σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Χτυπούσαν τη ξύλινη, ανά πέντε λεπτά για μια ώρα. Δεν άνοιξε κανείς. Δοκίμασαν να τηλεφωνήσουν στην αθλήτρια, αλλά ανακάλυψαν πως δεν είχε δώσει το τηλέφωνο της (δεν είναι στα must, σύμφωνα με τους κανονισμούς της WADA).
Ο δικαστής επέλεξε να πιστέψει την αθλήτρια
Έγραψαν ‘nonshow’ και έφυγαν. Αργότερα, έμαθαν πως οι πόρτες που χτυπούσαν δεν ήταν διαμερισμάτων, αλλά θέσεων πάρκινγκ. Αν άνοιγαν τη γυάλινη πόρτα, θα ‘έπεφταν’ στο διαμέρισμα της Ιντ Νάσερ. “Η γυάλινη πόρτα είναι πάντα ανοιχτή, γιατί η ενδοεπικοινωνία είναι πάντα χαλασμένη” επισήμανε στην έφεση η νεαρά. Στην έκθεση οι ελεγκτές είχαν γράψει πως η γυάλινη πόρτα ήταν κλειδωμένη, με το δικαστή να αμφισβητεί αν εννοούσαν ‘κλειστή’ -αντί για κλειδωμένη. Ναι, επέλεξε να πιστέψει την αθλήτρια, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν είχε σημειώσει στα απαραίτητα έγγραφα τις λεπτομέρειες για το πώς πηγαίνει κανείς στο διαμέρισμα της -και την ανοιχτή γυάλινη πόρτα.
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έκριναν πως οριακά γλίτωσε την τιμωρία, καθώς τα τρία nonshow δεν ήταν μέσα σε έναν ημερολογιακό χρόνο -μετά τη ‘μετακίνηση’ του δεύτερου σε προτέρα ημερομηνία. Επίσης, αν οι ελεγκτές πήγαιναν στο κτίριο που ‘χε δηλώσει -και ήταν λάθος- επίσης τώρα, θα τελούσε υπό τιμωρία. Το αυτό θα συνέβαινε αν ο δικαστής δεν επέλεγε να πιστέψει τον ισχυρισμό της για την πόρτα που οδηγούσε στο διαμέρισμα της.
Για το τέλος, σου άφησα το καλύτερο. Η Ιντ Νάσερ δήλωσε πως δεν έχει συμπληρώσει ποτέ επιτυχώς τη φόρμα των whereabouts, από το 2016 που μπήκε στη λίστα αυτών που οφείλουν να το κάνουν. “Απέδειξε με στοιχεία πως είχε δοκιμάσει περισσότερες από μια φορές, κάποιες με τον φίλο της, αλλά δεν τα κατάφερε”. Για αυτό και ανέθεσε τη δουλειά στην ομοσπονδία του Μπαχρέιν που μεταξύ άλλων, δεν ήταν ιδιαίτερα συνεπής στην ανανέωση των στοιχείων. Για παράδειγμα, την ώρα που είχε δηλώσει πως η αθλήτρια θα είναι διαθέσιμη στις 24/1 του 2020, εκείνη ήταν σε πτήση.