ΣΠΟΡ

Πού θα φτάσουν Τσιτσιπάς και Σάκκαρη στο φετινό Γουίμπλεντον

Η Μαρία Σάκκαρη είναι έτοιμη να κάνει το… μπαμ στο πιο σημαντικό τουρνουά κάθε χρονιάς, ενώ ο Στέφανος Τσιτσιπάς πρέπει να αντιπαρέλθει τον τέταρτο γύρο του Ρολάν Γκαρός με τον Στάνισλας Βαρίνκα.

Πού θα φτάσουν Τσιτσιπάς και Σάκκαρη στο φετινό Γουίμπλεντον
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επιστρέφει μια μπάλα στον Ζερεμί Σαρντί, στο φετινό τουρνουά Κουίνς AP Photo/Frank Augstein

Καθισμένος στον ουράνιο θώκο του, ο Θεός του τένις πιάνει το κεφάλι του προβληματισμένος, σε μία εικόνα που μοιάζει με meme (πρώην emoticon). Το μόνο που σκέφτεται είναι ότι έφτασε η ώρα. Το πιο σημαντικό Major του αθλήματος είναι έτοιμο να αρχίσει. Το Γουίμπλεντον ξεκινά και μαζί του φέρνει, εκτός των θεατών στο γρασίδι, με τις φράουλες και τη σαντιγί, πλην των ιδιότυπων όρων που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί για να περιγράψουν τους αθλητές, gentlemen and ladies, πλην της αυστηρής ενδυματολογίας, μόνο λευκά, πλην των καπέλων, που κάποιος μπορεί να διακρίνει στις ιπποδρομίες του Ρόγιαλ Άσκοτ, την αίσθηση μιας σχεδόν γαλαζοαίματης ματαιοδοξίας.

Το Γουίμπλεντον θεωρείται το πιο σπουδαίο Major από τα τέσσερα της χρονιάς. Είναι το πιο παλιό και διεξάγεται σχεδόν με θρησκευτικούς όρους. Παρά το γενικό σοβινισμό που το διακρίνει, μέσα από την ατμόσφαιρά του να υπενθυμίζει πόσο σπουδαίο είναι, δεν φοβάται να αλλάξει. Το 2009 έβαλε την οροφή στο κεντρικό κορτ, ενώ το Ρολάν Γκαρός ακόμα να το κάνει, έχοντας παρατείνει την αναμονή ως το 2024, πόσω μάλλον το hawkeye. Στη φετινή έκδοσή του -και πιθανώς στις μελλοντικές- θεσπίζεται ο κανόνας που ως τώρα ακολουθεί μόνο το US Open: το πέμπτο σετ, πια, δεν θα κρίνεται με τα δύο γκέιμς διαφορά που ως τώρα έπρεπε, αλλά με το τάι μπρέικ. Η διαφορά με το τουρνουά της Νέας Υόρκης είναι ότι για να μπουν οι τενίστες σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να φτάσουν στα 24 γκέιμς ισόπαλοι, δηλαδή 12-12, και όχι να μην έχουν λύσει τις διαφορές τους στα 12 γκέιμς, όπως γίνεται σε κάθε άλλο σετ.

Αυτή η δυνατότητα αλλαγής δεν αφαιρεί κάτι από την αίγλη του. Ίσα ίσα, που υπάρχει πρωτοτυπία και συνδυάζεται η κλασικότητα με το σεβασμό για την κούραση των τενιστών. Δηλαδή ένα παιχνίδι μπορεί να περάσει στην ιστορία και να αναδείξει την αντοχή των αθλητών καίτοι να μην τους καταστήσει έτοιμους να καταρρεύσουν, όσο αυτό είναι εφικτό. Όσο για τη δόξα; Υπάρχουν πάντα τα πριγκιπικά ζεύγη, ο Γουίλιαμ και η Κέιτ που από το 2012 πηγαίνουν στον τελικό του μονού Ανδρών, φέτος ο Χάρι και η Μέγκαν ενδεχομένως, αν η Αμερικανίδα αποφασίσει να βγει από το σπίτι μετά τη γέννηση του παιδιού της, διασημότητες που κάνουν το ταξίδι στο Λονδίνο απλώς και μόνο για να βρίσκονται εκεί, όπως ο φαν του Ρότζερ Φέντερερ, Μπράντλεϊ Κούπερ, o Τζάστιν Τίμπερλεϊκ με την Τζέσικα Μπιλ, οι Βρετανοί, φυσικά, ο Έντι Ρέντμεϊν, ο Χιου Γκραντ, ο Ίαν ΜακΚέλεν και η Τζούντι Ντεντς, κροίσοι σαν τον Μπιλ Γκέιτς, αθλητές από άλλα σπορ, ο Πάου Γκασόλ, ο Τιερί Ανρί, αλλά και βετεράνοι, θρύλοι του τένις.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον χτυπημένο βάναυσα από το τζετ λαγκ Πιτ Σάμπρας στον τελικό του Γουίμπλεντον του 2009 και το ενσταντανέ του πολυνίκη, από τότε, Ρότζερ Φέντερερ, με τα 15 Major, με τον Αμερικανό, τον Ροντ Λέιβερ, τον Τζον ΜάκΕνρο και τον Μπιόρν Μποργκ;

 Οι όροι, ωστόσο, έχουν αλλάξει στο πώς εμείς προσεγγίζουμε τα Major. Ακόμα και υπό την προαναγγελτική έννοια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πλέον, δεν είναι προτεραιότητα ακριβώς ποιος θα νικήσει το τουρνουά στους Άνδρες και τις Γυναίκες, αλλά οι πιθανότητες που έχουν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη για διάκριση στο τρίτο χρονικά Major της χρονιάς. Τούτο είναι ανεπανάληπτο. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που Έλληνες έχουν πάει στο Γουίμπλεντον, ακόμα και νίκες ανέλπιστες, όπως το έπος της θαυμάσιας Λένας Δανιηλίδου επί της Ζιστίν Ενάν, στον πρώτο γύρο του 2005, αυτό που δεν έχει συμβεί πριν, όμως, και ο θαυμαστής του τένις εντός των συνόρων καλείται να συνηθίσει, είναι η ανάλυση των πιθανοτήτων των δύο τενιστών για να φθάσουν όσο μακρύτερα γίνεται στο τουρνουά.

Θα μπορούσαν να είναι τρεις, αν η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου μπορούσε να περάσει τους προκριματικούς, αλλά σε ακόμα ένα θρίλερ αποκλείστηκε την Τρίτη 25 Ιουνίου από την Κόγιαν Γιούβα, με το δραματικό 10-8 στο τρίτο σετ, στο παιχνίδι του πρώτου προκριματικού.

Η επιστροφή στο σερβίς

AP Images

Βάζοντας σε πρώτο πλάνο τους δύο Έλληνες τενίστες, λοιπόν, που προφανώς κατά μόνας και ομαδόν θέλουν να δημιουργήσουν μια συναισθηματική παράλληλη ιστορία, το συμπέρασμα που απορρέει είναι ότι δεν χρειάζεται βιασύνη.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, επί παραδείγματι, βρίσκεται ως νούμερο 7 στο τουρνουά στο ταμπλό με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανταμώσει με τον Νόλε στα προημιτελικά του τουρνουά, αν, βέβαια, φτάσουν και οι δύο ως εκεί. Αυτό το μέλλον καθίσταται μακρινό και σχεδόν παραβατικό, αν αναλογιστεί κάποιος τον κόπο που έκανε ο μακρυμάλλης τενίστας για να φτάσει στον τέταρτο γύρο του αμέσως προηγούμενου Major, του Ρολάν Γκαρός δηλαδή, αλλά και την ενέργεια που δαπάνησε στο all time classic παιχνίδι των 5 ωρών με τον Στάνισλας Βαβρίνκα.

Κι ενώ το επίπεδο αποκατάστασης ενός αθλητή είναι στο υψηλότερο σημείο του, επιστημονικά τοποθετούμενοι, το πρόγραμμα που βάζει ο τενίστας για τον εαυτό του πηγαίνοντας από το Παρίσι στο Λονδίνο πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και ενέχει κόστος. Οι τενίστες στο πάνω μέρος της παγκόσμιας κατάταξης συνήθως κάνουν το πρώτο φορμάρισμα για το Γουίμπλεντον μέσα στο Γουίμπλεντον, αφού εκείνο που τους νοιάζει είναι η πλήρης ετοιμότητά τους τη δεύτερη Κυριακή. Αυτό, βεβαίως, ισχύει αν έχουν φτάσει μακριά στο Ρολάν Γκαρός, οπότε οι τρεις εβδομάδες που τους χωρίζουν από το χορτάρι γίνονται χρόνος αποκατάστασης, όγκου στην προπόνηση και φορμαρίσματος. Ο αθλητής είναι καταδικασμένος αν πάει στο τουρνουά έχοντας στο νου του μόνο τη χαλάρωση από την προηγούμενη προσπάθειά του ή μόνο την προπόνηση.

Τρεις εβδομάδες είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να είναι λυμένος: σχεδόν μία χαλάρωση, άλλη μία όγκος προπόνησης συν το φορμάρισμα. Σε αυτό πρέπει να υπολογιστούν και τα ταξίδια, που οδηγούν σε τουρνουά. Ο Τσιτσιπάς έφτασε στο Γουίμπλεντον και θα αντιμετωπίσει τον Ιταλό Τόμας Φαμπιάνο, νούμερο 83 στην παγκόσμια κατάταξη και με ρεκόρ τον τρίτο γύρο του περυσινού Γουίμπλεντον, έχοντας λάβει μέρος στο Queens του Λονδίνου, αλλά και παίξει στο τουρνουά επίδειξης Boodles. 

Χωρίς να παραγνωρίζονται τα επιμέρους στοιχεία, τα αποτελέσματα των δύο τουρνουά για τον Τσιτσιπά μπορούν να πουν μια ιστορία: στο Queen’s αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον επίσης νεαρό Καναδό Φελίξ Οζέρ-Αλιασίμ και στο Boodles έδωσε το τελευταίο παιχνίδι του την προηγούμενη Πέμπτη, πετυχαίνοντας μία αξιόπιστη νίκη επί του Ισπανού Ρομπέρτο Μπαουτίστα-Αγκούτ, 2-0 σετ, και μπαίνοντας με την πεποίθηση ότι θα είναι έτοιμος από την πρώτη εβδομάδα του τουρνουά, ώστε να μην κωλυσιεργήσει με επιπλέον φορμάρισμα.

Η ηλικία του, 20, και το (όχι ευχάριστο, πάντως) γεγονός ότι κέρδισε μία εβδομάδα μετά την ήττα από τον Βαβρίνκα, η οποία φαίνεται πως τον έκανε σοφότερο, ενθαρρύνουν αυτήν την προσέγγιση. Ούτως ή άλλως, θα χρειαστεί να δαπανήσει ενέργεια.

Στην περίπτωση πρόκρισής του, ο Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει το βετεράνο Ίβο Κάρλοβιτς, ένα σεσημασμένο σέρβερ που τρομοκρατούσε τα ball boys για αρκετά χρόνια στο Γουίμπλεντον. Στα 40 του, εξαρτάται σε ποια service mode είναι, ωστόσο ο κίνδυνος είναι η ανυπομονησία. Ο Τσιτσιπάς έχει ικανότητα στις επιστροφές του σερβίς και ξέρει ότι ο Κροάτης πολύ δύσκολα θα απειλήσει το δικό του, οπότε πρέπει να αναλύει διεξοδικά σε κάθε return game του τις δικές του πιθανότητες για μπρέικ, να το σβήνει και να πηγαίνει στο επόμενο, ούτως ή άλλως πρόκειται πραγματικά για ένα μπρέικ ανά σετ. Πρέπει, επίσης, να είναι αρκετά συνετός ώστε να μην αποσπάται από το γεγονός ότι ο Κάρλοβιτς, τόσο εξ ιδιοσυγκρασίας όσο και ηλικιακά πλέον, δεν μπαίνει σε διαδικασία ράλι, που ο Τσιτσιπάς έχει στο… αίμα του.

Από εκεί και ύστερα, χαμός. Από τον επίσης βετεράνο Φερνάντο Βερντάσκο ή τον Αυστραλό Κάιλ Έντμουντ στον τρίτο γύρο, στον Βέλγο Νταβίντ Γκοφέν, πιο επικίνδυνο από το νούμερο 21 που λέει η ΑΤΡ ότι βρίσκεται, ή τον Ρώσο Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος θέλει στα 23 του το δικό του ξεπέταγμα και είναι διαπρεπής στο σκληρό κορτ, αλλά δεν έχει φτάσει ποτέ σε τέταρτο γύρο Major. Τότε και μόνο τότε θα φτάσει να παίξει με τον Νόβακ Τζόκοβιτς, αν ο Σέρβος, από το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, μπορέσει να διαχειριστεί το ύπουλο εμπόδιο του Φίλιπ Κολσράιμπερ στον πρώτο γύρο και έπειτα εκείνα των Κούντλα ή Γκούλμπις και Ντιμιτρόφ ή Μονφίς στον τρίτο και τέταρτο αντιστοίχως.

Στο άλλο ταμπλό, ο Ρότζερ Φέντερερ βρίσκεται παρέα με τον Ράφα Ναδάλ. Ο Ελβετός νίκησε για δέκατη φορά στην καριέρα του στο Χάλε, κάτι που ενθαρρύνει την κατάθλιψη που πρόκειται να πέσουν οι Γερμανοί της περιοχής όταν ο άνθρωπος του οποίου το ονοματεπώνυμο έδωσαν σε οδό έξω από το συγκρότημα ‘Τζέρι Βέμπερ’ σταματήσει να παίζει. Αυτήν τη στιγμή, ο 37χρονος (σε περίπου ενά μήνα και δέκα μέρες 38χρονος) Ελβετός φαίνεται ότι εκτιμά πως το ρίσκο που πήρε, να παίξει στο Ρολάν Γκαρός, στο οποίο έφτασε στα ημιτελικά, του έχει βγει. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ρυθμό που έδειξε στη Ρηνανία-Βεστφαλία. 

Ο τενίστας που τον απέκλεισε, αντιθέτως, έγινε το θύμα της υπερπροσπάθειας στο παρισινό Όπεν. Αρχής γενομένης από το 2012, και αφού έχασε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό το 2011, ένα έτος μετά το δεύτερο νταμπλ με Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον, ο Ράφα Ναδάλ ένιωσε το άλγος μιας σειράς πρώιμων αποκλεισμών: το 2012 από τον Λούκας Ρόσολ στο δεύτερο γύρο, το 2013 από τον Στιβ Ντάρσις στον πρώτο γύρο, το 2014 από τον Νικ Κύργιο, που ήταν φέρελπις, στον τέταρτο γύρο, το 2015 από τον Ντάστιν Μπράουν στο δεύτερο γύρο, το 2016 δεν έπαιξε, ενώ το 2017, σε ένα απίστευτο θρίλερ, αποκλείστηκε 15-13 στο πέμπτο σετ από τον Ζιλ Μούλερ στον τέταρτο γύρο.

Κι εκεί που θα νόμιζε κάποιος ότι τα ψωμιά του στο Λονδίνο είχαν τελειώσει, ο Ναδάλ πέρυσι έφτασε στα ημιτελικά και αποκλείστηκε 10-8 στο πέμπτο σετ από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Οπότε κατάφερε να συνδυάσει τη νίκη του στο Παρίσι με μία ήττα στις λεπτομέρειες ένα παιχνίδι πριν το Major. Εννοείται ότι θα είναι επικίνδυνος και, αν επιβιώσει τους τέσσερις πρώτους γύρους, ανάμεσα στα φαβορί.

Περιπτώσεις που δεν πρέπει να ξεγραφτούν είναι ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, νικητής του περυσινού ATP Masters, ο Μαρίν Τσίλιτς, φιναλίστ του Γουίμπλεντον το 2017, ο επίσης φιναλίστ, του φετινού Ρολάν Γκαρός, Ντομινίκ Τιμ, αλλά και ο Μπέρναρντ Τσόριτς, που ενδέχεται να ανταμώσει με τον Φέντερερ στον τέταρτο γύρο του δικού τους section και όταν τον βρίσκει αποδεικνύεται συναπτά κακός μπελάς.

Το ρεκόρ της Μαρίας

H Μαρία Σάκκαρη σε έναν πόντο απέναντι στη Ναόμι Οσάκα, στις 18 Ιουνίου 2019, στο Μπέρμιγχαμ AP

Στις Γυναίκες, όλα τα φαβορί είναι εκεί, μόνο που η κατάστασή τους δημιουργεί ερωτηματικά. Είδαμε στο Παρίσι τη Ναόμι Οσάκα ευάλωτη, μετά το χωρισμό με τον προπονητή της, τη Σερένα Γουίλιαμς, που το Γουίμπλεντον είναι το δικό της Major, έχοντας πάρει 7 τρόπαια, όσα και στο Αυστραλιανό Όπεν, την Αντζελίκ Κέρμπερ, τη Σλόαν Στέφενς να φεύγουν σχετικά νωρίς, τη Σιμόνα Χάλεπ να αποκλείεται από την Αμάντα Ανισίμοβα, που θα μπει στο πράσινα κορτ εν είδει… Μαρία Σαραπόβα.

Πρόκειται για διοργάνωση με ερωτηματικά, στην οποία επιστρέφει, δηλώνοντας στιγμή τελευταία στιγμή λόγω του προβλήματος στον καρπό που την έκανε να αποσυρθεί στο Ρολάν Γκαρός, η Τσέχα Πέτρα Κβίτοβα, φιναλίστ του φετινού Αυστραλιανού. Γενικώς, οι ομοιότητες σε πορείες στο Ρολάν Γκαρός και το Γουίμπλεντον δεν συνηθίζονται. Αυτό είναι βέβαιο, καθώς η Μαρία Σάκκαρη ετοιμάζεται για να σπάσει το προσωπικό ρεκόρ της, δηλαδή να φτάσει στον τέταρτο γύρο του τουρνουά και… βλέπουμε. Το νούμερο 31 του κόσμου δεν έχει κάποιον να φοβάται μέχρι τον τρίτο γύρο, αν και προφανώς δεν πρόκειται να το ρίξει στο σορολόπ.

Η Κροάτα Μπερνάρντα Πέρα έχει μόνο έναν πρώτο γύρο στο Γουίμπλεντον, τον περυσινό στα 25 της, αλλά πορεύεται με τη νίκη της στον πρώτο γύρου του Αυστραλιανού Όπεν του 2018, με την Τζοάνα Κόντα. Ειρήσθω εν παρόδω, η εικόνα της Σάκκαρη με τη Βρετανίδα, για την οποία οι οικοδεσπότες ελπίζουν ότι θα φτάσει στα όψιμα στάδια του τουρνουά, παρά την ήττα 2-0 στο δεύτερο γύρο του Eastburn Internationals, ήταν πολύ ενθαρρυντική.

Η Ελληνίδα, στο 15ο Major, ψάχνει μια σειρά παιχνιδιών που θα της δώσουν αυτοπεποίθηση. Εφόσον προκριθεί της Πέρα θα την περιμένει ή η lucky loser (τενίστρια που επωφελήθηκε από αποχώρηση κατά τη διάρκεια των προκριματικών) Μαρί Μπουσκόβα ή η Γερμανίδα Μόνα Μπαρθέλ. Αν φτάσει στον τρίτο γύρο, εκεί είναι το μυστικό. Το νούμερο 8 στο τουρνουά, η Ουκρανή Γελένα Σβιτολίνα, θα είναι πιθανή αντίπαλός της.

Η Σβιτολίνα έχει φτάσει ως τον τέταρτο γύρο του Γουίμπλεντον το 2017, οπότε είναι βατό φαβορί για τη Σάκκαρη και μοιάζει πιο εύκολη από εκείνη την τενίστρια που θα βρει στον τέταρτο γύρο, είτε είναι η Κροάτα Πέτρα Μάρτιτς, με την παρουσία στους προημιτελικούς του φετινού Ρολάν Γκαρός, είτε η Λετονή Αναστασία Σεβαστόβα, που έφτασε στα ημιτελικά του περυσινού US Open. Από εκεί, η Καρολίνα Πλίσκοβα, την οποία είχε νικήσει το 2018 στο WTA της Ρώμης, μπορεί να περιμένει στον ημιτελικό. Η καλή Σάκκαρη σίγουρα θα είναι στο κόλπο, τουλάχιστον ως τον τρίτο γύρο. Κατά τα άλλα, το νούμερο ένα, Άσλεϊ Μπάρτι, θα δοκιμαστεί σε ένα τουρνουά που είχε παίξει στον τελικό του, μεν, το 2013 δε, η Σερένα Γουίλιαμς και η Αντζελίκ Κέρμπερ μπορεί να ανταμώσουν στον τέταρτο γύρο, όταν μόλις πέρυσι έπαιξαν στον τελικό, με τη Γερμανίδα να νικάει, το ίδιο και η Σλόαν Στέφενς με την Πέτρα Κβίτοβα, ενώ η Ολλανδή Κίκι Μπέρτενς μπορεί να αποδειχθεί το μαύρο άλογο του τουρνουά.

Απολαύστε gentlemen, ladies, λευκό ενδυματολογικό κώδικα, φράουλες με σαντιγί και πικ νικη έκω από τα κορτ, διότι το Γουίμπλεντον μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο, αλλά παραμένει εξίσου συναρπαστικό στις προοπτικές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK