X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Παίκτες που κανείς δεν ξέρει την πραγματική τους ηλικία

Μία λίστα παικτών που άλλη ηλικία δηλώνουν και άλλη γράφει η ληξιαρχική πράξη γέννησής τους.

Στην Ελλάδα πρέπει να ξεκίνησαν όλα με την άφιξη του Γεκινί στον Ολυμπιακό. Όχι πως μέχρι τότε όποιος παίκτης ερχόταν στη χώρα μας είχε την ηλικία που δήλωνε ή έγραφε η ταυτότητά του, αλλά από την αποτυχυημένη μεταγραφή του Νιηγηριανού στους "ερυθρόλευκους" -γιατί αν είχε πετάξει 25 γκολ σε μια σεζόν κανείς δεν θα ασχολούνταν με την ηλικία του- και μετά ξεκίνησε ένα κύμα αμφισβήτησης για την ηλικία των παικτών (όχι μόνο ποδοσφαιριστών) που προέρχονταν κυρίως από χώρες της Αφρικής.

Ένα κύμα αμφισβήτησης που μόνο υπερβολικό δεν ήταν, αφού ακόμα και σήμερα εμφανίζονται στο προσκήνιο αθλητές που δεν δηλώνουν ηλικίες μόνο ένα και δύο χρόνια μικρότερες από την κανονική τους, αλλά κόβουν πενταετίες και δεκαετίες σαν ανύπατρες μικροαστές που φοβούνται μην μείνουν για πάντα στο ράφι.

Ολόφρεσκια είναι ακόμα η είδηση που θέλει το νούμερο 10 του φετινού ντραφτ του ΝΒΑ, του Αυστραλού Θον Μέικερ, να μην είναι 19 αλλά 24 ετών.

Πάμε να θυμηθούμε άλλες αντίσοιχες περιτπώσεις που οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παικτών χάθηκαν σε κάποια "μαύρη τρύπα" του χωροχρόνου.

ΓΙΟΥΣΑΦΑ ΓΙΑΦΑ

Ο παίκτης από την Γκάμπια υπέγραψε στη Μίλαν επαγγελματικό συμβόλαιο το 2013 δηλώνοντας πως ήταν 16 χρονών, την ώρα που πραγματικά ήταν 25!

Ο Αφρικανός είχε φτάσει στην Ιταλία ως μετανάστης και ζητούσε άσυλο. Δήλωσε στις αρχές ότι είχε χάσει τα χαρτιά του, έτσι μετέφερε το έτος γέννησής του, από το 1996 στο 1987. Κατάφερε να εξαπατήσει πρόσκαιρα τους Ιταλούς και να παίξει σε μερικά ματς με την Κ19 ομάδα. Ωστόσο τον πρόδωσε ο λογαριασμός του στο facebook, στον οποίο δήλωνε την πραγματική του ημερομηνία γέννησης. Με αφορμή αυτό, άρχισε έρευνα, η οποία έστειλε τον παίκτη στα δικαστήρια.

ΚΑΡΛΟΣ ΑΛΜΠΕΡΤΟ

Ο Κάρλος Αλμπέρτο ήταν μέλος της εθνικής Βραζιλίας Κ20 που κατέκτησε το Μουντιάλ του 2003. Περίφημα! Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Βραζιλιάνος ήταν 26 ετών.

Μόλις η FIFA ανακάλυψε την απάτη του Βραζιλιάνου τον τιμώρησε με 360 μέρες αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο.

ΤΑΡΙΜΠΟ ΓΟΥΕΣΤ

Ο πρώην αμυντικός της Οσέρ, της Ίντερ και της Μίλαν κατηγορήθηκε το 2002 από τους ανθρώπους της Παρτιζάν Βελιγραδίου ότι ήταν 40 ετών, ενώ είχε δηλώσει 28. "Παρόλα αυτά έπαιζε τόσο καλά που δεν το μετανιώσαμε που τον αποκτήσαμε", δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας.

Τον Γουέστ πρόδωσε μια εξέταση στο γόνατό του, η οποία έβαλε τους γιατρούς σε υποψία για την ηλικία του. Τελικά ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2008 σε ηλικία, επισήμως, 46 ετών.

ΟΙ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΙ

Οι ποδοσφαιριστές από τη Νιγηρία έχουν τη χειρότερη φήμη στο συγκεκριμένο τομέα. Το 1988 η FIFA απέκλεισε την εθνική Νιγηρίας για δύο χρόνια από όλες τις διοργανώσεις, αφού στους ολυμπιακούς αγώνες τρεις παίκτες είχαν δηλώσει γενέθλιες ημερομηνίες διαφορετικές από αυτές που είχαν δηλώσει σε προηγούμενο τουρνουά.

Πριν το Παγκόσμιο K-17 η FIFA ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιούσε νέες μεθόδους για να πιστοποιεί την ηλικία των αθλητών. Μετά από αυτή την είδηση η Νιγηρία άλλαξε 15 (!) παίκτες του ρόστερ της. Υπάρχουν άπειρα αντίστοιχα μεμονομένα παραδείγματα Νιγηριανών ποδοσφαιριστών.

Το 2010 ο Anthony Kojo Williams, επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και με σκοπό να αλλάξει την μέχρι τότε νοσηρή κατάσταση δήλωσε: "Είναι γεγονός πως πάντα κλέβαμε στο συγκεκριμένο κομμάτι".

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΝΙΚΟΛΑ

Ο Νικολά είναι 2.10, 92 κιλά και έχει όλα τα χαρίσματα για να διαπρέψει στο highschool basket. Όλα καλά ως εδώ. Το μόνο του ελάττωμα είναι ότι όταν έπαιζε στο High School είχε πατήσει τα 30.

Ο Νικολά παρουσίαζε τον εαυτό του ως 17χρονο στο Catholic Central High School του Windsor στο Ontario.

ΤΖΟΖΕΦ ΜΙΝΑΛΑ

Για μήνες είχε γίνει πολύς ντόρος για την πραγματική ηλικία του Καμερουνέζου μεσοεπιθετικού της Λάτσιο. Ο ίδιος και οι ιθύνοντες της ομάδας δήλωναν πως ο παίκτης ήταν 17 ετών, την ώρα που κυκλοφόρησε μια φήμη πως ήταν 42.

Οι φήμες οδήγησαν σε έρευνα, αφού το παρουσιαστικό του Μιναλά μοιάζει πιο πολύ με μεσήλικα παρά με εφήβου. Παρόλα αυτά, το πόρισμα της έρευνας δικαίωσε τον παίκτη και τους λατσιάλι και η ημερομηνία γέννησης του είναι και επισήυμως η 24η Αυγούστου του 1996.

ΟΜΠΑΦΕΜΙ ΜΑΡΤΙΝΣ

Άλλος ένας παίκτης από τη Νιγηρία που την πραγματική του ηλικία δεν την γνωρίζει κανείς πέρα από τον Θεό και την μητέρα του. Τον Αύγουστο του 2006 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νιγηρίας στο σάιτ της έγραφε ότι ο Μάρτινς είχε γεννηθεί την 1η Μαΐου του 1978, ημερομηνία με βάση την οποία ήταν 28 ετών και όχι 21 που δήλωνε τότε.

Η ομοσπονδία προσπάθησε να μπαλώσει το "λάθος" της, ζητώντας συγγνώμη, αλλά από τότε η διεθνής καριέρα του Μάρτινς πήρε την κατιούσα, αφού τον απειλούσαν να σταματήσει, ενώ λίγο έλειψε να ακυρωθεί και η τότε μεταγραφή του στη Νιούκαστλ.

ΡΑΝΤΑΜΕΛ ΦΑΛΚΑΟ

Η περίπτωση του Κολομβιανού είναι η πιο "ήπια" του παρόντος άρθρου. Η ημερομηνία με την οποία ο Κολομβιανός φορ της Μονακό (το 2013) είχε καταχωρηθεί στα κατάστιχα της FIFA ήταν η 10η Φεβρουαρίου του 1986, όπερ σημαίνει ότι τότε ήταν 27 ετών. Το "Κολέχιο Σαν Πέδρο Κλαβέρ ντε Μπουκαραμάνγκα", όμως, είχε σοβαρές διαφωνίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού και συνεντεύξεις από τους ανθρώπους του σχολείου, όταν οι γονείς του Φαλκάο τον έγραψαν στα μητρώα του νηπιαγωγείου, ανέφεραν ως ημερομηνία γέννησης την 10η Φεβρουαρίου του 1984.

ΕΓΙΝΕ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΟ

Τα σκάνδαλα σχετικά με την πραγματική ηλικία Αφρικανών είναι τόσο πολλά που έχουμε αρχίσει να το ρίχνουμε στην πλάκα όταν κάποιος Αφρικανός αθλητής δηλώνει την ηλικία του. Αυτό δεν είναι κάτι που το κάνουμε μόνο στις μεταξύ μας παρέες, αφού ο Μουρίνιο είχε δηλώσει όσο καθόταν στον πάγκο της Τσέλσι: "Το πρόβλημα με την Τσέλσι είναι η έλλειψη σκόρερ. Έχω τον Ετό, αλλά είναι 32 ετών. Ίσως βέβαια είναι 35. Ποιος ξέρεις τέλοσπάντων"!

Ανάλογη αναφορά έχει κάνει και ο Χάρι Ρέντναπ για την ηλικία του Κανού, όταν τον προπονούσε στην Πόρτσμουθ: "Πόσων χρονών είναι; 49; Δεν ξέρω. Αλλά όταν σκέφτεσαι ότι έχει παίξει στην Ίντερ, έχει κατακτήσει το Champions League με τον Άγιαξ και έχει πρόβλημα καρδιάς και στις προπονήσεις κάνει πράγματα που δεν έχεις δει ξανά στη ζωή σου, τι σημασία έχει η ηλικία";

Ειναι γεγονός πως δύσκολα θα μπορέσει να βγει άκρη με τις ηλικίες των προαναφερθέντων παικτών και γενικά των Αφρικανών. Ωστόσο υπάρχει η περίπτωση ενός ποδοσφαιριστή που όλοι έχουμε περάσει στα ψιλά.

Είναι δηλαδή ο Ρούνεϊ μόνο 31 ετών;;;;;;;;;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αλί Ντιά: Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός απατεώνας
Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές απάτες

24MEDIA NETWORK