ΣΠΟΡ

Όταν η τεχνολογία ξεπερνάει τους αθλητές

Αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού είναι πλέον η τεχνολογία, η οποία σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί και καλύτερη από πολλούς αθλητές. Όχι, πάντα βέβαια. Το ερώτημα όμως που γεννάται είναι #poupaeiokosmos;

Όταν η τεχνολογία ξεπερνάει τους αθλητές

Η έκρηξη της τεχνολογίας τα τελευταία έχει ασφαλώς προκαλέσει αναταραχές σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Ένας από αυτούς και ο αθλητισμός με τις μηχανές να έχουν εισβάλλει για τα καλά πλέον στη ζωή των αθλητών. Άλλες φορές κάνοντάς τους την πιο εύκολη, άλλες πάλι, δυσκολότερη, ξεπερνώντας ακόμη και τις δικές τους επιδόσεις.

Από τις πρώτες μεγάλες “νίκες” της τεχνολογίας απέναντι στον άνθρωπο ήταν φυσικά η νίκη του υπολογιστή Deep Blue κόντρα στον Γκάρι Κασπάροφ τον κορυφαίο σκακιστή όλων των εποχών. Για την ακρίβεια βέβαια το 1996, ο Deep Blue ηττήθηκε με 4-2 από τον Κασπάροφ, όμως οι δημιουργοί του ζήτησαν ρεβάνς, κάτι που ο σκακιστής δέχθηκε. Έτσι το 1997 ήρθε η μεγάλη έκπληξη.

Ο αναβαθμισμένος Deep Blue κέρδισε τον Κασπάροφ με τελικό σκορ 3.5-2.5. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής κατηγόρησε την IBM για απάτη υποστηρίζοντας πως εκτός από τον υπολογιστή έπαιζαν και άνθρωποι και ζήτησε ρεβάνς. Η ΙΒΜ αρνήθηκε και απέσυρε τον Deep Blue εκτός λειτουργίας. Βλέποντας την ήττα του Κασπάροφ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο την υφήλιο έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Η ερώτηση #poupaeiokosmos άρχισε να τους απασχολεί για τα καλά.

Αν και είχαμε πάρει μια πρώτη γεύση από τότε, με την πάροδο των χρόνων η τεχνολογία άρχισε να παρουσιάζει εξέλιξη με φρενήρεις ρυθμούς. Τεχνολογικά επιτεύγματα όπως τα ρομπότ, έχουν δυσκολέψει αρκετά τη ζωή αθλητών, μιας και δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με τίποτα.

Φανταστείτε για παράδειγμα τον ταχύτερο άνθρωπο αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, τον Γιουσέιν Μπολτ. O Τζαμαϊκανός είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μέτρα, τα οποία τα ολοκλήρωσε το 2009 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο σε μόλις 9.58 δευτερόλεπτα. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με μετρήσεις η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυξε έφτασε στα 44,72 χλμ/ώρα!

Κι όμως υπάρχει το ρομπότ που κατασκεύασαν οι Boston Dynamics, το οποίο ονόμασαν Τσιτάχ, είναι γρηγορότερο από τον ταχύτερο άνθρωπο στη γη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις το ρομπότ αγγίζει τα 45.5 χλμ/ώρα, δηλαδή τον έχει… εύκολα τον Γιουσέιν Μπολτ. Πραγματικά κάποια πράγματα σε κάνουν να απορείς #poupaeiokosmos.

Η τεχνολογία όμως δεν άφησε σε ηρεμία και τον Λιονέλ Μέσι. Ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ο “διαστημικός”, ο “από άλλον πλανήτη” Αργεντινός της Μπαρτσελόνα αποδείχθηκε πως “he is a human after all” που λέει και το γνωστό τραγούδι. Τι θέλουμε να πούμε;

Το 2013 ο Μέσι ήταν καλεσμένος σε ένα τηλεοπτικό σόου στην τηλεόραση της Ιαπωνίας. Ο στόχος ήταν να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ρομπότ-τερματοφύλακα. Ο Λέο έπρεπε να εκτελέσει τρία πέναλτι και να ευστοχήσει τουλάχιστον στα δύο για να νικήσει, όμως το ρομπότ αποδείχθηκε δύσκολος αντίπαλος, αποκρούοντας τα δύο πρώτα. Τουλάχιστον ο σταρ τςη Μπάρτσα ευστόχησε στο τρίτο και τελευταίο πέναλτι. Έτσι, για την τιμή των όπλων.

Υπάρχουν όμως και φορές που οι μηχανές κάνουν τη ζωή των αθλητών πολύ δύσκολη όπως για παράδειγμα συνέβη με το drone που ανέλαβε να κάνει την ασίστ στον Άαρον Γκόρντον στον πρόσφατο διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game του ΝΒΑ.

Ο Αμερικανός έφερε επανάσταση και χρησιμοποίησε για “συμπαίκτη” του ένα drone το οποίο θα του έδινε την μπάλα για να καρφώσει. Χρειάστηκε όμως τέσσερις προσπάθειες για να πετύχουν την σωστή πάσα και να συνεργαστούν, αλλά ο στόχος επετεύχθη.

Έλα πες την αλήθεια. Διαβάζοντας για όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν αναρωτιέσαι και εσύ μαζί μας #poupaeiokosmos; Η απάντηση είναι πως Πάει στην Τράπεζα Πειραιώς. Για να βρει τους δύο κορυφαίους ασφαλιστικούς οργανισμούς: την ΝΝ HELLAS και την ERGO.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ